избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Резултати от Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в района на Свищов [ 2010-01-19 02:20:10 ]

Големият победител в надпреварата за най-голямо видово разнообразие и численост на водолюбиви птици по време на приключилото през уикенда Среднозимно преброяване в района на Свищов за първи път от години насам се оказаха не реките, а малките водоеми (микроязовирите и блатата). Това сочат данните от обработените полеви дневници на четирите екипа от доброволци на БДЗП-Свищов.

Отличните метеорологични условия и незамръзналите водоеми ни караха да мислим, че ни предстои да установим високи числености, но за съжаление очакванията ни не се оправдаха. Все пак въпреки наличието на водолюбиви птици, тяхното видово разнообразие и числености се оказаха доста ниски в сравнение с минали години. Къде бяха многохилядните ята от диви гъски, смесените ята от патици и потапници, нямаше ги и чайките, кормораните и пеликаните, предпочитащи района през зимните месеци.

В полевите дневници записахме 24 водолюбиви вида птици с обща численост 2744 индивида. С най-голяма численост са зеленоглавите патици, големите белочели гъски и кормораните.
Блатата на остров Персин
още веднъж доказаха своята уникална орнитологична стойност привличайки почти всички птици от р. Дунав в района към възстановената влажна зона на острова. Двойките морски орли вече бяха накацали покрай своите гнезда, а двете млади орлета дебнеха своите жертви по блатата. Малкото микроязовирче край село Масларево вече близо месец дава подслон на ято от 43 пойни лебеда и няколко неми, които вече започнаха своите брачни танци. Тук наблюдавахме и уникална бяла патица, която впоследствие се оказа частичен албинос на зеленоглава патица (Anas platyrhynchos).

За първи път през тази година към дунавския ни екип се присъедини и колега от Румънското орнитологично дружество – SOR/BirdLife Румъния.
БДЗП благодари на всички свои доброволци за съдействието, което оказаха за пореден път при провеждането на това преброяване.


Екипът на БДЗП Свищов Двойка неми лебеди (Cygnus olor) Микроязовир край с. Масларево Екипът на БДЗП с участието на представител на Румънското орнитологично дружество SOR/BirdLife Румъния
Екипът на БДЗП Свищов Двойка неми лебеди (Cygnus olor) Микроязовир край с. Масларево Екипът на БДЗП с участието на представител на Румънското орнитологично дружество SOR/BirdLife Румъния
Ято зеленоглави патици с един частичен албинос
Ято зеленоглави патици с един частичен албинос
<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax