избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Излет до езерото Киркини [ 2010-01-07 12:59:54 ]

На 19 и 20 декември 2009 г. БДЗП организира излет до ез. Керкини в Гърция – място за зимуване, гнездене и опазване на хиляди птици, много от които редки и застрашени, място от екологичната мрежа НАТУРА 2000, което е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони. Езерото се намира на 20 км. от границата, от южната страна на Беласица – свят на маслинови горички, местообитание на водолюбиви птици.
 

Природозащитният център в Керкини притежава доста интересна експозиция. Там изслушахме лекция за този природен резерват, най-привлекателното за наблюдение на птици място в Гърция.

Внимателната човешка намеса е превърнала блатистите разливи около р.Струма в еко система с изключително богатство на видовете.
Малко по-късно се разходихме с лодка в езерото, сред птиците и имахме удоволствието да наблюдаваме зимуващото розово фламинго дори и в полет.

На следващия ден обиколихме езерото и на няколко места имахме възможност да се запознаем с многообразието в света на водолюбивите птици. Преживяхме вълнуващи срещи с много птици, някои от които редки и застрашени видове, в тяхната естествена среда: розово фламинго, къдроглав пеликан, малък корморан, няколко вида потапници, лебеди, чапли, лопатарки, орли, соколи, прекрасната калугерица и много други.
Насладихме се на удивителни със своето изобилие и разнообразие на птици местности, също и на фантастични панорамни гледки към околните планини – Беласица и Круша.

Авнор на текста и снимките: Мариана Абаджиева,  marianamash@gmail.com<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax