избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2009 отпечатай
София Франс Ауто-Бургас подпомага мониторинга на Бургаските езера [ 2009-12-15 17:14:04 ]

Неблагоприятните метеорологични условия по време на почивните дни не попречиха на доброволците от БДЗП-Бургас да проведат поредния орнитологичен мониторинг на Бургаските езера. Акцент в обиколката бяха водоплаващите птици, концентрирани във водоемите около града.

Общо 28 013 екземпляра от 57 вида наблюдаваха младите орнитолози. Най-многочислени бяха кафявоглавите потапници, белочелите водни кокошки и големите корморани. Не липсваха и представители на най-редките видове типични за региона на Бургас - 139 къдроглави пеликана, 514 малки корморана, 47 големи бели чапли и 254 тръноопашати потапници. Последният вид в България може да се наблюдава само в Бургаското езеро (Вая), което прави мястото особено привлекателно и за орнитологичния туризъм.

За съжаление и този път не се размина с бракониерски набези – силна ловна преса дори по границите на защитените територии, бракониерски риболов и лов на диви пойни птици. За всички нарушения бяха уведомени отговорните държавни институции. В самите защитени територии бяха намерени патрони, което доказва необходимостта от увеличаване на контрола върху незаконния лов и риболов. За жалост все още съществуват недобросъвестни граждани, които унищожават биологичното ни разнообразие.

Орнитологичният мониторинг от началото на месец декември се изпълнява с помощта на София Франс Ауто – Бургас, които предоставиха за целта високопроходим автомобил Peugeot 4007. Оставаме с надеждата, че партньорството местен бизнес – природозащита ще се утвърди като модел за по-доброто опазване на уникалната българска природа.

Снимки: Димо Димчев


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax