избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2009 отпечатай
БДЗП инициира работна среща „Престъпления срещу природата и тяхното предотвратяване‛ [ 2009-12-13 10:57:05 ]

Срещата „Престъпления срещу природата и тяхното предотвратяване”, инициирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), събра на едно място представители на пет национални институции. В срещата се включи и водещият британски експерт Гай Шорок, завеждащ отдела „Престъпления срещу птици” в Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания/ BirdLife Великобритания.

Целта на работната среща е да помогне за опазването на световно застрашени видове птици в България. Организаторите от БДЗП са готови да подпомогнат българските институции в прилагането на националното, европейското и международното законодателство за преодоляване на престъпленията срещу дивата природа. Работната среща е част от проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол в България”, финансиран от Европейския съюз по програма LIFE+.

По време на събитието експертът Гай Шорок представи опита на Велокобритания в борбата против посегателствата срещу диви птици. Бяха обсъдени проблемите, които България среща при прилагането на законодателството в тази сфера. Сред посегателствата срещу птици се нареждат бракониерството, отравянето, държането в плен на диви птици, ограбването и разрушаването на гнезда и др.

Срещата беше открита от Светослав Спасов от БДЗП – ръководител на проекта за опазване на царския орел и ловния сокол в България. След това британският експерт Гай Шорок направи презентация на тема „Ефективна борба с престъпленията срещу редки видове животни с участието на държавните институции и неправителствените организации – опитът на Велокобритания”. Председателят на БДЗП д-р Петър Янков говори за „Изискванията на българското, европейското и международното законодателство към отговорните институции и опитът на БДЗП с престъпленията срещу редки видове животни в България”. Презентациите бяха последвани от дискусия, която очерта бъдещата съвместна работа между институциите и БДЗП.

Като продължение на срещата с институциите ще бъде организирана и специална среща с неправителствените природозащитни организации. На нея са поканени Сдружение за дивата природа Балкани, Фонд за дивата флора и фауна, Дружество за защита на хищните птици, Зелени Балкани и Централната лаборатория по обща екология към БАН.

Срещите са първите от поредица предстоящи събития, които ще бъдат организирани с цел подобряване на ефективните действия против посегателства срещу редки видове – изготвяне на бази данни за престъпленията, ефективна работа с българските институции и създаване на работещо партньорство между официалните власти и НПО-сектора.
 


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax