избор на език      |
 
 
ДЕЙНОСТИ
Опазване на видове
Опазване на места
Опазване на местообитания
Проекти
Кампании
Календар
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > ДЕЙНОСТИ > Кампании отпечатай
Коалиция „Чиста храна, честен поминък” [ 2009-06-17 09:45:42 ]

Коалиция „Чиста храна, честен поминък” е сдружение на неправителствени организации, чиято основна цел е инициирането на законодателство по отношение на малките производители на храни в България. Коалицията работи за адаптиране на съществуващото законодателство спрямо европейските изисквания, което да позволи на малките фермери в България да достигнат до потребителите директно, а на потребителите – да избират качествени и вкусни продукти с регламентиран произход, които не замърсяват околната среда и осигуряват достойно заплащане на фермерския труд. ЕС не поставя ограничения за дребните производители и препоръчва институциите да бъдат гъвкави по отношение на стандартите, свързани с оборудването и мерките за контрол, като в същото време не се прави компромис с хигиенните норми. В България поминъкът на над 120 000 фермери е зависим от приемането на подобна наредба.

Коалицията настоява спешно да се разработи и приеме наредбата за преработка и директни продажби на храни, произведени в малки ферми, съобразно хигиенните норми. Всички нейни представители са готови да предоставят на държавата необходимата експертна помощ, включително и от водещи европейски страни.

Членове на коалицията са:

Българска национална асоциация на потребителите (БНАП) – неправителствена потребителска организация, която информира и консултира обществеността по проблемите на потребителската защита. Основни цели на организацията са да представлява и защитава интересите на потребителите в България пред държавни органи, физически и юридически лица и международни организации. БНАП подпомага потребителите при защита на техните права и интереси и при достъпа до правосъдие, съдейства за опазване на околната сред и въвеждане в Република България на световните изисквания и достижения в областта на защитата на потребителите и екологията. (http://www.bnap.org/)

Фондация за биологично земеделие Биоселена - българска неправителствена организация, учредена през 1997 г. от Научен институт по биологично земеделие (FIBL) – Швейцария. Основната цел на Биоселена е развитие и подпомагане на биологичното и устойчиво земеделие, опазване на биоразнообразието и околната среда. (http://www.bioselena.com/)

Slow food България - клон на неправителствена, еко-гастрономическа организация, основана в Италия. Целта й е да предотврати изчезването на местните кулинарни традиции и да събуди интерес у хората към качествената храна, нейния произход и връзката й с общностите, които я произвеждат.

Българско дружество за защита на птиците - водещият авторитет в областта на опазването и информацията за птиците в България, както и за опазването на значимите за птиците места и местообитания. Организацията е партньор на BirdLife International в България. (http://www.bspb.org/)

WWF Дунавско карпатска програма за България - програма на WWF, която работи от 1998 г. Основните й цели са опазването, възстановяването на биологичното разнообразие и гарантирането на устойчиво развитие на два от определените 200 най-ценни екологични региона в света – басейна на река Дунав и Карпатите. (http://www.panda.org/bg/)

Сдружение „Биопродукт БГ” - асоциация, обединяваща 11 производители на биологични продукти и НПО, работещи за развитие на българското биологично земеделие. През ноември 2004 г. с подкрепата на Швейцарската агенция за сътрудничество и развитие, сдружението открива и първия щанд за биологични продукти в страната.

Асоциация на овцевъдите от Западен Балкан
Асоциация за развъждане на Българско Родопско говедо и Джерсей
Асоциация за развъждане на местни автохтонни породи в България


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax