избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2008 отпечатай
Провал на срещата за петролопровода Бургас-Александрупулис [ 2008-11-13 11:20:52 ]
На 12 ноември 2008 г. БДЗП участва в организираната в Бургас среща, вързана с изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. По програма зам.-министърът на благоустройството Калин Рогачев, представителите на международната проектна компания „Транс-Болкан Пайплайн“ и експерти еколози трябваше да представят проекта Бургас - Александруполис, както и гаранциите за опазването на околната среда по време на изграждането и след него.

 Заради силното и явно нежелание за петролопровод от страна на присъстващи бургазлии и бурната им реакция по време на срещата, след кратко преследване из стаите на хотел България и сблъсъци с охраната, срещата бе отменена. Тя се проведе по-късно при затворени врати и в тесен кръг.

Представители на БДЗП присъстваха на късното обсъждане и се включиха активно в него. Те изразиха пред заместник министъра и представители на компанията, твърдата си позиция че проекта има три основни аспекта – икономически, екологичен и социален и нито един от тях не трябва да се подценява. От една страна позицията на Дружеството е че е необходимо спазването на всички екологични законови мерки при изготвянето на проектопредложението за петролопровода и задължително избягване на местата от Натура 2000. От друга страна е необходимо всички предпроектни проучваия и целия процес да е максимално прозрачен, да се изготви и поддържа специална интернет страница за него и да се общува непрекъснато с хората. Това трябва да стане не само за района на Бургас, но и за цялата част на проектирания петробопровод през България. Местните хора трябва да са информирани и опасенията им взети в предвид при цялата проеканска работа, наред с екологичните аспекти, археологическите паметници и т.н.

От компанията посочиха, че все още не е ясно откъде точно ще минава трасето на петролопровода. То ще се уточнява през следващите 8 месеца, както и начините за разтоварване - на ново пристанище или по буйовата система. Успоредно ще се правят финансови разчети, екологични оценки и други експертизи, като окончателното решение за бъдещето на този проект ще се реши следващата година.

БДЗП ще следи от близо процеса на предпроектните проучвания, както и дали се осигурява достатъчна публичност, прозрачност и обективност на целия процес.
( снимка БГНЕС)
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax