избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2008 отпечатай
Стартира мониторингът на водолюбивите птици в Бургаски влажни зони [ 2008-11-12 11:55:40 ]


В началото на месец ноември (01-02 ноември 2008 г.) бе осъществена първата обиколка от есенно-зимния цикъл на орнитологичния мониторинг на Бургаски езерен комплекс. Той се осъществява от доброволците и експертите на Българско дружество за защита на птиците – клон Бургас, които в рамките на двата почивни дни изминаха над 350 км.
.
По време на обиколката бяха наблюдавани 30 460 екземпляра птици от 41 вида. С най-голяма численост са белочелите водни кокошки – 12 784 и кафявоглавите потапници – 8040 екземпляра. Много интересни бяха наблюденията на розово фламинго в поддържан резерват “Атанасовско езеро”, сокерица на брега на Бургаското езеро (Вая) и изненадващо големият брой на тръноопашати потапници в самото езеро – 68 екземпляра. Тръноопашатата потапница е световно застрашен вид, като Вая е ключово място за зимуването му в България.

Орнитологичният мониторинг на Бургаския езерен комплекс е сред основните природозащитни дейности на Българско дружество за защита на птиците в региона. Той дава ясна картина за състоянието на влажните зони, като способства да се определи с относителна точност числеността и видовата принадлежност на водолюбивите птици, да се отбележат нарушенията на природозащитното законодателство, както и да се обучат доброволците на БДЗП в експертна работа. При осъществяването му се прилага методиката за орнитологични изследвания на влажни зони от международно значение. Числените и видови характеристики на водолюбивите птици се определят от предварително набелязани точки, които дават възможност за 100 % покритие на водоемите.

Мониторингът се извършва от доброволците на БДЗП – клон Бургас, които предоставят личните си автомобили и средства за осъществяването му. Незаменима помощ оказва и екипа на Природозащитен център „Пода”.


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax