Не забравяйте за птиците през студената зима
Начало > НОВИНИ > Архив 2005
Присъединете се към голямото семейство на Българското дружество за защита на птиците
През зимните месеци, когато всичко е покрито със сняг, пойните птици трудно си намират храна. Ето защо всеки един от нас може да им помогне в борбата за оцеляване като изработи изкуствена хранилка. Добре нахранени, птиците могат да издържат и на големи студове. Подхранването на птиците ги насочва и към определени територии. Така вие, например, можете да привлечете и задържите двойка синигери в двора си.
Ако до сега не сте подхранвали птици, започнете с нещо лесно. Разчистете снега на някое открито място. Разчистената площ трябва да е около 1-2 кв.м. На тази площ разпръснете различни сурови семена и парчета хляб.
 
Как да си направим хранилка?
За направата и са необходими само една пластмасова бутилка, две пръчки с дължина около 20 см, които ще служат за кацане на птиците и джобно ножче или ножичка.
С ножичката изрежете полукръгли отвори в стените на бутилката, без да изрязвате изцяло капачето на отвора в горната му част. Малко под тези отвори промушете пръчките. Бутилката се напълва със слънчоглед или други семена, запушва се и се окачва на някое дърво.

          
Кои са най-честите гости на Вашата хранилка?
Подхранването задържа пойните птици в градините, парковите и дворовете, а те допринасят за биологична борба срещу насекомите. В повечето случаи най-честите посетители са домашното врабче, скорците, голям и син синигер, червеногръдка, кос, зеленика и гугутката. В много дворове и градини, обаче може да забележите да подскачат покрай хранилките и поен и хвойнов дрозд, черешарки, обикновени чинки, щиглеци,  жълти овесарки, червенушки, орехчета и др. Ако сте в близост до гористи местности може да имате късмет да видите и кълвачи, горски зидарки, дългоопашат и лъскавоглав синегир.

 
Най – подходящи храни за подхранване
За подхранване на зимуващите у нас пойни птици се използват най-разнообразни храни и хранителни смеси от растителен и животински произход. По-ценна храна за тях са обаче отсевките от коноп, лен, рапица, слънчоглед, семена на дини, пъпеши, тикви, които съдържат голям процент мазнини и са необходими за живота на птиците, особено през зимата, когато им е необходима висококалорична храна. За подхранване може да се използват и хлебни трохи, но в по-големи количества. Подходяща храна от животински произход през зимата е неосолената сланина, лой и мас. Например можете да нарежете сланината на тънки парчета и да ги окачите по клоните на дърветата.
 
ЗАПОМНЕТЕ!!!
  • В никакъв случай не давайте на птиците пържени или осолени храни!!!
  • Започнете ли да подхранвате птици, правете го редовно! Птиците разчитат на вашата хранилка!!!
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците.