Три големи гмурци станаха жертви на бракониерски мрежи
Начало > НОВИНИ > Актуални новини
Присъединете се към голямото семейство на Българското дружество за защита на птиците

Поредните жертви на бракониерските мрежи в язовир Мандра са три големи гмуреца. Телата на мъртвите птици бяха открити оплетени в бракониерските мрежи, докато от тях е освобождавана уловената над 200 килограма риба.
Акцията срещу незаконния улов на риба във вътрешните водоеми на Бургас бе проведена с участието на доброволци от БДЗП, представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – Бургас и ловно-рибарско дружество „Лебед” – Бургас през почивните дни. От извадените бракониерски мрежи са пуснати обратно във водите на язовира сулка, таранка и големи количества шаран, но за съжаление не са могли да бъдат спасени удавените птици.
Това е вторият случай, при който в бракониерски мрежи са открити загинали птици. Първият бе през август тази година, когато от езерото Вая бяха извадени удавени след оплитане в мрежи цяло семейство от вида малък гмурец – възрастна птица с три малки.
Тогава, обаче, бяха спасени останалите живи черноврат гмурец, кафявоглава потапница и малък гмурец.
Резултатът от акцията проведена в събота и неделя е поредното доказателство, че невинни жертви на мрежите за незаконен риболов стават много птици. Понякога в тях се давят и видове, които са застрашени от изчезване в световен мащаб. И всеки един загинал екземпляр застрашава съществуването на вида.
Огромният размер на посегателството срещу рибното богатство на езерата на Бургас застрашава и много други видове, като птиците например, които са се превърнали в обект, привличащ туристи от цял свят с цел наблюдението им в тяхната естествена среда в Бургас.


За повече информация:
Мариана Вълчева, Връзки с обществеността - 0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org

Загиналите три гмуреца Оплетени в бракониерските мрежи Оплитайки се в мрежите много птици намират смъртта си  
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците.