избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
Проект „Помощ за египетския лешояд? взе участие в Природозащитния форум на ЕАЗА 2012 [2012-06-18 10:37:19]
Проект „Помощ за египетския лешояд? взе участие в Природозащитния форум на ЕАЗА 2012

През периода 22-25 май 2012 г. във Виена беше проведен вторият Природозащитен форум на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите на тема „Любов и Загуба” . Домакин на събитието, което събра над 100 експерта от цял свят, беше Виенският зоопарк. LIFE+ проектът „Помощ за египетския лешояд” участва с презентация на тема „Възстановяване на Балканската популация на египетския лешояд (Neophron percnopterus): сратегия за in-situ и ex-situ мерки”, която беше разработена от Българско дружество за защита на птиците съвместно със Софийски зоорпарк и Фонд за дивата флора и фауна.

още>
Българско дружество за защита на птиците и Зоологическа градина София подписаха рамково споразумение за сътрудничество [2012-06-18 10:18:24]
Българско дружество за защита на птиците и Зоологическа градина София подписаха рамково споразумение за сътрудничество

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зоологическа градина София официално декларираха намерението си да работят в тясно сътрудничество за опазването на биологичното разнообразие и в частност – на птиците (в дивата природа и на затворено). Партньорите ще обединят усилията си, както за реализиране на дейности в сферата на директната природозащита, така и за образователни дейности, популяризиращи опазването на птиците и природата.

още>
Проект „Помощ за египетския лешояд” гостува на Екологичния научно-образователен център към Софийския Зоопарк [2012-06-18 10:03:01]
Проект „Помощ за египетския лешояд” гостува на Екологичния научно-образователен център към Софийския Зоопарк

Децата от Лятното зоо-училище на Екологичния научно-образователен център (ЕНОЦ) към Софийския Зоопарк имаха възможността да научат повече за необикновената птица, наречена „египетски лешояд”. Те се запознаха с най-интересните неща от живота и поведението й, с най-критичните заплахи и ключови природозащитни дейности, от които зависи нейното бъдеще.

още>
Започна поредица от семинари с български митнически служби по темата за престъпления срещу птици по проект „Помощ за египетския лешояд” [2012-06-18 09:47:27]
Започна поредица от семинари с български митнически служби по темата за престъпления срещу птици по проект „Помощ за египетския лешояд”

На 15.06.2012 г. беше проведен еднодневен семинар със служители на Митница „Аерогара София" във връзка с проблема за престъпления срещу птици. Темата на семинара беше „Разпознаване на отделните групи диви птици, които са обект на трафик. Най-чести механизми за измама при незаконен пренос на диви птици през граница” с лектор Лазар Петрунов.

още>
Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за горите [2012-06-18 09:31:25]
Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за горите

Коалиция За да остане природа в България приветства наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху закона за горите, макар и да не подкрепя всички негови мотиви.
Очакваме следващите действия на управляващите във връзка с върнатия закон, от действията на мнозинството ще зависи дали поетите от правителството и премиера господин Борисов ангажименти за отпадане на спорни текстове ще бъдат изпълнени.

още>
Три обикновени гаги бяха наблюдавани в Черно море близо до Сарафово [2012-06-18 09:20:52]
Три обикновени гаги бяха наблюдавани в Черно море близо до Сарафово

Екип на Българско дружество за защита на птиците имаше радостта да наблюдава три мъжки обикновени гаги (Somateria mollissima) в Черно море близо до Сарафово. Като млади и неразмножаващи се птици ги определя екипът, регистрирал наблюдението. Предполага се, че това са само летуващи в нашата страна екземпляри. Трите птици са видени привечер на 14 юни (четвъртък) малко след квартала на Бургас – Сарафово.

още>
26 двойки саблеклюни разпознаха своя нов дом в Атанасовско езеро [2012-06-15 11:03:01]
26 двойки саблеклюни разпознаха своя нов дом в Атанасовско езеро

Нов остров в Атанасовско езеро разпознаха като свои дом 26 двойки саблеклюни тази година. Островът – голям колкото двустаен апартамент бе построен, за да послужи за родилен дом на черно-белите саблеклюни през тазгодишния размножителен сезон. Съоръжението от почти 65 квадратни метра бе изградено от доброволци, участници в природозащитна бригада, организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) през август миналата година.

още>
In Memoriam [2012-06-15 10:51:48]
In Memoriam

В края намесец май 2012 г. българската орнитология загуби един от най-талантливите си изследователи – Антон Антонов.

Тони Тинчев, както го познаваха приятелите му в БДЗП израсна и разви своя интерес към птиците покрай Дунава и неговите блата. Още в ученическите си години той проявяваше траен и задълбочен интерес към птиците и постъпването му в Биологическия факултет на СУ бе естествен ход на развитието.

още>
Биоенергия от гората – потенциал, възможност и перспективи [2012-06-14 15:38:56]
Биоенергия от гората – потенциал, възможност и перспективи

12 юни 2012 г. - Работна среща „Потенциал и гаранции за устойчиво ползване на дървесната биомаса като възобновяем източник на енергия“ събра над 30 експерти от държавните институции, научната общност, частни фирми, браншови камари и неправителствените организации в София. Срещата се организира съвместно от Българско дружество за защита на птиците и Изпълнителна агенция по горите.

още>
В Калофер празнуваха юбилей на програмите НАТУРА 2000 и ЛАЙФ - 20 години опазване на природата [2012-06-14 15:21:14]
В Калофер празнуваха юбилей на програмите НАТУРА 2000 и ЛАЙФ - 20 години опазване на природата

На 6 юни 2012 в сърцето на Национален парк „Централен Балкан”, Главна дирекция „Околна среда” към Европейската комисия и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) отбелязаха 20-годишнината на Директивата за хабитатите на ЕС (основен документ от правото на ЕС за изграждане на общоевропейска екологична мрежа Натура 2000) и финансовия инструмент ЛАЙФ.

още>
НПО приканват към бойкот на компромисния вариант на реформата в политиката по рибарство [2012-06-13 19:39:13]
НПО приканват към бойкот на компромисния вариант на реформата в политиката по рибарство

Брюксел, 8 юни 2012 г. Очаква се следващата седмица Съветът да приеме реформа в Общата политика по рибарство (ОПР), във връзка с което водещи природозащитни организации и групи предупреждават, че предложената сделка няма да спре намаляването на рибните ресурси в продължение на още едно десетилетие. Съгласявайки се с „общия подход“, който ще бъде предложен при датското председателство на ЕС, страните-членки ще приемат една Европейска политика по рибарство под най-малък общ знаменател, без всякаква амбиция за постигане на устойчив рибилов и запазване на работните места на рибарите.

още>
Включете се в конкурс за иновативни младежки идеи за по-зелено бъдеще [2012-06-13 14:57:57]
Включете се в конкурс за иновативни младежки идеи за по-зелено бъдеще

Конкурс за иновативни младежки идеи „Рецепти за нашето бъдеще”, обявиха УзанаПолянаФест и фондация „ТАЙМ – екопроекти” с подкрепата на Министерство на околната среда и водите и Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд (GEF).
Целта на конкурса е да чуе идеите и визята на младите българи за едно по-зелено и устойчиво общество и икономика.
 

още>
Скаутски лагер на брега на Дунав [2012-06-13 08:49:11]
Скаутски лагер на брега на Дунав

Скауткски лагер на брега на река Дунав се проведе в периода 09.06. – 10.06.2012 г. Учениците от СОУ „Димитър Благоев” – гр. Свищов, които са членове и активни доброволци на Българско дружество за защита на птиците, прекараха два дена на палатки на брега на реката. Лагерът се организира от БДЗП, училищното ръководство, Сдружение „Земя завинаги” и с активната подкрепа на старши скаутите от Корпуса на мира.

още>
Открит урок „Наблюдение на птици в естествената им среда” [2012-06-13 08:42:40]
Открит урок „Наблюдение на птици в естествената им среда”

На 31 май край езерото на парк „Стратеш” в град Ловеч се проведе открит урок „Наблюдение на птици в естествената им среда”. В инициативата се включиха младите природолюбители от клуб „Аз и животните” от ОУ ”Христо Никифоров”, с ръководител Анелия Нанкова, учениците от СОУ „Тодор Кирков” и доброволци на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”.

още>
Кризата във финансовата свера и в опазването на дивата природа в Европа изисква по-ползотворно предназначение на средствата от ОСП [2012-06-12 12:30:53]
Кризата във финансовата свера и в опазването на дивата природа в Европа изисква по-ползотворно предназначение на средствата от ОСП

В разгара на финансовата криза партньорите на БърдЛайф от цяла Европа призоваха на 7 юни 2012г. в обща декларация, по-голяма част от бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) да бъде предназначена за финансиране на мерки, прилагани в полза на обществото и осигуряващи устойчивостта на европейското селско стопанство.

още>
„Помощ за египетския лешояд? вече има свой сайт [2012-06-12 11:36:42]
„Помощ за египетския лешояд? вече има свой сайт

Интернет семейството на БДЗП се увеличава. От днес всички желаещи могат да разгледат новия сайт на проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз и фондация „А.Г.Левентис“: http://lifeneophron.eu
Амбицията на екипа по проекта е в него редовно да попада най-актуалната информация за вида, новини, резултати от проучвания и експедиции, клипове от гнездата под наблюдение със специализирана техника и въобще всичко онова, което е свързано с добрите и трудните моменти от живота на последните оцелели египетски лешояди в България и Гърция.

още>
Нови гнездилки за ловен сокол в Североизточна България [2012-06-11 17:54:29]
Нови гнездилки за ловен сокол в Североизточна България

Пет от предвидените общо 10 алуминиеви гнездилки бяха монтирани в края на май 2012 г. в рамките на природозащитните дейности по проект „Опазване на ловния сокол в североизточна България, Румъния, Унгария и Словакия“, финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз. Генздилките са поставени на места, специално подбрани по определени критерии - предишни наблюдения на ловни соколи, добри хранителни ресурси, минимални заплахи, слаба посещаемост и т.н. Те са изработени от алуминий по „унгарски” образец, доказан като много успешен в Карпатския район, където, благодарение природозащитните усилия, популацията на вида продължава да нараства.

още>
За първи път в Добрич се състоя празник на птиците [2012-06-11 14:35:42]
За първи път в Добрич се състоя празник на птиците

На 9 юни Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)организира за първи път в Добрич Празник на птиците за деца и родители в хотелски комплекс Резиденция.
Добрич е един от градовете с най-много видове птици – тук могат да бъдат наблюдавани над 40 вида птици. С много игри и забавления гостите на празника имаха възможността да научат любопитни факти за живота на птиците около нас.

още>
Розов пеликан, лопатарки, блатни кокичета, водни лилии и зелен гущер дефилираха на „Охлюва“ [2012-06-11 13:38:34]
Розов пеликан, лопатарки, блатни кокичета, водни лилии и зелен гущер  дефилираха на „Охлюва“

Много животни и растения от езерата на Бургас – Атанасовско, Вая и Мандра се качиха на лятната сцена „Охлюва” в Морската градина в събота. Това стана по време на традиционния Карнавал на биоразнообразието, който тази година бе посветен на живота в бургаските езера.
Шареният и весел празник за децата на морския град се организира от Българско дружество за защита на птиците и Българска Фондация Биоразнообразие с подкрепата на Община Бургас, „Победа” АД и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.

още>
Птиците на Амазонка по-застрашени от всякога! [2012-06-08 10:13:07]
Птиците на Амазонка по-застрашени от всякога!

Рискът от изчезване на близо 100 вида амазонски птици се е увеличил значително – разкрива последната актуалиация на Червения списък на IUCN за 2012, съобщи BirdLife International. Новата оценка се основава на прогнозни модели, свързани със степента и тенденцията на обезлесяването в Амазонка.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax