избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011
Ново гнездо на царски орли с успешно излетяло малко, намерено в Сливенско [2011-07-19 12:05:11]
Ново гнездо на царски орли с успешно излетяло малко, намерено в Сливенско

На 18.07.2011 г. в Сливенска област e намерено неизвестно досега гнездо на царски орли с едно летящо вече малко. Двойката възрастни птици бяха кацнали в близост до своята рожба. Гнездото е на черна топола, в много богат на лалугери район.

още>
Египетски лешояди на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2011 [2011-07-18 03:44:10]
Египетски лешояди на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2011

Лешоядите и Природозащитния информационен център на БДЗП „Източни Родопи” край град Маджарово бяха представени на Узана Поляна Фест 2011 в събота. Фестивалът е организиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и представя проектите съ-финансирани от нея през последните пет години. Почетни гости на фестивала бяха Министърът на околната среда и водите г-жа Нона Караджова и Меглена Кунева кандидат за президент.

още>
Излезе от печат вторият тираж на определителя за фермери "Птиците в земеделските земи на България" [2011-07-15 12:51:46]
Излезе от печат вторият тираж на определителя за фермери

В определителя са включени 96 вида птици, които ползват земеделските земи за размножаване или изхранване и до голяма степен са чувствителни към начина на земеползване. Посочени са и техните „двойници“, които могат да ви заблудят при определянето.

Определителят дава и указания за наблюдаване на птици в природата, информация за видовете агроекологични дейности (АЕД) и тяхното екологично значение за птиците и за препоръчителни АЕД за опазване на птиците в земеделските земи.

още>
Екип на БДЗП постави за първи път в България сателитен предавател на черно щъркелче [2011-07-14 15:42:54]
Екип на БДЗП постави за първи път в България сателитен предавател на черно щъркелче

На 11.07.2011 г. в района на русенското с. Нисово, екип на БДЗП постави сателитен предавател на малко черно щъркелче (Ciсonia nigra). Това се случва за първи път в България и е в изпълнение на договор с Дирекцията на Природен парк „Русенски Лом”. Дейностите по договора предвиждат още поставяне на радио-предавател на бухалче и на сателитен предавател на египетско лешоядче, както и опръстеняването им. На този линк може да надникнете в гнездото: http://lomea.org/

 

още>
КОНКУРС НА БДЗП "МИСИЯ ГОРА" 2011 [2011-07-14 09:45:53]
КОНКУРС НА БДЗП

За първа година БДЗП обявява конкурс за малки проекти на тема „Мисия Гора“ по повод Международна година на горите.Запазването на горите не е невъзможно. По целя свят граждани, учени, политици и бизнесмени ни предупреждават за заплахите и предлагат алтернативи за опазването на горите. Тази година е възможност ние също да се присъединим към тези усилия.
В пълния текст на новината ще намерите условията за участие, както и Формулярът за кандидатстване. Срокът за подаване на предложенията е удължен до 15.08.2011 г.
Попълнените формуляри изпращайте на bspb_hq@bspb.org с тема на имейла „Конкурс Мисия Гора”.
 

още>
СЪБОР НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БДЗП „МАДЖАРОВО” 2011 [2011-07-12 12:54:41]
СЪБОР НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БДЗП „МАДЖАРОВО” 2011

Здравейте! Тази година традиционният Събор на членовете на БДЗП ще се проведе на 6 и 7 август в Маджарово. Всички бивши, настоящи и бъдещи членове с техните семейства и приятели са добре дошли! За подробна информация вижте цялата новина.

още>
Стартира експедиция „Бъдеще за Дунавските заливни гори‛ [2011-07-12 09:56:19]
Стартира експедиция „Бъдеще за Дунавските заливни гори‛

На 11 юли стартира етнографската експедиция, организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Регионален исторически музей – Русе (РИМ), която е част от кампанията „Бъдеще за Дунавските заливни гори”. Участниците бяха посрещнати в центъра на град Свищов лично от кметa на общината – г-н Станислав Благов. Кметът пожела успех в изследователската работа на студентите от Русенския университет, които са и главните участници в това проучване.
В рамките на една седмица екипът ще проведе срещи и интервюта с жители на град Свищов и село Вардим и ще заснеме видеоматериали, за да разбере как днес реката и нейното биологично разнообразие присъстват в нашия живот.

още>
Маркираните със сателитни предаватели морски орли излетяха успешно от гнездото си [2011-07-11 08:20:30]
Маркираните със сателитни предаватели морски орли излетяха успешно от гнездото си

Маркираните със сателитни предаватели през месец май два млади морски орли успешно излетяха от гнездото си на един от дунавските острови и се подготвят за своите следгнездови скитания. Наблюденията на орнитолозите показават, че в края на месец юни орлите започнаха все по-често да напускат гнездото си, а през последните няколко дни вече летят и извън територията на острова.
При проведеното наблюдение през изминалия уикенд екипът на БДЗП успя да наблюдава двата орела заедно. Почти целия ден орлите прекараха в опознаване на природата около тях. Разбира се, най-честото и любимо занимание на морския орел е да прекара голяма част от деня, кацнал на дърво и оглеждайки района. Не малко време „младежите” отделиха на тренировъчни полети и игри, гонейки се по-между си или преследвайки чайки и врани.
 

още>
Заповядайте на Фестивала на хвърчилата в Шабла [2011-07-11 03:53:39]
Заповядайте на Фестивала на хвърчилата в Шабла

За първи път тази година край гр. Шабла на 23 и 24 Септември ще бъде организиран фестивал на хвърчилата, посветен на редкия и емблематичен за района вид птица – червеногушата гъска. Ораганизатори са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Шабла.

Фестивалът ще включва състезания с хвърчила за малки и големи, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и хвърчила, както и работилница за хвърчила на място.

още>
Среща на българо-румънския екип на проект „Заедно за Дунав‛ [2011-07-09 02:17:55]
Среща на българо-румънския екип на проект „Заедно за Дунав‛

През изминалата седмица се състоя среща на екипа на проект „Заедно за Дунав”. Домакини бяха румънските ни колеги, които организираха събитието на брега на Дунав на границата на живописния природен парк „Железни врата”, който се намира в проектната територия – окръг Мехединти. Представители на четирите партниращи организации представиха подробно резултатите постигнати до момента. Най-вълнуваща за всички беше информацията около историята за успешното поставяне на сателитен трансмитер на младо морско орле.

още>
Българско дружество за защита на птиците и ЕВН България подписаха Меморандум за сътрудничество и разбирателство [2011-07-08 04:58:49]
Българско дружество за защита на птиците и ЕВН България подписаха Меморандум за сътрудничество и разбирателство

Днес представители на ръководствата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и на ЕВН България ЕАД подписаха Меморандум за сътрудничество и разбирателство. Председателите на Управителния съвет на двете организации – Петър Янков и Йорг Золфелнер засвидетелстваха готовността си за съвместна работа и сътрудничество в дейности по опазване на птиците от рискове, свързани с електроразпределителната мрежа.

още>
В претъпкания свят едрите птици изчезват [2011-07-08 04:54:21]
В претъпкания свят едрите птици изчезват

Една от най-едрите видове птици в света е на ръба на изчезването според Червения списък на птиците на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).
Индийската дропла (Ardeotis nigriceps) вече е със статус „критично застрашен” – най-високата степен на заплаха за вида. Ловът, безпокойството, загубата и разпокъсването на местообитанията са довели до намаляване на броя на индивидите от този великолепен вид до може би едва 250.

още>
Игра с карти "Всички Животни!" [2011-07-08 04:45:13]
Игра с карти

Този страхотен комплект карти е направен за няколко различни игри и ще ви поведе в изследователското приключение за откриване на интересни, опасни и прекрасни животни, които живеят в България. Комплектът включва 50 много красиви, цветни карти с картинки и интересни текстове за 50 различни бозайници, насекоми и птици.

още>
Заповядайте на вълнуващо пътешествие в света на пермакултурния дизайн в ПЗЦ "Пода" [2011-07-06 12:23:29]
Заповядайте на вълнуващо пътешествие в света на пермакултурния дизайн в ПЗЦ

Заповядайте на 9 и 10 юли (събота и неделя) 2011 година в Природозащитен център „Пода”, за да се докоснете до чудния свят на пермакултурния дизайн. Сред света, проектиращ естествените екосистеми в човешката жизнена среда и трайните земеделски практики ще ви води Михаил Косев.

още>
Нов случай на загинали млади царски орлета в Ямболско [2011-07-06 12:05:22]
Нов случай на загинали млади царски орлета в Ямболско

През изминалата седмица по време на рутинна проверка на гнездящите двойки царски орли екип на БДЗП откри мъртви две млади орлета в близост до гнездото, където бяха излюпени и отглеждани от началото на размножителния сезон. При направения оглед не бяха установени следи от човешка намеса. Изглежда, че силно безпокойство или внезапни ветрове са предизвикали фаталния инцидент, с който се провали размножаването на още една двойка в страната ни от изключително редкия световно застрашен вид.

още>
Доклад на BirdLife разкрива тревожни факти за незаконни убийства на птици из цяла Европа [2011-07-06 09:32:54]
Доклад на BirdLife разкрива тревожни факти за незаконни убийства на птици из цяла Европа

Брюксел, 6 юли 2011 – Партньори на BirdLife от 38 държави събраха информация за незаконни убийства и улов на птици, които се извършват в техните страни. Разобличаващите резултати бяха представени днес по време на Европейската конференция за незаконния лов на птици в Ларнака, Кипър.
Нелегалният улов и убийства на птици не са ограничени само до средиземноморските страни - обратно на това, което повечето хора вярват. Едно от главните заключения на този доклад буди срам с факта, че незаконните убийства на птици е широкоразпространена практика, с която много малко страни са успели да се преборят. В много от случаите причините, заради които се убиват птици, са икономически: земевладелците ги възприемат като конкуренция в борбата за природни ресурси или за източник на средства чрез незаконна търговия. В други случаи птиците, въпреки закона, са преследвани като трофеи или просто за забавление. Над 81 строго защитени видове птици са докладвани като жертви на преднамерени престъпления срещу дивата природа.
 

още>
Ново Рамсарско място в България [2011-07-05 06:30:53]
Ново Рамсарско място в България

Рамсарският секретариат съобщава, че правителството на България по предложение на НПО Балкани добавя „Карстов комплекс Драгоманско блато” в списъка на Рамсарските места. Драгоманското блато също е регистрирано като защитена местност и като част от НАТУРА 2000. Местността се намира в западна България, област София. Съдържа блата, влажни ливади, няколко карстови потока, две изкуствени езера, включващи рибарниците на с. Петърч и река Блато. Драгоманското блато само по себе си е най-голямото варовиково блато в България и е особено богато на биоразнообразие.

още>
Баня за птици ? [2011-07-02 01:29:11]
Баня за птици ?

или какво да направим за нашите приятели през лятото. Баня за птици – това е „съоръжението”, което осигурява вода за пиене и за къпане на нашите диви крилати приятели. И те наистина се нуждаят от нея през летните горещини. На някои места през продължителните периоди без дъжд това може да е единственият начин много птици да имат вода за пиене. Глътка свежест – това е ясно, а къпането също не е за пренебрегване – то прави перата красиви, блестящи и ги поддържа в добра форма.
Не сме сигурни дали може да си купите специална баня за диви птици у нас, но ни се струва, че не е трудно да я изработите и сами. Прилагаме различни картинки на готови бани, които да ви помогнат – другото оставяме на вашето въображение и изобретателност.
 

още>
БДЗП обявява конкурс за плакат на тема НАТУРА 2000 [2011-07-01 17:10:39]
БДЗП обявява конкурс за плакат на тема НАТУРА 2000

В рамките на проект Life+ „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България”, БДЗП обявява конкурс за плакат на тема: „Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 – живот в хармония с природата”. Повече информация за условията на конкурса можете да наметите тук: http://www.bspb-redbreasts.org/poster/

още>
29 юни – Ден на река Дунав: Българо – румънска орнитологична експедиция по река Дунав [2011-06-28 09:39:51]
29 юни – Ден на река Дунав: Българо – румънска орнитологична експедиция по река Дунав

Екипът на проект „Заедно за Дунав” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) отбеляза Деня на река Дунав с участието си в организираната от WWF българо-румънска експедиция по крайбрежието на река Дунав за наблюдение на застрашените колонии на птици, които населяват крайречните влажни зони. Участваха експерти от българския и румънския екип на WWF, БАН, Румънското орнитологично дружество, БДЗП, природните паркове Персина и Русенски Лом.
Експедицията започна на 19 юни 2011 г. и продължи една седмица. Тя бе разделена на три екипа, два от които проучиха влажните зони по българския и румънския бряг и един международен, който изследва с лодка островите и пясъчните коси.
 

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax