избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Екоклубът на Американския колеж в София дари средства на БДЗП [2010-06-22 03:48:36]
Екоклубът на Американския колеж в София дари средства на БДЗП

Екоклубът на Американския колеж в София представи БДЗП на училищния Арт Фест. Младите природолюбители разказаха на своите съученици за дейностите на БДЗП за защита на птиците и природата и ги поканиха да се присъединят. Най-достъпният начин беше чрез закупуване на къщички за птици, средствата от които ще бъдат дарени на организацията. Екоклубът вече помага и за поддръжката на английската версия на нашия интернет сайт.

още>
Ученик от ПМГ „Академик Боян Петканчин” гр. Хасково спечели Олимпиадата по орнитология [2010-06-21 05:36:42]
Ученик от ПМГ „Академик Боян Петканчин” гр. Хасково спечели Олимпиадата по орнитология

Георги Георгиев от ПМГ Хасково е новият “стар” победител във финалния кръг на Олимпиадата по орнитология за областите Хасково, Кърджали и Ямбол. Георги грабна първото място с най-добър общ резултат в конкуренцията на 33 млади орнитолози от различни училища в Хасково, Тополовград, Димитровград, Свиленград, Харманли, Крумовград, Елхово и Радовец. На второ и трето място се класираха Петър Атанасов и Димитър Чавдаров от СОУ „Д-р Петър Берон” гр. Тополовград с отлични резултати на практическите задачи.

още>
С презентации в Хасково и Момчилград започва поредното 'турне' нa Коалицията 'За да остане природа в България' [2010-06-18 16:11:44]
С презентации в Хасково и Момчилград започва поредното 'турне' нa Коалицията 'За да остане природа в България'

Ако искате да научите повече за богатството и предизвикателствата пред българската природа, да се запознаете с активни природозащитни организации и граждански групи, посвещаващи времето и силите си на кампаниите за опазване на Рила, Иракли, Родопите, Странджа, Калиакра… или просто да се срещнете и запознаете с приятели и съмишленици, заповядайте на презентациите на Коалицията "За да остане природа в България" в Хасково и Момчилград!

още>
Помагаме на щъркели в беда [2010-06-18 02:36:27]
Помагаме на щъркели в беда

Днес в централния офис на БДЗП получихме поредното обаждане за щъркел със счупено крило. Младата птица се беше оказала в двора на затвореното селище „София вилидж” откъдето ни се обадиха. Екип от доброволци на БДЗП пристигна на място, улови птицата и организира транспортирането й до Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Процедурата в подобни случаи включва настаняване на птицата в подходящ по размери кашон с дупки за въздух и натоварването му на автобус за Стара Загора. Следва обаждане до колегите в Спасителния център, които посрещат „пратката”. Благодарим на нашите доброволци Дамян и Добри, както и на екипа на Спасителния център!

още>
Над 100 къдроглави пеликана използват Бургаските езера за хранене и почивка [2010-06-17 14:55:07]
Над 100 къдроглави пеликана използват Бургаските езера за хранене и почивка

Над 100 къдроглави пеликана използват в момента Бургаските езера за хранене и почивка установиха експерти от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на редовните наблюдения на езерата и техните обитатели. Постоянният мониторинг на езерата се извършва в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” към програмата на Европейският съюз LIFE+.
В началото на седмицата най-голямо струпване на къдроглави пеликани е имало в разливите около село Димчево, община Бургас и в Атанасовското езеро. Птиците, които през лятото могат да бъдат наблюдавани тук са млади и все още не достигнали половата си зрялост екземпляри.

още>
Вестник „Стандарт” става кръстник на млад царски орел [2010-06-17 11:29:42]
Вестник „Стандарт” става кръстник на млад царски орел

Един от най-авторитетните ежедневници – вестник „Стандарт”, прие поканата на БДЗП да стане кръстник и да осинови символично един от младите царски орли, на които ще поставим сателитен предавател в началото на следващия месец. Орлето беше наречено Станчо, което идва от името на вестника.
„По този начин ние ставаме част от проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол”, коментираха от изданието. Редакционният екип и читателите на вестника се ангажираха да следят полета на младия орел и на неговите събратя.
 

още>
Надпреварата в Олимпиадата по орнитология продължава [2010-06-15 12:56:23]
Надпреварата в Олимпиадата по орнитология продължава

45 ученици се класираха за втория кръг на Олимпиадата по орнитология за регионите Хасково, Кърджали и Ямбол. Талантливите младежи ще премерят сили за титлата „най-добър млад орнитолог”. Състезанието ще протече в два кръга – теоретичен с тестови задачи и практически - с разпознаване на снимки на различни видове птици. Домакини на събитието ще бъде ПМГ „Академик Боян Петканчин” в град Хасково. За всички участници има предвидени вкусна почерпка и награди – грамоти и информационни материали. А най-добрият олимпиец ще получи най-ценното пособие за един орнитолог – бинокъл, за да наблюдава още по-добре птиците.
 

още>
Цветни пръстени на два млади белоглави лешояда поставиха експерти от БДЗП [2010-06-15 12:46:23]
Цветни пръстени на два млади белоглави лешояда поставиха експерти от БДЗП

Цветни пръстени на два млади белоглави лешояда поставиха експерти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Младите птици с пръстени са от колонията, гнездящи белоглави лешояди в Източните Родопи близо до град Маджарово. Преди да излетят от гнездата си на младите лешояди бяха поставени по един зелен пръстен и стандартни метални пръстени с уникални номера за всяка една от тях. Екипът орнитолози постави на няколко месечните лешоядчета и специали маркери на крилата, наречени крилометки с унифицирани за страната ни номер и цвят.

 

още>
Младежки форум "Картали 2010" [2010-06-11 12:58:25]
Младежки форум

За поредна година БФБ, БДЗП, СКОПС и UNECO организираха младежкия полеви форум "Картали 2010". Форумът се проведе от 18 до 23 май в района на язовир „Студен кладенец” – защитена местност в живописните Източни Родопи. През всеки един от дните се проведоха различни обучения, наблюдения и проучвания. В полевите занимания взеха участие много млади и усмихнати хора.

още>
30 ученици на финала на състезанието за птиците на БДЗП [2010-06-10 12:19:10]
30 ученици на финала на състезанието за птиците на БДЗП

30 ученици от средните училища в Бургас и региона се класираха за финалния кръг на олимпиадата по Орнитология, организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Финалът на състезанието за птиците ще се проведе в Природозащитен център «Пода» на 12 юни (събота) 2010 година.
Най-добрите 30 ученика ще се състезават за традиционната голяма награда – бинокъл, която ще бъде заслужена от този, който покаже най-добри познания за биологията и екологията на птиците, обитатели на Бургаските езера.
 

още>
Дарение за опазване на царския орел в България [2010-06-09 12:24:15]
Дарение за опазване на царския орел в България

БДЗП получи дарение на стойност 756 евро за опазване на царския орел в България. Символичният чек беше връчен официално от дарителя Стив Уест от туристическата фирма BirdingInSpain на колегите от ПЗЦ Пода. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на земя с цел опазване на местообитанията на царския орел.
Благодарим на Стив Уест и неговите спътници и им пожелаваме незабравими мигове с птиците и природата на България!

още>
Предложение за малки и големи деца [2010-06-09 12:07:58]
Предложение за малки и големи деца

Ако се чудите как да направите ваканцията на вашите деца по-интересна и вълнуваща – ето една чудесна възможност: Една седмица в с. Добърско (прекрасно местенце близко до Разлог на границата между Рила и Пирин). Нашия дългогодишен член и приятел – Нина Байкова, която управлява туристическия информационен център с обич и професионализъм ще се погрижи за незабравимото прекарване на малчуганите. Научете повече за този чуден край на родината и пропускайте възможността да подарите на децата си вълшебни мигове.

още>
Над 70 чувала с отпадъци събраха участниците в акцията по почистване на защитена местност „Пода” [2010-06-07 12:02:54]
Над 70 чувала с отпадъци събраха участниците в акцията по почистване на защитена местност „Пода”

Над 70 чувала с отпадъци събраха участниците в акцията по почистване на защитена местност „Пода”. В инициативата организирана по повод 5 юни – Световен ден на околната среда се включиха близо 50 граждани, ученици, доброволци и симпатизанти на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
Почистването на замърсените с отпадъци площи в защитената територия се организира в рамките на проект „Живот за бургаските езера” по програма LIFE+ на Европейският съюз, изпълняван от БДЗП в партньорство с община Бургас. Една от дейностите по проекта е именно подобряване състоянието на езерата Вая, Атанасовско и комплекса Мандра – Пода, чрез почистване на незаконните сметища в близост до тях.
 

още>
Курсът "Опазване на биоразнообразието" завършва [2010-06-07 11:57:50]
Курсът

Здравейте, приятели! Каним ви този вторник заедно да си припомним как протече учебната година в рамките на курса "Опазване на биоразнообразието", организиран от БФБ и БДЗП. Какви теми разгледахме, кои места посетихме и разбира се най- вече как протече най-голямото теренно събитие за годината - "Картали 2010".
Очакваме ви на 8 юни (вторник), от 18:30 часа в зала 105 на Биологически факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".
 

още>
Нова методика за подхранване на египетските лешояди [2010-06-07 11:52:39]
Нова методика за подхранване на египетските лешояди

През 2010 г. БДЗП започна пилотно експериментиране на нова схема за подхранване популацията на застрашените египетски лешояди. Новото в методиката е, че се използват малки количества храна (до 1 кг.), които се поставят на специално избрани места. Подхранването е необходимо, за да се осигури допълнително количество безопасна храна, като по този начин се допринесе за повишаване на гнездовия успех и намаляване на риска от отравяне. През месеците април и май бяха направени общо 30 подхранвания, като в 19 от 22 случая с проведени последващи наблюдения, лешоядите бяха наблюдавани да се хранят.

още>
2010 – Крачка назад или повратна точка за дивата природа на Европа? [2010-06-03 12:36:46]
2010 – Крачка назад или повратна точка за дивата природа на Европа?

БърдЛайф Интернешънъл пусна впечатляващ нов доклад за състоянието на биоразнообразието в ЕС. Озаглавен “2010 – Крачка назад или повратна точка за дивата природа на Европа?”, той осъжда неуспеха на ЕС да достигне целта за забавяне загубата на биологично разнообразие до 2010 г. Докладът, също така, посочва необходимите крачки, които трябва да бъдат направени, за да бъде спряно по-нататъшното намаляване и да бъде променена посоката на загуба на биоразнообразие.

още>
БДЗП подкрепи кампания за спасяване на софийските кестени [2010-06-02 15:11:49]
БДЗП подкрепи кампания за спасяване на софийските кестени

БДЗП стана партньор в кампанията „Да спасим в суматохата кестените”, организирана от списание „Осем” и „Моят градинар”. Стартът на инициативата беше даден в събота в Борисовата градина. Там се проведе концерт и бяха поставени 132 капана за листоминиращите молци, които са виновни за боледуването на кестените.
БДЗП се включи в събитието със свой щанд, на който раздаваше информационни материали и обясняваше на хората как големият и синият синигер помагат за съхраняването на един от символите на София – кестените. Представители на БДЗП и доброволци поставиха къщички за синигери в Борисовата градина и приканиха столичани също да се включат в инициативата като си купят или изработят къщичка за птици сами.

още>
Почистване на защитена местност „Пода” организират БДЗП и Община Бургас [2010-06-02 14:13:50]
Почистване на защитена местност „Пода” организират БДЗП и Община Бургас

Почистване на защитена местност «Пода» организират БДЗП и община Бургас. Поводът е 5 юни – Световният ден на околната среда. Събитието ще се състои в самия ден посветен на опазването на околната среда – 5 юни (събота) в защитената територия, която се намира на пътя Бургас – Созопол. Всеки, който иска да допринесе за подобряване състоянието на заобикалящата ни среда и да стане съпричастен към отбелязването на най-големия световен ден за позитивни действия, свързани с околната среда може да се присъедини към нас.
На 5 юни (събота) 2010 година в 9:00 часа от частна автогара на ул. «Булаир» град Бургас (срещу Химическото чистене) с организиран транспорт ще стане предвижването до защитена местност «Пода». Участниците в кампанията ще се включат в почистването от битови отпадъци на плажната ивица в защитената територия.
 

още>
Нов виртуален определител на птиците в България ! [2010-06-02 13:53:26]
Нов виртуален определител на птиците в България !

Във връзка с повишения интерес към птиците, създателите на сайта Птиците в България предоставят възможност на потребителите, които не ги познават, да разберат коя птица са наблюдавали в природата. За тази цел е разработен виртуален определител на птиците в България! Определителят се намира в рубрика "Търси" подрубрика "По белзи" http://birdsinbulgaria.org/guide.php?l=bg

още>
Включете се в инициативата "Да спасим в суматохата кестените" [2010-05-27 01:01:53]
Включете се в инициативата

Здравейте приятели, тази събота, 29 май, от 14 ч. в Борисовата градина ще бъде даден официален старт на инициативата на списание 8 "Да спасим в суматохата кестените". Целта е да помогнем боледуващите кестени в София да бъдат спасени. Те страдат от дълги години от напастта на листоминиращия молец. Списание 8 и "Вашият градинар" са изобретили специален "капан" за молците, който ще помогне за намаляването на вредителите.
БДЗП също подкрепя инициативата като ще съдейства с поставянето на къщички за птици. Целта е в къщичките да се заселят голям и син синигер, които се хранят с ларвите на листоминиращия молец. В периода, когато имат малки, те ловят до 500 ларви на молеца на ден! Вижте повече на http://www.kesteni.bg/

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax