избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
Нов проект за птиците в Черно море [2012-07-12 04:32:39]
Нов проект за птиците в Черно море

Партньорите на БърдЛайф Интернешанъл в България, Румъния, Турция и Гърция започват съвместен проект за птиците в Черно море. На 5-ти юли в Истанбул се проведе официална среща и пресконференция, за представяне на започващия проект „Подготовка за идентифициране на Орнитологично важни места (ОВМ) в Черно море“(„Черноморски птици“). Той е финансиран от Европейската Комисия и ще се изпълнява до април 2014 година. Координиращa организация е Дружеството за защита на природата/БърдЛайф Турция, а партньори са: БДЗП, Румънското орнитологично дружество и Гръцкото орнитологично дружество.
 

още>
МОСВ спря два опасни за птиците ветропарка в Добруджа [2012-07-11 04:50:50]
МОСВ спря два опасни за птиците ветропарка в Добруджа

Част от генераторите щяха да бъдат на самата граница на Защитена зона „Дуранкулашко езеро”, която има световно значение и приютява хиляди птици от защитени видове

Министърът на околната среда и водите отмени две решения по ОВОС на Регионалната инспекция по околна среда и води – Варна, разрешаващи изграждането на два големи ветропарка в Добруджа. Отмяната дойде след подадени жалби от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани.
Спрените ветроенергийни паркове, състоящи се съответно от 150 ветрогенератора („Генерал Тошево”) и 95 ветрогенератора („Смин”), беше предвидено да бъдат изградени в една от най-интензивните части на миграционния път Via Pontica, както и в опасна близост до Защитена зона от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

още>
Още 3 царски орела маркирани със сателитни предаватели [2012-07-11 01:36:23]
Още 3 царски орела маркирани със сателитни предаватели

Екипът на БДЗП, работещ по опазването на царския орел в България, маркира още 3 млади царски орли със сателитни предаватели. Една от птиците е от гнездо в Защитена зона „Сакар”, а другите две от гнездо в района на град Сливен.
Заедно с новите 3 птици общият брой на маркираните царски орли достигна 21. За съжаление към настоящия момент освен трите млади птици от тази година, само 2 орела, маркирани през 2010 година са живи. Голямата част от птиците със сателитни предаватели загинаха от токов удар в необезопасени електрически стълбове, бракониерски острел и нелегални отрови.
 

още>
Експедиция в Турция проучи местата за зимуване на нашите царски орли [2012-07-11 01:33:31]
Експедиция в Турция проучи местата за зимуване на нашите царски орли

Екипът на БДЗП, работещ по опазването на царския орел, проведе едноседмична експедиция в Турция. В нея се включиха и партньорите ни от ММЕ (BirdLife Унгария) и Doga Dernegi (BirdLife Терция). Целта на експедицията беше да бъдат посетени местата за зимуване на царските орли от България и да бъдат описани заплахите, които те срещат в зимните си квартири в Турция.
По време на експедицията бяха обходени районите на Ескишехир, Ушак и Афиьон в централната част на Западен Анадола, където са зимували част от маркираните у нас орли. Посетени бяха и GPS позициите, събрани от програмата за сателитно проследяване на царските орли.
 

още>
Укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро отваря врати [2012-07-10 09:54:36]
Укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро отваря врати

От днес укритието за наблюдение на птици, намиращо се на брега на южната част на Атанасовско езеро, отваря врати за посетители. Всеки, които иска да се запознае отблизо с пернатите обитатели на най-богатото на птици място в страната може да го посети.
Всеки ден от вторник до събота от 8:30 до 17:30 (с почивка от 12:30 до 13:30) укритието ще посреща всеки, които иска да се забавлява, докато следи скрит обитателите на плитката лагуна.
До скоро къщичката стопанисвана от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас работеше само по предварителна заявка. Благодарение на доброто сътрудничество между БДЗП, Община Бургас, РИОСВ–Бургас и Регионален исторически музей – Бургас укритието вече ще отваря врати пет дни в седмицата от юли до началото на октомври.
 

още>
Членовете на БДЗП в Добрич организират велопоход до язовир Одринци с разходка и пикник в гората [2012-07-10 06:20:17]
Членовете на БДЗП в Добрич организират велопоход до язовир Одринци с разходка и пикник в гората

В неделя, 15 юли, членовете на БДЗП в Добрич организират велопоход до язовир Одринци с разходка и пикник в гората. Събитието се организира за членове и приятели на БДЗП. Може да поканите приятели и близки, всеки желаещ да се включи във велопохода ще има възможност да се запише за членство на място.
Началната точка е в 9:00 часа пред музея Природата на Добруджа в парк Св. Георги, след което маршрутът продължава по бул. 3-ти март, село Дончево до крайната точка - гората над язовир Одринци.

още>
Среща за опазване на тръноопашатата потапница се проведе днес [2012-07-09 05:03:08]
Среща  за опазване на тръноопашатата потапница се проведе днес

Среща за обсъждане на плана за действие за опазване на тръноопашатата потапница в България се проведе днес, 9 юли 2012 година. Предложението за Национален план за действие за опазване на застрашения от изчезване в цял свят беше разгледано и обсъдено от всички желаещи да присъстват на срещата насрочена за 14:30 часа в СУ „Св.Климент Охридски”, Централна сграда – Ректорат.

още>
Открита е първата алея за наблюдение на птици [2012-07-09 04:35:35]
Открита е първата алея за наблюдение на птици

БДЗП откри първия градски маршрут за наблюдение на птици. Стотици деца и техните родители се включиха в обиколките за наблюдения на птици с бинокъл. Те научиха интересни факти за птиците, които обитават парка, благодарение на опитните водачи от БДЗП. Децата имаха възможността да се включат в една от петте работилници и да си направят птица от конци или хартия, да пренесат света на пернатите върху гирлянд, платнена торбичка или маска за лице. За най-активните и знаещите имаше и награди.
Инициативата е кръстена "На среща с птиците в Южния парк" и цели да постави фокуса върху градските птици. Началото на маршрута бележи беседка, определена като място за срещи. До нея е "кацнала" пластика на големия синигер, избран за птицата символ на София в конкурса, проведен по-рано тази година от БДЗП.

още>
Заповядайте на празник на птиците в Южния парк - София! [2012-07-05 12:02:13]
Заповядайте на празник на птиците в Южния парк - София!

Тази събота (7 юли) БДЗП ще открие първия градски маршрут за наблюдение на птици, наречен "На среща с птиците в Южния парк". Събитието започва в 10.30 ч. в Южния парк, близо до входа от ул. „Нишава”.
Откриването на алеята за наблюдение на птици се случва в продължение на конкурса за избор на птица символ на София. По-рано през годината софиянци гласуваха онлайн и избраха големия синигер за крилат символ на столицата.
 

още>
Шествие под надслов 'Туристи навред за горите' [2012-07-04 11:01:34]
Шествие под надслов 'Туристи навред за горите'

Пригответе вашата торба с подкрепа и пълни джобове с желание за защита на ГОРИТЕ и ЕЛАТЕ на шествието на всички туристи на 5-ти юли, четвъртък, 2012г от 18:30 ч.
Защо и как протестираме - научете тук: http://forthenature.org/actions/315

още>
Обещание на управляващите: Законът за горите ще бъде гласуван отново, но без поправката "Витоша ски" [2012-07-04 10:56:24]
Обещание на управляващите: Законът за горите ще бъде гласуван отново, но без поправката

В София на 3 юли 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" участва в общественото обсъждане на промените в Закона за горите в парламента.
Председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева обяви, че в новите промени в Закона за горите ще влязат само тези текстове, по които има постигнато съгласие и че те ще бъдат гласувани до края на месеца. Това означава, че няма да влезе т.нар. поправка "Витоша ски", която цели да няма отпадане на промяната на предназначението на горите за застрояване и позволява "гора на хартия, сеч на практика".
БДЗП също внесе Становище по ЗИД на Закона за горите.

още>
Поставените гнездилки за ловен сокол са изключително успешни! [2012-07-03 12:17:08]
Поставените гнездилки за ловен сокол са изключително успешни!

Необикновен случай показа, че поставяните от БДЗП метални гнездилки за ловен сокол се „разграбват като топъл хляб” от хищни птици. Възрастна мъжка черношипа ветрушка (Falco tinnunculus) се настани в гнездилката само няколко минути след поставянето й и преди още човекът, който я е монтирал, да е слязъл от стълба!

още>
Тънкоклюни чайки гнездят в Атанасовско езеро [2012-07-02 11:48:29]
Тънкоклюни чайки гнездят в Атанасовско езеро

Гнездене на тънкоклюна чайка в Атанасовско езеро наблюдава екип на проект „Живот за Бургаските езера” на Българско дружество за защита на птиците към програма LIFE+ на ЕС по време на редовния мониторинг на езерата.
Повече може да научите оттук: http://www.burgaslakes.org/details/Novini/Tynkoklyuni-chayki-gnezdyat-v-Atanasovsko-ezero/node/79/subnode/514/

още>
Гигантски графит с царски орел украси училище в центъра на София [2012-07-02 05:09:54]
Гигантски графит с царски орел украси училище в центъра на София

32 СОУ „Св. Климент Охридски” в София вече има неповторима фасада. През последната седмица върху южната стена на училището, която се намира на бул. „Тодор Александров” при кръстовището с бул. „Христо Ботев”, беше изрисуван гигантски 15-метров графит. Визията включва няколко царски орела в полет, както и една птица, чиято глава е изобразена от различни природни елементи – скали, водопади, гори, ливади и планини.
Проектът се осъществява по инициатива и идея на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Партньори са художниците от 140 ideas и 32 СОУ. Проектът е некомерсиален и цели да привлече вниманието върху изчезващите видове и по-специално върху царския орел. Гигантският графит е част от информационните и образователни дейности по проекта на БДЗП LIFE+ „Опазване на царски орел и ловния сокол”.
 

още>
Стартира проучване на вечерната ветрушка в България [2012-07-02 01:23:07]
Стартира проучване на вечерната ветрушка в България

В началото на месец юни стартираха дейностите по проучване на вечерната ветрушка (представител на дребните и много редки соколи) в България. Екипи на БДЗП ще търсят гнезда на застрашения вид в Югоизточна (Бургаска област) и Централна Северна България (Дунавската низина), за да установят кои са най-важните за размножаването му места в страната. „Към момента успяхме да открием две двойки вечерни ветрушки. Птиците са на етап мътене на яйцата си. Продължаваме с проучването си като се надяваме да открием още двойки от този застрашен вид сокол.” сподели координатора на проекта Свилен Чешмеджиев от БДЗП.
 

още>
Нови информационни табели за ловния сокол в североизточна България [2012-06-28 18:45:30]
Нови информационни табели за ловния сокол в североизточна България

Две нови информационни табели за ловния сокол бяха поставени наскоро от екипа на БДЗП в рамките на международния проект за опазване на вида в североизточна България, Румъния, Унгария и Словакия, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз. Местата, на които бяха монтирани табелите – нос Калиакра и Центърът за защита на природата и животните в Добрич – съвсем не са случайни.

още>
Последно предупреждение за България относно провала в опазването на Калиакра от застрояване с ветрогенератори [2012-06-21 14:30:50]
Последно предупреждение за България относно провала в опазването на Калиакра от застрояване с ветрогенератори

Днес, 21 юни 2012 г., Европейската комисия издаде последно юридическо предупреждение към българското правителство във връзка с увреждането и липсата на цялостна защита на защитена зона „Калиакра“ според изискванията на директивите на Европейския съюз за опазване на птиците и за опазване на местообитанията.
Това последно действие на Комисията е резултат от кампания за цялостната защита на района на Калиакра провеждана от Българското дружество за защита на птиците от 2005 г. насам, с подкрепата на Бърдлайф Интернешънъл.

още>
„На есен с песен” или до скоро виждане на есен! [2012-06-19 18:49:26]
„На есен с песен” или до скоро виждане на есен!

Около 30 ученици от 4 до 8 клас на ОУ „Св. Кл. Охридски” - с. Дуранкулак завършиха учебната година с посещение на езерото Сребърна, част от територия на проекта на БДЗП за опазване на зимуващата популация на световнозастрашената червеногуша гъска.

още>
Резултатът от едно добро дело [2012-06-19 18:39:53]
Резултатът от едно добро дело

След по-малко от година единият от островите, построени от участниците в природозащитната бригада „С добра воля за природата на Шабла“, която се проведе от 15- 24 юли 2011г., вече е дом на птиците, за които беше предвидена.

още>
След срещата в МС: Постигна се съгласие да се запази и увеличава площта на горите и да не се намалява държавната собственост в тях [2012-06-18 17:35:36]
След срещата в МС: Постигна се съгласие да се запази и увеличава площта на горите и да не се намалява държавната собственост в тях

След двегодишен постоянен натиск на гражданските организации и пет месеца протестни граждански акции, се постигна съгласие върху два основни принципа: площта на горите в България да се запазва и увеличава и да не намалява заради продажба.
Близо два часа продължи срещата на Коалицията от над 30 граждански организации “За да Остане природа в България” и гражданска група “За Витоша”, които от декември 2011 критикуват законопроекта за горите, като обслужващи конкретни едри инвеститори и в никакъв случай не интересите на скиорите и гражданите на България.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax