избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Още 5 млади царски орела бяха маркирани със сателитни предаватели [2010-07-12 08:52:51]
Още 5 млади царски орела бяха маркирани със сателитни предаватели

Пет млади царски орела на възраст около два месеца бяха маркирани със сателитни предаватели. Чрез модерната технология за проследяване експертите от БДЗП ще знаят къде пребивават птиците и какво се случва с тях. Поставянето на трансмитерите се извършва в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от ЕС.

още>
Дегустация на биологични храни ще се проведе по време на Изложение за добри екопрактики пред НДК [2010-07-09 08:09:31]
Дегустация на биологични храни ще се проведе по време на Изложение за добри екопрактики пред НДК

35 проекта ще демонстрират и новаторски идеи за намаляване изменението на климата, деградацията на земите и опазване на околната среда. Изложението «Работилница за добри екопрактики в сферите на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България» ще се проведе на 9 юли 2010 г., петък, от 12 до 16 часа пред паметника «1300 години България», НДК. В него ще вземат участие предствители на 35 проектa, финансирани от Програмата за малки проекти на ГЕФ в България. Организациите ще демонстрират новаторски екопрактики в 5-те сфери на действие на ПМП на ГЕФ – изменение на климата, деградация на земите, биоразнообразие, води и устойчиви органични замърсители. В рамките на Изложението от 12,00 ч. ще се проведе Церемония за връчване на Грамоти на най-добрите екопрактики в сферите на действие на Програмата за малки проекти на ГЕФ в България. Очакваме ви!

още>
БДЗП взе участие в благотворителен базар [2010-07-05 14:22:23]
БДЗП взе участие в благотворителен базар

БДЗП взе участие в организирания за първи път от Фондация „Помощ за благотворителността в България” благотворителен базар за НПО по време на традиционното честване на националния празник на САЩ 4 юли.
За БДЗП това беше чудесна възможност да набере средства за настоящи и бъдещи програми, да представи пред повече от 1000 гости на събитието организацията, както и да популяризира своите каузи.

още>
Отдалечено видео наблюдение – възможности за приложение в природозащитата [2010-07-05 01:59:21]
Отдалечено видео наблюдение – възможности за приложение в природозащитата

Представител на ITIX запозна експерти на БДЗП с възможностите, които фирмата предлага за сътрудничество в областта на разработване и изграждане на системи за видео наблюдение. Бяха обсъдени възможности за поставяне на камери в близост до гнезда на редки и застрашени видове птици с цел получаване на допълнителна информация за тяхната биология и екология, охрана на гнездата и популяризиране чрез възможност за отдалечено он-лайн наблюдение.

още>
Булфото осинови и нарече Любо едно от младите царски орлета [2010-07-03 11:45:43]
Булфото осинови и нарече Любо едно от младите царски орлета

Любо ще се нарича едно от седемте царски орлета, на които БДЗП ще постави сателитен предавател след няколко дни. То беше символично осиновено от онлайн фотографската агенция Булфото. Младият орел беше наречен Любо на името на един от първите и най-известни фотографи в агенцията Любомир Бенковски – Бенджи.
Агенция Булфото ще ни помага да отразим в снимки съдбата на седемте малки орлета с предаватели. Между 4 и 8 юли 2010 г. екип на БДЗП от проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, със съдействието на международни експерти от Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Унгарското орнитологично дружество (MME), ще поставят сателитни предаватели на 7 млади царски орела.

още>
Дарик Втори ще се нарича царското орле, осиновено от Дарик радио [2010-07-03 11:41:23]
Дарик Втори ще се нарича царското орле, осиновено от Дарик радио

За втора поредна година Дарик радио ще осинови едно от малките царски орлета, на които БДЗП ще постави сателитен предавател. То ще се нарича Дарик Втори, тъй като миналата година птицата също носеше името на медиата.
Първото национално частно радио Дарик подкрепя за втора поредна година проекта LIFE+ за опазване на царския орле и ловния сокол. От медията се ангажираха да проследят полета на Дарик Втори и неговите събратя, за да популяризират опазването на световно застрашения царски орел.
 

още>
БДЗП представи резултати от свои изследвания на Научната конференция „Биологично разнообразие и жизнена среда“ [2010-07-02 03:12:10]
БДЗП представи резултати от свои изследвания на Научната конференция „Биологично разнообразие и жизнена среда“

Екипът на проект „Опазване на световно значимо биоразнообразие в пасища и ливади с висока природна стойност чрез подкрепа за традиционния местен поминък” представи доклад за въздействието на начина на ползване на полу-естествените тревни местообитания върху птиците на Национална научна конференция по биоразнообразие под патронажа на Министъра на околната среда и водите на Република България (24-25 юни 2010, София).

още>
bTV осинови малко царско орле и ще му даде името Буря [2010-07-01 06:15:20]
bTV осинови малко царско орле и ще му даде името Буря

Най-гледаната българска телевизия bTV ще осинови символично едно от 7-те малки царски орлета, на които тази година ще бъдат поставени сателитни предаватели. Телевизията подкрепя проекта на БДЗП LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол за втора поредна година. Миналото лято bTV осинови малкия Борил и проследи неговия полет, който достигна чак до Саудитска Арабия. За съжаление предавателят на Борил спря да предава в планински район на 200 км. от гр. Мека. Надеждите на учените са, че предавателят е паднал или се е повредил и птицата е добре.

още>
Заповядайте на премиерата на филма „КАРТАЛИ 2010” [2010-06-30 04:59:45]
Заповядайте на премиерата на филма „КАРТАЛИ 2010”

Българска Фондация Биоразнообразие и продуцентска къща „СВИДАС” канят природолюбители и приключенци на премиерата на екологичния документален филм „КАРТАЛИ 2010“ . Очакваме ви в задължително неофициално облекло и добро настроение на 8 юли (четвъртък) от 19.00 часа в софийското кино „Одеон”.

още>
БДЗП представи на пресконференция поставянето на сателитни предаватели на 7 млади царски орела [2010-06-29 03:11:38]
БДЗП представи на пресконференция поставянето на сателитни предаватели на 7 млади царски орела

Предстоящото поставяне на сателитни предаватели на 7 млади царски орела беше анонсирано днес на специална пресконференция в пресклуб БТА. Дейността е част от проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от ЕС.
Сателитните предаватели позволяват на експертите от БДЗП да проследяват полета на орлите почти в реално време, да научават повече за начина им на живот и за местата, които посещават, но най-вече – да събират и анализират информация за заплахите, пред които този световно застрашен вид е изправен.

още>
Дир.бг ще осинови царско орле и ще стане негов кръстник [2010-06-29 02:53:04]
Дир.бг ще осинови царско орле и ще стане негов кръстник

Водещият интернет портал на България Дир.бг подкрепи проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. Популярната медия ще осинови символично едно от младите царски орлета, на които БДЗП ще постави сателитни предаватели в началото на юли. Медията ще даде и име на младата птица. Тя ще бъде наречена с хубавото българско име Драго.

още>
Как да направим сирене и кашкавал? - БДЗП и Биоселена обучават фермери [2010-06-28 10:20:58]
Как да направим сирене и кашкавал? - БДЗП и Биоселена обучават фермери

На 24ти и 25ти юни се проведе обучение за фермери на тема „Преработка на мляко във фермата”. Обучението беше организирано в рамките на проекта на БДЗП „Опазване на пасища и ливади с висока природна стойност”. Лектори и обучители бяха експертите на Биоселена – д-р Стоилко Апостолов и зооинж. Тенчо Христов. Присъстваха 20 животновъди от 12 семейни ферми от районите на Понор планина, Западен Балкан и Бесапарските ридове. Целта беше да се запознаят фермерите с изискванията на новата наредба за директни продажби, чието обнародване предстои в най-кратки срокове. Този документ ще позволи на всеки собственик на крави, овце, кози или биволи да преработва сам млякото от своите животни и да предлага директно продуктите на крайните потребители. Освен изискванията на законодателството, участниците имаха възможността да участват лично в преработката на мляко.

още>
Откраднаха царско орле на 40 дни от гнездото му [2010-06-24 13:05:58]
Откраднаха царско орле на 40 дни от гнездото му

Малко царско орле на 40 дни беше откраднато във Вторник срещу Сряда през нощта от гнездото му в Сакар. Птицата е от световно застрашен вид, от който са останали само около 20 двойки в България. В бързината похитителите са изоставили на дървото въжета и друга катерачна екипировка. На мястото са открити също и следи от високопроходим автомобил и човешки стъпки. Представителите на БДЗП подадоха своевременно жалби до местната полиция в Тополовград и до РИОСВ – Стара Загора. Полицейски екип направи оглед на мястото още вчера. В момента се водят следствени действия по случая.

 

още>
БДЗП БРИГАДИРСКО ЛЯТО 2010 [2010-06-23 17:03:25]
БДЗП БРИГАДИРСКО ЛЯТО 2010

Здравейте приятели! Учебната година завърши, но ние не искаме да се разделяме с вас през лятото. За това сме организирали поредица от природозащитни бригади в едни от най-красивите кътчета на родината: ШАБЛА, РИБАРНИЦИ ХАДЖИДИМИТРОВО (Свищов), МАДЖАРОВО, Събор на членовете БЯЛА РЕКА и АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО.

още>
ЗАПОВЯДАЙТЕ НА БРИГАДА МАДЖАРОВО 2010 [2010-06-23 11:48:52]
ЗАПОВЯДАЙТЕ НА БРИГАДА МАДЖАРОВО 2010

БДЗП кани желаещи да се включат в природозащитната бригада в град Маджарово. Тя ще се проведе в Природозащитен Център Източни Родопи от 27 Юли до 1 Август 2010.  Бригадата включва трудови дейности и вечерни лекции и обучения. Срокът за записване е 20 юли 2010.

още>
ЗАПОВЯДАЙТЕ на Природозащитна бригада ШАБЛА 16-21.07.2010 [2010-06-23 11:26:26]
ЗАПОВЯДАЙТЕ на Природозащитна бригада ШАБЛА 16-21.07.2010

Каним всички любители на природата да участва в първата природозащитна бригада, инициирана от община Шабла и Зеления обучителен център - гр. Шабла. БДЗП е партньор по проекта за изграждане за Зеления обучителен център в гр. Шабла.
Подробности за организацията и предвидените дейности вижте в приложените материали.
 

още>
Нов уеб базиран портал показва критично важните места за прелетните водолюбиви птици имащи спешна нужда от защита [2010-06-22 18:04:04]
Нов уеб базиран портал показва критично важните места за прелетните водолюбиви птици имащи спешна нужда от защита

Нов уебсайт, стартиран на 14 юни от Wetlands International, BirdLife International и UNEP World Conservation Monitoring Centre (UNEP-WCMC), разкрива значителни пропуски в защитата на много застрашени места, обитавани от мигриращи водолюбиви птици в Африка, Близкия изток, Европа и Централна Азия. Eдна трета от тези местообитания (представляващa повече от 1000 индивидуални места в мрежата) са напълно незащитени и поставят бъдещето на много от мигриращите птици в риск.
Новият портал ,,Critical Site Network” (CSN) предоставя достъпна информация за 294 вида водолюбиви птици от 3020 места. Той предоставя информация за най-важните хабитати на мигриращите водолюбиви птици на лесно достъпно национално и международно ниво.
 

още>
23 малки царски орлета са се излюпили до момента [2010-06-22 16:39:01]
23 малки царски орлета са се излюпили до момента

23 малки са излюпили до момента размножаващите се царски орли в България. Все още има надежда една от двойките да излюпи още пилета, тъй като женската е снесла повторно, така че броят им може да се увеличи.
Спад в броя на размножаващите се двойки е отчетен в България. Тази година едва 16 двойки се размножават, а миналата броят им беше 18”, коментира Димитър Демерджиев, отговорник за опазването на царския орел по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. По-малко са и заетите територии от двойки – 18, а за 2009 г. са били 20.

още>
Проектът „Живот за Бургаските езера“ вече с профил в социалната мрежа Facebook [2010-06-22 04:19:10]
Проектът „Живот за Бургаските езера“ вече с профил в социалната мрежа Facebook

Проектът „Живот за Бургаските езера” изпълняван от Българско дружество за защита на птиците към програмата на Европейския съюз LIFE+ вече е с профил в социалната мрежа Facebook.
На профила на проекта Burgas Lakes ще може да намирате винаги актуална информация от живота на проекта. Освен новини за нашите дейности, ние обещаваме че ще публикуваме и друга интересна информация за Бургаските езера и техните обитатели.

още>
Осмокласничка от Немската езикова гимназия в Бургас взе първото място в тазгодишната олимпиада по орнитология в региона [2010-06-22 04:01:27]
Осмокласничка от Немската езикова гимназия в Бургас взе първото място в тазгодишната олимпиада по орнитология в региона

Осмокласничката от Немската езикова гимназия в град Бургас Деница Ковачева взе първото място в олимпиадата по Орнитология в региона. Силно женско присъствие в челната тройка на финалния кръг на дванадесетата олимпиада показаха участниците. Подгласнички на Деница в състезанието за птиците станаха Мариела Генова от основно училище „Христо Ботев” в град Бургас и Маринела Неделчева от ОУ „Елин Пелин”. Трите момичета пребориха всички участници във втория кръг на олимпиадата по Орнитология, който в Бургас се проведе на 12 юни (събота) в Природозащитен център „Пода”.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax