избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Община Чипровци и БДЗП за хората и природата [2010-09-09 06:51:34]
Община Чипровци и БДЗП за хората и природата

За първи път БДЗП взе активно участие в организацията и провеждането на традиционния Празник на Чипровци в местността Гушовски манастир. Дегустацията на традиционни за района продукти и храни, изложбата на открито на чипровски килими, състезанието по планинско колоездене и щандчето на БДЗП бяха само част от вълнуващите елементи на събитието.

още>
4-ти септември – Международния ден на лешоядите [2010-09-07 17:19:48]
4-ти септември – Международния ден на лешоядите

Всяка година 4-ти септември – Международния ден на лешоядите – съвпада и с техния прощъпулник. Младите птици напускат гнездата и се подготвят за самостоятелен живот. За „подарък” вече няколко години поред те получават и специални пръстени от екипа на БДЗП.
По вече установена традиция тази година през месеците юли и август екип на БДЗП опръстени всички известни малки египетски лешоядчета в България. Така 25 малки, или цялото тазгодишното поколение на вида в страната се сдобиха с по един стоманен пръстен на десния крак и един пластмасов с идентификационен номер на левия. За последните три години опръстенените лешоядчета са общо 78.

още>
Картали в центъра на София [2010-09-07 04:46:27]
Картали в центъра на София

Група от пет черни лешояди (картали) „кацна” в центъра на София. Мястото е залата на Министерство на околната среда и водите, датата 2-ри септември, а поводът – представянето на проекта на СНЦ „Зелени Балкани” за опазване на белошипата ветрушка, черния лешояд и царския орел, финансиран чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”.

още>
Бригадата на Атанасовско езеро – една по-специална нотка от мелодията на живота [2010-09-07 03:45:25]
Бригадата на Атанасовско езеро – една по-специална нотка от мелодията на живота

Десет дни далеч от цивилизацията близо 100 приятели на природата доброволно работиха за Атанасовско езеро и неговите птици. Крайният резултат от техния труд са четири нови гнездови платформи за рибарките и дъждосвирците. Към равносметката от бригадата добавяме и почистените от растителност десетките метри диги, както и големи площи почистени от тръстика в защитена местност „Пода”. Така с помощта на бригадирите се освободиха от тръстиката големи водни пространства за птиците. Не трябва да забравяме и почистените от битови и строителни отпадъци почти четири километра площ от поддържан резерват „Атанасовско езеро” по неговата северна граница. Всички участници в бригадата преминаха през обучение за наблюдение на миграция и разпознаване на птиците в полет.

още>
Посетителски център за костенурки отваря врати [2010-09-07 01:43:47]
Посетителски център за костенурки отваря врати

Екипът на Фондация “Геа Челониа” кани членовете и съмишлениците на БДЗП на предстоящото откриване на Посетителския център за костенурки на фондацията, което ще се състои на 10 септември 2010 г. от 15.00 часа в с. Баня (община Несебър). Покана за събитието ще намериш тук, а повече информация на сайта на фондацията: www.geachelonia.hit.bg

още>
БДЗП обявява конкурс за назначаване на екип на проект [2010-09-02 03:15:18]
БДЗП обявява конкурс за назначаване на екип на проект

Във връзка със започващия през 2010 Life+ проект за опазване на зимуващата популация на световно застрашения вид - червеногуша гъска (Branta ruficollis) в България “Safe Ground for Redbreasts”, БДЗП обявява конкурс за назначаване на персонал. Това е третият изпълняван от БДЗП проект по финансовата линия Лайф+ на Европейската комисия.
 

още>
ФОТОКОНКУРС на тема „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта“ [2010-09-01 06:33:31]
ФОТОКОНКУРС на тема „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта“

ФОТОКОНКУРС на тема „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта” ОБЯВЯВАТ Българско дружество за защита на птиците, Българска Фондация Биоразнообразие и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.
Фотоконкурсът е посветен на 30 години от обявяването на резерват „Атанасовско езеро”. С помощта на фотоапарата и вашето наблюдателно око се надяваме сами да откриете красотата на Атанасовско езеро и да запечатате на снимка неговата неповторимост. Вие сте тези, които ще изберат как най-добре да представят езерото, чрез своите фотографии. Вие сте тези, които чрез своите фотоси трябва да провокират онези, които никога не са виждали езерото да го посетят. Обект на вашите снимки могат да бъдат езерото, неговите живи обитатели, солта, лечебната кал и лугата, но да не забравяме и хората. Повече за конкурса научете от пълния текст на новината:

още>
ЕДИН ПО-РАЗЛИЧЕН РОЖДЕН ДЕН С ТОРТА И КАЛ [2010-09-01 06:18:56]
ЕДИН ПО-РАЗЛИЧЕН РОЖДЕН ДЕН С ТОРТА И КАЛ

На 30-ти август повече от 70 човека отпразнуваха 30 години от обявяването на Атанасовско езеро за резерват. Прохладното време не успя да уплаши повечето от редовните посетители на лугата и лечебната кал, които ежедневно се възползват от гостоприемството на „Черноморски солници” и изпълват басейните с червеникава течност. Специално за тях организаторите поставиха голяма информационна табела за Атанасовско езеро и ползите му за птиците, хората и здравето, защото е важно все повече бургазлии да знаят какво богатство притежаваме в рамките на самия град. Дървената част на табелата бе изработена и монтирана от участниците в природозащитната бригада на БДЗП, а информационната от БФБ. Празничната лента бе развързана от стопанина на резервата – РИОСВ.
 

още>
Младежи от родопското село Рибново спасиха бухал [2010-09-01 05:07:16]
Младежи от родопското село Рибново спасиха бухал

Бухал са спасили през почивните дни трима мъже от родопското село Рибново – Мустафа Таламанов, Несип Атипов и Кадри Янузов. Момчетата били на гости на свои близки в гоцеделчевското село Господинци, когато забелязали рядката птица, която не можела да лети и решили да я хванат, и да й окажат помощ. Те признаха, че им се видяла непозната, голяма и рядка и затова са проявили интерес към нея, но са проявили и съжаление, заради състоянието ѝ. Най-напред се обадили в полицията, тъй като не знаели към коя институция да се обърнат и получили съвет да отидат при ветеринар.

още>
Съобщение [2010-08-31 02:38:20]
Съобщение

Поради ремонт офисът на БДЗП в ж.к. Яворов, бл.71, вх.4, ап.1 няма да работи от 01.09.2010 до 03.09.2010г. Извиняваме се за причиненото неудобство.

още>
Доброволци окопaха 300 млади тополки в Сакар [2010-08-30 12:35:01]
Доброволци окопaха 300 млади тополки в Сакар

Доброволци към Българско дружество за защита на птиците окопаха близо 300 тополови фиданки миналия вторник. Инициативата се организира като допълнение към проведеното миналата година мероприятие по възстановяване крайречната дървесна растителност в рамките на проект Лайф +  за опазване на царския орел и ловния сокол в България, като нейна цел е увеличаване броя на предпочитаните за гнездене дървета в подходящите местообитания за царски орел и други защитени от закона хищни птици.
 

още>
НА 30-ти АВГУСТ ЧЕСТВАМЕ 30 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ЗА РЕЗЕРВАТ [2010-08-30 12:05:53]
НА 30-ти АВГУСТ ЧЕСТВАМЕ 30 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ЗА РЕЗЕРВАТ

През 2010 г. се честват 30 години от обявяването на Атанасовско езеро за резерват. Тази година честването на рождения ден на резвервата ще бъде съпроводено от един по-нетрадиционен празник, с който да се популяризират природните дадености на Атанасовското езеро и да се отбележи 2010 - Международната година на биоразнообразието.

още>
bTV излъчва благотворителен клип за опазването на царския орел [2010-08-27 16:01:32]
bTV излъчва благотворителен клип за опазването на царския орел

Най-гледаната българска телевизия bTV, която партнира на проекта LIFE+ опазване на царския орел и ловния сокол като осинови едно от малките царски орлета със сателитен предавател, започна излъчването на благотворителен TV клип. Видеото е създадено от екипа на медиата и апелира да опазим царския орел и природата на България. То се върти благотворително в ефира на телевизията от 25 август.
Вижте клипа на: http://saveraptors.org/gallery.php?type=video&pageNum_Video_All=0&totalRows_Video_All=1&cat=1&id=168

още>
Нов интерактивен сайт за наблюдение на птиците [2010-08-27 14:50:53]
Нов интерактивен сайт за наблюдение на птиците

Благодарение на BirdLife, the RSPB и Сваровски стартира нов интерактивен сайт „Неповторимото пътуване”. Сайтът има за цел да хвърли светлина върху полета на една от най-застрашените птици в света - степна калугерица.

още>
Над 7 000 бели щъркела прелетяха над Бургас вчера [2010-08-27 13:46:54]
Над 7 000  бели щъркела прелетяха над Бургас вчера

Над 7 000 бели щъркела прелетяха над Бургас вчера. В следващите няколко дни над града се очаква да преминат още повече от тези познати на всички ни птици. В минали години   най-голяма е била числеността на прелитащите на юг щъркели точно в края на август и малко по-късно към 10 септември. Виещите се ята от хиляди щъркели могат да бъдат наблюдавани от гражданите и гостите на Бургас дори и с просто око.

още>
Национален план за опазване на царския орел в България [2010-08-26 14:28:55]
Национален план за опазване на царския орел в България

Работна среща за обсъждане на последната чернова на Националния план за опазване на царския орел се състоя вчера по инициатива на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. На срещата присъстваха членове на екипа на Проекта, експерти от БДЗП, представители на РИОСВ Стара Загора, Хасково, Пазарджик и София, на Института по биоразнообразие и екологични изследвания към БАН и Зелени Балкани. 

още>
БДЗП наблюдава египетски лешояд със сателитен предавател. Малкото, наречено Спартак, вече отлетя успешно от гнездото си и в момента се учи да оцелява в Източни Родопи [2010-08-25 14:53:06]
БДЗП наблюдава египетски лешояд със сателитен предавател. Малкото, наречено Спартак, вече отлетя успешно от гнездото си и в момента се учи да оцелява в Източни Родопи

На 25 август 2010 г. в Маджарово БДЗП наблюдава млад египетски лешояд с най-модерната технология за телеметрия. Лешоядчето има мисия да пренася предавателя по два пъти в годината над три континента по време на миграцията и зимуването си. Модерната технология ще хвърли светлина върху живота му и слабо известните миграционни пътища и места за зимуване на птиците от България.

още>
Тържествено беше открита природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010‛ [2010-08-25 14:23:59]
Тържествено беше открита природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010‛

На 23 август (понеделник) тържествено беше открита младежка природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010”. В ранната вечер от първия ден на бригадата традиционно беше предадено знамето на лагерниците и поставено началото на тазгодишната бригада, организирана от Българско дружество за защита на птиците.
 

още>
EarthCorps Environmental Program - образователни програми в сферата на екологията и природозащитата [2010-08-23 17:47:28]
EarthCorps Environmental Program - образователни програми в сферата на екологията и природозащитата

EarthCorps предоставя възможност за образователни програми в сферата на екологията и природозащитата.

още>
БДЗП очаква над 130 младежи да се включат в тазгодишната природозащитна бригада на Атанасовско езеро [2010-08-23 13:12:16]
БДЗП очаква над 130 младежи да се включат в тазгодишната природозащитна бригада на Атанасовско езеро

Над 130 млади хора от цялата страна и чужбина са заявили желание за участие в младежка природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010” организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax