избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
Над 30 служители на реда в Бургас бяха обучени да разпознават диви пойни птици обект на бракониерство [2012-09-18 14:21:29]
Над 30 служители на реда в Бургас бяха обучени да разпознават диви пойни птици обект на бракониерство

Над 30 служители на Пето Районно полицейско управление (РПУ) в Бургас бяха обучени да разпознават диви пойни птици, които най-често са обект на посегателство от страна на бракониерите. Това е първата от поредицата срещи със служителите на Министерството на вътрешните работи, която се проведе в Бургас. Предстоят още четири обучителни семинара. Семинарите - обучения се организират от доброволци на Българско дружество за защита на птиците. 32-мата полицаи от пето РПУ в Бургас вече познават видовете, които най-често попадат в мрежите на бракониерите и стават техни жертви.

още>
Царският орел с предавател Гергина загина от токов удар край Сливен [2012-09-18 12:49:05]
Царският орел с предавател Гергина загина от токов удар край Сливен

Младият царски орел, наречен от БДЗП Гергина и маркиран със сателитен предавател това лято, загина от токов удар край Сливен. Това е поредният доказан случай на фатален край от електрически ток за редкия вид.

още>
Фотоизложбата „Летящото богатство: от България до Америка“ гостува в Добрич [2012-09-18 12:21:17]
Фотоизложбата „Летящото богатство: от България до Америка“ гостува в Добрич

На 15 септември БДЗП откри фотоизложбата "Летящото богатство: от България до Америка" в Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

Фотоизложбата, която ще гостува в Добрич до 3 октомври, представя видове птици, които се срещат в България, и техните братовчеди от Северна Америка. Някои от тях си приличат на външен вид, но начинът им на живот е напълно различен; други са със сходна роля в природата, а нямат видима прилика. В природата има логика, но тя е подчинена на собствени закони. Запознайте се с птиците на два континента и вижте как средата ги е променила.
 

още>
БДЗП организира семинар за митнически служители за противодействие на трафика на диви животни [2012-09-18 11:18:38]
БДЗП организира семинар за митнически служители за противодействие на трафика на диви животни

На 18 и 19 септември 2012 г. по инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в София се проведе семинар на тема "Предотвратяване на трафика на диви животни". Целта на обучението е да запознае служители на Агенция Митници с темата за престъпленията срещу дивата природа и по-специално трафика и незаконната търговия със защитени видове.

Основен лектор на събитието е водещият английски експерт Гай Кларк, ръководител в Британската Гранична агенция и звеното й на Летище Хийтроу. Гай Кларк е водил десетки обучения по цял свят на тази тема и сега по покана на БДЗП ще участва в обучението за представителите на българските митници.
 

още>
НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ ПЛОВДИВ 2012 [2012-09-18 11:04:47]
НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ ПЛОВДИВ 2012

На 21 Септември за осми пореден път ще се проведе инициативата „Нощ на музеите и галериите 2012“. БДЗП за втора поредна година ще се включи в събитието като гост на Природонаучен музей Пловдив. Миналата година Дружеството успя да се представи много успешно като срещна много приятели и природолюбители, на които бе предоставена информация и материали за работата на Дружеството, както в България, така и в чужбина.
Началото ще бъде в 19 часа във фоайето на Природонаучен музей Пловдив.
ЗАПОВЯДАЙТЕ ЗАЕДНО ДА ОТПРАЗНУВАМЕ НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ!

още>
Стартира дейността за картиране на опасната електроразпределителна мрежа [2012-09-17 16:25:38]
Стартира дейността за картиране на опасната електроразпределителна мрежа

От началото на септември стартира картирането на опасната 20 kW електроразпределителна мрежа в района на Източни Родопи. Там са концентрирани гнездата на египетски лешояди в България.

още>
БДЗП се включи в откриването на учебната година в училището с графита на царски орел [2012-09-17 14:47:42]
БДЗП се включи в откриването на учебната година в училището с графита на царски орел

Днес БДЗП се включи в тържеството по повод откриването на първия учебен ден в столичното 32 СОУ. Това, което ни свързва, е уникалната рисунка, която по инициатива на БДЗП бе изрисувана през лятото на южната фасада на училището.
Изпълнителният директор на БДЗП Нада Тошева се включи в тържеството по повод новата учебна година. Децата с радост приеха красивата рисунка и с любопитство разпитваха за съдбата на царския орел.

още>
БДЗП на ПАРЦАЛ ФЕСТ в Пловдив [2012-09-17 12:45:06]
БДЗП на ПАРЦАЛ ФЕСТ в Пловдив

На 15 септември за втора поредна година се проведе „ПАРЦАЛ ФЕСТ“ в Пловдив чиято философия е да покаже на обществеността как оползотворяването на отпадъците и зелената идея могат да бъдат част от изкуството и бита ни. Подзаглавието е „КОД: ЗЕЛЕНО”, защото освен творци на ръчно изработени произведения, тази година се включиха и екологични и природозащитни организации, сред които бе и Българско Дружество за Защита на Птиците.

още>
Националният съвет за биологично разнообразие одобри плановете за действие за царския орел и ловния сокол [2012-09-17 12:31:06]
Националният съвет за биологично разнообразие одобри плановете за действие за царския орел и ловния сокол

Националният съвет за биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ разгледа и прие плановете за действие за опазване на царския орел и ловния сокол в България. Планът за действие за опазване на царския орел бе възложен на БДЗП през 2009 г. и внесен в МОСВ на 24 ноември 2010 г, но чак сега бе разгледан от НСБР и с някои забележки бе одобрен и ще бъде предложен от Съвета за окончателно одобрение от министъра на околната среда и водите, с което ще бъде окончателно официализиран. Автори са експертите по вида от БДЗП Стойчо Стойчев, Димитър Демерджиев и Цено Петров.

още>
Ветропарк спря, за да спаси живота на млад египетски лешояд [2012-09-14 12:02:48]
Ветропарк спря, за да спаси живота на млад египетски лешояд

Младите лешоядчета са все още неопитни. Понякога те имат нужда от малко късмет и помощ в точния момент, за да продължат полета си безпроблемно. Такава е историята на младия Добри.

още>
Фотографски празници по време на Фестивал на Хвърчилата – [2012-09-13 12:35:34]
Фотографски празници по време на Фестивал на Хвърчилата –

На 22/23 септември 2012 за втора поредна година ще се проведе Фестивала на Хвърчилата – Шабла 2012 . БДЗП, Фотографска академия «Янка Кюркчиeва» и Фотографско общество Варна имат удоволствирто да Ви поканят на три фотографски събития в рамките на Фестивала:
- Фотографски сесии за снимане на птици и дива природа в района на крайморска Добруджа и езерата Дуранкулашко и Шабленско.
- Фотографски пленер Шабла 2012 репортажна фотография на Фестивала на Хвърчилата; пейзажна фотография в крайморска Добруджа.
- Изложба „ Дива природа и птици“.

още>
Фотоизложбата „Летящото богатство: от България до Америка? гостува в Добрич [2012-09-13 12:11:06]
Фотоизложбата „Летящото богатство:  от България до Америка? гостува в Добрич

На 15 септември, събота, от 11 ч. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще открие фотоизложбата "Летящото богатство: от България до Америка" в Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

още>
БДЗП „взриви“ площад в Бургас с танци и енергия [2012-09-12 12:01:51]
БДЗП „взриви“ площад в Бургас с танци и енергия

40 участници в бригадата на БДЗП „Атанасовско езеро 2012” и младежи от танцово студио „Дюн” „взривиха” центъра на Бургас в края на миналата седмица:
http://www.youtube.com/watch?v=EZzp7wqXiTM&feature=youtu.be

още>
Градина за хората и птиците – гробница Александър I Батенберг [2012-09-05 05:38:16]
Градина за хората и птиците – гробница Александър I Батенберг

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) отбелязва 6-ти септември – Съединението на България - със завършване на първия етап от реконструкцията на градинката около гробницата на Александър I Батенберг в София.
БДЗП стартира преди месец проектът със заглавие „Градина за хората и птиците – гробница Александър I Батенберг”, който е одобрен, финансиран и подпомогнат от Програма Европа на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.
 

още>
БДЗП на изложението „Селското стопанство и всичко за него” [2012-09-05 04:56:50]
БДЗП на изложението „Селското стопанство и всичко за него”

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) участва със свой щанд на международното изложение "Селското стопанство и всичко за него", което се състоя от 28 август до 1 септември 2012 г. в Добрич. Специалист по агро-екология от БДЗП представи на земеделските стопани - зърнопроизводители и животновъди, възможностите за агроекологични плащания и поддържане на земи с висока природна стойност.

още>
Отбелязахме международния ден на лешоядите [2012-09-04 17:28:41]
Отбелязахме международния ден на лешоядите

С чудесно време и много настроение тази събота отбелязахме Денят на лешоядите. Информационният център на БДЗП „Източни Родопи“ отвори врати за всички желаещи да научат повече за невероятните птици. Много жители и гости на град Маджарово посетиха интерактивната изложба и наблюдаваха египетски и белоглави лешояди от непосредствена близост. По-малките се включиха в конкурс за рисунка (който беше спечелен от всички участници едновременно) и имаха възможност да се насладят на един безгрижен следобед сред природата. Специално за празника си в небето над града се появи и младата египетска лешоядка „Арда“, на която поставихме сателитен предавател преди месец. Бъдещето на световно застрашения вид зависи от нея и връстниците й.

още>
Щъркел с предавател от Германия загина у нас [2012-09-04 12:38:41]
Щъркел с предавател от Германия загина у нас

Бял щъркел със сателитен предавател, поставен в Германия, загина у нас на път за топлите страни. Останки от птицата и предавателя са намерени от служители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) при съвместна акция с колеги от Германия и Израел.

още>
Втори египетски лешояд беше покосен от ток само за месец [2012-09-04 04:21:59]
Втори египетски лешояд беше покосен от ток само за месец

Намерихме втори мъртъв египетски лешояд в рамките на едва един месец. И двете птици са загинали в района на Източните Родопи.

още>
МОСВ отмени одобрен ветропарк край Шабла [2012-08-31 14:06:42]
МОСВ отмени одобрен ветропарк край Шабла

По жалба на БДЗП, МОСВ отмени решение по ОВОС, издадено от РИОСВ-Варна, с което се одобрява изграждането на ветропарк от 10 ветрогенератора в землищата на град Шабла, село Горичане и село Горун. Перките бяха предвидени да се изградят само на километър от три зони от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.
 

още>
На 1 септември БДЗП организира работилница за оригами за деца и родители в Добрич [2012-08-31 12:04:45]
На 1 септември БДЗП организира работилница за оригами за деца и родители в Добрич

На 1 септември БДЗП организира работилница за оригами за деца и родители в Добрич. Събитието, което ще се състои от 10 ч. в спортен комплекс Простор, е част от програмата на БДЗП в международното изложение Селското стопанство и всичко за него.
Работилницата е подходяща за деца на възраст от 7 до 13 години.
Пълната програма на участието на БДЗП в изложението може да научите на тук.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax