избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Обновена уеб-страница на Европейския Съюз на Орнитолозите (EOU) [2010-10-04 10:55:10]
Обновена уеб-страница на Европейския Съюз на Орнитолозите (EOU)

Отскоро Европейският Съюз на Орнитолозите - EOU (European Ornithologists’ Union) разполага с изцяло обновена версия на своята уеб-страница. Наред с основната информация за EOU, сайтът осигурява достъп до всички статии, публикувани в бившето списание на организацията - Avian Science. Добавени са и множество полезни връзки с орнитологична тематика от Европа.

още>
Бургас се включва в инициативата Европейски дни на птиците в първите дни на октомври [2010-10-01 13:40:13]
Бургас се включва в инициативата Европейски дни на птиците в първите дни на октомври

Бургас е сред няколкото града в страната, в които през първите дни на октомври ще се проведат Европейските дни на птиците. На 2 и 3 октомври (събота и неделя) вратите на природозащитен център „Пода” ще бъдат отворени за посетители. През двата почивни дни от терасата на центъра ще се наблюдават птици, като целта е да се съберат данни за видовете, които са видени и тяхната численост. В неделя доброволци на Българско дружество за защита на птиците и всеки един от гостите на центъра, който желае може да подпомогне дейностите му по различен начин, например като се включи в почистването на защитена местност „Пода”, като помогне за подновяване „Пътеката на усещанията” или само се забавлява сред природата.

още>
Европейски дни на птиците - 2-3 октомври 2010 [2010-10-01 12:18:49]
Европейски дни на птиците -  2-3 октомври 2010

За 16-ти пореден път БДЗП ще организира Европейските дни на птиците в страната. В тези дни хиляди природолюбители от цяла Европа излизат по едно и също време сред природата, за да наблюдават птици и да се забавляват. Идеята на дните е да се съберат данни за вида и числеността на птиците едновременно в рамките на два дни от любителите на птици, живеещи на Стария континент. Целта на това събитие е опознаването на птиците и използването на възможността да се обърне внимание на повече хора за нуждата от тяхното опазване като част от европейското и национално природно наследство, както и на значението им за нас хората.

Координатори на събитието и отговорници за обобщаване на данните са екипа на БДЗП Бургас. Празникът ще бъде отбелязан с вълнуващи събития в Бургас, Берковица, Варна, Маджарово, София, Свищов и Хасково.
Заповядайте с нас! Подробната програма за страната прочетете тук.

още>
Нови данни за миграцията на Спартак [2010-10-01 03:11:15]
Нови данни за миграцията на Спартак

На 13.09.2010г. Спартак беше забелязан да се храни заедно със своето семейство до площадката близо до Маджарово, след което пое по дългия път към южна Африка. Младият египетски лешояд прекоси североизточната част на Гърция, към 14:00 ч. достигна западните покрайнини на Истанбул. В периода до 21.09.2010г. египетският лешояд се скиташе на запад от Анкара, като на 21.09.2010г. летеше вече над южните части на Турция.
Надяваме се, че Спартак успешно ще прекоси така опасния за грабливите птици Среден Изток.

 

още>
Уникална фотоизложба "България-Тайван: Пътуване с птиците" [2010-09-30 03:14:47]
Уникална фотоизложба

Уникална фотоизложба, наречена „България-Тайван: Пътуване с птиците”, бе открита официално снощи в Природонаучния музей в София. От днес до края на октомври изложбата е отворена за посетители и гости на музея. Експозицията включва 20 снимки на птици от Тайван и 22 снимки на птици от България, които са аранжирани в далекоизточен стил, а инсталацията включва мултимедия, звук и живи растения, които пресъздават екзотичната атмосфера.
 

още>
Хепънинг по повод Европейските дни на птиците и успешното приключване на проекта „Образование за Натура 2000‛ [2010-09-29 03:45:15]
Хепънинг по повод Европейските дни на птиците и успешното приключване на проекта „Образование за Натура 2000‛

По случай Европейските дни на птиците, елате с нас в Столичния зоопарк на 3 октомври 2010 (неделя) от 10:00 часа, заедно да открием планетата „НАТУРА” и птиците, които я обитават.

още>
Международна конференция за опазването на ловния сокол в Европа [2010-09-24 10:27:24]
Международна конференция за опазването на ловния сокол в Европа

Между 16 и 18 септември 2010 г. в Егер, Унгария, се състоя конференция за опазването на ловния сокол (Falco cherrug) в Централна и Източна Европа.

още>
Царското орле Драго продължава своята миграция на юг [2010-09-23 17:30:09]
Царското орле Драго продължава своята миграция на юг

Малкото царско орле Драго, на което през юли Българското дружество за защита на птиците постави сателитен предавател, продължава своята миграция на юг. То се намира вече до град Ескишехир в азиатската част на Турция, на около 200 км. югоизточно от Бурса. Още едно орле с предавател - Дарик II потегли на юг. Останалите им събратя са все още в България. Те обикалят югоизточните части на страната и също се подготвят за миграция на юг.  

още>
Ден на традиционните продукти село Радилово [2010-09-23 16:33:48]
Ден на традиционните продукти село Радилово

На 22.09.2010 г. в село Радилово се проведе ден на традиционните продукти. Гостите на мероприятието имаха възможност да опитат различни традиционни гозби както и да се докоснат до местните обичаи и фолклор.
 

още>
Интегриране на опазването на биоразнообразието в лесоустройственото планиране [2010-09-23 14:17:10]
Интегриране на опазването на биоразнообразието в лесоустройственото планиране

Представители на БДЗП взеха участие в обществените обсъждания и във вторите лесоустройствени съвещания на изработените през 2009/2010 година лесоустройствени проекти за Държавни горски стопанства Мугла, Триград и Катунци.

още>
Образователната програма на проект «Живот за Бургаските езера» беше представена на среща на директорите на всички училища в Община Бургас през миналата седмица [2010-09-21 11:36:24]
Образователната програма на проект «Живот за Бургаските езера» беше представена на среща на директорите на всички училища в Община Бургас през миналата седмица

Екипът на Българско дружество за защита на птиците към проект «Живот за Бургаските езера» представи четиригодишната образователна програма, която ще се изпълнява в рамките на проекта. Образователната програма е насочена към младите хора – ученици от 1 – ви до 6-ти клас, както и тези в гимназиите от 6-ти до 12-ти клас. С помощта на преподавателите по природни науки екипът на проекта се надява да продължи да работи и след това с любознателните ученици и тези, които проявяват интерес към естествените науки и българската природа.

още>
Ден на отворените врати в ПЗЦ „Пода‛ и Европейска нощ на прилепите организират БДЗП с Община Бургас през Седмицата на Екологията [2010-09-21 10:49:48]
Ден на отворените врати в ПЗЦ „Пода‛ и Европейска нощ на прилепите организират БДЗП с Община Бургас през Седмицата на Екологията

Ден на отворените врати в природозащитен център „Пода” и Европейска нощ на прилепите са двете събития, с които проект „Живот за Бургаските езера” финансиран от програма LIFE+ на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира съвместно с Община Бургас през Седмицата на Екологията и Устойчивата енергия.

още>
Поставени бяха 25 нови изкуствени гнезда за ловен сокол [2010-09-21 02:53:53]
Поставени бяха 25 нови изкуствени гнезда за ловен сокол

25 гнездилки от най-успешния унгарски модел за електрически стълбове бяха поставени от експерти на БДЗП и проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол в проектните територии в Южна България. С това общият брой на гнездилките, поставени по проекта достигна 51 броя.
 

още>
Центърът за костенурки отвори врати за посетители [2010-09-20 11:05:18]
Центърът за костенурки отвори врати за посетители

На 10 септември 2010 г. отвори врати за посещение първият по рода си център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в България. Базата се намира в село Баня, община Несебър и е изградена от фондация „Геа Челониа“ с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд.

още>
Кръгла маса за превенция на горските пожари се състоя в Хасково [2010-09-17 14:50:16]
Кръгла маса за превенция на горските пожари се състоя в Хасково

БДЗП и проектът LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол взеха участие в кръгла маса на тема "Превенция на горските пожари". Събитието се състоя в Областната администрация на град Хасково, като един от регионите в страната с най-голям брой пожари годишно, най-вече поради климатичните особености - високи летни температури и малки количества валежи.

 

още>
МОСВ oфициално обяви защитена зона „Сакар“ [2010-09-16 12:38:31]
МОСВ oфициално обяви защитена зона „Сакар“

Със заповед на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова, обнародвана в Държавен вестник на 14 септември 2010 г., беше обявена защитена зона „Сакар”. С влизането на заповедта в сила се забранява изграждането на нови фотоволтаични паркове, вятърни генератори и необезопасени за птици електропреносни мрежи. Забранява се също и откриването на нови кариери, рудници и мини, използването на пестициди и промяната на ландшафта при експлоатацията на земеделските земи в зоната.  

още>
За да се спаси биоразнообразието, обществото трябва да промени поведението си [2010-09-14 15:52:09]
За да се спаси биоразнообразието, обществото трябва да промени поведението си

Иновативна група от учени природозащитници и практици се обедини около становището, че е необходим фундаментален обрат в общоприетите възгледи за биоразнообразието.

още>
Експерти от БДЗП намериха загинали от токов удар птици в района на Бургаските езера [2010-09-14 04:01:39]
Експерти от БДЗП намериха загинали от токов удар птици в района на Бургаските езера

Двадесет и една птици загинали от токов удар в района на Бургаските езера намериха експерти от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Обхожданията на електропреносната мрежа се извършват, за да се събере достатъчно информация, която след анализ ще позволи да се набележат конкретни мерки за намаляване на една от сериозните заплахи и причини за смъртта на много видове птици застрашени от изчезване в световен мащаб.
 

още>
БДЗП на гости при International House Sofia [2010-09-13 03:30:09]
БДЗП на гости при International House Sofia

През изминалата събота и неделя екип на БДЗП гостува на Английския езиков център в София International House Sofia по покана на неговия директор г-н Саймън Харис. Събитието известно на почитателите на британската култура като Village Fete обедини гостите в уютната градина около многото английски книги, които можеха да бъдат закупени – нови и вече прочетени; шатрата, под която Анди (Andys Foods) предлагаше вкусни наденички и други традиционни английски храни и - разбира се, щанда на БДЗП, където доброволци на организацията разказваха за нейните дейности и споделяха опита си за поставяне на хранилки и гнездилки за птици в града.

още>
Започна миграцията на младите царски орли [2010-09-10 05:20:55]
Започна миграцията на младите царски орли

Младият царски орел Драго, на който БДЗП постави сателитен предавател в началото на юли, се отправи на юг, където ще прекара зимата. Чудото на миграцията се разбулва благодарение на модерните технологии за сателитно проследяване, които се използват за първи път в България в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол на БДЗП, финансиран от ЕС.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax