избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
16-та Международна нощ на прилепите се проведе в Русе [2012-10-16 10:56:01]
16-та  Международна нощ на прилепите се проведе в  Русе

На 15 отктомври, понеделник, 2012 г. Българското дружество за защита на птиците с подкрепата на МОСВ и в партньорство с ПП „Русенски Лом”, МГ „Баба Тонка”- Русе и Спелео клуб „Приста” отбеляза 16-та Международна нощ на прилепите – Русе 2012.

още>
С нови табели и нестандартна визия на полевата станция на БДЗП в Дуранкулак очакваме началото на полевия сезон в Крайбрежна Добруджа [2012-10-12 03:20:06]
С нови табели и нестандартна визия на полевата станция на БДЗП в Дуранкулак очакваме началото на полевия сезон в Крайбрежна Добруджа

В началото на октомври поставихме новите информационни табели за зоните от „Натура 2000“ в обхвата на проекта за опазване на червеногушата гъска – Дуранкулашко езеро, Шабленски езерен комплекс, Калиакра и Сребърна.

още>
Енерго-Про Мрежи АД и БДЗП ще си сътрудничат в полза на птиците и хората [2012-10-12 03:05:20]
Енерго-Про Мрежи АД и БДЗП ще си сътрудничат в полза на птиците и хората

Меморандум за сътрудничество бе подписан от Енерго-Про Мрежи АД и БДЗП в рамките на проекта за опазване на ловния сокол в Североизточна България, Румъния, Словакия и Унгария, финансиран по програма LIFE+ на ЕС.

още>
Отново на училище с Червеногушка [2012-10-11 04:46:22]
Отново на училище с Червеногушка

Със старта на учебната година училищата в проектния район на LIFE+ проекта „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска” отново са на близка среща с червеногушата гъска и нейните местообитания.

още>
100 деца се срещнаха с птиците на Пода [2012-10-10 02:15:54]
100 деца се срещнаха с птиците на Пода

Над 100 ученика отбелязаха Европейските дни на птиците с посещение на Природозащитен център Пода в понеделник. Децата от 2-ри и 3-ти клас на основни училища "Елин Пелин" и "Петко Рачо Славейков " от Бургас наблюдаваха птици и участваха във викторина с награди за най-внимателните посетители.

още>
В Европейските дни на птиците се включиха над 1300 участници [2012-10-08 12:30:52]
В Европейските дни на птиците се включиха над 1300 участници

В европейските дни на птиците в България се включиха 1300 ученици, студенти и възрастни, които посетиха 20-те събития организирани от БДЗП. Общият брой на наблюдаваните птици е 21 925 индивида от над 70 вида.
Трите най-често срещани видове за страната са: белочелата водна кокошка, кафявоглавата потапница и розовият пеликан.
В България координатор на Европейските дни на птиците 2012 е Българско дружество за защита на птиците. В различна част на страната, в градове и села, хора от различни възрасти посетиха интерактивните информационни щандове на БДЗП, наблюдаваха птици, научиха интересни и любопитни факти за миграцията на птиците и се включиха в разнообразните игри и работилници за изработване на изкуствени гнездилки и хранилки, както и оригами с птици.
Домакини на събитието бяха градовете Бургас, Варна, Добрич, Русе, Свищов, Козлодуй, Пловдив, Хасково, Кърджали и Маджарово и София.
 

още>
ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ – 6 и 7 октомври [2012-10-05 21:47:52]
ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ – 6 и 7 октомври

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. BirdLife International кани хора от цяла Европа да се възползват от възможността да открият очарователния свят на миграцията на птиците на 6 и 7 октомври (събота и неделя).
В 40 страни в Европа и Централна Азия организациите – партньори на BirdLife International канят хората да се включат в наблюденията на птиците и да чуят и научат интересни факти за миграцията им и опасностите, които ги съпътстват по време на дългия им път към топлите страни. В повечето страни хората ще открият информационни щандове, където всеки ще може да сподели впечатления и да преоткрие вълнуващия свят на птиците.
Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.
Информационни щандове и наблюдения на птици ще се организират в Бургас, Варна, Добрич, Пловдив, Русе, Свищов и София. Подробната програма ще намерите в основния текст на новината. ОЧАКВАМЕ ВИ!

още>
Близо 100 чужденци са наблюдавали есенната миграция на птиците в Бургас [2012-10-05 11:49:29]
Близо 100 чужденци са наблюдавали есенната миграция на птиците в Бургас

Близо 100 чужденци са наблюдавали есенния прелет на птиците по втория по интензивност миграционен път в Европа, минаващ над Бургас. Явлението е изключително интересно за всички туристи, специализирани в наблюденията на птици. Миграцията на хищните птици е основна причина от средата до края на септември в Бургас да гостуват много хора от цял свят. Те посещават мястото известно, като „Точката” на Атанасовско езеро.
Само за 15 дни специалистите от БДЗП са преброили над 21 хиляди мигриращи грабливи птици от 26 вида над Бургас. Освен на полета на хищниците те са станали свидетели и на прелета на над 10 000 розови пеликана, пътуващи към по-топлите страни, както и над 2 000 черни щъркела, които също са сред едни от най-красивите мигранти.
 

още>
Над 600 кг риба бяха извадени от бракониерски мрежи пуснати в язовир Мандра след сигнал на БДЗП [2012-10-05 11:46:34]
Над 600 кг риба бяха извадени от бракониерски мрежи пуснати в язовир Мандра след сигнал на БДЗП

Над 600 кг риба бяха извадени от бракониерски мрежи опасали язовир Мандра. Сигналът за пуснати мрежи в язовира бил подаден от риболовци на телефон 112. Следва незабавна проверка на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Бургас.
Оказва се, че инспекторите от отдел „Рибарство и контрол” не могат да се справят сами с многобройното количество мрежи поставени в язовир Мандра и още по-голямото количество риба уловена в тях. Помощ им оказват доброволци от Българско дружество за защита на птиците и представители на ловно-рибарско дружество „Лебед” – Бургас.
 

още>
На крилете на египетсктите лешояди [2012-10-05 11:25:05]
На крилете на египетсктите лешояди

Сайтът www.LifeNeophron.eu вече показва местоположението на египетските лешояди. Пътят на осемте маркирани египетски лешояди може да бъде проследен, благодарение на сателитните предаватели, които им бяха поставени по проект „Помощ за египетския лешояд“ на Българското дружество за защита на птиците.

още>
Експерти от ПП „Персина? и БДЗП посетиха езерото Керкини [2012-10-04 10:18:44]
Експерти от ПП „Персина? и БДЗП посетиха езерото Керкини

Експерти от Природен парк „Персина” – гр. Белене и БДЗП посетиха езерото Керкини в Северна Гърция. Целта на посещението, което се състоя през септември, бе да се обмени опит в опазването на къдроглавия пеликан с представители на гръцки природозащитни организации, работещи в района на езерото.
Езерото Керкини е един от най-добрите примери за успешно поставени изкуствени платформи за пеликани. Чрез този метод се осигуряват нови, подходящи гнездови местообитания за този световно застрашен вид.
 

още>
Градина за хората и птиците [2012-10-01 11:52:26]
Градина за хората и птиците

В края на лятото и началото на есента БДЗП реализира проекта Градина за хората и птиците – гробница Александър I Батенберг.
Проектът се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2012 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.
Целта на проекта е да бъде възвърнат поддържания облик на Градинката около гробницата на Александър I Батенберг, за да бъде тя приветливо и красиво място за отмора, като в същото време я превърнем и в модел на приятелско пространство за птиците.
Официалното откриване на Градината ще се състои на шести октомври в рамките на Европейските дни на птиците, когато гостите ще могат сами да сглобят къщичка за птици и да научат много нови неща за пернатите ни съседи.
Очакваме ви!
6 октомври 2012 г. (събота) от 11,00 до 13,00 ч.
Градината около Гробницата на Александър I Батенберг, бул. Васил Левски №81, район Средец, София.


още>
НАД 1 500 ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПЕТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ИНИЦИАТИВАТА „МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД“ [2012-10-01 06:01:10]
НАД 1 500 ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПЕТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ИНИЦИАТИВАТА „МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД“

Над 1 500 любители на природата събра петото поредно издание на екологичната и образователна инициатива „Моят зелен град”. Доброволците се включиха в най-мащабното до момента събитие, която премина под мотото „Бъди зелен не само за ден”.
Кампанията се организира от системата на Coca-Cola в България, Екопак и Българското дружество за защита на птиците, в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Столична община. Еко ентусиастите от всички възрасти почистиха и облагородиха паркове и централни алеи в София, Костинброд и Банкя.
Едновременно с това, те научиха много полезни факти за природата в откритите класни стаи и се забавляваха с любимите си певци, актьори и водещи. В инициативата взеха участие над 500 служители на системата на Cоca-Cola в България и техните семейства. С общи усилия, доброволците от трите локации събраха разделно над 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда.

още>
Фестивал на хвърчилата - Шабла 2012 [2012-09-28 17:59:44]
Фестивал на хвърчилата - Шабла 2012

За втора поредна година Шабла бе домакин на Фестивала на хвърчилата, организиран от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Шабла.
Почивните дни събраха малки и големи жители и гости на Шабла, избрали да споделят с нас поредния пъстър фестивал на хвърчилата, посветен на опазването на червеногушата гъска.
По наши наблюдения, фестивалът на хвърчилата става все по-популярен и „набира скорост“. Тази година посетителите през двата фестивални дни бяха над 2000, без да броим организаторите и доброволците, които помагаха през двата празнични дни. Екипът на проекта на БДЗП за опазване на червеногушата гъска изказва специални благодарности на всички доброволци от Шабла, района и цялата страна, без които празникът нямаше да протече толкова гладко. По какъв начин ще разнообразим програмата за следващата година започваме да мислим отсега - заслужават го всички любители на зелената идея, летенето, музиката и рисуването, които се забавляваха край Шабла през двата слънчеви и ветровити фестивални дни.
Споделете своите впечатления, снимки и предложения за следващото издание с marina.georgieva@bspb.org


още>
По сигнал на БДЗП ЧЕЗ ще изолира трафопост отнел живота на много щъркели [2012-09-28 13:54:18]
По сигнал на БДЗП ЧЕЗ ще изолира трафопост отнел живота на много щъркели

В края на месец август г-жа Наталия Иванова информира Българско дружество за защита на птиците за необезопасен трафопост на ЧЕЗ България в с. Попица, общ. Бяла Слатина, обл. Враца, който по сведение на местните жители миналата година е отнел живота на шест бели щъркела. Тази година пред очите на г-жа Иванова е „изгорял като факла” още един щъркел. Жената определя гледката като „зловеща”. Ние от БДЗП моментално подадохме сигнал до РИОСВ-Враца и ЧЕЗ България. На 19.09.2012 г. служители на институцията и фирмата са посетили селото и са установили, че на този открит мачтов трафопост има два обгорели трупа на млади бели щъркели. В резултат на нашия сигнал и констатациите от извършената на място проверка РИОСВ-Враца е направила предписание на ЧЕЗ България, по силата на което фирмата следва да обезопаси открития трафопост като замени захранващите голи проводници с изолирани.

още>
Новият туристически маршрут „Животът на Бургаските езера” [2012-09-28 11:07:42]
Новият туристически маршрут „Животът на Бургаските езера”

Вчера на световния ден на туризма бе официално представен новият туристически маршрут „Животът на Бургаските езера”. Това се случи на Укритието за наблюдение на птици, разположено на Атанасовско езеро.
Повече за откриването на туристическия маршрут „Животът на Бургаските езера” може да научите от нашия разказ в снимки на страницата на проект „Живот за Бургаските езера”. Там може да намерите и пълната информация за 12-те места от новия туристически продукт. Ето и линк към тях: http://www.burgaslakes.org/details/Novini/Ukritie-za-nablyudenie-na-ptitsi-Lale-bair-reka-Izvorska/node/79/subnode/545/

още>
ДА СПРЕМ МАСОВОТО ИЗБИВАНЕ НА ПОЙНИ ПТИЦИ В КИПЪР! [2012-09-26 15:06:01]
ДА СПРЕМ МАСОВОТО ИЗБИВАНЕ НА ПОЙНИ ПТИЦИ В КИПЪР!

Стотици хиляди дребни пойни птици биват убивани докато мигрират през Кипър всяка година. Те са предназначени да станат много скъп деликатес в местните ресторанти. Ловците използват напълно неселективни методи, включително специални мрежи, които са капан за всяко летящо животно, което преминава покрай тях.
МОЛЯ ПОДПИШИ ПЕТИЦИЯТА И ПОМОГНИ НА КОЛЕГИТЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ В КИПЪР, ЗА ДА СПАСИМ ЗАЕДНО ПОЙНИТЕ ПТИЦИ НА ЕВРОПА:
http://www.thepetitionsite.com/463/933/786/ask-cyprus-to-end-songbird-slaughter/

още>
Животът на Бургаските езера [2012-09-26 11:08:36]
Животът на Бургаските езера

С обиколка на езерата на Бургас ще бъде представен и открит новият туристически маршрут "Животът на Бургаските езера".
Повече за предстоящото събитие може да научите от страницата на проект „Живот за Бургаските езера” на Българско дружество за защита на птиците: http://www.burgaslakes.org/details/Novini/Zhivotyt-na-Burgaskite-ezera/node/79/subnode/542/

още>
ПОКАНА за МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД 2012 [2012-09-26 10:12:09]
ПОКАНА за МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД 2012

Скъпи приятели,
Имаме удоволствието да ви поканим да се присъедините към екологичната и образователна инициатива „Моят зелен град“ 2012, организирана от системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и Столична община.
29 септември (събота):
София, Западен парк (централен вход, бул. Сливница) – 13.00 ч.
Банкя, парк Кестените (чешмата зад Градска баня) - 11.30 ч.
Костинброд, Централен градски площад – 10.30 ч.

Повече информация в новината и приложената покана.
Очакваме Ви!

още>
Пътят на младите египетски лешояди на юг [2012-09-25 04:05:10]
Пътят на младите египетски лешояди на юг

През отминаващото лято в рамките на проекта "Помощ за египетския лешояд", Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) маркира девет египетски лешояда в България и Гърция със сателитни предаватели. Тази модерна технология ни дава изключителната възможност да надникнем в живота на световнозастрашения вид, да проследим пътищата, по които мигрира и местата в които зимува.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax