избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Първите информационни табели на проекта бяха поставени в Централен Балкан [2010-10-20 17:45:34]
Първите информационни табели на проекта бяха поставени в Централен Балкан

Започна поставането на първите информационни табели по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. Девет от общо двадесет и пет табели се поставят в момента в най-големия сайт по проекта - Централен Балкан.

 

още>
Почистването на Перловската река в Южния парк спести над 9000 кг. въглероден диоксид на столицата [2010-10-18 20:24:41]
Почистването на Перловската река в Южния парк спести над 9000 кг. въглероден диоксид на столицата

16 октомври 2010 г. -  София. Над 500 доброволци се включиха в инициативата “Моят зелен град” и почистиха бреговете на Перловската река и езерото до Голямата сцена в Южния парк като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид на столичани. Това е количество CO2, което няма да се отдели в атмосферата, а ще се задържи в почистената река, както и от рециклирането на събраните разделно отпадъци.
Инициативата „Моят зелен град” се организира за трета поредна година от Българското дружество за защита на птиците и Coca-Cola с подкрепата на Столична община. Фокусът й е опазване на водното богатство и биоразнообразието и намаляване на емисиите въглероден диоксид. Целта на организаторите е да направят съпричастни към опазването на природата все по-голям брой хора и дадат пример как всеки от нас трябва да спре да я замърсява.

още>
Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ участва в ежегодното съвещание на експертите по природни науки към Министерство на образованието, младежта и науката [2010-10-18 15:27:01]
Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ участва в ежегодното съвещание на експертите по природни науки към Министерство на образованието, младежта и науката

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се включи в ежегодното съвещание на експертите по природни науки към Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), което се проведе в София. В център за подготовка на олимпийци, експертите от МОМН бяха запознати с напредъка на БДЗП по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от ЕС. Най-голямо внимание по време на презентацията и последвалите обсъждания бе отделено на частта образователни дейности насочени към младежите в учебните заведения.

 

още>
Доброволци в инициативата ‛Моят зелен град‛ ще почистват Перловската река и езерата в Южния парк [2010-10-15 14:11:27]
Доброволци в инициативата ‛Моят зелен град‛ ще почистват Перловската река и езерата в Южния парк

Стотици доброволци се очаква да участват в инициативата “Моят зелен град” и да се включат в почистването на бреговете на Перловска река, както и езерата на територията на Южния парк. Инициативата ще се проведе на 16 октомври 2010 г. (събота) от 11:00 часа и ще стартира на Голямата сцена Южния парк. Водещи на събитието са младите актьори Антони Аргиров (Коки от сериала „Стъклен дом“), Евгени Будинов (Театър „Зад канала) и Александър Кадиев (Театър „Зад канала), които ще поведат доброволците в почистването. „Моят зелен град“ получи подкрепата и на родни звезди като кака Лара и Симо Колев от БГ радио, които ще дадат своя пример на столичани. ОЧАКВАМЕ ВИ !!!

още>
Втора работна среща за предотвратяване на престъпленията срещу дивата природа събра основните държавни институции [2010-10-15 11:10:40]
Втора работна среща за предотвратяване на престъпленията срещу дивата природа събра основните държавни институции

Втора работна среща Престъпления срещу дивата природа и тяхното предотвратяване” се проведе вчера в София по инициатива на Българското дружество за защита на птиците в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол.

още>
Работна среща за предотвратяване на престъпленията срещу природата събра всички големи природозащитни организации [2010-10-15 11:01:41]
Работна среща за предотвратяване на престъпленията срещу природата събра всички големи природозащитни организации

Работна среща Престъпления срещу природата и тяхното предотвратяване”, инициирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), събра днес всички големи природозащитни организации у нас.

още>
Трафикът на редки и застрашени видове събра експерти от Митниците и БДЗП на ГКПП Калотина [2010-10-15 10:48:30]
Трафикът на редки и застрашени видове събра експерти от Митниците и БДЗП на ГКПП Калотина

Съвместно посещение на експерти от Агенция Митници , представители на БДЗП и английски експерти в областта на престъпленията срещу редки видове се проведе днес на ГКПП Калотина.

още>
Почистване на Защитена местност "Ятата", община Белослав. [2010-10-14 18:15:37]
Почистване на Защитена местност

На 23 и 24 октомври (събота и неделя) 2010 г. Българско дружество за защита на птиците - клон Варна организира почистване на отпадъци в
Защитена местност и Защитена зона "Ятата", община Белослав.

още>
Още 21 птици загинали от токов удар намериха орнитолози в района на езерата Атанасовско и Вая [2010-10-14 17:52:58]
Още 21 птици загинали от токов удар намериха орнитолози в района на езерата Атанасовско и Вая

Телата на още двадесет и една птици загинали от токов удар намериха екип от орнитолози на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в района на езерата Вая и Атанасовско. С регистрираните нови случай на загинали от токов удар птици, общият брой на намерените такива около бургаските езера става 42. Данните са събрани в резултат на извършени наблюдения на потенциално опасните електрически стълбове, намиращи се около Бургаския езерен комплекс. 

още>
Над 200 чувала с отпадъци събраха петдесетте участници в акцията за почистване на защитена местност „Ченгене скеле‛ [2010-10-11 12:43:46]
Над 200 чувала с отпадъци събраха петдесетте участници в акцията за почистване на защитена местност „Ченгене скеле‛

Над 200 чувала предимно с битови отпадъци събраха петдесетте участници в акцията за почистване на защитена местност „Ченгене скеле” край Бургас.

още>
Смъртоносен капан за египетските лешояди в Африка [2010-10-11 10:54:50]
Смъртоносен капан за египетските лешояди в Африка

Съвместна експедиция на БДЗП и Суданското дружество за дивите животни (25.IX-5.X.2010 г.) откри 17 загинали от токов удар индивида от застрашения от изчезване в България египетски лешояд.

още>
Представители на МВР и Агенция Митници посетиха Великобритания за обмяна на опит в борбата с престъпленията срещу дивата природа [2010-10-08 10:01:34]
Представители на МВР и Агенция Митници посетиха Великобритания за обмяна на опит в борбата с престъпленията срещу дивата природа

Първото по рода си посещение във Великобритания на официални представители на МВР и Агенция Митници, които имат пряко отношение към предотвратяване на престъпленията срещу дивата природа, се проведе от 1 до 5 октомври 2010 г. Визитата беше организирана от Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) в рамките на партньорството с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол.

още>
Европейски дни на птиците в село Байкал [2010-10-06 10:10:59]
Европейски дни на птиците в село Байкал

Екоклуб “Дунав” при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси с. Байкал, община Долна Митрополия, област Плевен с ръководител Иво Джокин съвместно с БДЗП отбелязаха Европейските дни на птиците с разнообрази и интересни дейности.

още>
БДЗП Бургас отбеляза Европейските дни на птиците с 30 558 наблюдавани екземпляра от 83 вида [2010-10-05 13:55:48]
БДЗП Бургас отбеляза Европейските дни на птиците с 30 558 наблюдавани екземпляра от 83 вида

Едно от най-хубавите места за наблюдение на птици в България е Бургаският езерен комплекс. В това успяха да се убедят за пореден път, всички участници в Европейските дни на птиците. Дните на отворените врати в Природозащитен център „Пода” гостоприемно посрещаше малки и големи, събитието беше съпроводено с много интересни и разнообразни наблюдения, даващи информация за числения и видов състав на птиците в Бургаските езера.

още>
Експедиция на БДЗП търси египетските лешояди в Судан [2010-10-05 13:30:42]
Експедиция на БДЗП търси египетските лешояди в Судан

Експедиция на БДЗП потегли за Судан на 24 септември. Ивайло Ангелов и Илия Илиев ще проучат електропреносната мрежа, причина за високата смъртност на египетски лешояди, известно още от 80-те години място на струпване на вида по време на миграция на брега на Червено море.
Вече получихме първата информация от експедицията за открити около 17 убити от ток египетски лешояда в района на проучването.

още>
Елате с нас да почистим защитена местност „Ченгене скеле“ [2010-10-04 14:03:45]
Елате с нас да почистим защитена местност „Ченгене скеле“

Здравейте приятели, екипът на проект „Живот за Бургаските езера” ви кани да се включите в акция за почистване на защитена местност „Ченгене скеле”, южно от Крайморие. Елате на 9 октомври (събота) 2010 г. в 09:00 часа на улица „Булаир”, град Бургас (срещу Химическото чистене). От тук ще тръгне автобусът осигурен от Община Бургас и БДЗП за защитена местност „Ченгене скеле”. Връщането обратно от защитената територия за град Бургас ще стане в 13:00 часа. Ние осигуряваме храна и напитки по време на акцията, както и необходимите за почистването ръкавици и чували.

още>
БДЗП Свищов отбеляза Европейските дни на птиците с ново укритие за наблюдение в ЗМ „Русалка“ [2010-10-04 13:13:34]
БДЗП Свищов отбеляза Европейските дни на птиците с ново укритие за наблюдение в ЗМ „Русалка“

Традиционно свищовския клон на БДЗП отбеляза Европейските дни на птиците с наблюдение от местността „Паметниците”. На 3 октомври - екип от доброволци изгради укритие за наблюдение на птици на територията на ЗМ „Русалка” (рибарници при с. Хаджи Димитрово). За двата дни бяха наблюдавани общо 34 вида птици с обща численост 1539 индивида.

още>
БДЗП Хасково отбеляза Европейските дни на птиците в парк „Кенана‛ [2010-10-04 12:03:08]
БДЗП Хасково отбеляза Европейските дни на птиците в парк „Кенана‛

Приятното есенно време тази събота бе използвано от доброволци и експерти на БДЗП - Хасково за наблюдаване на много и различни видове птици в околностите на община Минерални бани. В неделя сутринта до ранния следобед на входа на парк „Кенана” бе организиран информационен пункт, на който посетителите на парка биваха запознати с някои от основните дейности по опазването на птичето богатство на страната ни.

още>
Осма международна конференция на Европейския Съюз на Орнитолозите (EOU) [2010-10-04 11:44:32]
Осма международна конференция на Европейския Съюз на Орнитолозите (EOU)

Между 27-ми и 30-ти август, 2011 година, в град Рига (Латвия) ще бъде проведена осмата поред конференция на Европейския Съюз на Орнитолозите.

още>
Отбелязваме Европейските дни на птиците с празник в столичния Зоопарк и излети в 6 града в страната [2010-10-04 11:13:04]
Отбелязваме Европейските дни на птиците с празник в столичния Зоопарк и излети в 6 града в страната

С хепънинг на 3 октомври 2010г. в столичния Зоопарк бяха отбелязани Европейските дни на птиците (2-3 октомври 2010 г.) Организатори на празника са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа (РЕЦ за ЦИЕ) и Зоопарк София. На събитието в столичния Зоопарка бяха подготвени изненади за всички природолюбители – от най-малките, до най-големите.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax