избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини
Информационният център за царския орел в Тополовград бе обогатен с нови интерактивни материали [2013-10-04 05:13:18]
Информационният център за царския орел в Тополовград бе обогатен с нови интерактивни материали

Посетителите на единствения у нас Информационен природозащитен център за царския орел в гр. Тополовград ще имат възможност да пипнат гнездото на орела, да разберат колко е голям той, колко тежи и къде живее. Това е възможно благодарение на новите интерактивни експонати и игри, с които центърът бе обогатен наскоро.

още>
Да остане Бургас градът на езерата помагат и автобусните спирки

За да остане Бургас градът на езерата и птиците вече помагат и автобусните спирки в града. От няколко дни те са украсени с лопатарки, саблеклюни, кокилобегачи, белооки потапници и други крилати обитатели на езерата. Редом с тях могат да се видят впечатляващи гледки от Вая, Атанасовско езеро и защитена местност „Пода”.

За популяризиране на богатството на бургаските езера Българско дружество за защита на птиците и Българска фондация Биоразнообразие получиха съдействие от медийна агенция „Пиеро 97“, която подкрепи проектите „Живот за Бургаските езера” и „Солта на живота”, изпълнявани към програма LIFE+ на ЕС в усилията им да накарат жителите на Бургас да се гордеят с природата, която имат в своя град.

В продължение на година удобните и красиви автобусни спирки на градския транспорт ще дадат възможност на жителите и гостите на морския град да се запознаят отблизо с част от крилатите жители на езерата на Бургас, както и да научат любопитни факти за тях.

Бургас е известен с дивата си природа в много страни, не само в Европа, но и по света. Крайно време е обаче да стане толкова популярен с богатата си природа и сред своите жители и всички, които идват тук през лятото за морски туризъм. Градът е един от малкото на Стария континент с толкова много влажни зони от световно значение. Тук е най-голямото естествено езеро в България - Вая. Над модерния и разрастващ се град минава вторият по значимост миграционен път на прелетните птици в Европа – Виа Понтика. Бургас е единственият град в България, в границите на който е разположен резерват – поддържаният резерват „Атанасовко езеро”. Изключително голямо е значението на влажните зони за опазването на застрашени от изчезване от лицето на Земята няколко вида птици.

За всички, които обичат природата, Бургас е градът на езерата и птиците, но по-важно е той да бъде приет и да остане такъв и за хората, които живеят в него, защото това е гаранцията, че влажните зони ще бъдат опазени и ще продължат да са място, обитавано от стотици видове птици, риби и бозайници. Ще продължат да бъдат източник на сол, луга и дивеч, да пазят от наводнения и да носят наслада и настроение, за тези, които имат очи за красотата на Атанасовско езеро, Вая, Мандра и защитена местност „Пода” с техния жив свят.

За повече информация:
Мариана Вълчева, Връзки с обществеността - 0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org


Саблеклюн Белоока потапница Пода Лопатарка
Саблеклюн Белоока потапница Пода Лопатарка
Вая
Вая
КАНИМ ВИ НА СРЕЩА С ПТИЦИТЕ В ЮЖНИЯ ПАРК [2013-10-03 03:06:12]
КАНИМ ВИ НА СРЕЩА С ПТИЦИТЕ В ЮЖНИЯ ПАРК

Искате да се докоснете до красивия и потаен свят на птиците, но не знаете къде да ги откриете? Смятате, че в София няма много животни и особено диви птици? Жадувате за приключения сред природата, но нямате време да се качите в планината? Тогава ние можем да ви предложим правилното събитие. Този уикенд отбелязваме Европейските дни на птиците. По този повод БДЗП организира обиколка „Дивата София” с водач, карта и бинокли

още>
Ремонт на мост ще ограничи достъпа до природозащитен център на БДЗП „Пода”

Ремонт на стария мост, свързващ защитена местност „Пода” с главен път Бургас – Малко Търново ще ограничи достъпа до природозащитен център на БДЗП „Пода”.
Ремонтните дейности ще се извършват от Община Бургас и включват пълна подмяна на пътната основа и настилка. Подобряването на състоянието на съоръжението ще наложи затварянето на подхода към защитената територия и посетителския център.
Ремонтът на моста ще продължи две седмици, през които природозащитен център на БДЗП „Пода” няма да може да приема посетители.
В периода 30 септември – 15 октомври, 2013 г., включително, Община Бургас ще работи по възстановяването на моста. След тази дата мостът и пътят към защитената територия ще бъдат отново отворени.
От 15 октомври 2013 г., вторник, природозащитният център ще отвори отново врати за посещения, но с ново работно време. Всеки ден от 9:00 до 17:30 часа центърът ще посреща своите гости.
Община Бургас и Българско дружество за защита на птиците се извиняват за причиненото неудобство.


За повече информация:
Мариана Вълчева
Връзки с обществеността
0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org

Деца отпразнуваха рождения ден на зоопарка с кончета на Пржевалски [2013-10-01 12:42:42]
Деца отпразнуваха рождения ден на зоопарка с кончета на Пржевалски

Въпреки дъждовното време десетки деца и родители се включиха в изминалия „Празник на зоопарка“, който се състоя на 28 септември, събота, в Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич.

още>
Срокът на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“ се удължава до 15 октомври [2013-10-01 12:01:37]
 Срокът на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“ се удължава до 15 октомври

 

Пътеписът трябва да е на български език, в размер до 6 000 знака (без интервали) и илюстриран с най-малко три и най-много пет фотографии (минимален размер 1000 пиксела по дългата страна).

още>
ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ 2013 – 20 години за мигриращите птици и техните въздушни маршрути [2013-09-30 07:26:46]
ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ 2013 – 20 години за мигриращите птици и техните въздушни маршрути

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути. За 20-ти пореден път BirdLife International кани хора от цяла Европа да се възползват от възможността да открият очарователния свят на миграцията на птиците на 5 и 6 октомври (събота и неделя).

още>
Наказателната процедура „Калиакра“ и ветропарка „Смин“ - два сериозни проблема пред правителството за опазване на птиците в Приморска Добруджа [2013-09-30 04:03:34]
Наказателната процедура „Калиакра“ и ветропарка „Смин“ -	два сериозни проблема пред правителството за опазване на птиците в Приморска Добруджа

Във връзка с пресконференцията на Министъра на околната среда и водите Искра Михайлова и засегнатата тема за наказателни процедури във връзка с изграждане на ветроенергийни паркове, Българското дружество за защита на птиците представя разяснителна информация.

още>
Пъстроопашат крайбрежен бекас се задържа в Пода и Атанасовско езеро почти месец

Пъстроопашат крайбрежен бекас се задържа почти месец в Атанасовско езеро и водоемите на защитена местност „Пода”. Птицата бе наблюдавана за пръв път по време на природозащитна бригада „Атанасовско езеро” от екипа обучаващ се в разпознаването на дъждосвирци в солените басейни и две седмици по-късно отново е открита, но във водите на защитена местност „Пода”.
Пъстроопашатият крайбрежен бекас е рядък вид за страната ни. Единични птици се наблюдават у нас по време на миграция, но не всяка година. Най-често е регистриран в Поморийското и Атанасовското езеро. Наблюдаваният екземпляр най-вероятно се придвижва на юг по своя път, но е намерил благоприятни условия и се е задържа по-дълго време в бургаските езера.
В средата на септември е най-интензивна миграцията на дъждосвирцовите птици, които сега образуват големи групи във водите около Бургас. Затова и по време на последния мониторинг извършван от Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС са наблюдавани огромни числености на различни видове дъждосвирци. Сред по-интересните видове видени през почивните дни са три малки свиреца, голямо ято от над 30 каспийски рибарки и ловуващи в езерата орли рибари.


За повече информация:
Мариана Вълчева
Връзки с обществеността
0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org


Пъстроопашат крайбрежен бекас
Пъстроопашат крайбрежен бекас
Над 2 000 души в цялата страна взеха участие в инициативата „Моят зелен град” 2013 [2013-09-29 06:30:52]
Над 2 000 души в цялата страна взеха участие в инициативата „Моят зелен град” 2013

Над 2 000 доброволци дадоха своя личен принос в опазването на околната среда в най-мащабното досега издание на екологичната и образователна инициатива „Моят зелен град“. Еко любители от цялата страна обединиха усилията си за природата под мотото „Бъди зелен не само за ден”. Инициативата се организира за шеста поредна година от системата на Coca-Cola в България, Екопак и Българското дружество за защита на птиците, в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Столична община.

още>
Възраждането на дивата природа в Европа [2013-09-27 05:53:30]
Възраждането на дивата природа в Европа

Доклад, озаглавен „Завръщането на дивата природа в Европа” бе изработен по поръчка на Rewilding Еurope и обединява учени от Зоологическото дружество в Лондон, Бърдлайф Интернешънъл и Европейския съвет за преброяване на птиците. Целта му е да бъдат идентифицирани емблематични видове бозайници и птици, чиято численост е нараснала или които скоро са се завърнали в дивата природа на Европа.

още>
Третият фестивал на хвърчилата край Шабла очарова малки и големи [2013-09-26 09:50:21]
Третият фестивал на хвърчилата край Шабла очарова малки и големи

През уикенда на 21 и 22 септември небето над „Малкото море“ край фара на Шабла се изпълни с причудливи създания – летящи риби, октоподи, дракони, огромни копринени мечета и разбира се, червеногуши гъски.

още>
„МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД” ВДЪХНОВЯВА 19 ГРАДА ПРЕЗ 2013 [2013-09-26 05:25:58]
„МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД”  ВДЪХНОВЯВА 19 ГРАДА ПРЕЗ 2013

Шестото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ ще се проведе на 28 септември и ще обедини жителите на 19 български града с идеята да се погрижат за природата и да направят своето населено място по-чисто и приятно за живеене. Кампанията се организира от системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и Столична община.

още>
Празник на зоопарка в Добрич [2013-09-26 03:09:17]
Празник на зоопарка в Добрич

„Празник на зоопарка“ за деца и родители ще се състои на 28 септември, събота, от 11:00 ч. в Център за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич.

Събитието се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ЦЗПЖ по повод десетия юбилеен рожден ден на добричкия зоопарк.

Програмата включва забавно-образователни игри, чрез които децата ще имат възможност да се запознаят с обитателите на зоопарка и да научат любопитни факти за тях.

още>
Нови данни за разширяването ареала на червеногушото коприварче (Sylvia cantillans) на север

В последните години се актуализира информацията за нови находища на червеногушото коприварче (S. Cantillans (Pallas, 1764), намиращи се северно от традиционните за вида у нас - Източни Родопи и Югозападна България. На едно от местата - с. Първенец, е потвърдено наличието на червеногушо коприварче като наблюдаваните екземпляри са вече няколко за разлика от първото наблюдение там на един пеещ мъжки през 2010г., публикувано в сп. "За Птиците" бр. 1/2010г.
Новите данни, са както следва:
- през 2011г. над гр. Кричим (UTM KG95) са установени 4 пеещи птици от Димитър Демерджиев;
- на 06.04.2013г. до с. Исперихово (Бесапарските хълмове) (UTM KG86) е наблюдаван един пеещ екземпляр от Йордан Христов;
- на 13.04.2013г. над гр. Перущица (UTM KG95) са регистрирани 2 пеещи червеногуши коприварчета;
- на 23 и 27.04.2013г. над с Първенец (UTM LG05) са наблюдавани 4 пеещи мъжки птици в находището от 2010г. През следващите два месеца единични птици бяха препотвърдени на същото място.
Почти всички наблюдения са направени в местообитания съответстващи на описанието в "Атласа на гнездящите птици в България". Това, което прави впечатление е наличието на малки скали или каменисти участъци. Въпреки старателното издирване на вида в околните дерета на с. Първенец, той не беше открит на друго място. Изглежда, че и тук червеногушото коприварче изисква специфичен микробиотоп за съществуване.
Наличието на тези северни находища на вида ни кара да предполагаме, че се касае за "пулсация", характерна за някои средиземноморски видове, но е възможно и трайното заселване на този вид коприварче на север, като резултат от глобалното затопляне на климата. Надяваме се, че бъдещите ни изследвания в района ще разкрият отговора.
Павел Павлов, Калин Велев
БДЗП - Пловдив


Рекорден брой двойки морски орли в България през 2013 г. [2013-09-16 03:40:47]
Рекорден брой двойки морски орли в България през 2013 г.

Рекорден брой успешно размножаващи се двойки морски орли в България установиха екипите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) през 2013 г. За период от 30 години най-едрият орел в Европа е увеличил числеността си в страната ни от 1 двойка през 1985 г. до 30 двойки през 2013 г.

още>
20% ръст в популацията на царския орел [2013-09-13 05:16:36]
20% ръст в популацията на царския орел

Увеличението е резултат на комплексни дейности, осъществени в последните 5 г. от БДЗП в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол

още>
БДЗП се включи в представянето на новата бутилка на минерална вода Банкя [2013-09-13 03:15:08]
БДЗП се включи в представянето на новата бутилка на минерална вода Банкя

Тя е първата в България, направена от 30% растителни материали и се рециклира 100%, което помага за намаляването на въглеродния отпечатък

още>
Какъв път избраха младите египетски лешояди по време на миграцията си [2013-09-12 03:28:51]
 Какъв път избраха младите египетски лешояди по време на миграцията си

10 млади египетски лешояда на Балканите бяха снабдени със сaтелитни предаватели в рамките на проекта LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“ тази година. Три от тях са в България, 4 – в Гърция, 2 – в Македония и 1 – в Албания.

още>
Лешоядите в Маджарово заплениха сърцата на малки и големи [2013-09-11 11:42:48]
Лешоядите в Маджарово заплениха сърцата на малки и големи

Природозащитен център „Източни Родопи“ посрещна над сто души в Меджународния ден на лешоядите. Любители на природата от цялата страна се стекоха в празничния съботен ден в кратера на лешоядите, за да се запознаят отблизо с тези величествени птици.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax