избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини
Чудото на миграцията [2013-10-30 01:28:13]
 Чудото на миграцията

Септември е месецът за миграция на египетските лешояди и Турция е мястото на наблюдението им. Ето какво разказа Петър Янков, който беше част от международния екип от RSPB, Doğa Derneği  и БДЗП.

още>
Още една червеногуша гъска стана жертва на незаконна стрелба [2013-10-25 12:20:05]
Още една червеногуша гъска стана жертва на незаконна стрелба

Получихме тъжна новина от нашия колега и приятел Алексей Тимошенко от Казахстанската асоциация за опазване на биологичното разнообразие . Той съобщи, че една от червеногушите гъски, уловени през февруари миналата година в района на ЗЗ „Шабленски езерен комплекс“ в България, е намерена простреляна в Казахстан в близост до езерото Коибагор.

още>
Ново наблюдение на ловен сокол до изкуствена гнездилка в Североизточна България [2013-10-23 15:32:17]
Ново наблюдение на ловен сокол до изкуствена гнездилка в Североизточна България

На 16.10.2013 г. екип на проект „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия”  по програмата Лайф+ на ЕС установи женски ловен сокол в близост до една от поставените от БДЗП/БърдЛайф България изкуствени гнездилки в Добруджа.

още>
Природозащитна бригада организира БДЗП в зоопарка в Добрич [2013-10-23 10:37:12]
Природозащитна бригада организира БДЗП в зоопарка в Добрич

Екобригада „За дивата природа в зоопарка“ организира Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) тази събота и неделя (26 – 27 октомври) от 11 ч. в Център за защита за природата и животните в Добрич.

още>
Нощувката на малкия корморан на езерото Вая донесе първа награда на бургазлийката Деница Ковачева в национално състезание

Нощувката на малкия корморан на езерото Вая спечели първа награда на Деница Ковачева в националното състезание по природни науки и екология провело се в Бургас в събота и неделя. Деница е ученичка в немската гимназия „Гьоте” последен курс и е един от най-пламенните доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
Проектът, който донесе на Деница заедно с първото място и прием в висше учебно заведение в България по неин избор със специалност Биология, представя двегодишното участие на дванадесетокласничката в мониторинга на състоянието на нощувката на малкия корморан в тръстиките на Бургаското езеро, провеждан от проект „Живот за Бургаските езера” на БДЗП.

В резултат на тези наблюдения през 2011г. бе установен рекорден брой на малки корморани, които нощуват край езерото. Тогава с участието на Деница бяха преброени близо 14 000 екземпляра от вида и това направи Бургас – градът с най-голямата численост на малкия корморан в страната през зимата.
Победителката, сред още 36 ученика от 8 до 12 клас, не само е участвала в броенето на малките корморани, но и в обработката на данните, защото както казва Деница „Да съм близо до природата и да се занимавам с нейното изучаване е едно от любимите ми занимания. Това искам да бъде моя професия в бъдеще”.
С този свой проект бъдещата студентка доказа пред седемчленното жури, съставено само от преподаватели във висши учебни заведения у нас, но също и на участниците в състезанието от цялата страна, важността и значимостта на бургаския езерен комплекс за много застрашени от изчезване видове птици, сред които и малкия корморан.
Деница поделя първото си място с още един проект. Той пък е насочен към опазването на двата вида сухоземни костенурки в Източните Родопи и е представен от Тодор Тодоров от Кърджали.

Отличените проекти в 12-то национално състезание по природни науки и екология показва, че в страната ни темата за опазване на природата попада все по-често във фокуса на общественото внимание и придобива значимост и разбиране сред много повече хора и институции.
За съжаление Деница и Тодор не възнамеряват да се възползват от предимството, което им дава наградата, а именно вече да са студенти в някои от нашите университети. Деница се надява да учи в най-стария университет на Германия в Хайделберг или във Виена, Австрия. Нека и пожелаем късмет и успех!


За повече информация:
Мариана Вълчева, Връзки с обществеността - 0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org


Деница Ковачева Деница по време на мониторинг
Деница Ковачева Деница по време на мониторинг
БДЗП участва в Европейската нощ на прилепите в град Русе [2013-10-22 12:26:26]
БДЗП участва в  Европейската нощ на прилепите в град Русе

На 21 октомври 2013 г., със съвместни прояви на Българското дружество на защита на птиците, РИОСВ-Русе, спелео клуб „Приста” и Сдружение „Култура и енергия” се отбеляза за седемнадесети път „Европейска нощ на прилепите 2013 г.” в град Русе. Проявите са част от националната кампания в големите градове на страната, осъществена по проект на СНЦ „Зелени Балкани” с финансовата подкрепа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

още>
МОСВ спря опасния за птиците ветропарк „СМИН‛ в Крайбрежна Добруджа [2013-10-22 02:41:02]
МОСВ спря опасния за птиците ветропарк „СМИН‛ в Крайбрежна Добруджа

Част от генераторите щяха да бъдат разположени на самата граница на Защитена зона „Дуранкулашко езеро”, която е от ключово значение за застрашената от изчезване червеногуша гъска

още>
Двадесет и пет къщички за птици направиха доброволци на БДЗП [2013-10-21 05:06:31]
 Двадесет и пет къщички за птици направиха доброволци на БДЗП

Двадесет и пет къщички за птици направиха доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) тази събота със съдействието на сдружение "Трансформатори" в тяхната "Лаборатория за градски дизайн". Новите домове са предназначени за синигери, зидарски, дърволазки, мухоловки, сови и други дребни птици. С тази акция БДЗП стартира продължението на успешната си кампания за подхранване на дивите пойни птици през зимата, но с нов акцент и през нов сезон.

още>
Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха две

Розовите фламинги в Атанасовско езеро вече са две. Наблюдаваната в началото на октомври птица тези дни си е намерила компания и не скита самотна в плитката лагуна.
Двата екземпляра от екзотичния вид са видени по време на мониторинга на състоянието на соленото езеро, извършван от специалисти на Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС. Те дори са успели да заснемат фламингата въпреки мъглата, която се стелеше рано сутрин през изминалата седмица.
Появяването на птици от този вид в България е доста интересно и необичайно. Много рядко, основно млади скитащи птици, преминават през страната ни и най-често се наблюдават в района на Бургас. Водите на Атанасовско и Поморийско езеро са пълни с подходящи ракообразни, които изхранват тези неопитни младежи. Те се хранят основно с солничното раче – артемията, което придава розовия цвят на перата им. При добра диета от артемии розовите фламинги имат наситен и ярък розов цвят, а птици отглеждани на затворено и хранещи се с неестествена храна са бежови до бели на цвят.
Двете птици вероятно са дошли от Гърция или Турция, които са най-близките държави с гнездяща и зимуваща популация на розово фламинго. Там в по-топли и незамръзващи езера през зимата се наблюдават струпвания от хиляди птици. В езерото Керкини, Гърция тази гледка е известна туристическа атракция.
Остава отворен въпросът ще останат ли двете розови фламинги да зимуват в Бургас или ще избягат на юг от студената българска зима? Отговорът може би ще получим при следващия мониторинг на езерата.За повече информация:
Мариана Вълчева, Връзки с обществеността - 0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org


Розовите фламинги в Атанасовско езеро Снимка Ивайло Зафиров
Розовите фламинги в Атанасовско езеро Снимка Ивайло Зафиров
„Нова година – нов късмет‛ за къдроглавите пеликани на остров Персин [2013-10-21 02:52:45]
„Нова година – нов късмет‛ за къдроглавите пеликани на остров Персин

И през 2013 г. блатата на остров Персин бяха едно от любимите места за къдроглавите пеликани. По време на размножителния период група от десетина полово незрели птици се наслаждаваха на прекрасните условия, които им предоставят блато Песчина и Мъртвото блато на най-големия наш Дунавски остров.

още>
България е изправена пред Европейския съд на справедливостта, поради провала си да защити ключови места за птиците [2013-10-18 11:22:10]
България е изправена пред Европейския съд на справедливостта, поради провала си да защити ключови места за птиците

БДЗП като част от коалицията „За да остане природа в България” очакваше, че ще се стигне до решението на Европейската комисия от днес (17.10.2013), с което българското правителство се дава на Европейския съд на справедливостта заради поредица от неизпълнени ангажименти за защита на природни територии с международно значение.

още>
Ще остане ли неунищожена земя на Калиакра?

На 15 октомври 2013 г., само 2 седмици след изявлението на Министър Михайлова, че заради наказателна процедура за защитена зона „Калиакра” България ще бъде изправена пред Европейския съд на справедливостта, екип на БДЗП документира мащабно унищожаване на степни местообитания и земеделски земи в защитена зона „Калиакра”. Над 200 декара са изорани с тежки машини и на места е премахнат напълно почвения слой. Това са случва в едни от последните запазени степи в България, с които в миналото е била покрита Добруджа. Районът все още привлича много туристи, особено на пролет, когато степта се покрива с цветя.

От гледна точка на Европейското законодателство е унищожено приоритетно и строго защитено местообитание „Понто-сарматски степи”, което е вече силно засегнато заради изградени ветропаркове и голф игрища. То, както и околните земеделски земи, са гнездови територии на приоритетни за опазване видове като дебелоклюна чучулига, полска бъбрица, черночела сврачка, както и ловни територии за вечерната ветрушка, белоопашатия мишелов и бухала – всички обект на опазване в защитената зона.
На тази територия има инвестицинен интерес още от края на 2007 г., като през годините интересите са променяни – от ваканционен комплекс с голф, през жилищно и ваканционно строителство, фотоволтаичен парк и овощни градини. Имотите са раздробявани на части, променяно е предназначението на земите и са подавани отделни инвестиционни предложения с най-вероятната цел да се избегне една обща оценка, която би показала реалните мащаби на въздействие върху природата в защитената зона. Наличието на тежка строителна техника ни кара да се запитаме какво точно ще се изгражда на разрушената територия и необходима ли е такава техника за създаването на овощни градини, каквито са последните известни на нас одобрени инвестиционни проекти. Тъй като инвестиционните предложения за унищожената територия са част от общо 360 инвестиционни предложения, регистрирани от БДЗП в защитената зона Калиакра и са част от наказателната процедура срещу България за неадекватна защита на ОВМ и ЗЗ „Калиакра”, си задаваме много въпроси: как правителството допуска в ЗЗ да продължават да се случват груби посегателства срещу местообитания и видове обект на защита в Натура 2000, след като оповестява публично, че за неспазване на европейското законодателство съвсем скоро ще бъдем изправени пред Европейския съд на справедливостта? Как ще се избегне съдебната процедура, когато инвестиционните предложения в защитената зона продължават да се реализират? Как продължава да се допуска одобряването на големи проекти на части, като аргументите се гледат само на хартия и не се проверява на място дали наистина не се засягат важни местообитания? Дали МОСВ ще предприеме ефективни действия за да установи истината за унищожената територия и ще последват ли санкции, и мерки за възстановяване? Ще се наложи ли българския данъкоплатец да плаща глоби за неспазване на европейското законодателство заради частни интереси, преобладаващи над обществените? И не на последно място ще оцелее ли защитена зона „Калиакра” докато започнем да се грижим за нея в съответствие с европейските норми?

БДЗП подаде сигнал до Министъра на околната среда и водите с копие до Европейската Комисия с надеждата този път да има предприети наистина ефективни и бързи действия за опазване на защитената зона.


Разорана степ 2.	Тежка техника на мястото на унищожените земи 3.	Дебелоклюна чучулига – един от обитателите на степта 4.	Степта през пролетта
Разорана степ 2. Тежка техника на мястото на унищожените земи 3. Дебелоклюна чучулига – един от обитателите на степта 4. Степта през пролетта
Анкета за обновяване на визуалната идентичност на БДЗП

БДЗП е напът да обнови визуалната си идентичност. Искаме да чуем вашето мнение и да разберем какво мислите и как можем да бъдем по-близо вас – нашите членове, поддръжници, доброволци, партньори.

Процесът на обновяване ще бъде дълъг и това е само началото. Затова направихме анкета, която да ни помогне да разберем какви са вашите желания, нагласи и потребности. Управителният съвет ще вземе резултатите предвид при изготвянето на нови предложения и ще ги внесе за гласуване от Общото събрание на БДЗП.

Анкетата е анонимна и има две страници с въпроси.  Личната информация ни е необходима, за да направим профил на нашите поддръжници и да отговорим най-пълно на нуждите им. Възможно е и да не отговаряте на всички въпроси. Попълването й  ще ви отнеме само няколко минути.

Предварително ви благодарим за отделеното време и ви пожелаваме приятно попълване!
Анкета за обновяване на визуалната идентичност на БДЗП

БДЗП получи награда за принос в опазването на биоразнообразието [2013-10-14 05:35:30]
БДЗП получи награда за  принос в опазването на биоразнообразието

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получи наградата за Институция/организация с принос в опазването на биоразнообразието на годишните награди, които Българска фондация Биоразнообразие традиционно раздава.

още>
„Колинс-ът вече е на български език [2013-10-10 05:15:06]
„Колинс-ът вече е на български език

Вчера в Националния природонаучен музей беше представен „Полеви определител на птиците на Европа, Северна Африка и Близкия Изток” или така наречения „Колинс“. Легендарната „орнитологична библия“ вече е на български език. Това е най-пълният и подробен определител на птиците в тази част на света. Издаден е на 15 езика в тираж над 700 000 броя.

още>
Ново помагало за митнически служители и гранични ветеринарни лекари [2013-10-10 03:16:08]
Ново помагало за митнически служители и гранични ветеринарни лекари

Книгата е създадена с цел да улесни и подпомогне ежедневната работа на българските митнически служители и гранични ветеринарни лекари в тяхната работа по предотвратяването на незаконния трафик и търговия със защитени видове птици

още>
EVN България и Българското дружество за защита на птиците стартират нов проект за опазване на царския орел [2013-10-09 01:07:35]
EVN България и Българското дружество за защита на птиците стартират нов проект  за опазване на царския орел

Проектът е по програма LIFE+ на Европейската комисия и включва мерки за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 в общините Елхово, Тополовград, Харманли и Свиленград

още>
Мигриращи птици от отпъдъчни материали оживяха в ръцете на русенски ученици [2013-10-08 13:27:05]
Мигриращи птици от отпъдъчни материали оживяха в ръцете на русенски ученици

Образователно- приложно занятие под мотото „Мигриращи птици и техните пътища” се състоя на 7 октомври в СОУ „Васил Левски” гр. Русе. То е посветено на Европейските дни на птиците и съвместна инициатива между Българското дружество за защита на птиците, РИОСВ-Русе и ръководството на учебното заведение.

още>
ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ 2013: най-голямото събитие за наблюдение на птици в Европа [2013-10-08 02:35:23]
ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ 2013: най-голямото събитие за наблюдение на птици в Европа

В изминалите събота и неделя, повече от 19 000 възрастни и деца наблюдаваха и се насладиха на очарованието на миграцията на птиците в 30 страни в Европа и Централна Азия. Всички те станаха част от Европейските дни на птиците 2013. В организираните общо 900 събития бяха наблюдавани над 2,4 милиона птици, отправящи се към местата за зимуване на юг.

още>
Новият национален план за опазване на влажните зони подпомага устойчивото развитие на регионите облагодетелствани с влажни зони

Разглежданият на днешното заседание на Националния съвет за биологично разнообразие (НСБР) – Национален план за опазване на най-значимите влажни зони в България с десет годишен период на изпълнение (2013-2022 г.), е възложен за разработване на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) от Министъра на околната среда и водите (МОСВ) през 2010г. в изпълнение на отговорността на страната ни към Международната конвенция за опазване на влажните зони или известна повече като Рамсарска конвенция.
Влажните зони представляват едни от най-уязвимите и най-бързо изчезващи екосистеми в световен мащаб. Тяхното съхранение е важно не само за поддържане на здравословна среда за хората, чрез опазване на водните ресурси и биоразнообразието, но и за запазването на бизнеса и поминъка на живеещите в тези райони, като туризъм, лов, риболов, рекреация и калолечение. Дори и добива на сол е немислим без запазването на влажните зони.
Стратегическият документ за опазване на влажните зони не е нов за страната ни. Първият Национален план за опазване на най-значимите влажни зони в България е изготвен през 1995 г. До 2012 г. не са правени актуализации на Плана, въпреки дългия изминал период от неговото изготвяне и значителната промяна на екологичното законодателство, социалните и икономически условия в страната ни. Разработването на актуален Национален план за влажните зони е в съответствие с изпълнението на приоритетните мерки за постигане на стратегическата цел „Ограничаване и спиране на загубата на биологично разнообразие” заложена в Националната стратегия за околна среда за периода 2009 – 2018 г. и Плана за действие към нея.
Настоящата актуализация на плана не въвежда създаването на нова зона от Екологичната мрежа Натура 2000 (тази мрежа вече е изградена в страната ни, съгласно Закона за биологичното разнообразие), нито има силата да въведе нови рестриктивни мерки в ползването и управлението на най-значимите влажни зони у нас. Планът разглежда 11 влажни зони (Сребърна, Комплекс Ропотамо, Атанасовско езеро, Дуранкулашко езеро, Шабленско езеро, Беленски острови, остров Ибиша, Пода, комплекс Поморие, езерото Вая и Драгоманското блато), които вече са обявени за зони от световно значение за опазване на биологичното разнообразие и са включени в списъка на Рамсарската конвенция, но предлага и подробен анализ на още 28 влажни зони, които отговарят на един или повече критерии за влизането им в този списък.
Националният план за опазване на най-значимите влажни зони в България само определя необходимите и специфични мерки за запазване и бъдещо развитие на всяко едно от тези места, без обаче да въвежда режими на ограничения и/или забрани. Той дава нужната основа на държавата ни да търси средства от различни европейски програми за изпълнение на тези мерки.
Актуализацията на Планът, който днес предстои да бъде предложен за приемане от Министъра на околната среда и водите, след обсъждането и разглеждането му от НСБР е осъществена в рамките на проект „Живот за Бургаските езера”, финансиран от програма LIFE+ на ЕС и изпълняван от БДЗП в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие (БФБ). Водещият изпълнител на разработването на плана е БФБ, а самия план е разработен от екип от водещи национални експерти в областта от БДЗП, БФБ и БАН. За изготвянето му са изразходвани 15 000 евро за период на изпълнение 2010-2013 г.
Проектопланът бе разгледан на публично обявено чрез медиите обществено обсъждане, което се проведе на 26 февруари (вторник) 2013 г. в МОСВ в София. В него участие взеха представители на екоминистерството, Българска академия на науките, неправителствени организации, работещи за опазването и управлението на влажни зони в България и други заинтересовани страни от цялата страна.
Съгласно законовата рамка след общественото обсъждане черновата на плана бе предоставен за коментари до различни заинтересовани страни чрез страницата в Интернет на МОСВ, проект „Живот за Бургаските езера” и БФБ до 15 март 2013 г. След този срок окончателната версия на Плана с отразените коментари и допълнения бе внесен за одобрение от МОСВ и предоставен на Секратариата на Рамсарската конвенция.


За повече информация:
Мариана Вълчева, Отговорник комуникации
Life + „Живот за Бургаските езера”
Тел.+359 879 534 016
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org


ЗМ Пода
ЗМ Пода

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax