избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
Ценни местообитания в Странджа спасени след намеса на МОСВ [2012-02-22 11:29:18]
Ценни местообитания в Странджа спасени след намеса на МОСВ

След подадена през месец септември 2011 г. жалба от страна на БДЗП МОСВ отмени решение на РИОСВ – Стара Загора за изграждане на фотоволтаичен парк в Странджа.
Одобреният от РИОСВ – Стара Загора фотоволтаичен парк, с площ от 100 дка, беше предвидено да бъде изграден в община Болярово на територията на две защитени зони – „Дервентски възвишения 2” по Директивата за местообитанията и „Западна Странджа” по Директивата за птиците.

още>
Големият синигер поведе класацията за символ на София [2012-02-22 11:01:33]
Големият синигер поведе класацията за символ на София

Голям синигер, гугутка и домашно врабче са птиците на челните места в онлайн конкурса за избор на птица-символ на София. Надпреварата, организирана от БДЗП с подкрепата на фондация "Америка за България", продължава до 15 март.
Птиците, които срещаме в столицата в студената част на годината са пойни птички като синигери, чинки, черешарки, зеленики и други. Най-любопитните софиянци може да срещнат пет вида синигери - голям, син, черен, лъскавоглав, дългоопашат.

още>
Необичайни наблюдения в Пловдив [2012-02-20 12:15:47]
Необичайни наблюдения в Пловдив

В неделя (12.02.2012) доброволци от екипа на БДЗП наблюдаваха необичаен за река Марица вид - къдроглав пеликан (Pelecanus crispus).
Младата птица бе кацнала на брега на остров на реката и си разресваше перушината. По същото време на метри от нея се хранеше и птица от друг необичаен за р. Марица вид - голяма белочела гъска (Anser albifrons). Още по-необичайно е, че става въпрос за наблюдение на единичен екземпляр. Обикновено през зимата белочелите гъски образуват огромни ята от стотици птици.

още>
БДЗП и Е.ОН България продължават да обединяват усилия в грижата за птиците и хората [2012-02-17 11:11:36]
БДЗП и Е.ОН България продължават да обединяват усилия в грижата за птиците и хората

На 13.02.2012 г. във Варна се проведе втора среща в рамките на проект „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” между служители на Българско дружество за защита на птиците и Е.ОН България. Целта на срещата бе продължаване на започнатото през 2011 г. сътрудничество по една от дейностите на проекта, а именно - изолирането на електрически стълбове в Добруджа.

още>
Търсят се сътрудници за охрана и мониторинг на гнезда на египетски лешояд по проект „Помощ за египетския лешояд“ [2012-02-17 10:51:04]
Търсят се сътрудници за охрана и мониторинг на гнезда на египетски лешояд по проект „Помощ за египетския лешояд“

Райони: Русенски Лом, Провадийско-Роякско плато, Източна Стара планина.
Период: От 1 април до 10-15 септември 2012 г.
Условия: Поемат се всички разходи по пребибаването и се изплаща възнаграждение за човекоден, прекаран на терен. Предоставя се зрителна тръба за извършване на наблюденията. Настаняване в квартира в най-близко разположено населено място.

още>
Заедно за екологичното образование по Дунав [2012-02-17 10:29:41]
Заедно за екологичното образование по Дунав

„Екология в игри” – така бе наименувана провелата се на 16.02.2012 г. образователна работна среща в гр. Свищов. 25 учители по природни науки от Община Свищов, заедно с представители на БДЗП, коментираха и дискутираха нуждата от екологичното образование и начинът, по който да се заздрави връзката „ученици – учители – природа”.

още>
Да не забравяме птиците в студените зимни дни [2012-02-16 11:08:32]
Да не забравяме птиците в студените зимни дни

Зимните месеци са труден период не само за нас, хората, но и за птиците около нас. Дебелата снежна покривка затруднява максимално намирането на храна от птиците и намалява преживяемостта особено сред по-младите и неопитни индивиди. Ниските температури допълнително утежняват ситуацията за тях, поради повишените енергийни разходи при птиците, свързани с поддържане на телесната им температура. Много често при липса на достатъчно храна птиците просто се „сгушват” на снега или по дърветата и остават така почти през целия ден. Причината за това е, че така те намаляват своите енергийни разходи. Летенето е едно от най-енергоемките им занимания.

още>
Работна среща „Престъпления срещу природата и тяхното предотвратяване? – Дунавски регион [2012-02-16 10:17:03]
Работна среща „Престъпления срещу природата и тяхното предотвратяване? – Дунавски регион

Продължава успешната кампания на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) за информиране на отговорните интституции по проблемите, свързани с престъпления срещу дивата природа и по-специално - с редките и застрашени видове птици.
Този път домакин на срещата беше Община Свищов, където се събраха представители на Регионална инспекция по околона среда и води, Агенция Митници, Гранична полиция, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Държавно горско стопанство и експерти на БДЗП.

още>
Птици в жестоката хватка на тежката зима [2012-02-15 16:02:43]
Птици в жестоката хватка на тежката зима

„На страшни гледки ставаме свидетели през изминалите 2-3 седмици. Лебеди и всякакви други водолюбиви птици са буквално приклещени в замръзналите водоеми, без да могат да се освободят. Въпреки че това са нормални явления в природата, съдбата на лебедите прикова вниманието и състраданието на много хора.” – сподели Любомила Кривошиева, рехабилитатор в Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани в град Стара Загора.
Ето какво обясняват още специалистите от Спасителния център...

още>
Ловен сокол (Falco cherrug) заобикаля ветропарк до нос Калиакра [2012-02-15 14:37:53]
Ловен сокол (Falco cherrug) заобикаля ветропарк до нос Калиакра

Придвижващ се на север ловен сокол (Falco cherrug) е бил наблюдаван от екип на БДЗП на 09.02.2012 г. в района на Защитена зона „Калиакра” (BG0002051). Младата птица идвала от юг на около 20 м височина и доближавайки първите турбини на функциониращия там ветропарк, рязко завила на изток, откъдето го заобиколила.

още>
Гугутката - птицата символ на любовта [2012-02-14 12:07:36]
Гугутката - птицата символ на любовта

Всички сме чували израза "Влюбени като гугутки". В деня на влюбените нека разберем защо гугутката е символ на обич, нежност и вярност. Гнездяща само в населени места, симпатичната птичка с изписано герданче, винаги е била близо до хората. Открай време те забелязали, че гугутките формират двойки, които остават заедно цял живот.

Гугутката е един от претендентите за птица символ на София в конкурса на Българското дружество за защита на птиците, финансиран от фондация Америка за България. Изберете своя фаворит и гласувайте http://www.bspb.org/birdsymbol

още>
Нови случаи на нарушение на ловното и природозащитно законодателство [2012-02-14 11:20:28]
Нови случаи на нарушение на ловното и природозащитно законодателство

През последната събота и неделя (11-12.02.2012 г.) в района на Защитена зона „Шабленски езерен комплекс” и „Дуранкулашко езеро” експерти на БДЗП подадоха редица сигнали за незаконен лов на гъски 10 дни след края на ловния сезон. След един от нашите сигнали към Държавна агенция по горите – Варна техен патрул констатира отстреляна голяма белочела гъска, за която е съставен протокол. Това са едни опасни рецидиви по отношение на нарушение на ловното законодателство, които още веднъж показват наслоените с години проблеми с правоприлагането и природозащитното съзнание на много от ловците.

още>
Повече работни места и икономически просперитет, чрез екологично ориентиран бюджет на ЕС [2012-02-08 17:08:39]
Повече работни места и икономически просперитет, чрез екологично ориентиран бюджет на ЕС

На 8 февруари 2012 г. коалиция от неправителствени организации в областта на околната среда стартира нов доклад: „Оценка на потенциала за създаването на зелени работни места в следващата многогодишна финансова рамка" по време на събитие, провеждано в Европейския парламент. Както показва докладът, един адекватен бюджет на ЕС може да постигне две цели наведнъж: изпълнение на екологичните цели на ЕС за устойчиво развитие и преодоляване на икономическата и социална криза.

още>
Наблюдение на световно застрашената малка белочела гъска (Anser erythropus) около Дуранкулак [2012-02-08 10:28:48]
Наблюдение на световно застрашената малка белочела гъска (Anser erythropus) около Дуранкулак

По време на теренните дейности за улавяне на червеногуши гъски по проекта Лайф + „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” (LIFE09/NAT/BG 000230) на 22.01.2012г. част от екипа на БДЗП – Даниел Митев, Десислава Първанова и колегата от Казахстан - Алексей Тимошенко, наблюдаваха една възрастна птица от световно застрашения вид малка белочела гъска на нивите южно от ЗЗП Дуранкулашко езеро – част от мрежата Натура 2000 в България. Птицата е регистрирана в ято заедно с 20 големи белочели гъски.

още>
Ново постижение на българската орнитология [2012-02-07 15:13:01]
Ново постижение на българската орнитология

Ново постижение на българската орнитология отбеляза излизането от печат на том „Птици”, част ІІІ от поредицата „Фауна на България” с автор доц. д-р Божидар Иванов. Изданието е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с финансовата подкрепа на БДЗП. Д-р Божидар Иванов е отлично познат сред българската и международната орнитологична общност, както с научните си приноси, така и с активното си отношение към опазването на птиците.

още>
График на заседанията на Управителния Съвет на БДЗП за 2012г. [2012-02-07 11:26:59]
График на заседанията на Управителния Съвет на БДЗП за 2012г.

На 28.01.2012 г. се проведе първото за годината заседание на Управителния Съвет на БДЗП. Съгласно решение на общото събрание от 03.12.2011 г. УС прие следният график за заседанията си през 2012 г.:
10 март 2012 г. - РО Пловдив
23 юни 2012 г. – РО Варна
29 септември 2012 г. – РО Бургас
24 ноември 2012 г. - ЦО София

още>
Белобуза гъска (Branta leucopsis) и в района на Шабла [2012-02-03 18:55:20]
Белобуза гъска (Branta leucopsis) и в района на Шабла

Днес (03.02.2012 г.) близо до с. Горун в смесено ято от големи белочели и червеногуши гъски орнитологът от БДЗП Димитър Георгиев откри белобуза гъска. Наблюдението споделиха и двамата британски туристи, които той придружаваше, както и местния екип от проекта на БДЗП за опазване на червеногушата гъска.

още>
БДЗП и клуб Скорец спасиха заедно бедстваща ветрушка [2012-02-03 17:49:37]
БДЗП и клуб Скорец спасиха заедно бедстваща ветрушка

Днес следобед (03.02.2012г.)Георги Чакъров - дългогодишен член на БДЗП, се обади в офиса на SAVE THE RAPTORS, за да потърси помощ и подкрепа при хващането на мъжки керкенез – прегладнял, премръзнал и изтощен от зимните студове. Набързо обсъдихме ситуацията и веднага се сетихме за нашите приятели от клуб Скорец. Благодарение на тяхната бърза реакция и намеса, птицата беше хваната и прибрана.

още>
На перваза на прозореца... голям воден бик! [2012-02-03 16:51:31]
На перваза на прозореца... голям воден бик!

Тази сутрин (03.02.2012г.) поднесе на едно семейство от Варна неповторима гледка. На перваза на прозореца в дома им в центъра на града е кацнала огромна птица. След проверка в интернет разбират, че е застрашеният от изчезване вид – голям воден бик. Веднага след това се свързват с нашия колега от Варна – Ивайло Иванов. По негови думи ето какво се случва по-нататък:

още>
Арт-работилница, посветена на Международния ден на влажните зони в Русе [2012-02-03 13:58:06]
Арт-работилница, посветена на Международния ден на влажните зони в Русе

В Русе БДЗП отбеляза Международния ден на влажните зони, съвместно с РИОСВ. Събитието премина като Ден на отворените врати с арт-работилница за учениците от русенските училища. Арт-работилницата се проведе с подкрепата и участието на художника Пламен Йорданов в контекста на тазгодишната кампания „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване”.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax