избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
ПРЕДВЕСТНИЦИ НА ПРОЛЕТТА [2012-03-09 10:49:28]
ПРЕДВЕСТНИЦИ НА ПРОЛЕТТА

С много пролетно настроение преминаха уроците, организирани от Дирекция „Национален парк Пирин” в 1-во СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев на 7-ми март.
В партньорство с представителя на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – Димитър Попов, за децата от 1-ви до 3–ти клас бяха подготвени презентация за живота на белия щъркел, научно популярен филм за лястовицата, много образователни материали – определители, карта на различните птичи местообитания, игри, стикери. Филмите и разговорът предизвикаха активното участие на учениците, които пожелаха сами да изработят къщички и хранилки за птици, да участват в наблюдения и преброявания на птиците, да се включат в международната инициатива „Пролет на живо”

още>
Експедиция на БДЗП за опазване на египетския лешояд в Оман [2012-03-08 16:17:03]
Експедиция на БДЗП за опазване на египетския лешояд в Оман

Екип на Българското дружество за защита на птиците беше поканен да участва в изследване на египетските лешояди на остров Масирах в Султаната на Оман. Експедицията беше съвместно организирана между Оманското дружество за околна среда и БДЗП. Основна цел беше да се намерят гнездата на колкото се може повече двойки египетски лешояди и да се събере първоначална информация за застрашаващите фактори.

още>
Протест срещу промените в Закона за горите [2012-03-06 11:43:32]
Протест срещу промените в Закона за горите

На Националния празник, 3-ти март, стотици хора взеха участие в поредния протест срещу промените в Закона за горите. Митинги бяха организирани от Коалиция „За да остане природа в България” в София, Пловдив и Бургас.
Общата идея на протеста беше спасяването на горите и планините на България под надслов: „Да спасим гората – да спасим държавата”. Мотивът е силното негодувание на гражданите към порочната тенденция напоследък беззаконието да се превръща в закон, безконтролното опустошаване на околната среда и безогледното отстраняване на достойни служители, които се опитват да защитят природното наследство на България.

още>
БДЗП разработи иновативен инструмент за опазване на биоразнообразието [2012-03-06 09:39:40]
БДЗП разработи иновативен инструмент за опазване на биоразнообразието

Иновативен инструмент за опазване на биоразнообразието в Северозападна България под формата на онлайн база данни за биоразнообразието и интерактивен интернет сървърwww.danubebiodiversity.info - разработи Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект „Заедно за Дунав“.

още>
„Живот с птиците“ [2012-03-06 08:02:34]
„Живот с птиците“

„Живот с птиците” на д-р Малкълм Смит е книга, предназначена, както за експерти в областта на птиците, така и за всеки, повлиян от магията на техния свят.

Книгата съдържа интересни примери за огромна гама от взаимодействия между птиците и хората: птиците, използвани, като храна, като част от културата, традициите, изкуството и мистериите; в нашите градове, в търговията, в спорта; птиците, като обект на престъпна дейност и др.

още>
Алпийският бързолет - обитателят на Президентството с най-много мандати [2012-03-05 15:53:01]
Алпийският бързолет - обитателят на Президентството с най-много мандати

Ако вдигнете поглед в карето между Президентството, Народното събрание, Министерски съвет и Статуята на Св. София, със сигурност ще ги видите – алпийските бързолети. В първия момент може да ви заприличат на соколчета или лястовички, но няма да сбъркате сърповидните им крила и жизнерадостния им пронизителен крясък. Ще ги познаете още по бялото коремче и гушка и… по бързия полет. Бързолетите са едни от предвестниците на пролетта, така че очаквайте ги скоро да се появят.
Този обитател на централните софийски части е претендент за птица символ на София. Гласувайте на http://www.bspb.org/birdsymbol/.

още>
„Престъпления срещу дивия свят? – нова книга за борбата с посегателствата срещу дивите птици [2012-03-05 15:26:33]
„Престъпления срещу дивия свят? – нова книга за борбата с посегателствата срещу дивите птици

Наскоро се появи от печат книгата на Дейв Дик „Престъпления срещу дивия свят” (Wildlife Crime) на издателство Whittles. В България темата е много слабо позната и незаслужено пренебрегвана, въпреки известната истина, че престъпленията срещу хора по правило са били предшествани от такива срещу животни. А и специалистите знаят, че престъпленията срещу дивия свят много често вървят „ръка за ръка” с други престъпления...

още>
Изготвен е новият Световен Червен списък на застрашените от изчезване видове птици [2012-03-02 12:51:36]
Изготвен е новият Световен Червен списък на застрашените от изчезване видове птици

Приключи прегледът на състоянието на видовете птици на планетата, осъществяван ежегодно от BirdLife International, който в качеството си на световен капацитет по въпросите за птиците отговаря за актуализирането на Червения списък на IUCN. Окончателният списък за 2012 г. може да бъде видян тук . Осъвременената документация и категории на Световно застрашените видове ще бъдат включени в Червения списък за 2012 г., който ще бъде огласен официално от BirdLife и IUCN през м. май т.г.

още>
Още един първомартенски поздрав - новият брой на WowPaper календар [2012-03-02 12:37:36]
Още един първомартенски поздрав - новият брой на WowPaper календар

WowPaper календар е тапет за вашия компютър, създаден от екипа на Пиксел Депо студио. Календарът е месечно издание и включва 12 уникални илюстрации за 2012 г. В края на всеки месец излиза следващата страница от календара.
Вдъхновени от природата и нейните чудеса, всяка илюстрация от календара носи в себе си идея как да ги опазим с малка грижа от всеки oт нас.

още>
Конкурс за най-интересния пътепис и най-хубавата фотография „Източните Родопи – вкуси дивата природа“ [2012-03-02 10:01:23]
Конкурс за най-интересния пътепис и най-хубавата фотография „Източните Родопи – вкуси дивата природа“

Проектът „Новото тракийско злато” организира за втори път конкурс за най-интересния пътепис и най-хубавата фотография от Източните Родопи. Темата и на двете състезания е „Източни Родопи – вкуси дивата природа”. Пътеписите и фотографиите трябва да представят по един от трите елемента на проекта „Новото тракийско злато” – дива природа, екотуризъм или биоземеделие.

още>
Посрещни пролетта „на живо? заедно с още 38 държави [2012-02-29 20:56:46]
Посрещни пролетта „на живо? заедно с още 38 държави

На 1-ви март стартира седмото поред издание на образователната кампания „Пролет на живо”, която се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и международната природозащитна организация Bird Life International.
Идеята на инициативата „Пролет на живо” е да посрещнем пролетта със завръщащите се от юг птици и по този начин да станем част от най-голямото пролетно наблюдение на птици в Европа www.springalive.net

още>
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА :-) [2012-02-29 19:18:26]
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА :-)

ЗДРАВЕ, УСМИВКИ, СЛЪНЦЕ И ПТИЧИ ПЕСНИ ВИ ПОЖЕЛАВАМЕ!

още>
Връзката между опазването на природата и човешките права [2012-02-29 18:37:59]
Връзката между опазването на природата и човешките права

Опазването на биоразнообразието и природните ресурси е тясно свързано с изпълнението на правата на човека – спомага за създаването на среда, която устойчиво да осигурява необходимите за здравето на човека стоки и услуги, като по този начин се изпълняват едни от основните права на хората – на живот, на развитие, на препитание.
BirdLife (БДЗП е партньорът на BirdLife за България) поема ангажимент за подкрепа и насърчаване на реализацията на правата на човека в рамките на обхвата на нейните програми за опазване на биоразнообразието и околната среда:

още>
Морските орли Емо и Мая преживяха първото си сериозно изпитание [2012-02-29 15:29:44]
Морските орли Емо и Мая преживяха първото си сериозно изпитание

Морските орли Емо и Мая, носещи GPS предаватели, преживяха един от най-тежките моменти в техния живот - първата им зима. Известно е, че морските орли не са сред най-опитните ловци, особено през първите няколко месеца след излитането им. Допълнено с мразовитите температури, и разхода на енергия от изтощителните опити за търсене на храна в началото на зимата ги прави изключително уязвими. Гладът и изтощението бързо сломяват младите птици, което често завършва с фатален край.

още>
Сойката – умницата на гората [2012-02-28 17:27:18]
Сойката – умницата на гората

До 15 март продължава конкурсът за избор на птица-символ на София, организиран от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”. Имате възможност да гласувате за едни от най-интересните видове, които могат да се срещнат в столицата ни - http://www.bspb.org/birdsymbol/. На едно от последните места в класирането е сойката. Дали заслужава толкова задна позиция?

още>
Гнездене при морските орли (Haliaaetus albicilla) в Тракийскта низина [2012-02-28 16:55:53]
Гнездене при морските орли (Haliaaetus albicilla) в Тракийскта низина

На 26 февруари, по време на зимните проучвания за картиране на местата за хранене на дивите гъски в района на Южна България беше регистрирано и гнездене при морските орли (Haliaaetus albicilla) в Тракийскта низина. Наблюдавано беше мътене и носене на храна от мъжката птица в гнездото. Интересно е да се отбележи, че в Южна България някои от гнездата на морския орел са разположени далеч от водни басейни, включително сред обработваеми площи.

още>
Пети национален Фестивал на белия щъркел - 25 март 2012 г., с. Мрамор [2012-02-28 10:18:16]
Пети национален Фестивал на белия щъркел - 25 март 2012 г., с. Мрамор

Фестивалът на белия щъркел Мрамор 2012 г. съвпада с настъпването на пролетта и има за цел да работи за пропагандирането на екологично съзнание сред подрастващите с цел опазване на околната среда и застрашените видове, за разбирателството на човека с природата.
Фестивалът ще се проведе за пети път на 25 март 2012 г. в с. Мрамор, р-н Връбница, Столична община.

още>
ЗАПОЧНА МИГРАЦИЯТА НА ГЪСКИТЕ НА СЕВЕР [2012-02-27 17:01:04]
ЗАПОЧНА МИГРАЦИЯТА НА ГЪСКИТЕ НА СЕВЕР

Засилена миграция на гъски на север наблюдаваха екипи на БДЗП по време на мониторинга на зимуващите птици в Крайморска Добруджа, проведен на 25.02.2012г.. Ятата мигриращи гъски бяха много на брой, но малки по големина – от няколко десетки индивида, рядко няколкостотин. Най-често мигрираха над морето, а също така и над сушата в близост до крайбрежието.

още>
Белобузи гъски бяха наблюдавани и в Бургаско [2012-02-23 10:45:56]
Белобузи гъски бяха наблюдавани и в Бургаско

Редкият вид за страната ни белобуза гъска бе наблюдаван и в района на Бургаските езера. На 18 февруари (събота) екип на БДЗП успя да наблюдава и да заснеме два екземпляра от вида белобуза гъска. Птиците са забелязани да се хранят в нива заедно с 15 000 големи белочели гъски и 300 червеногуши гъски сред тях.

още>
Стартира мониторингът на белоглавите лешояди в Източни Родопи за 2012г. [2012-02-23 09:08:48]
Стартира мониторингът на белоглавите лешояди в Източни Родопи за 2012г.

В периода 16–19 февруари бе проведен мониторинг на белоглавите лешояди в Източни Родопи. Бяха посетени всички гнездови скали по поречието на река Арда. От общо наблюдаваните 44 двойки със заети гнезда, само 27 бяха пристъпили към мътене, докато останалите двойки все още строяха гнезда и демонстрираха брачно поведение. Миналата година двойките белоглави лешояди бяха 56.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax