избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Резултати от Среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Бургас и региона [2010-01-22 02:51:28]
Резултати от Среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Бургас и региона

Успешно приключи ежегодното Среднозимно преброяване на водолюбивите и водоплаващи птици в Бургаски регион. То се проведе в рамките на 3 дни – от 15 до 17 януари 2009 г. За поредна година главен координатор за страната беше БДЗП. Пълна подкрепа и съдействие получихме и от РИОСВ Бургас и Природен Парк „Странджа”. В региона на Бургас 8 екипа на БДЗП преброиха Черноморското крайбрежие от с. Резово до нос Емине, Бургаските влажни зони и водоемите във вътрешността на страната.

още>
БДЗП обявява конкурс за назначаване на екип на проект [2010-01-21 01:51:01]
БДЗП обявява конкурс за назначаване на екип на проект

Във връзка със започващия през 2010 Life+ проект за опазване на световно застрашени видове птици и морски хабитати в района на бургаските влажни зони, БДЗП обявява конкурс за назначаване на персонал в бургаския офис на БДЗП. Това е вторият изпълняван от БДЗП проект по финансовата линия Лайф+ на Европейската комисия.

още>
Сиви жерави (Grus grus) зимуват в България [2010-01-21 01:35:19]
Сиви жерави (Grus grus) зимуват в България

На 29 декември 2009 г. Петър Петров съобщава в клона на БДЗП в Сливен за ято жерави, които видял южно от града. Веднага към мястото заминават Гиргина Даскалова и д-р Петър Шурулинков, които установяват, че става въпрос за сиви жерави (Grus grus) – вид, включен в Червената книга на България. Птиците са 7 и съставят две семейни групи от по двама родители с по една млада птица. Интересното е, че двете двойки възрастни птици са в брачно оперение.

още>
Търсят се данни за ... кукувицата! [2010-01-20 03:22:38]
Търсят се данни за ... кукувицата!

Може би знаете, че нашият колега и основател на клона на БДЗП в Козлодуй Антон Антонов е пред завършване на докторантурата си в Норвежкия научен и технологически университет (NTNU). Темата на Антон е свързана с особеностите на гнездовия паразитизъм при обикновената кукувица (Cuculus canorus). Заедно с други известни специалисти по вида Антон изготвя Световна база данни за обикновената кукувица. В тази връзка се обръщаме с молба към всички, които са намирали кукувиче или яйце на кукувица в гнездо на друга птица, да пишат на Антон (tonyant_bg@yahoo.com)
 

още>
Как протече среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Североизточна България [2010-01-19 16:44:12]
Как протече среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Североизточна България

Тази година в среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Североизточна България се включиха над 40 доброволци на БДЗП от цялата страна, както и служители от регионалните служби на МОСВ. По време на инициативата в района на Шабленско и Дуранкулашко езера бяха наблюдавани над 90 хиляди гъски, сред които и представители на световно застрашения вид - червеногуша гъска (23 000). Над 35 вида водолюбиви птици бяха установени по време на 3-дневното преброяване. Общият брой на наблюдаваните гъски в мониторираните водоеми е 120 000.

още>
МОГИ Зелената маймуна [2010-01-19 14:52:09]
МОГИ Зелената маймуна

Какви подаръци получиха от Дядо Коледа Моги и неговите приятели и защо зимата може да бъде опасно красива, можете да научите от януарския брой на първото българско еко списание за деца „МОГИ зелената маймуна”. В рубриката „Моги знае” научаваме: Кои животни спят зимен сън и защо, и Къде е най-студено.

още>
Трети национален поход „ЗИМНА БЕЛАСИЦА” [2010-01-19 14:46:02]
Трети национален поход „ЗИМНА БЕЛАСИЦА”

Асоциация “Планини и хора” и Българска фондация биоразнообразие канят всички запалени природолюбители на традиционния зимен поход в Природен парк Беласица. Подробности и възможности за записване намерете в приложения PDF документ.

още>
Резултати от Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в района на Свищов [2010-01-19 02:20:10]
Резултати от Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в района на Свищов

Големият победител в надпреварата за най-голямо видово разнообразие и численост на водолюбиви птици по време на приключилото през уикенда Среднозимно преброяване в района на Свищов за първи път от години насам се оказаха не реките, а малките водоеми (микроязовирите и блатата). Установени са 24 водолюбиви вида птици с обща численост 2744 индивида. С най-голяма численост са зеленоглавите патици, големите белочели гъски и кормораните.

още>
ОБУЧИТЕЛЕН КУРС “ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО” [2010-01-18 06:20:13]
ОБУЧИТЕЛЕН КУРС “ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО”

Заповядайте на 19 януари (вторник), от18.30ч. в зала 105 на Биологически факултет на СУ „Св.Климент Охридски” на презентация на тема: "Прородозащитно законодателство". Кои са основните закони, касаещи опазването на околната среда? Ще научим стъпките за проследяване на закононарушение в защитена природна територия, в нашия град, както и начините да съберем нужните доказателства за закононарушение. Лектор: Aдв. Свилен Овчаров– “Зелени адвокати”.
 

още>
БДЗП обявява конкурс за назначаване на екип на проект [2010-01-15 01:16:24]
БДЗП обявява конкурс за назначаване на екип на проект

Във връзка с изпълнението на проект 58301-62-482 „Опазване на лешоядите в Източните Родопи”, финансиран в рамките на ОП „Околна среда 2007-2013 г.” и съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност, БДЗП обявява конкурс по документи за следните експерти: Експерт Антиотровни дейности, Експерт Европейско законодателство, Експерт орнитолог и Експерт по подхранването на лешоядитe.
 

още>
ПЪРВИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ НА ЛОВЕН СОКОЛ (Falco cherrug) ЗА ГОДИНАТА СА ВЕЧЕ ФАКТ [2010-01-13 15:06:53]
ПЪРВИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ НА ЛОВЕН СОКОЛ (Falco cherrug) ЗА ГОДИНАТА СА ВЕЧЕ ФАКТ

Екип на БДЗП, работещ заедно с РИОСВ-Варна за предотвратяване случаите на бракониерство в района на влажните зони в Крайморска Добруджа, вече за втори път от началото на годината наблюдава ловен сокол (Falco cherrug) да ловува в района на езерата там. Шабленското и Дуранкулашкото езера, както и района на Нос Калиакра са изключително важни места за този световно застрашен вид както през зимата, така и през периода на миграция. През 2008 и 2009 г. в рамките на финансиран от БиБиСи проект БДЗП постави в района и няколко десетки изкуствени гнездилки.

още>
Над 150 души ще се включат в преброяването на водолюбивите птици [2010-01-12 01:17:16]
Над 150 души ще се включат в преброяването на водолюбивите птици

София, 12 януари 2010 г. – За 20-а поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира Среднозимно преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици. Тази година Среднозимното преброяване ще се състои от 15 до 17 януари, като ще обхване над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички водоеми във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

още>
Търси се слоган за Странджа! [2010-01-11 15:56:05]
Търси се слоган за Странджа!

Българска Фондация Биоразнообразие и Дирекцията на Природен парк „Странджа”
ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА СЛОГАН
. Слоганът (мото, рекламно изречение, фраза) ще представя регионалната марка “Странджа” и ще бъде поставян върху етикети, бланки, пликове, рекламни материали, интернет страници и др. Регионалната марка „Странджа” се дава на сертифицираните къщи за гости, продукти, услуги и др., намиращи се или произведени на територията на Природен парк „Странджа” и носещи спецификата на района. За регламента на конкурса и начина за участие научете тук.

още>
"Приключението да броиш птици през зимата" [2010-01-11 15:10:15]

Курсът „Опазване на биоразнообразието” продължава с презентация на тема: "Приключението да броиш птици през зимата" или що е то Среднозимно преброяване (СЗП) на водолюбивите птици в България. Лектор ще бъде Йордан Христов - Отговорник по мониторинга в Българско дружество за защита на птиците. Очакваме ви на 12 януари (вторник), от 18:30 часа, в зала 105 на Биологически факултет на СУ" Кл. Охридски".

още>
Нов уебсайт от семейството на БДЗП: ЕГИПЕТСКИ ЛЕШОЯД [2010-01-08 15:11:08]
Нов уебсайт от семейството на БДЗП: ЕГИПЕТСКИ ЛЕШОЯД

Новият уебсайт ОПАЗВАНЕ И ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЕГИПЕТСКИЯ ЛЕШОЯД В БЪЛГАРИЯ http://www.neophron.bspb.org/ разказва всичко за този интересен и сериозно застрашен вид. Тук ще намерите цялата информация, която е резултат от дългогодишните проучвания в България, както и всякаква нова и най-актуална информация за неговото състояние не само у нас, но в целия му ареал.

още>
Нов плакат за ОВМ по река Дунав [2010-01-08 13:03:54]
Нов плакат за ОВМ по река Дунав

Издаден е нов плакат посветен на опазването на ОВМ по река Дунав. Плакатът е двустранен, от едната страна е морският орел като флагшип вид за р. Дунав, а от другата страна е картата на р. Дунав с ОВМ и характерния за всяко едно място вид и кратка информация за съответното място. Изданието е част от дейностите по проект „Опазване на ключови местообитания за световно застрашени видове птици в долното течение на р. Дунав”, финансиран от Фондация Уитли. Плакатът е наличен в офисите на БДЗП в София и Свищов.

още>
Стипендия за обучителен семинар в САЩ [2010-01-08 12:58:30]
Стипендия за обучителен семинар в САЩ

Фондация „Америка за България” (ФАБ) има удоволствието да представи програмата „Младите лидери на България”, администрирана от Институт за международно образование (Institute of International Education – IIE). Програмата има за цел да подбере най-талантливите студенти, следващи бакалавърска степен, както и професионалисти от сферата на околната среда – правителствени и неправителствени организации и да им предложи уникални образователни стипендии и обучителни лидерски семинари в САЩ. Крайният срок за подаване на документи по компонент „Обучение за професионалисти от сферата на околната среда” е 18.01.2010 г. Тук може да видите и изтеглите пълния текст на обявата и формуляра за кандидатстване.

още>
Българско дружество за защита на птиците търси доброволец [2010-01-07 16:26:17]
Българско дружество за защита на птиците търси доброволец

БДЗП търси доброволец: Ако искате професионалният Ви път да започне в най-голямата организация за опазване на птиците в България – партньорът на BirdLife International, вие сте човекът, който БДЗП търси за да: популяризира дейностите на БДЗП пред ученици и студенти; събира, обобщава и разпространява информация за предстоящи дейности и събития на БДЗП; подготвя рекламни и информационни материализапознава, мотивира и ангажира хора за участие в дейностите на БДЗП.
Изпращайте кратко СV и мотивационно писмо на: monitoring@bspb.org до 19.00h na 17.01.2010

още>
Излет до езерото Киркини [2010-01-07 12:59:54]
Излет до езерото Киркини

На 19 и 20 декември 2009 г. БДЗП организира излет до ез. Керкини в Гърция – място за зимуване, гнездене и опазване на хиляди птици, много от които редки и застрашени, място от екологичната мрежа НАТУРА 2000, което е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони. Езерото се намира на...

още>
Звуците на дневните хищни птици в 2 аудио CD [2010-01-07 02:10:48]
Звуците на дневните хищни птици в 2 аудио CD

Звуците на дневните хищни птици  са представени в две нови аудио-CD - 103 вида, 2:36 часа, 311 записа. Двата нови аудио диска представят звуците, които издават 103 вида дневни хищни птици от цял свят, включително 45 вида соколи. Със своите 156 минути това е най-пълната колекция, представяща уникални записи на редки и слабо проучени видове от пет континента. Подредбата на записите позволява сравнение между близкородствени видове.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax