избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
Спасяването на Пеликана [2012-03-23 14:09:16]
Спасяването на Пеликана

През март стартира проектът „Спасяването на Пеликана”, с който Дирекцията на Природен парк „Персина” спечели първо място в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културното наследство в България. Паркът възложи изпълнението на ключовите дейности по проекта на  екип на БДЗП, с което дългосрочното сътрудничество на двете  организации продължава в нови насоки.
Проектът е с продължителност 14 месеца и основната му цел е да се гарантира дългосрочното опазване на къдроглавия пеликан (Pelecanus crispus) в България, чрез осигуряване на подходящи гнездови местообитания. Всички дейности са съсредоточени на територията на Природен парк „Персина” и по специално блатата на остров Персин, които след възстановяването си се превърнаха в едно от любимите места на тази величествена птица – символ на влажните зони.

още>
Ученици от Плевен и Ловеч научиха повече за птиците [2012-03-23 13:54:11]
Ученици от Плевен и Ловеч научиха повече за птиците

„Да опознаем птиците около нас” – това беше темата на презентациите и дискусиите, които протекоха на 20.03.2012 г. (вторник) с ученици от градовете Плевен и Ловеч. Децата се запознаха с дейностите и проектите на БДЗП и се научиха да разпознават някои от най–разпространените видове птици – кълвачи, врабчета, синигери, чучулиги. Специално внимание бе обърнато и на начина, по който можем да изработим хранилка или изкуствена гнездилка. Заедно с учениците дискутирахме и нуждата от опазване на птиците и тяхната роля в природата – като индикаторни видове и приятели на човека в борбата с насекомите вредители и гризачите в селското стопанство.

още>
Обучение на български и румънски ловци [2012-03-23 10:53:53]
Обучение на български и румънски ловци

През изминалата седмица беше представена новата книга – 21 от природозащитната поредица на БДЗП - Помагалото за ловци: Птици. Помагалото е предназначено да улесни решаването на основен проблем пред ловеца, излязъл на лов за птици – бързото и сигурно разпознаване на дивеча. Затова акцентираме не само върху важността птицата да се разгледа внимателно преди вдигането на пушката, но и как определянето на вида да стане най-бързо.

още>
Четвърта студентска научна конференция „Екологията – начин на мислене – 4“ [2012-03-23 10:31:23]
Четвърта студентска научна конференция „Екологията – начин на мислене – 4“

На 11 и 12 май в Биологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще се проведе четвъртата студентска научна конференция „Екологията – начин на мислене – 4“. Тя се организира от катедра „Екология и ООС“ към Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Студентски съвет – ПУ „Паисий Хилендарски“. 

още>
Големият синигер е символът на София [2012-03-22 05:20:07]
Големият синигер е символът на София

Софиянци избраха големия синигер за символ на столицата. В онлайн гласуване от 28 януари до 15 март 8600 души дадоха своя глас. Измежду 12 вида за победител беше избран големият синигер с 24 % от гласовете. На второ място остана гугутката с 20 %, а на трето – домашното врабче с 16 % от вота. Конкурсът е част от проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), подкрепен и финансиран от Фондация „Америка за България”.

още>
БДЗП спечели съвместен проект с Гръцкото орнитологично дружество за проучване на скалния орел в Родопите [2012-03-22 04:55:45]
БДЗП спечели съвместен проект с Гръцкото орнитологично дружество за проучване на скалния орел в Родопите

БДЗП и Гръцкото орнитологично дружество (HOS/ BirdLife Гърция) спечелиха съвместен проект „Екология на скалния орел в Родопите“, финансиран от Наградата за полеви изследвания Майк Мадърс. Проектът включва райони в Източните и Западните Родопи в България и Гърция и е за период от две години.
Основните цели на проекта са да се постави основата на бъдещ мониторинг на гнездовата популация на скалния орел в Родопите в България и Гърция, както и да се определи възрастовата структура на популацията и процентът на непълновъзрастните птици, партньори в двойки скални орли. В рамките на проекта целим също да разберем каква е гъстотата на двойките и зависимостта им от числеността на домашните животни и в каква степен сухоземните костенурки преобладават в диетата на орлите. По време на теренната работа ще бъде събирана информация за заплахите за скалните орли и за други хищни птици в района.
 

още>
БДЗП търси полеви експерти, които познават добре птиците [2012-03-22 04:39:13]
БДЗП търси полеви експерти, които познават добре птиците

БДЗП започва полевите проучвания на гнездовата орнитофауна по Проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – фаза I”. В тази връзка набираме полеви експерти - хора които добре познават птиците, включително и по звук. Проучванията са много мащабни и важни, както за Министерство на околната среда и водите (МОСВ), така и за нас.
Приложено ще намерите заявлението за участие заедно с информацията за проекта. Всеки, който желае да участва, трябва да попълни и изпрати заявка на посочения имейл адрес.
 

още>
Как да планираме своя бизнес, съобразявайки го с изискванията на природата? [2012-03-21 16:40:08]
Как да планираме своя бизнес, съобразявайки го с изискванията на природата?

Често в България и Румъния инвеститорите изискват от общините, службите по опазване на природната среда и НПО карти на чувствителните зони за биоразнобразието за да планират своя бизнес в по-слабо чувствителни зони. В отговор на това предизвикателство БДЗП в партньорство с Румънското орнитологично дружество разработи Карта на чувствителните зони в пет български области – Видин, Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново и четири румънски окръга - Мехединти, Долж, Олт и Телеорман.

още>
Членовете на БДЗП получават до 12% отстъпка в магазини "Стената" [2012-03-20 05:37:28]
Членовете на БДЗП получават до 12% отстъпка в магазини

Здравейте приятели,
БДЗП и магазини „Стената” сключиха официално партньорско споразумение.
Магазини „Стената”, които предлагат най-добрата планинска екипировка, направиха жест за всички членове на БДЗП: от днес - 20 Март 2012 г. - срещу показване на персоналната Ви редовна членска карта за текущата година, ще получавате до 12% отстъпка в магазините намиращи се на: 
ул. Братя Миладинови 5 (срещу входа Немската гимназия) София 
бул. Шипченски проход 18 (Търговски център Галакси) София 
бул. Република 18 (търговски център Явор) Варна
*Отстъпката не важи за стоки в промоция или с намалени вече цени.
 

още>
РИОСВ – Варна срещу премиера Борисов и Европейската Комисия [2012-03-20 01:21:37]
РИОСВ – Варна срещу премиера Борисов и Европейската Комисия

20 март 2012 г. - През месец март варненската Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) одобри поредните два големи проекта за изграждане на ветропаркове в Добруджа, в общините Шабла и Генерал Тошево. Особено скандален е проектът „Смин“, който предвижда изграждането на 95 турбини, всяка с мощност от 2 MW, в близост до защитената зона от Натура 2000 „Дуранкулашко езеро“ - сърцевината на мястото, където зимува една от най-застрашените птици в света – червеногушата гъска. Ветропаркът ще създаде стена от турбини между местата за нощуване на гъските (езерото и морето) и обработваемите площи, където те се хранят. Районът на Шабленските езера, и особено Дуранкулашко езеро, са единствените места, където редовно се концентрира значителна част от популацията на червеногушата гъска. Между 20 и 50% световната популацията на вида зимува около Дуранкулашкото езеро.

още>
Фотоизложба „София – един различен поглед“ [2012-03-17 08:03:13]
Фотоизложба „София – един различен поглед“

Днес , 17 март, пред Народния театър „Иван Вазов” в София се открива фотоизложбата „София – един различен поглед”. Тя е част от пролетния фестивал „Зелени дни 2012”, който се организира от БААТ, Одисея Ин и Столична Община.
Откриването ще се състои в 14 ч. в градинката през театъра.
С тази изложба организаторите от ЗЕЛЕНИ ДНИ СОФИЯ 2012 приканват гражданите и гостите на столицата да преоткрият през очите на група запалени фотографи културното и природно наследство на София и да помогнат за опазването на това българско наследство. Изложбата ще продължи до 30 март.
Водещата снимка на изложбата е предоставена от БДЗП и е заснета от Стоян Николов.

 

още>
Фотокапани ще изследват живота на египетските лешояди [2012-03-16 15:56:27]
Фотокапани ще изследват живота на египетските лешояди

Екип на БДЗП монтира два фотокапана в гнезда на египетски лешояди от Източни Родопи. Тяхната цел е да помогнат на експертите при установяването на хранителният спектър на световно застрашеният вид, както и за разкриването на неизвестни за сега аспекти от гнездовата им биология – точният брой снесени яйца, брой излюпени малки, колко от тях оцеляват до излитането. Поведението на птиците също ще представлява голям интерес.

още>
Българско дружество за защита на птиците и браншови организации от сектор „Рибарство” ще си сътрудничат с ИАРА в борбата срещу бракониерството [2012-03-16 08:59:25]
Българско дружество за защита на птиците и браншови организации от сектор „Рибарство” ще си сътрудничат с ИАРА в борбата срещу бракониерството

Българско дружество за защита на птиците и браншови организации от сектор „Рибарство” ще си сътрудничат с ИАРА в борбата срещу бракониерството. Това стана ясно в сряда – 14 март 2012 г., след като изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов и представители на природозащитни неправителствени и браншови организации, от сектор „Рибарство”, ловно-рибарски сдружения и клубове по риболов, подписаха споразумение за сътрудничество в осъществяването на съвместен контрол в борбата с бракониерството.

още>
Ловен сокол Falco cherrug е наблюдаван в близост до изкуствена гнездилка в Североизточна България [2012-03-16 08:55:40]
Ловен сокол Falco cherrug е наблюдаван в близост до изкуствена гнездилка в Североизточна България

Екип на БДЗП/BirdLife Bulgaria установи на 05.03.2012 г. ловен сокол Falco cherrug в близост до поставена през 2010 г. метална гнездилка от унгарски тип, доказал се там като най-предпочитан от вида. Птицата е наблюдавана да лети и каца, ловувайки на различни места в района около гнездилката. Соколът е бил с пълна гуша, вероятно след успешна атака, тъй като в района са наблюдавани ята птици, които могат да бъдат негови потенциални жертви. „Един от многото критерии, по които БДЗП определя мястото на поставяне на изкуствените гнездилки, е наличието на достатъчно хранителен ресурс. Очевидно въпросното място е било правилно преценено през 2010 г.”, отбеляза д-р Петър Янков, един от експертите в международния проект „Бъдеще за ловния сокол” („Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия”), финансиран по програмата Лайф+ на Европейския съюз (LIFE09NAT-HU-000384).

още>
Не забравяйте да гласувате за птица символ на София! [2012-03-14 08:47:11]
Не забравяйте да гласувате за птица символ на София!

Изтичат последните дни за гласуване в конкурса за избор на птица символ на София. До четвъртък включително, 15.03.2012,  може да заявите предпочитанията си за един от крилатите обитатели на столицата ни. На първите три места в момента са големият синигер, гугутката и домашното врабче. Почитатели събраха кукумявката, градската лястовица и сойката, малко след тях са големият пъстър кълвач, алпийският бързолет и керкенеза. Незаслужено в дъното на класацията остават прекрасните жители на дъбравата горска зидарка, кос и славей.
Гласуването става на http://www.bspb.org/birdsymbol/. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 22 март с началото на пролетта.

още>
Розовият пеликан Филип посрещна своите събратя [2012-03-13 06:23:34]
Розовият пеликан Филип посрещна своите събратя

13 март 2012 година - Розовият пеликан Филип, който живее oт два месеца в природозащитен център на БДЗП „Пода” - град Бургас , посрещна първите си събратя идващи от юг. Сега шансовете на Филип да излети заедно със своите братя и сестри към родното си място стават по-големи. Завръщането от Африка на розовите пеликани в нашата страна означава, че пролетта е на прага ни. Първите птици от вида вече се хранят в езерата на Бургас на път към делтата на река Дунав.

още>
Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна даде зелена светлина на опасен проект за ветроенергиен парк [2012-03-12 17:08:44]
Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна даде зелена светлина на опасен проект за ветроенергиен парк

Миналия петък (09.03.2012 г.) РИОСВ - Варна издаде решение за предварително изпълнение на обжалвания проект за изграждане на ветропарк „Смин“. Това се случва въпреки ниското качество на данните и анализите на теренните проучвания, които са неубедителни в търсенето на доказателства, че ветропаркът няма отрицателно въздействие. Проектът „Смин“ предвижда изграждането на 95 турбини, всяка с мощност от 2 MW, в сърцевината на зимовището на най-застрашения вид гъска в света – червеногушата гъска. Ветропаркът ще бъде разположен на по-малко от 500 м от защитената зона от Натура 2000 „Дуранкулашко езеро“ и на практика ще създаде стена от турбини между местата за нощуване на гъските – езерото и морето – и местата, където те се хранят.

още>
За пръв път в България – шест белобузи гъски (Branta leucopsis) на едно място [2012-03-12 16:34:53]
За пръв път в България – шест белобузи гъски (Branta leucopsis) на едно място

За пръв път в България на едно място бяха установени шест белобузи гъски - Branta leucopsis. Шестте птици от този необичаен за България вид бяха видени по време на хранене и водопой на 11 март 2012 г. (неделя) в района на Бургас. Наблюдението е уникално за страната ни, тъй като срещите на белобузата гъска са по-малко от десет в цялата орнитологична история на България, като максимумът видяни заедно птици е три екземпляра. Наблюдението е докладвано за разглеждане в Българския национален комитет по редките видове птици (BUNARCO).

още>
Елате на шествието: ДА СПАСИМ ГОРАТА ОТ ЗАКОНА! [2012-03-12 10:41:22]
Елате на шествието: ДА СПАСИМ ГОРАТА ОТ ЗАКОНА!

На 14 март отново ще се проведат серия от демонстрации в защита на българската гора!
Готвените промени в Закона за горите създават огромна заплаха за един от най-ценните ни ресурси - хубавите, зелени български гори! Нека да изразим категоричната си гражданска позиция и да помогнем на депутатите в Народното събрание да вземат най-правилното решение - решение в полза на гората, обществото и държавата!
Eлате на 14 март - София, Пловдив, Варна- следващия от серия протести, целящи да се преборим срещу промените в Закона за горите, ощетяващи природата ни! В София тръгваме отново от НДК, мястото, което "помни" нашите песни и "живите дървета", които си направихме!
Очакваме ви! Поканете и своите приятели!
 

още>
Заключителната среща по проект „Заедно за Дунав? събра български и румънски еколози [2012-03-09 14:40:50]
Заключителната среща по проект „Заедно за Дунав? събра български и румънски еколози

На 7-ми март в град Велико Търново се състоя заключителната среща по проект „Заедно за Дунав”. Срещата събра над 50 участници – официалните изпълнители и партньори на проекта – екипите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП/ BirdLife България) и Румънско орнитологично дружество (SOR/ BirdLife Румъния), представители на Община Козлодуй и Регионална инспекция по околна среда в град Олт, Румъния, както и представители на РИОСВ и РДГ от проектния район от българска и румънска страна, представители на Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавски район с център Плевен, Изпълнителна агенция по околна среда и регионални медии.
Срещата откри г-жа Нада Тошева, изпълнителен директор на БДЗП, която поздрави екипа на проекта за добре свършената работа и начерта насоките за бъдеща работа на организацията в района на река Дунав.
 

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax