избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011
Учениците от столичното 45 СОУ София се запознаха с проекта "Save the Raptors" [2011-03-15 13:15:26]
Учениците от столичното 45 СОУ София се запознаха с проекта

На 14.03.2011г. беше изнесена лекция пред петокласници от 45 СОУ в София. Представени бяха основните дейности на Българско дружество за защита на птиците както и целите и работа на БДЗП по проект „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България” .

още>
Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) помага за развитието на екологичното земеделие [2011-03-15 11:33:28]
Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) помага за развитието на екологичното земеделие

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира информационни срещи със земеделските стопани от районите на Северозападна България – области Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново. Те бяха проведени в гр. Козлодуй, гр. Белене и гр. Свищов съответно на 9, 10,11 март 2011 г.Срещите се инициират от БДЗП, поради недостатъчната информация, която достига до земеделските стопани от района и многото въпроси и проблеми, свързани с възможностите за финансиране и получаване на компенсации при развитието на екологично земеделие в зоните от европейската мрежа Натура 2000. Целта на информационните мероприятия е да се представят подробно условията за кандидатстване по направленията на мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския съюз.

още>
Национален литературен конкурс за природозащита Мими Праматарова [2011-03-15 02:56:16]
Национален литературен конкурс за природозащита Мими Праматарова

За шести пореден път е обявен Национален литературен конкурс за природозащита Мими Праматарова. Тази година темата на конкурса е "Необикновените обикновени птици". До участие в конкурса се допускат ученици от средните училища в страната, родени през периода 1 януари 1993 – 31 декември 1994 г.
Както и през предишните години, наградите са:
Първа награда (една) – Кристална статуетка и еднократна стипендия от 1000 лева
Втора награда (една) – Грамота и еднократна стипендия от 500 лева
Трета награда (една) – Грамота и еднократна стипендия от 300 лева.
Най-късната дата за изпращане на съчиненията е 6 май 2011 г.
В прикачения файл можете да намерите подробна информация относно конкурса.

още>
Направи си сам – къщичка за птици [2011-03-14 14:10:33]
Направи си сам – къщичка за птици

Илиян, Слави и Анелия – студенти, бъдещи инженери, членове на БДЗП и запалени природолюбители откриха колко е забавно да си направиш сам къщички за птици. Сега е и точния момент къщичките да бъдат поставени. Ако искате и вие да се включите в тази забавна и полезна дейност, може да научите повече за това как да направите къщички и къде и как да ги поставите от сайта на БДЗП Моят зелен град или да получите съвет и съдействие в офисите на БДЗП.

още>
BirdLife Европа постави своите приоритети за опазване на околната среда пред унгарското председателство на Европейския съюз [2011-03-11 12:50:29]
BirdLife Европа постави своите приоритети за опазване на околната среда пред унгарското председателство на Европейския съюз

Излизащото два пъти годишно списание на BirdLife Европа – „Зелена Европа” представи очакванията и изискванията на BirdLife партньорите към новото предcедателство на Съвета на ЕС, към Европейските институции и страните-членки.
Документът е изготвен съвместно с партньора на BirdLife за Унгария – MME и разкрива отблизо основните теми засягащи приоритетите свързани с околната среда. BirdLife отправя молба към Председателствто да обърне специално внимание на екологичните въпроси и да се увери в постигането на напредък в решаването на проблемите по време на председателския период.
 

още>
БДЗП обявява временна позиция за отговорник „Комуникации и връзки с обществеността“ [2011-03-08 13:38:09]
БДЗП обявява временна позиция за отговорник „Комуникации и връзки с обществеността“

В рамките на проект „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, финансиран по програмата LIFE+ на Европейския съюз, Българско дружество за защита на птиците обявява временна позиция за отговорник „Комуникации и връзки с обществеността” за срок от 1 година.
Подробно описание на позицията, както и информация за изискванията, ще намерите в приложените документи. Отговорник “Комуникации и връзки с обществеността” ще работи от офиса на БДЗП в София, ж.к Яворов, бл. 8.
Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 18. Март 2011г., 17 часа. Моля изпращайте документите само по е-мейл на адрес: maria.kiriakova@bspb.org
 

още>
Приказка за сензорната екология, няколко стотин прилепа и шепа учени от цял свят [2011-03-08 10:19:35]
Приказка за сензорната екология, няколко стотин прилепа и шепа учени от цял свят

Българска фондация биоразнообразие, Курс "Опазване на биоразнообразието" ви кани на презентация на тема "Приказка за сензорната екология, няколко стотин прилепа и шепа учени от цял свят". Очакваме Ви на 8 март (вторник), в 18:30 часа, в зала 163 на Биологически факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".

Преди и след презентацията ще имате възможност да разгледате и закупите избрани значки от пролетната колекция на БДЗП, която включва над 90 вида различни животни. Освен това, хората, които искат да подновят членството си или да станат членове на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), могат да го направят на място.

още>
Заповядайте на Тодоровден в Зимевица! [2011-03-07 05:45:33]
Заповядайте на Тодоровден в Зимевица!

Кмета на Община Своге, Негово Превъзходителство Посланика на Република Монголия и БДЗП имат удоволствието да ви поканят на ежегодните конни състезания, които се провеждат на Тодоровден – 12 март 2010 г. в с. Зимевица. Заповядайте!

още>
Започна новият Life+ проект на БДЗП за опазване на ловния сокол (Falco cherrug) в Добруджа [2011-03-03 03:43:46]
Започна новият Life+ проект на БДЗП за опазване на ловния сокол (Falco cherrug) в Добруджа

Официално бе дадено началото на новия международен Life+ проект „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” (LIFE09NAT/HU/000384). Проектът, който е с 14 партньора от 4-те посочени страни, ще продължи до 2014 г. Водеща организация е унгарският Национален парк Бюк, като дейностите в нашата страна ще се изпълняват от БДЗП.

още>
Първите три бели щъркела са вече в Бургас [2011-02-28 13:45:17]
Първите три бели щъркела са вече в Бургас

Три бели щъркела наблюдаваха в Бургас специалисти орнитолози и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в неделя. Трите възрастни птици бяха видени да почиват в гребния канал на езерото Вая.

още>
БДЗП отбелязва 1 март с началото на кампанията ‛Жива пролет" Обикновеният пчелояд е новия герой на пролет 2011 [2011-02-28 11:04:27]
БДЗП отбелязва 1 март с началото на кампанията ‛Жива пролет

1 март 2011 – БДЗП стартира кампанията „Жива пролет” - европейски проект, който приканва семейства с малки деца да съобщят за техните първи наблюдения на мигриращи птици, завръщащи се от топлите страни. Участниците се насърчават да записват данните за видените птици на Интернет-страницата на “Жива пролет” http://www.springalive.net, където десетки хиляди наблюдения ще допринесат за създаването на интерактивна карта, позволяваща на посетителите да проследят пристигането на мигриращите птици в Европа с настъпването на пролетта. През 2011 г. “Жива пролет” проследява пет мигриращи вида: белия щъркел, бързолета, селската лястовица, кукувицата и изключително пъстрия нов за 2011 г. вид - обикновения пчелояд

още>
Фотографската изложба „Пътуване с птиците” в Разград [2011-02-28 04:21:18]
Фотографската изложба „Пътуване с птиците” в Разград

Благодарение на обединените усилия на БДЗП, галерия „Приятели”-Русе и Разградската художествена галерия «проф. Ил. Петров», на 25 февруари 2011 г. птиците спряха пътя си в Разград. Откриването на вече пътуващата фотографска изложба бе част от събитията, с които тържествено се откри напълно ремонтираната и обновена сграда на Художествената галерия в Разград.

още>
Гласувайте за Българското дърво [2011-02-25 03:20:06]
Гласувайте за Българското дърво

Остават броени дни до края на Конкурса за Европейско дърво на годината. В надпреварата участват 5 вековни дървета в различни страни – България, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Българското дърво е старият чинар в с. Гърмен – научете за неговата вълнуваща история и гласувайте на http://voting.treeoftheyear.org/voting/tree-5

още>
Да подкрепим община КОЗЛОДУЙ в Националния конкурс за прозрачност и партньорство в действията на областните и общинските администрации [2011-02-22 04:06:50]
Да подкрепим община КОЗЛОДУЙ в Националния конкурс за прозрачност и партньорство в действията на областните и общинските администрации

Община Козлодуй е дългогодишен партньор на БДЗП в опазване на биологичното разнообразие в Дунавския район. От края на изминалата година Община Козлодуй и БДЗП работят съвместно по проекта „Заедно за Дунав”, финансиран от Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния-България.
И през 2011 година Община Козлодуй подаде своята кандидатура за участие в конкурса за прозрачност и партньорство в действията на областните и общинските администрации в категорията «Най-добра практика за партньорство между областна/общинска администрация и структури на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията» с практиката «Общински детски и младежки парламент». НАТИСНЕТЕ ЗА ДА ДАДЕТЕ ВАШИЯ ГЛАС

още>
2011- МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА ГОРИТЕ [2011-02-17 17:18:23]
2011- МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА ГОРИТЕ

Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации обяви 2011 за Международна година на горите с резолюция от 20 декември 2006 и прикани страните, правителствените и неправителствените организации, и частния сектор да положат обединени усилия да повишат осведомеността с цел да се подобри управлението и опазването на горите. Официалното обявяване на Международната година на горите беше на 2 февруари 2011 по време на деветата сесия на Международния форум за горите.

още>
Вековните дървета в Източните Родопи [2011-02-16 03:19:39]
Вековните дървета в Източните Родопи

Вдъхновени от Годината на горите и конкурса „Дърво с корен”, регионалният клон на БДЗП в град Хасково реши да стартира различни дейности по опазване и проучване на вековните дървета в Източните Родопи и биоразнообразието, което те приютяват. БДЗП работи от две години по събирането на информация за вековните дървета в Източни Родопи, тяхното картиране и фотографиране. Актуализират се данните на терен от списъка предоставен от РИОСВ Хасково, но се търсят и картират и невключени в регистрите и незащитени вековни дървета.
 

още>
Царският орел „прелетя“ до Природен парк „Врачански Балкан“ [2011-02-14 15:10:29]
Царският орел „прелетя“ до Природен парк „Врачански Балкан“

Изложба от 20 снимкови пана, увлекателно разказващи за живота на царските орли в родната ни страна, бе открита в Природозащитен център „Натура” град Враца.
 

още>
МЗХ възложи на БДЗП изготвянето на индекс за състоянието на птиците [2011-02-14 10:15:43]
МЗХ възложи на БДЗП изготвянето на индекс  за състоянието на птиците

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) възложи на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) да изготви индекс за състоянието на птиците от земеделските местообитания. Проектът се реализира със средства по линия на Техническата помощ на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година и ще бъде с продължителност три години.

още>
БДЗП предостави на държавата данни за водолюбивите птици в страната [2011-02-04 04:28:56]
БДЗП предостави на държавата данни за водолюбивите птици в страната

Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ предостави на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, данни за зимуващите водолюбиви видове птици, регистрирани по време на Среднозимното им преброяване провело се в периода 14-16 януари 2011 г.

още>
Ученици от ПМГ „Никола Обрешков‛ в Бургас спечелиха симпатиите на журито в ученическа конференция, посветена на Международния ден на влажните зони [2011-02-03 15:16:33]
Ученици от ПМГ „Никола Обрешков‛ в Бургас спечелиха симпатиите на журито в ученическа конференция, посветена на Международния ден на влажните зони

20 ученици от горните класове на две бургаски училища взеха участие в ученическата конференеция посветена на Международния ден на влажните зони. Импровизираната надпревара се организира от Регионален исторически музей – Бургас в партньорство с БДЗП и регионалната екоинспекция. Всички участници в конференцията показаха завидни познания за Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони, за биологичното разнообразие на тези важни местообитания и конкретно за няколко вида птици, които днес са застрашени от изчезване в световен мащаб.

 

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax