избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Заповядайте на Тодоровден в Зимевица! [2010-02-17 12:55:14]
Заповядайте на Тодоровден в Зимевица!

Кмета на Община Своге и Негово Превъзходителство Посланика на Република Монголия имат удоволствието да ви поканят на ежегодните конни състезания, които се провеждат на Тодоровден – 20 февруари 2010 г. в с. Зимевица. Заповядайте!

още>
Излезе от печат февруарският брой на МОГИ! [2010-02-17 01:04:09]
Излезе от печат февруарският брой на МОГИ!

Кой е северният гост на Моги и какви опасности го дебнат? Това можете да научите от приказката във февруарския брой на българското еко списание за деца „МОГИ зелената маймуна”.  Любознателните могат да прочетат нови факти за ледниците и да разберат вечни ли са вечните ледове и снегове.Представяме един нов приятел – червеногушата гъска, която е застрашена от изчезване.
 

още>
БДЗП организира зимно подхранване на царския орел [2010-02-11 15:18:03]
БДЗП организира зимно подхранване на царския орел

Зимно подхранване на застрашения царски орел (Aquila heliaca) извършва Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). До момента са направени близо 60 подхранвания на седем площадки, които се намират в Натура 2000 зоните Сакар, Западна Странджа и Каменски баир (близо до Сливен).

още>
Работна среща „Бъдещето на мрежата от защитени територии в България” [2010-02-10 10:58:55]
Работна среща „Бъдещето на мрежата от защитени територии в България”

Във връзка с Международната година на биоразнообразието БДЗП/ БърдЛайф България в сътрудничество с Асоциацията на парковете в България и Българска Фондация Биоразнообразие организират на 16.02.2010 г. в гр. София национална работна среща на тема „Бъдещето на мрежата от защитени територии в България”.
Поканени за участие са около 20 представители на МОСВ, МЗХ, ИАГ, ИАОС, РИОСВ, ДНП, ДПП, БАН, университети, екологични НПО, и други.
За допълнителни въпроси и заявка за участие се обръщайте към Ваня Рътарова – отговорник по опазване на горите в БДЗП на ел. поща vanya.ratarova@bspb.org или на телефон 02/9799500.

още>
БДЗП, РИОСВ, ЧЕЗ и активни граждани се грижат за безопасността на щъркелите [2010-02-09 02:36:01]
БДЗП, РИОСВ, ЧЕЗ и активни граждани се грижат за безопасността на щъркелите

На 4.02.2010 след подаден сигнал от гражданина Димитър Ахчиев представител на БДЗП заедно с експерти от РИОСВ София и г-н Росен Катеринов, инспектор екология и пожарна безопасност към ЧЕЗ, придружен от технически екип на компанията, посетиха електрически стълб в околностите на квартал Суходол (София). На място беше установено, че става въпрос за стълб именно собственост на компанията ЧЕЗ и за който през есента на 2009 г. беше установено, че представлява опасност за вида бял щъркел (Ciconia ciconia). При първото посещение на мястото през есента г-н Ахчиев и представителя на БДЗП установиха остатъците на поне 4 щъркела, като по оценка на г-н Ахчиев по време на миграция на този стълб загиват между 15 и 20 птици.

още>
Присъединете своя глас към петицията: Искане Малта да зачита законодателството на ЕС и да спре убиването на защитени видове птици [2010-02-08 04:24:43]
Присъединете своя глас към петицията: Искане Малта да зачита законодателството на ЕС и да спре убиването на защитени видове птици

МОЛЯ, ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА
Искане Малта да зачита законодателството на ЕС и да спре убиването на защитени видове птици
По време на всяко пътуване, европейските мигриращи птици са изложени на опасност, прелитайки над Малта, където продължават да бъдат обстрелвани. Всяка година през пролетта и есента, защитените видове са убивани. Много от „нашите” български птици също загиват в Малта!!! Законът е неспособен да регулира мащабите на нелегалния лов.
Без да се грижим за сигурността на миграционните пътища по Средиземноморието, усилията по опазването на птиците в Европа и Африка биха били напразно. Това е така защото 170 вида птици редовно мигрират над Малта. Когато достигнат Малта, тези птици са много изморени и слаби след дългия прелет над морето. Много от тях се опитват да останат за почивка в Малта, за да се нахранят и да се запасят с нови сили за последната част от тяхното пътуване до Европа. Вместо това, много от тях намират смъртта си.

 

още>
Състояние на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа през месец януари [2010-02-05 15:49:26]
Състояние на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа през месец януари

В почти всички дни от месец януари в района на Шабла, Дуранкулак и Каварна екип на БДЗП, работещ по опазването на червеногушата гъска следеше актуалното състояние на зимуващите в тази част на България птици. Първият месец от 2010 година започна с рекордно високи температури и завърши с рекордно ниски, което предизвика сериозна промяна в поведението и числеността на зимуващите в района птици. Студът в Североизточна Европа накара много птици да се установят в района още в края на декември и числеността на гъските значително се увеличи, като в началото на 2010 големите белочели гъски възлизаха на около 120,000 индивида, а световно застрашената червеногуша гъска – на около 32,000 индивида (или 75% от световната популация на вида).

още>
Ученици от Варна и региона отбелязаха Световния ден на влажните зони [2010-02-04 03:25:13]
Ученици от Варна и региона отбелязаха Световния ден на влажните зони

С тематична игра и дискусия за това как да опазим дивите птици и техните водни местообитания, четвъртокласници от ОУ “Захари Стоянов” гр. Варна отбелязаха Световния ден на влажните зони – 2-ри февруари. Интерактивните занимания, организирани от БДЗП Варна имаха за цел да запознаят учениците със значението на влажните зони за дивите животни и човека, какато и някои от начините за тяхното опазване.

още>
До новия европейски комисар по морските въпроси и рибарството: не позволявайте на европейския риболов да избива морските птици! [2010-02-03 14:44:18]
До новия европейски комисар по морските въпроси и рибарството: не позволявайте на европейския риболов да избива морските птици!

Повече от 2 милиона морски птици са загинали за последното десетилетие откакто ЕС за пръв път се опита да разреши проблема с европейския риболов и в частност със смъртността на морски птици в рибарските мрежи. С цел да бъде спряно ненужното избиване на птиците, BirdLife International и граждани от цяла Европа обединяват сили да привлекат вниманието на новия европейски комисар - Мария Даманаки.
Моля, присъединете се към петицията на:
http://www.birdlife.org/eu/EU_policy/Fisheries_Marine/seabird_pledge.html

още>
Преброяване на зимуващите дневни грабливи птици [2010-02-03 12:02:58]
Преброяване на зимуващите дневни грабливи птици

Вече четвърта зима продължава проучването върху числеността на зимуващите у нас дневни грабливи птици. Преброяването е резултат от съвместна научно-изследователска инициатива на Централна лаборатория по обща екология – БАН и Българско дружество за защита на птиците / Birdlife Bulgaria, ръководена от д-р Стоян Николов. БДЗП партнира на проекта като участва със свои членове и средства в екипите.Тази година преброяването се проведе на 31 януари. Взеха участие 4 екипа, които покриха разстояние от около 1000 километра. Маршрутите обхващаха Западна Дунавска равнина, Подбалканската котловина и Горнотракийската низина.

още>
Поредните бедстващи птици спасени в Бургас [2010-02-03 03:26:46]
Поредните бедстващи птици спасени в Бургас

Голям воден бик (Botaurus stellaris), обикновен мишелов (Buteo buteo) и голяма белочела гъска (Anser albifrons) са поредните бедстващи птици спасени с помощта на екипа на БДЗП Бургас и симпатизиращи на птиците граждани. Благодарим на всички тях!

още>
Европейска младежка конференция по биоразнообразие 2010 [2010-02-02 16:21:20]
Европейска младежка конференция по биоразнообразие 2010

Ако се интересувате и сте въвлечени в опазване на биологичното разнообразие, сигурно ще се радвате да се присъедините към над 150 млади хора от цяла Европа това лято от 1 до 6 юли в Белгия. За да разберете как да стане това, моля разгледайте http://www.youpec2010.eu/ и изтеглете приложения документ.

още>
Директорът на РИОСВ-Бургас, г-н Бойчо Георгиев и заместник-председателят на Парламентарната комисия по екология, г-н Иван Алексиев посетиха Природозащитен център „Пода” на БДЗП [2010-02-02 14:30:20]
Директорът на РИОСВ-Бургас, г-н Бойчо Георгиев и заместник-председателят на Парламентарната комисия по екология, г-н Иван Алексиев посетиха Природозащитен център „Пода” на БДЗП

По случай Световния ден на влажните зони, Директорът на РИОСВ-Бургас, г-н Бойчо Георгиев и заместник-председателят на Парламентарната комисия по екология, г-н Иван Алексиев посетиха Природозащитен център „Пода” на Българско дружество за защита на птиците. Там те имаха възможността да се запознаят отблизо с дейностите на природозащитниците в региона, както и да обсъдят с експертите на БДЗП възможностите за бъдеща съвместна работа насочена към опазване на орнитофауната.

още>
Учениците в Бургас и Източни Родопи се запознаха с египетския лешояд и тръноопашатата потапница [2010-02-02 10:55:15]
Учениците в Бургас и Източни Родопи се запознаха с египетския лешояд и тръноопашатата потапница

Над 20 мултимедийни презентации бяха изнесени в училищата в регионите на град Бургас и Източни Родопи за заплахите, начина на живот и нуждата от опазване на египетския лешояд и тръноопшатата потапница. Целта на презентациите бе повишаване на природозащитната култура на учениците в районите, които са ключови за опазването на двата вида. Те бяха осъществени в рамките на проект „Глас и взор за застрашените птици”, финансиран от М-Тел ЕКО Грант.

още>
Отбелязваме Световния ден на влажните зони [2010-02-01 14:59:47]
Отбелязваме Световния ден на влажните зони

Световният ден на влажните зони се отбелязва традиционно на 2-ри февруари всяка година.
На 2 февруари 1971 г., в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони (Рамсарска конвенция). Членове на конвенцията са 154 страни в света като всяка от тях предлага влажни зони в рамките на своята територия, които да бъдат включени в Списък на влажните зони с международно значение.
Мотото на Световния ден на влажните зони за 2010 г. е "Грижа за влажните зони - отговор на климатичните промени", като целта е да се привлече вниманието върху проблема, че доброто състояние на влажните зони е основно условие за човешкото здраве.
Научете от тук какво организира БДЗП Бургас и заповядайте да отпразнуваме заедно този ден!
Организирайте и вие събитие във вашето населено място!
 

още>
Засилени мерки срещу бракониерите в Бургаски регион [2010-02-01 13:37:56]
Засилени мерки срещу бракониерите в Бургаски регион

По време на последните ловни дни за водоплаващи птици беше засилен контролът около Бургаските езера и защитените територии в региона. Организирани бяха седем екипа с представители на РУГ, РИОСВ и БДЗП, които през почивните дни активно контролираха спазването на природозащитното законодателство. Резултатите са: проверени над 100 ловци; заловени 14 нарушителя; съставени са редица актове и констативни протоколи за нарушения по Закона за биологичното разнообразие; Закона за защитените територии; Закона за лова и опазване на дивеча; иззети бяха 14 ловни билета на нарушителите; конфискувани 2 звукопроизвеждащи устройва.

още>
2010 ГОДИНА - МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ [2010-01-27 14:12:33]
2010 ГОДИНА - МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ

2010 година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие. Това е уникално събитие в историята на Обединените нации, което e регламентирано от Генералната асамблея на Обединените нации с Резолюция 61/203 и e официално отбелязано на церемония в Монреал преди месец, с повече от 500 участници, представители на страните-членки на Конвенцията по биологично разнообразие (КБР). В своето обръщение генералният секретар на Обединените нации отбеляза, че целта на Международната година на биоразнообразието е да обедини правителствата на 193-те страни-членки на конвенцията и гражданите на техните страни „да работят заедно за защита на живота на Земята”. Събитията ще се провеждат под мотото “Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот” с цел да се привлече общественото внимание към решаващата, дори съдбоносната роля на биологичното разнообразие (БР) на планетата.
 

още>
Природозащитници от Сибир, обединявайте се! [2010-01-27 12:17:29]
Природозащитници от Сибир, обединявайте се!

Природозащитниците в Сибир полагат усилия, за да съживят замрялата напоследък традиция обществеността – заедно с най-младите – да подпомагат зимуващите видове птици в региона. Благодарение на подкрепата на екологични фондове и асоциации от цяла Русия цели детски градини и класове ученици се включват в опазването на птиците през зимата, както и в търсенето на подходящи места за гнездене на птиците, които пристигат напролет. От 2009 г. провеждащият се от пет години в република Хакасия екологичен проект „Да нахраним птиците през зимата!” обедини усилия с други екологични организации в региона...

още>
Бедстващи защитени птици спасени от БДЗП Бургас [2010-01-26 11:58:20]
Бедстващи защитени птици спасени от БДЗП Бургас

В края на миналата седмица служители на хипермаркет „Баумакс” подадоха сигнал за уловена в магазина сова. След проверка на място от доброволци на БДЗП Бургас се оказа, че това е забулена сова (T. alba), която е попаднала в магазина, вероятно през отворен прозорец. Оказването на помощ на бедстващи защитени птици е традиционна дейност за БДЗП Бургас. Във връзка с това към ПЗЦ „Пода” е изградена и специална волиера за временно пребиваване на бедстващи птици.

още>
Информационна кампания във връзка с безвъзмездната пилотна схема за подпомагане на земеделските стопани в ЗЗ „Понор” и „Бесапарски ридове” [2010-01-26 11:29:05]
Информационна кампания във връзка с безвъзмездната пилотна схема за подпомагане на земеделските стопани в ЗЗ „Понор” и „Бесапарски ридове”

Между 12 и 19 януари 2010 г. бяха проведени информационни срещи със земеделски производители от общо 7 общини (Брацигово, Годеч, Кричим, Пазарджик, Пещера, Своге и Стамболийски), които биха могли да кандидатстват за финансиране към безвъзмездната пилотна схема за подпомагане на земеделските стопани в ЗЗ „Понор” и „Бесапарски ридове” през 2010 г. и 2011 г.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax