избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Ще дадат ли шанс на биоразнообразието европейските министри на околната среда? [2010-03-15 15:47:50]
Ще дадат ли шанс на биоразнообразието европейските министри на околната среда?

Брюксел, 15 Март 2010 г. - BirdLife International има големи очаквания за срещата на Съвета по околна среда, който заседава в Брюксел днес. Целта на срещата на европейските министри по околната среда е да се обсъди въпроса за опазване на биоразнообразието и стратегическата цел за периода до 2020 г.
Съвместно с местни, национални и международни неправителствени организации, BirdLife International насърчава Съвета да приеме т.нар. „възможност 4+”, която ще направи възобновяването на екосистемите всеобщо задължение, неограничено от икономически и политически фактори, повлияно единствено от екологичните условия.
 

още>
Курс „Опазване на биоразнообразието” [2010-03-15 12:59:22]
Курс „Опазване на биоразнообразието”

Заповядайте на 16 март (вторник), от 18.30ч. в зала 163 на Биологически факултет на СУ „Св.Климент Охридски” на презентация на тема: "Горите на България - естествени гори и залесяване". ЛЕКТОР: гл. ас. Евгени Цавков – Катедра „Дендрология” в Лесотехнически Университет.

още>
Потърсете мартенския брой на МОГИ при нас! [2010-03-12 11:25:09]
Потърсете мартенския брой на МОГИ при нас!

В мартенския брой на първото българско еко списание за деца „МОГИ зелената маймуна” празнуваме седем мартенски празника и забъркваме игра с тях.
В „Моги играе”  - нашият весел приятел започва заедно с БДЗП Голямото пролетно издирване на предвестниците на пролетта. Включете се и вие!
Списание "МОГИ зелената маймуна" помага на БДЗП да набира средства за своите дейности. 40% (1,20 лв.) от цената на всяко списание, купено от офис на БДЗП в страната, остава за подкрепа на природозащитни каузи на организацията.

още>
Студентска конференция "Летящ старт" [2010-03-09 16:29:24]
Студентска конференция

На 23.03.2010 г. в сградата на хотел Шератон, зала „Роял” ще се проведе студентска конференция под надслов „Летящ старт”. Конференцията е посветена на теми от света на предприемачеството и устойчивото развитие. В програмата на конференцията е включено изнасянето на презентации на различни теми. Гостуващи лектори ще са Маги Малеева и Любо Попйорданов. Освен презентациите се предвижда интересна и динамична работа по групи между студенти и представители на 20 компании, които ще работят върху казус, зададен от всяка компания. В конференцията имат възможност да вземат участие студенти от I-ви до IV-ти курс , както и студенти, следващи магистратура. Желаещите да участват е необходимо да се регистрират до 15.03.2010 г.

Повече информация за предстоящото събитие можете да намерите в приложените документи:
 

още>
НКЖИ спасява над 50 щъркелови гнезда – Дали и други ще я последват? [2010-03-09 14:20:20]
НКЖИ спасява над 50 щъркелови гнезда – Дали и други ще я последват?

Въпреки текущите проблеми, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) отдели ресурси, за да монтирането на над 50 платформи през февруари и изграждането на щъркелови гнезда в началото на март, съобщиха от предприятието. Гнездата ще бъдат завършени, точно преди идването на щъркелите. Така тези обичани от всички нас предвестници на пролетта ще намерят нови и най-вече безопасни домове. Средства за материали на платформите дариха община Марица (област Пловдив), община Стара Загора (област Стара Загора) и банка ОББ.
Железопътна инфраструктура и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) работят съвместно по проекта
, като дружеството поема ангажимента да съдейства за провеждането на мониторинг на успеваемостта на гнездата.
 

още>
ГЛАСУВАЙТЕ! Събор на членовете на БДЗП 2010 [2010-03-09 12:57:23]
ГЛАСУВАЙТЕ! Събор на членовете на БДЗП 2010

Здравейте, уважаеми членове на БДЗП и приятели,
Тази година традиционният Събор на членовете ще се проведе през първия уикенд на август, 7-8. Получихме три предложения за мястото на неговото провеждане, които искаме да обсъдим с вас. В текста по-долу може да се запознаете с предложенията, а на посочения линк да гласувате за това, което ви харесва най-много
  СЪБОР НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БДЗП 2010

Линкът ще е отворен за гласуване до края на месец март 2010. От един компютър може да се гласува само по веднъж.
Съборът позволява членовете на БДЗП да се срещнат и запознаят, да обменят идеи и впечатления от изтеклата година, да създадат нови приятелства и партньорства.
 

още>
Малта – Раят на бракониерите – опитва да измами ЕС [2010-03-09 12:45:20]
Малта – Раят на бракониерите – опитва да измами ЕС

9 март 2010, Малта – Десетки хиляди птици, мигриращи към европейските си размножителни територии, ще бъдат отново подложени на смъртоносен риск, защото Малта – най-малката членка на ЕС – ще обяви съвсем скоро откриването на поредния пролетен ловен сезон, в пълно противоречие със законодателството на ЕС.
Международната петиция срещу незаконното убиване на защитени видове и пролетен лов в Малта, в която се включиха BirdLife партньорите, включително и БДЗП, е събрала вече над 100,000 подписа и ще бъде официално връчена на министър-председателя на Малта.
 

още>
ОБУЧИТЕЛЕН КУРС ‛ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО“ [2010-03-05 12:24:52]
ОБУЧИТЕЛЕН КУРС ‛ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО“

Заповядайте на 09 март (вторник), от 18.30 ч. в зала 163 на Биологически факултет на СУ Св.Климент Охридски” на презентация на тема: "В търсене на причините за изчезване на египетския лешояд - експедиция в Етиопия". ЛЕКТОР: Цветомира Йоцова - БДЗП.

още>
МОЛЯ, ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА! [2010-03-04 18:21:30]
МОЛЯ, ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА!

МОЛЯ, ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА!
Искане Малта да зачита законодателството на ЕС и да спре убиването на защитени видове птици: По време на всяко пътуване, европейските мигриращи птици са изложени на опасност, прелитайки над Малта, където продължават да бъдат безмилостно избивани. Много от „нашите” български птици също загиват в Малта!!!
Научи повече за проблема и за петицията ТУК

още>
Експерти от БДЗП се включиха в международна работна среща в Истанбул [2010-03-04 06:03:38]
Експерти от БДЗП се включиха в международна работна среща в Истанбул

Експерти от БДЗП, Гръцкото орнитологично дружество и Турското дружество за опазване на природата - партньори на BirdLife International в трите страни, участваха в обща работна среща в Истанбул. Основните теми на срещата бяха схемите за мониторинг на морските видове птици и опазването на царския орел в трите страни.

още>
Интернет страницата „Птиците в България" търси доброволци [2010-03-02 16:36:39]
Интернет страницата „Птиците в България

Интернет страницата „Птиците в България” започна работа по създаването на on-line определител на птиците в България. Тъй като първоначално трябва да се въведат белезите за съотвените видове в базата данни, се търсят съмишленици – доброволци, които да го направят. Доброволците трябва да познават относително добре птиците и да имат на разположение актуален определител, тъй като от това какво са въвели ще зависи дали врабчето ще се покаже като врабче или като орел :-) Желаещите да помогнат да пишат на info@birdsinbulgaria.org.

още>
БДЗП печели проекти за изследване на заплахите за египетския лешояд в Африка [2010-03-02 14:10:51]
БДЗП печели проекти за изследване на заплахите за египетския лешояд в Африка

През февруари БДЗП спечели два проекта за изследване на заплахите за египетския лешояд в местата му за зимуване в Африка. Първият проект предвижда експедиция през септември 2010 г. до Североизточен Судан и е финансиран от African Bird Club (http://www.africanbirdclub.org/). Вторият проект е за експедиция през месец декември 2010 г. до Джибути, Еритрея и Етиопия, финансиран от Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund (http://www.mbzspeciesconservation.org/), а при възможност експедицията ще бъде разишрена и до райони в Северна Кения и Уганда.

още>
ОБУЧИТЕЛЕН КУРС „ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО” [2010-03-02 13:45:20]
ОБУЧИТЕЛЕН КУРС „ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО”

Заповядайте на 02 март (вторник), от 18.30ч. в зала 163 на Биологически факултет на СУ „Св.Климент Охридски”. Презентация на тема: "Кафявата мечка в България- състояния и заплахи. Изследване чрез GPS-телеметрия и анализ в ГИС" . ЛЕКТОРИ: Александър Дуцов- СДП „Балкани” и Петър Димов- Студентски клуб UNECO.
 

още>
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! Кампанията Жива пролет се завръща с нов сайт [2010-03-02 10:01:42]
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! Кампанията Жива пролет се завръща с нов сайт

Честита Баба Марта! Идва пролетта, и един от основните признаци за смяната на сезоните е завръщането на мигриращите птици по местата, където гнездят. С идването на Баба Марта, за пета поредна година в България започва кампанията Жива пролет, която цели да проследи завръщането на предвестниците на пролетта – белия щъркел, селската лястовица, кукувицата и бързолета, благодарение на участието на неспециалисти, и преди всичкона деца.
Да участвате в Жива пролет е много лесно: наблюдавайте птиците и се вслушвайте в техните гласове в търсене на първия видян от вас за годината щъркел, селска лястовица, бързолет или кукувица, след което посетете сайта www.springalive.net, пишете или ни се обадете (вижте контактите по-долу) и ни кажете датата, на която сте видяли или чули птицата и къде е било това.
 

още>
390 000 птици по-малко са регистрирани по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици в сравнение с края на 90-те [2010-02-28 09:05:33]
390 000 птици по-малко са регистрирани по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици в сравнение с края на 90-те

По време на среднозимното преброяване на птиците у нас, проведено през януари, се установи, че в страната ни са зимували над 312 000 птици. Тази численост е с близо 10 000 по-малко от предходната година и с около 390 000 по-малко спрямо 1997 г. „Въпреки че в краткосрочен план броят на зимуващите птици у нас за последните 5 години се променя в тесни граници и остава сравнително постоянен, в дългосрочен план за последните 10 години се забелязва намаляване на птиците с повече от 50%”, коментира Йордан Христов от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), национален координатор на Среднозимното преброяване.

още>
Отравяне на диви животни засечено в Елховско [2010-02-26 06:02:17]
Отравяне на диви животни засечено в Елховско

Отровени диви и домашни животни откри в околностите на село Гранитово, община Елхово екип на Българското дружество за защита на птиците след подаден сигнал от съвестни граждани. Екип орнитолози, работещи по проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България” пристигна на място и заедно с кмета на селото и представители на полицията, ветеринарните служби и местни ловци претърсиха района. Открити бяха седем умрели диви животни - 4 чакала, една дива котка, белка и сойка. Бяха намерени и взети образци от отровните примамки, които ще бъдат изпратени в специализирана лаборатория в София за токсикологичен анализ.

още>
Още щъркели пристигат! [2010-02-25 12:31:11]
Още щъркели пристигат!

Днес в 10.30 часа Илиян Илиев наблюдава 6 щъркела западно от град Велико Търново. Идва пролетта!

още>
Новият брой на англоезичния бюлетин на БДЗП – Neophron, излезе от печат [2010-02-24 01:04:01]
Новият брой на англоезичния бюлетин на БДЗП – Neophron, излезе от печат

Темата на този брой на Neophron е свързана с ролята на БДЗП за подкрепа на екологично икономическо развитие. Специално внимание е отделено на сектора свързан с агро-екологичните дейности и биологичното земеделие. БДЗП вярва в голямата роля, която имат фермерите като стопани на земята, както за опазване на природата, така и за осигуряване на високо качество на живот на обществото като цяло.
Повечето от дейностите ни в тази насока са изпълнени в партньорство с други организации, на които благодарим.
 

още>
Орнитологичен мониторинг на Бургаските езера [2010-02-18 15:50:51]
Орнитологичен мониторинг на Бургаските езера

През почивните дни (13-14 февруари) се проведе редовният орнитологичен мониторинг на Бургаски езерен комплекс. Той се осъществява от доброволците и експертите на Българско дружество за защита на птиците – Бургас. По време на мониторинга бяха наблюдавани 36 513 индивида от 36 вида птици. С най-голяма численост са кафявоглавите потапници (A. ferina) – 22 512 инд.

още>
БДЗП организира работна среща за бъдещето на защитените територии [2010-02-17 15:01:41]
БДЗП организира работна среща за бъдещето на защитените територии

Наболели проблеми и бъдещи предизвикателства, свързани с управлението на националната мрежа от защитени територии, събраха повече от 30 представители на държавни институции, научната общност, неправителствени организации и др. на работна среща в София. Срещата се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в сътрудничество с Асоциацията на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие.
В дискусията се включиха и зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов, редица експерти от двете ведомства, представители на Изпълнителна агенция по горите, на парковите администрации, БАН и повечето големи неправителствени организации.
 

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax