избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини
Отново наблюдавахме малка белочека гъска край Шабла [2013-02-18 02:51:29]
Отново наблюдавахме малка белочека гъска край Шабла

На 12.02.2013 г., около 10:30 ч. Даниел Митев от екипа на проекта на БДЗП LIFE + “Сигурно убежище за червеногушата гъска“ и Карл Митчел от WWT наблюдаваха възрастна малка белочела гъска близо до Шабла.Птицата се е хранела в пшеничена нива заедно с около 3000 големи белочели гъски. По всяка вероятност това е същата птица която екипът наблюдава на 7.02.2013 г. в същия район. Това е третото наблюдение на вида в Крайбрежна Добруджа от началото на годината.

още>
Денят, в който ЕС обърна гръб на околната среда и прегърна престъпни лобита? [2013-02-17 10:04:15]
Денят, в който ЕС обърна гръб на околната среда и прегърна престъпни лобита?

Брюксел, 8 февруари 2013 г. – Новото споразумение за бюджета на ЕС, предложено от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, на практика спира процеса на финансиране на дейности, опазващи околната среда в Общата селскостопанска политика (ОСП), предава европейските граждани и връща ЕС петнайсет години назад.

още>
"Зрънце любов" в Козлодуй [2013-02-13 03:50:50]

Над 50 хранилки от подръчни материали изработиха и поставиха децата от Орнитологичен клуб „Аз и птиците” към Обединен детски комплекс, Козлодуй. Тази година изработването и поставянето на хранилки в региона е част от кампанията „Зрънце любов” на БДЗП, целяща подпомагане на дивите птици през зимата.

още>
Миграцията на гъските на север започна [2013-02-13 03:22:29]
Миграцията на гъските на север започна

Наблюденията показаха, че миграцията на зимуващите гъски на север е доста интензивна в момента. По-голямата част от стотиците хиляди гъски преброени преди месец в района вече са тръгнали по дългия път към гнездовите си територии в Сибир. Сега в приморските ни езераубежище намират около 5 200 червеногуши и 10 600 големи белочели гъски. Преди дни експерти от БДЗП откриха сред пасящите големи белочели гъски край Шабла и възрастен индивид от световно застрашения вид малка белочела гъска.

още>
Огромен успех за европейската орнитология [2013-02-12 17:19:34]
Огромен успех за европейската орнитология

Шабла, 08.02.2013 г.- Експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Тръста за водолюбивите птици и влажните зони (WWT) - Великобритания увенчаха едномесечните си усилия с улавянето на 93 червеногуши и 28 големи белочели гъски, на които бяха поставени цветни пръстени, а на част от червеногушите и миниатюрни предаватели. Уникалното по мащабите си изследване, целящо проследяването на поведението и движението на птиците в района на традиционното им зимовище около езерата Шабла и Дуранкулак и проследяване на миграционните пътища, се провежда в рамките на проект „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска”, финансиран от програма Life + на Европейския съюз.

още>
Нови платформи за световно застрашения къдроглав пеликан [2013-02-12 15:12:57]
Нови платформи за световно застрашения къдроглав пеликан

Екип от доброволци на БДЗП изгради две нови наколни дървени платформи за стимулиране гнезденето на световно застрашения вид - къдроглав пеликан. Голяма подкрепа оказаха и експерти от ДПП „Персина“ – гр. Белене. Тази дейност е ключова в дарителския проект на ДПП „Персина“, изпълняван от БДЗП – „Спасяването на Пеликана“.

още>
Морските птици през зимата [2013-02-12 14:53:16]
Морските птици през зимата

На 09.02. се проведе поредното наблюдение на морски птици от брега в рамките на проект „Черноморски птици“. В проучването участваха служители и доброволци на БДЗП. Сред интересните наблюдения бяха видове като червеновратия гмуркач (Gavia stellata) и средния нирец (Mergus serrator). На две места бяха забелязани черноморски делфини (Delphinus delphis).

още>
“С планината и морето в сърцето” - национален протест на 14 февруари [2013-02-12 12:41:57]
“С планината и морето в сърцето” - национален протест на 14 февруари

Като активен член на Коалицията ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА, БДЗП кани всички свои членове, симпатизанти и приятели да подкрепят националния протест на 14 февруари - “С планината и морето в сърцето”.
Поводът: управляващите не приемат изисканите от всички нас действия за запазване на останалите незастроени кътчета по Черноморието, а междувременно пуснаха процедура за промяна на плана за управление на Пирин по искане на община Банско! Протестът ще е навръх празника на виното и любовта, 14 февруари, в София, Русе и Бургас, очаква се потвърждение от Пловдив и Варна.
Повече информация: http://forthenature.org/actions/331

още>
BirdLife: Новият бюджет на ЕС ни връща 15 г. назад в опазването на природата и земеделието [2013-02-12 11:45:27]
BirdLife: Новият бюджет на ЕС ни връща 15 г. назад в опазването на природата и земеделието

Брюксел, 8 февруари 2013 г. - Новото споразумение за бюджета на ЕС, предложено от Европейския Съвет и президента Херман ван Ромпой на практика ще погуби зеления компонент на Общата селскостопанска политика (ОСП) и финансирането за опазване на околната среда, ще предаде доверието на европейските граждани и ще върне ЕС 15 години назад.
 

още>
Реинтродуциран лешояд от Франция загнезди в Източните Родопи [2013-02-12 10:50:13]
Реинтродуциран лешояд от Франция загнезди в Източните Родопи

По време на мониторинга на гнездовата успеваемост на белоглавите лешояди екипът на БДЗП направи много интересно наблюдение в близост до град Маджарово. Един от първите пуснати на свобода белоглави лешояди до град Котел загнезди в кратера на Маджаровския вулкан. Птицата е маркирана със син крилен маркер номер 10 и зелен пръстен В19 и през 2012 г. е наблюдавана няколкократно в района на Стара планина и Източните Родопи заедно с друг белоглав лешояд, който най-вероятно ще е бъдещия спътник в живота й.

още>
Нови зрънца любов [2013-02-07 12:14:31]
Нови зрънца любов

Клуб „Мозайка” при ОДК – гр.Шабла също се включиха в националната кампания на БДЗП „Зрънце любов”. Заедно със своите ръководителки и Десислава Първанова – отговорник образователни дейности по проекта на БДЗП за опазване на червеногушата гъска, децата направиха хранилки за градския парк в Шабла, които те ще пълнят редовно в помощ на птичките до края на студените дни.

още>
БДЗП обучава фермерите как да кандидатстват за европейски субсидии [2013-02-07 02:24:05]
БДЗП обучава фермерите как да кандидатстват за европейски субсидии

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще организира информационни срещи за земеделските стопани от районите на Сливен и Югоизточна България. На тях ще бъдат представени възможностите за кандидатстване за европейски субсидии по новите Агроекологични дейности на Мярка 214.

 

още>
Остават само 10 дни до края на фотоконкурса „Зрънце любов във вашия обектив“ [2013-02-06 10:30:40]
Остават само 10 дни до края на фотоконкурса „Зрънце любов във вашия обектив“

Остават само десет дни до края на фотоконкурса „Зрънце любов във вашия обектив” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Грабвайте фотоапаратите и снимайте подхранването на пойните птици през зимата.

 

още>
Световния ден на влажните зони в Русе [2013-02-06 03:54:32]
Световния ден на влажните зони в Русе

Ученици от СОУ „Христо Ботев” и СОУЕЕ „Св. Константин–Кирил Философ” в гр. Русе се включиха в отбелязването на Световния ден на влажните зони, провело се по инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и РИОСВ-Русе.
За да се дообогатят познанията за значимостта на влажните зони и техните обитатели беше организирана Арт-работилница за акварелен потрет на водолюбива птица.
Изборът на акварел не беше случаен. Основата на техниката е водата и смесването й с боите се контролира от самия художник. По един нестандартен и недиректен начин се внушава идеята, че както учениците «контролират и управляват» водата в своите рисунки, така и възрастните е необходимо да се отнасят към водата в влажните зони, за да ги съхранят и опазят като екосистеми.
 

още>
Време е за къщички! [2013-02-05 03:22:35]
Време е за къщички!

Сигурно синигерите пеят вече и във вашия двор или градинка? Какво да направим за тях? Сега е перфектното време да се снабдим и да поставим къщички за птици. Как, къде и какви къщички са подходящи може да научите ТУК. Къщичка за птици (подходяща за синигери, зидарки и полубеловрати мухоловки може да закупите от офиса на БДЗП в София (цена 20,00 лева).

още>
БДЗП организира информационни срещи със земеделски производители [2013-02-05 03:08:18]
БДЗП  организира информационни срещи със земеделски производители

Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ организира срещи със земеделски производители в Кърджалийско. Основната причина е необходимостта от разясняване на възможностите за кандидатстване по новите агроекологични дейности за опазване местообитанията на египетския лешояд, царския орел и зимуващите видове гъски на мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013г .


 

още>
„Зрънце любов‛ в Зоопарк София [2013-02-04 05:17:41]
„Зрънце любов‛ в Зоопарк София

Тази неделя БДЗП беше гост на Зооклуб „Ной” в Екологичния център в Зоопарк София. По време на срещата младите природолюбители се запознаха с дейностите на БДЗП и научиха как всеки от тях може да стане приятел и помощник на птиците.
Катя Зарева, ръководител на клуба, показа как можем да поглезим синигерите през студените зимни дни с още едно лакомство – сурова НЕ-солена сланина. Ние поставихме сланинката в специална част от хранилката, но вие може да нанижете кубчета от нея на въженце и да ги закачите на близкото дърво. Пишете ни кой пръв е проявил интерес към тях!

още>
Световен ден на влажните зони в Шабла [2013-02-04 02:53:29]
Световен ден на влажните зони в Шабла

БДЗП – проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска в България” съвместно със Зеления образователен център и народно читалище „Зора” в гр. Шабла отбеляза с един ден аванс Световния ден на влажните зони – 2ри февруари.
С презентация пред ученици от 2-ри и 3-ти клас на СОУ „Асен Златарев“, гр. Шабла ученикът Димитър Димитров от СОУ „Стефан Караджа” – гр. Каварна разказа за птиците и влажните зони в района на проекта.

още>
Посрещаме Световния ден на влажните зони с най-важния документ за опазването и управлението им в България [2013-02-04 02:46:57]
Посрещаме Световния ден на влажните зони с най-важния документ за опазването и управлението им в България

На 2ри февруари, когато е подписана Конвенцията за опазване на влажните зони в гр. Рамсар, Иран, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Българско дружество за защита на птица (БДЗП) представят пред широката общественост проектът на Националния план за опазване на най-значимите влажни зони в България.

 

още>
Световният ден на влажните зони в град Козлодуй [2013-02-04 02:26:41]
Световният ден на влажните зони в град Козлодуй

Над 50 деца от общо пет еко-клуба взеха участие в мероприятията на 2-ри февруари, организирани по повод Световния ден на влажните зони в град Козлодуй. Младите природозащитници проведоха наблюдение на птици по поречието на река Дунав в района на Ботев парк.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax