избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
Интересно наблюдение на синьогушка (Luscinia svecica) [2012-04-24 13:57:41]
Интересно наблюдение на синьогушка (Luscinia svecica)

По време на полеви проучвания в района на с. Нова Черна,на 17.04.2012 наблюдавахме пееща мъжка синьогушка (Luscinia svecica). Вниманието ни беше привлечено от характерната ръждиво – черна опашка, която видяхме буквално за няколко секунди, преди летящата птица да кацне сред гъст тръстиков масив. През следващите минути успяхме да я видим в кратки моменти да пее около нас, прикрита главно в растителността, но за кратко и на открито и пееща в полет. Наблюдавахме птицата около двайсет минути, след което се оттеглихме за да не я безпокоим.

още>
Работна среща за престъпленията срещу дивата природа се състоя в Тополовград [2012-04-24 01:38:51]
Работна среща за престъпленията срещу дивата природа се състоя в Тополовград

БДЗП организира работна среща на тема „Престъпления срещу дивата природа”, на която събра представители на местната власт в Тополовград. Срещата е част от дейностите по превенция на подобен род престъпления в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в местата от Натура 2000”.
В срещата се включиха представители на Община Тополовград, Началникът на местното РПУ, кметове и кметски наместници на села от региона на Сакар. Темата за престъпленията срещу дивата природа беше представена от Светослав Спасов – ръководител на LIFE+ проекта и от специалния гост Гай Шорок, който е старши разследващ експерт в Кралското дружество за защита на птиците.

още>
Как отбелязахме Деня на Земята във Варна [2012-04-23 18:41:04]
Как отбелязахме Деня на Земята във Варна

На 21 април 2012 г. екипът на БДЗП взе участие в екопанаир под наслов „Да живеем екологично, да намалим нашия екологичен отпечатък”.
Проявата бе посветена на Деня на Земята и се проведе по инициатива на екоклуба при ВТГ „Г.С.Раковски” – гр. Варна. В продължение на три часа на входа на Морската градина участниците от Регионален ученически екопарламент – Варна, Дирекция ПП “Златни пясъци”, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и БДЗП представиха своята работа по темата „Да живеем екологично” чрез информационни материали за раздаване, табла, плакати, модели,

още>
БДЗП обявява конкурс за назначаване на Администратор към проект „Помощ за египетския лешояд? (LIFE10 NAT/BG/000152) [2012-04-23 18:07:54]
БДЗП обявява конкурс за назначаване на Администратор към проект „Помощ за египетския лешояд? (LIFE10 NAT/BG/000152)

Българско дружество за защита на птиците обявява конкурс за Администратор на проект „Спешни мерки за опазване на египетския лешояд (Neophron percnopterus) в България и Гърция” (LIFE10 NAT/BG/000152), финансиран по програмата LIFE+ на Европейската Комисия и фондация „А. Г. Левентис”.
Подробно описание на позицията, както и информация за изискванията, могат да се намерят в приложените документи.
Краен срок за подаване на попълнените формуляри за кандидатстване: 30.04.2012 г.
Лице за контакт: д-р Стоян Николов /ръководител на проекта/; 0878599372; stoyan.nikolov@bspb.org


 

още>
Видео камера ще наднича в личния живот на египетските лешояди [2012-04-21 14:21:50]
Видео камера ще наднича в личния живот на египетските лешояди

Екип на проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от програма „LIFE+“ на Европейската Комисия и ко-финансиран от фондация „А. Г. Левентис“ инсталира видео камера в гнездо на египетски лешояди (Neophron percnopterus) в България. Това създава уникална възможност за широката публика да наблюдава ежедневно и отблизо живота на тези световно застрашени птици: от излюпването - до първия им полет.
Монтирането на камерата беше извършено преди птиците да се завърнат от местата за зимуване. Камерата е маскирана умело така, че да се слива със скалите и да не притеснява лешоядите. Успехът не закъсня и двойката египетски лешояди охотно зае гнездовата ниша.
 

още>
ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРИРОДОЗАЩИТЕН ЛАГЕР „КАРТАЛИ 2012? - 1-6 май [2012-04-20 04:33:52]
ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРИРОДОЗАЩИТЕН ЛАГЕР „КАРТАЛИ 2012? - 1-6 май

Дойде време да ви поканим и тази година на образователен природозащитен лагер „Картали 2012”, който Българско дружество за защите на птиците организира. Тази година датите, отредени за събитието, са от 1 до 6 май. Мястото – най-хубавото! Източни Родопи е едно от най-богатите на биоразнообразие места в цяла Европа. Ще ви очакваме на брега на яз. Студен кладенец , за да се научим заеднo...

още>
Блатата на остров Персин – рай за водоплаващите птици [2012-04-19 12:07:11]
Блатата на остров Персин – рай за водоплаващите птици

И през тази година БДЗП продължава с редовния мониторинг на гнездящите водолюбиви птици в блатата на остров Персин. Тези дейности са заложени в дарителския проект на ДПП „Персина”, изпълняван от БДЗП – „Спасяването на Пеликана”. На 12.04.2012 год. екипът ни посети възстановената влажна зона. Поради покачването на водното ниво на река Дунав през последните седмици, в блато Песчина и Мъртвото блато беше навлязла вода, което бе причината за огромния брой водоплаващи видове, които бяха установени. Изкуствената платформа за къдроглавите пеликани не бе заета и тази година, поради липсата на вода в блатата в началото на месец март, когато стартира размножителният период за този застрашен вид.

още>
Пролет, слънце  и диви коне  в Източни Родопи [2012-04-12 15:46:34]
Пролет, слънце  и диви коне  в Източни Родопи

Новото тракийско злато, Българско дружество за защита на птиците и община Крумовград организират празник на дивите коне до село Сбор, Крумовградско.
Събитието е планирано за периода 27 – 29 април и съвпада с раждането на ново поколение диви коне тарпани. През първия ден БДЗП ще представи дейностите си в района през последните 15 години, както и най-новите инициативи в рамките на петгодишен LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд” . Една от атракциите за всички посетителите ще бъде възможността да наблюдават диви птици повреме на организирано подхранване за лешояди.

още>
Започна охраната на гнезда на египетски лешояди в България за 2012 г. [2012-04-12 15:22:59]
Започна охраната на гнезда на египетски лешояди в България за 2012 г.

Със завръщането на първите египетски лешояди от местата за зимуване започна и охраната на техни гнезда по проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от програма „LIFE+“ на Европейската Комисия и ко-финансиран от фондация „А. Г. Левентис“. Тази природозащитна дейност цели осигуряване на нужното за птиците спокойствие, за да загнездят и ги предпазва от бракониерски набези, така че да могат да отгледат благополучно малките си.

още>
Защитена местност „Пода” с нова влажна зона за птиците и хората [2012-04-11 16:47:08]
Защитена местност „Пода” с нова влажна зона за птиците и хората

Нова влажна зона е поредната придобивка за защитена местност „Пода” до Бургас, заедно с построената наскоро 7-метрова кула за наблюдение на птици. Създаденият изкуствено водоем е с размери от около 10 000 квадратни метра. Той има разчупена форма с ширина от 25 метра, която на места достига до 30 метра, а общата му дължина е 280 метра.
Удълбаването и създаването на водни тела е новаторска и изключително необходима природозащитна мярка за възстановяването на изгубени и ценни местообитания.

още>
Търсят се любители на птиците [2012-04-09 10:31:09]
Търсят се любители на птиците

БДЗП започва кампанийното набиране на участници в проекта „Да преброим птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици". С наближаващия гнездови сезон на птиците, стартират и дейностите по тяхното преброяване. Месеците май и юни са ключови за преброяване на гнездящите птици. Както всяка година, над 100 човека от цялата страна посещават избрани места за броене на често срещаните видове птици по тези места.

още>
Стипендия на DBU за Емил Тодоров [2012-04-08 06:29:26]
Стипендия на DBU за Емил Тодоров

Стипендия на най-голямата екологична фондация в Германия – Немската федерална фондация за опазване на околната среда (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – www.dbu.de) спечели нашият колега Емил Тодоров – регионален координатор на офиса на БДЗП в Свищов. Стипендията се отпуска в рамките на международната стипендиантска програма на фондацията.

още>
Среща за опазване на къдроглавия пеликан – 06.04.2012 г., София [2012-04-04 10:46:23]
Среща  за опазване на къдроглавия пеликан – 06.04.2012 г., София

На 6 април 2012 година (петък) ще се проведе среща за обсъждане на план за действие за опазване на къдроглавия пеликан в България. Екипът, изготвил националния план за действие за застрашения от изчезване в цял свят вид, ще се събере в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, за да представи пред заинтересованите страни предложените от тях мерки за опазване на къдроглавия пеликан. В проектоплана са разгледани заплахите за вида у нас, числеността на къдроглавия пеликан в местата, където се среща, както и състоянието на местообитанията му в страната ни.

още>
Започна охраната на гнезда на царски орел в Сакар [2012-04-03 19:46:54]
Започна охраната на гнезда на царски орел в Сакар

Започна охраната на първите 3 гнезда на световно застрашения царски орел в Сакар. Дейността се извършва в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол”. За момента 3 двойки царски орли са загнездили и вече мътят своите яйца. Охраната им предотвратява човешкото безпокойство и други проблеми и е изключително важна за успешното размножаване на този световно застрашен вид.

още>
Стартира детски фотоконкурс, част от кампанията „Пролет на живо“ [2012-04-03 18:51:18]
Стартира детски фотоконкурс, част от кампанията „Пролет на живо“

На 1 април в рамките на кампанията „Пролет на живо” стартира конкурсът за детска фотография „Моето първо наблюдение”. В него могат да участват деца до 16-годишна възраст, които са регистрирали своите първи наблюдения на един от петте вида мигриращи птици – бял щъркел, селска лястовица, черен бързолет, кукувица и пчелояд – на сайта на кампанията www.springalive.net.

още>
БДЗП и Зоопарк София със съвместно събитие по повод международния ден на птиците [2012-04-03 18:37:55]
БДЗП и Зоопарк София със съвместно събитие по повод международния ден на птиците

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зоопарк София организират съвместно събитие по повод 1 април – международния ден на птиците. Лошото време не беше пречка за най-ентусиазираните любители на природата, които посетиха Зоопарка и щанда да БДЗП в сектор „Котки”. Те се включиха и в презентация за бъдещето на две световно застрашени птици – царския орел и египетския лешояд.

още>
Нови приятели на природата [2012-04-03 16:37:46]
Нови приятели на природата

СОУ „Николай Катранов” – гр. Свищов вече може да се похвали с новооткрития си еко клуб. Събитието се състоя на 02.04.2012 г. по повод Седмицата на гората. На тържественото откриване присъстваха Учителския колектив, както и представители на Община Свищов и БДЗП.

още>
Редки птици носят допълнителни плащания за земеделските стопани [2012-04-02 14:49:55]
Редки птици носят допълнителни плащания за земеделските стопани

324 евро на хектар ще бъде субсидията за превръщането на обработваеми земи в пасища и последващото им поддържане в региони с високо биологично разнообразие. Това е резултат от стартирането на новите агроекологични дейности за поддържане местообитанията на египетския лешояд, царски орел и зимуващи видове гъски по мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 – 2013 г.

още>
Изложба „Дървото на живота“ [2012-03-30 14:37:47]
Изложба „Дървото на живота“

От 2 до 15 април във VIVACOM Art Hall можете да видите изложбата „Дървото на живота“ с куратор Игната Василева. Проектът представя интерпретациите на вечната тема за връзката между човека и природата на девет доказали се български автора: Ева Димитрова, проф. Илия Илиев, Игната Василева, Люба Халева, Любен Генов, Петя Денева, Слав Недев, Чавдар Вълов и Ясен Иванчев. Всеки от творците е използвал различни изразни средствата в своите творби, но общото между тях е новаторският подход в тълкуването на универсалната тема.

още>
БДЗП и Зоопарк София със съвместно събитие по повод международния ден на птиците [2012-03-30 11:02:27]
БДЗП и Зоопарк София със съвместно събитие по повод международния ден на птиците

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зоопарк София организират съвместно събитие по повод 1 април международния ден на птиците. Заповядайте в неделя в Зоопарка, за да се срещнете с пернатите му обитатели и да научите повече за птиците около нас.
За любителите на природата ще бъдат организирани две обиколки на сектор „Птици” в Зоопарка с лектор от БДЗП. Желаещите ще получат бинокли и ще могат да наблюдават и научат повече и за птиците във водоемите и зелените площи на Зоопарка.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax