избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини
БДЗП получи втора награда в конкурс за най-добър бизнес план на НПО [2013-03-05 10:50:12]
БДЗП получи втора награда в конкурс за най-добър бизнес план на НПО

БДЗП получи второ място в конкурса за най-добър бизнес план на НПО, организиран от Българския център за нестопанско право (БЦНП) в партньорство с Фондация ПАЦЕП по проект „Ефективни подходи към устойчивостта на НПО", финансиран от Фондация „Америка за България". Наградата – чек за 7 500 лв. бе присъдена на БДЗП за бизнес плана на инициативата „Природа в шепа" – класна стая на открито в защитена местност „Пода" - най-богатата на птици територия в Европа.

още>
„Бял” голям корморан и големи брегобегачи бяха наблюдавани в езерата на Бургас [2013-03-05 09:38:38]
„Бял” голям корморан и големи брегобегачи бяха наблюдавани в езерата на Бургас

„Бял” голям корморан и големи брегобегачи бяха наблюдавани в езерата на Бургас през февруари. Двете наблюдения са изключително редки за нашата природа и представляват голяма ценност за хората, които обичат да наблюдават птици в тяхната естествена среда, но преди всичко за орнитолозите, занимаващи се с научна дейност в тази област.

още>
Птиците на езерата вече усещат идващата пролет [2013-03-01 15:30:43]
Птиците на езерата вече усещат идващата пролет

„Големите корморани подновяват гнездата си по електрическите стълбове в защитена местност „Пода”. Някои от тях дори вече мътят”

още>
Трето издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“ [2013-03-01 10:29:48]
Трето издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“

Проектът „Новото тракийско злато” организира за трети път конкурс за 1) най-интересния пътепис и 2) най-хубавата фотография от Източните Родопи. Темата и на двете състезания е „Източни Родопи – вкуси дивата природа”. Пътеписите и фотографиите трябва да представят по един от трите елемента на проекта „Новото тракийско злато” – дива природа, екотуризъм или биоземеделие.


 

още>
Добрич - домакин за втори път на фотоизложбата "Пътуване с птиците" [2013-02-28 17:47:40]
Добрич - домакин за втори път на фотоизложбата

На 02 март, събота, от 18:30 часа във Вила ди Полета, Добрич, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) представя за втори път фотоизложбата на "Пътуване с птиците".

С нея се бележи началото на Месец на зелените идеи във Вила ди Полета, в продължение на който БДЗП ще участва в събития, свързани с опазването на природата и птиците.

още>
Официално стартира кампанията "Пролет на живо" [2013-02-28 11:31:01]
Официално стартира кампанията

На 1 март официално стартира 8-то издание на кампанията „Пролет на живо“, която се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е образователна кампания, чиято цел е да включи повече хора в наблюдаването и проследяването на мигриращите птици. Нашият призив е да вдигнем очи към небето и да посрещнем пролетта с мигриращите птици.

 

още>
Проектопланът за опазване на влажните зони в България бе разгледан подробно в МОСВ [2013-02-28 10:49:30]
Проектопланът за опазване на влажните зони в България бе разгледан подробно в МОСВ

Проектопланът за опазване на влажните зони бе разгледан подробно на обществено обсъждане, което се проведе вчера в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Най-важният документ за опазване и управление на най-значимите влажни зони у нас бе подобрен, благодарение на конструктивните предложения, допълнения и корекции, които бяха направени от участниците във вчерашната среща.

Форумът за разглеждане и обсъждане на черновата на Плана бе представен от учени от ИБЕИ към БАН, експерти от басейновите дирекции и регионалните екоинспекции към МОСВ, представители на природозащитни неправителствени организации, както и други заинтересовани страни.
 

Срещата бе открита от Евдокия Манева – заместник-министър на Министерството на екологията.
 

още>
ПЪРВИ ДАННИ ОТ МАРКИРАНИТЕ С ПРЕДАВАТЕЛИ ЧЕРВЕНОГУШИ ГЪСКИ [2013-02-28 09:59:14]
ПЪРВИ ДАННИ ОТ МАРКИРАНИТЕ С ПРЕДАВАТЕЛИ ЧЕРВЕНОГУШИ ГЪСКИ

Успешно беше събрана първата информация от маркираните в началото на месец февруари червеногуши гъски. Поставените GPS радио предаватели събраха обнадеждаваща по обем информация.

Данните от предавателите показват, че след закриването на ловния сезон в края на януари гъските се придържат основно в непосредствена близост до езерата. С едно – две изключения гъските на практика не са нощували в морето в периода 8-20 февруари, което показва и влиянието на безпокойството през ловния сезон върху поведението на гъските

още>
Пролетта бавно настъпва и червеногушите гъски напускат Добруджа

Края на февруари е и всички усещаме идващата пролет. Много от нас вече са чули нетърпеливите песни на големия синигер, полските чучулиги и сивите овесарки. За други може да добавим и крайморски привкус с песента на дебелоклюните чучулиги. За много от птиците гнездовият сезон наближава. За дивите гъските той е все още далеч във времето. Първо им предстои един дълъг, изтощителен и изпълнен с препядствия прелет на север. Можем да го опишем само с няколко думи – грандиозната миграция на гъските.


По-голямата част от червеногушите гъски, които презимуваха у нас, вече поеха по дългия път на север към далечен Сибир и полуостровите Таймир, Ямал и Гидан, единствените места, където тази рядка птица отглежда потомството си. Това беше отчетено на 23-ти февруари по време на редовно извършващия се от БДЗП мониторинг на зимущите гъски в Крайморска Добруджа. Орнитолозите наблюдаваха едва 439 червеногуши и близо 700 големи белочели гъски. Ако съдим по поведението на гъските, то тази зима е била много „по-лека” от миналата. В същият период от месец февруари преди година в района бяха регистрирани над 50 000 гъски, 4500 от които червеногуши. С други думи сега гъските са започнали миграцията си доста по-рано, отколкото миналата година, поради благоприятната метеорологична обстановка.


Интензивни миграционни процеси се забелязват вече и при други водолюбиви птици. Особено при видовете патици и потапници – отчетен беше повишен брой кафявоглави и качулати потапници, сиви и шилоопашати патици, зимни бърнета, фишове, клопачи, бели и червени ангъчи. В Дуранкулашко езеро пък бяха открити още и по-редките трънопашати потапници, звънарки и малък нирец. Над морето пък тече миграция на чайки – речни, малки, чайки буревестници, както и на по-редките големи черноглави чайки. На орнитологичен език вече може да се каже „тръгнаха”. Край Бургас беше наблюдаван първия черен щъркел. С категоричност може да заявим - пролетта идва.
Още за гъските на:http://www.bspb-redbreasts.org
 


Михаил Илиев Михаил Илиев Михаил Илиев
Михаил Илиев Михаил Илиев Михаил Илиев
Спряха изграждането на кариера в близост до гнездо на царски орел [2013-02-26 10:18:39]
Спряха изграждането на кариера в близост до гнездо на царски орел

След жалба на природозащитните организации БДЗП и Зелени Балкани министърът на околната среда и водите Нона Караджова спря изграждането на кариера за инертни материали близо до с. Малко Шарково, община Болярово. Инвестиционното предложение бе стартирано без да се изготви Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), въпреки, че е на територията на защитена зона и в непосредствена близост до гнездо на световно застрашения вид царски орел.

още>
Фотоконкурсът „Зрънце любов във вашия фотообектив“ излъчи трима победители [2013-02-25 12:21:51]
Фотоконкурсът „Зрънце любов във вашия фотообектив“ излъчи трима победители

159 фотографии на 64 автори взеха участие в състезанието, което е част от кампанията на БДЗП за зимно подхранване на птиците „Зрънце любов“.
Снимка със заглавие „Идвааам!“ на Нончо Илиев стана победител във фотоконкурса „Зрънце любов във вашия фотообектив” на БДЗП. Бележките към снимката на 26-годишния автор са: „Когато една от птиците се престраши да се доближи, бързо идват още“. Кадърът показва голям синигер, който се храни със семки и негов другар, който пикира, примамен от вкусното угощение.
На второ място се класира снимката „Доверие“ на Стефан Стефанов. На кадъра се вижда редият вид матовоглав синигер, който се храни от човешка ръка. Авторът споделя, че е уловил доверието, което крехките птички проявяват към хората, като вземят семенца направо от ръката.
На трето място се подреди един също изключителен кадър, наречен „Син синигер“ с автор Борислав Христов, показващ птицата на хранилка.
 

още>
Искате ли да се научите да разпознавате птиците в природата? [2013-02-22 12:48:08]
Искате ли да се научите да разпознавате птиците в природата?

БДЗП организира обучение за разпознаване на птиците в природата.
Обучението цели да изгради умения за визуално и акустично разпознаване на някои от най-често срещаните видове птици в реални условия сред природата. Също така целим да включим повече участници в програмата на БДЗП за оценяване състоянието на широкоразпространените видове птици и средата, в която те живеят.
Повече подробности и как може да се включите:
http://bspb.org/monitoring/bg/news-view/11.html

още>
Детска градина „Арабела” във Видин се включи в кампанията „Зрънце любов” [2013-02-22 10:38:29]
Детска градина „Арабела” във Видин се включи в кампанията „Зрънце любов”

Децата и възпитателите от детска градина „Арабела” в гр. Видин бяха едни от първите, които проявиха интерес и се включиха в кампанията „Зрънце любов” за зимно подхранване на птиците. Те се свързаха с БДЗП и получиха материали за това как децата могат да участват като изработят и поддържат свои хранилки за птиците през зимата, както и къщички, които да станат дом за птиците през пролетта. Децата получиха и листовки „Млад изследовател”, с които да направят разходки сред природата и да отбележат своите наблюдения.

още>
Близо 100 фермери се включиха в информационни срещи за агроекологичните дейности [2013-02-20 10:10:41]
Близо 100 фермери се включиха в информационни срещи за агроекологичните дейности

Близо 100 фермери от Югоизточна България се включиха в информационни срещи, организирани от БДЗП в Сливен, Елхово, Свиленград и Тополовград. Целта на обученията бе да бъдат представяни и разяснени новите възможности за кандидатстване по Мярка 214 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), засягащи поддържане на местообитанията на царския орел, египетския лешояд и зимуващите видове гъски.

още>
Заповядайте на театър в защита на нощните птици на България – Вход свободен! [2013-02-19 02:50:34]
Заповядайте на театър в защита на нощните птици на България – Вход свободен!

Заповядайте на представлението „Повелителят сова“, посветено на нощните птици! Представлението ще се играе на 23-ти и 24-ти февруари от 19:00 ч. в Младежки театър „Николай Бинев“. ВХОД СВОБОДЕН!
На линка и по-долу ще намерите повече информация за представлението:
http://www.facebook.com/events/117114038465218/?ref=3

още>
БДЗП организира информационни срещи със земеделски производители в Стамболово [2013-02-19 02:49:22]
БДЗП  организира информационни срещи със  земеделски производители в Стамболово

БДЗП организира срещи със земеделски производители в Хасковска област. Основната причина е необходимостта от разясняване на възможностите за кандидатстване по новите агроекологични дейности за опазване местообитанията на египетския лешояд, царския орел и зимуващите видове гъски на мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

още>
„Зрънце любов” в ЦДГ „Слънце” – град Пловдив [2013-02-18 15:07:42]
„Зрънце любов” в ЦДГ „Слънце” – град Пловдив

Ето какво сподели с нас г-жа Василка Золова-Джонджорова: „Аз съм детски учител в ЦДГ"Слънце", град Пловдив. В детската градина с децата от моята подготвителна група направихме хранилки за птици. Всички се включиха с голямо желание в начинанието. Изпращам Ви няколко снимки, с които бихме искали да участваме в кампанията "Зрънце любов".

още>
България ще черпи швейцарски опит в земеделието, безопасността на храните и опазването на околната среда [2013-02-18 12:19:54]
България ще черпи швейцарски опит в земеделието,  безопасността на храните и опазването на околната среда

Тринадесет български експерти по земеделие и безопасност на храните ще бъдат от днес до 24 февруари 2013 в Швейцария, за да се запознаят на място с швейцарския опит в насърчаването на производството на традиционни и качествени храни във фермите, директните продажби там, както и с контрола, осъществяван от държавата. БДЗП е представено от Мирослава Дикова, директор бизнес и биоразнообразие. 
Посещението е в рамките на българско-швейцарския проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“ (2012-2015), финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 

още>
Рекорден брой гнезда на белоглави лешояди в Източни Родопи! [2013-02-18 04:29:19]
Рекорден брой гнезда на белоглави лешояди в Източни Родопи!

В периода 13-16 февруари бе проведен мониторинг на белоглавите лешояди в Източни Родопи. Бяха посетени всички гнездови скали по поречието на река Арда. Регистрирани са общо 67 двойки със заети гнезда, като 49 са пристъпили към мътене, докато останалите двойки все още строят гнезда и демонстрират брачно поведение. За сравнение - през миналата 2012 година двойките белоглави лешояди бяха 60. Интересно наблюдение по време на мониторинга бе и регистрирането на маркирани с крилометки птици в две от замътилите двойки. Това са лешояди с крилометки K1M и 10, които са загнездили с птици от източнородопската популация на белоглави лешояди. И двете птици са реинтродуцирани в района на Стара планина по проект за възстановяване на лешоядите, изпълняван от колегите ни от Зелени Балкани и Фонд за дивата флора и фауна.

още>
„Зрънце любов във вашия фотообектив“ събра 159 снимки от 64 автора от цялата страна [2013-02-18 03:12:22]
„Зрънце любов във вашия фотообектив“ събра 159 снимки от 64 автора от цялата страна

Фотоконкурсът „Зрънце любов във вашия фотообектив” събра до петък, крайния срок за участие в инициативата, 159 снимки от 64 автора от цялата страна. Участниците в инициативата на Българско дружество за защита на птиците са хора на различна възраст и с различни професии.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax