избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Спасено е още едно гнездо на египетски лешояди! [2010-04-19 13:03:33]
Спасено е още едно гнездо на египетски лешояди!

В началото на април природозащитен екип на БДЗП предотврати безпокойство на двойка египетски лешояди в Източна България в критичен за гнезденето й момент. Димитър Великов и Галин Господинов с тревога забелязали работеща недалеч от птиците машина. След разговор и убеждаване на работещите хора, машината била спряна, с ангажимент работата да продължи едва след отглеждането на малките.

още>
Стартира охраната на едно от гнездата на Египетския лешояд [2010-04-16 13:44:05]
Стартира охраната на едно от гнездата на Египетския лешояд

Вече 15-ти ден Димитър Неделчев - активен доброволец на БДЗП охранява едно от рисковите гнезда на египетския лешояд в Северна България. Митко е застанал на безопасно разстояние от гнездото с видимост към скалата, където гнездят лешоядите и вече е изписал почти цяла тетрадка с ценна информация за гнездовата биология на вида.

още>
Египетският лешояд в Турция [2010-04-16 13:15:23]
Египетският лешояд в Турция

Египетският лешояд намалява значително в голяма част от ареала на разпространение. Турция все още е една от страните с най-многобройна популация на египетски лешояд в света, оценена между 1500 и 3000 двойки. В периода от 2 до 11 април, преди загнездване, експерти от БДЗП помогнаха на колегите от Турция за първоначалното откриване на двойките птици и установяване на гнездовите им скали в район с площ от около 2000 км². Установената гъстота между двойките е висока. Често са наблюдавани двойки заели гнездови скали само на около километър една от друга и въпреки това много рядко са наблюдавани обичайните за ареала на Балканите териториални конфликти между съседните двойки. Голямата гъстота и слабо изразената териториалност, вероятно се дължат главно на изобилната хранителна база и наличието в целият район на множество подходящи гнездови скали.

още>
Информационни табла за орнитологично важните места по р. Дунав [2010-04-16 11:41:43]
Информационни табла за орнитологично важните места по р. Дунав

В рамките на проект „Опазване на ключовите местообитания на световно застрашените видове птици в долното течение на р. Дунав”, финансиран от Whitley Fund for Nature бяха изработени и поставени 7 информационни табла посветени на опазването на ОВМ в долното течение на р. Дунав, които са част и от европейската екологична мрежа Натура 2000.
 

още>
Приключи пролетното еко училище в Бургас [2010-04-16 10:07:51]
Приключи пролетното еко училище в Бургас

От 6 до 9 април се проведе дългоочакваното пролетно eко училище в района на Странджа планина. В него взеха участие 30 деца от няколко училища в Бургас, с които БДЗП целенасочено работи. Eко училището е част от образователната програма на БДЗП Бургас и е сред дейностите по проект "Здраве за щастие - мрежа от училища, утвърждаващи здраве", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013", в който Дружеството е партньор. В него участват Сдружение "Равновесие", Община Бургас, ОУ "Христо Ботев" - кв. "Победа", ОУ "Христо Ботев" - кв. Сарафово и ОУ "Васил Левски" - гр. Българово.

 

още>
4 нови изкуствени гнезда за царски орел бяха поставени с помощта на експерти от ММЕ [2010-04-14 19:09:45]
4 нови изкуствени гнезда за царски орел бяха поставени с помощта на експерти от ММЕ

Eксперти от партньорската организация ММЕ – BirdLife Унгария гостуваха на Българско дружество за защита на птиците, като част от дългогодишното успешно сътрудничество между природозащитниците от двете страни. Те съдействаха за поставянето на 4 нови изкуствени гнезда за царски орел. Местообитанията с подходящите за дейността дървета бяха предварително набелязани от експерти на БДЗП, като бяха взети под внимание редица важни фактори - наличие на хранителен ресурс, минимално човешко безпокойство, липса на опасни стълбове от електропреносната мрежа и др.

още>
Не са намерени мъртви птици при обхождане на електропреносната мрежа в района на Бургаските езера [2010-04-14 17:26:50]
Не са намерени мъртви птици при обхождане на електропреносната мрежа в района на Бургаските езера

Не са намерени мъртви птици при обхождане на част от въздушните електропроводни линии, минаващи в близост до Бургаските езера. Това установи екип от седем експерта и доброволци наБДЗП. Те извършиха проверка на осем електропровода, разположени в северната част на Атанасовско езеро и езерото Вая през почивните дни.
Проучвания на потенциално опасните за птиците електрически стълбове ще се извършва всеки месец в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” към финансовия инструмент на Европейската общност LIFE+.

още>
Полицията разследва инциденти с незаконни отровни примамки [2010-04-14 05:37:44]
Полицията разследва инциденти с незаконни отровни примамки

Полицията започна разследване на няколко случая за използване на незаконни отровни примамки в района на град Елхово. В края на февруари тази година екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) посети околностите на с. Гранитово, община Елхово след подадена информация от ловци за незаконно използване на отрова в региона. Последва официално подаден сигнал от БДЗП до РИОСВ Стара Загора, РВМС Ямбол и МВР Елхово, в следствие на който Прокуратурата в гр. Елхово започва проверка по случая. През изминалия период представители на МВР Елхово събраха допълнително информация за подобни случаи в селата Трънково, Мелница и Малко Шарково, като при последния случай екип на БДЗП намери мъртъв до гнездото му царски орел, който е Световно застрашен вид и изключително рядък в България и Европа.

още>
Зелени дни в София [2010-04-14 04:34:22]
Зелени дни в София

От 15 до 18 април в София, в градинката пред Народния театър „Иван Вазов” ще се проведе еко-фестивала ЗЕЛЕНИ ДНИ. Програмата е изключително богата и разнообразна – включва панаирно изложение на продукти, произведени по щадящ природата начин, представяне на възможности за еко-туризъм, зелен кинофестивал, фотоизложби и конкурс, различни работилници, международна конференция за устойчив туризъм и др.
БДЗП ще представи проекта Лайф+ Опазване на царския орел и ловния сокол в България съвместно с партньорите ни от Дирекция на Национален парк Централен Балкан.
Повече за Зелените дни: http://www.predizvikatelstva.com/zeleni/index.php

още>
Пролет с МОГИ [2010-04-13 11:31:02]
Пролет с МОГИ

В априлския брой на „Моги зелената маймуна” разговаряме за Земята и следите, които оставяме по нея. БДЗП и МОГИ помагат на птиците да намерят нови домове. В новата рубрика „Кухнята на Моги” тръгваме по следите на изчезналия витамин и научаваме какво е био храна. И още много интересни и весели приключения - Потърсете МОГИ в офисите на БДЗП!
 

още>
Работна среща между експерти от проекта LIFE+ и EVN [2010-04-13 11:16:01]
Работна среща между експерти от проекта LIFE+ и EVN

Загиването на птици от токов удар при кацане на необезопасени стълбове и съоръжения e една от най-сериозните заплахи и причини за смъртта на световно застрашени грабливи птици, сред които царският орел и ловният сокол. Добрите практики при изолирането на ел. стълбове бяха представени пред представители на електроразпределителната компания EVN от експерти от Унгарското орнитологично дружество (ММЕ - BirdLife Унгария) – партньор на БДЗП по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. Това се случи по време на работна среща в централата на EVN в Пловдив.

още>
Телата на два от загиналите царски орли бяха открити в Турция [2010-04-13 11:04:45]
Телата на два от загиналите царски орли бяха открити в Турция

Двата царски орела, снабдени със сателитни предаватели, чиято съдба беше неизвестна в продължение на няколко месеца, бяха открити в Турция. По време на експедиция нашите колеги Ивайло Ангелов и Цветомира Йоцова намериха останки от Дарик и неговия сателитен трансмитер. Има данни за причините за смъртта на царския орел - той е намерен в непосредствена близост до най-опасния тип електрически стълб, който най-вероятно е виновен за фаталния край на младия орел.
Мара – друг млад орел, чиито трансмитер спря да предава на 3 декември миналата година и оттогава не бяха открити данни за съдбата й или останки от тялото й, беше намерена в европейската част на Турция, близо до град Текирдаг.
 

още>
Курс "Опазване на биоразнообразието" БФБ и БДЗП [2010-04-12 03:22:52]
Курс

Заповядайте на 13 април (вторник), от 18:30 часа в зала 163 на Биологически факултет на СУ "Кл. Охридски на презентацията Мониторинг на обикновените видове птици или "Обикновени ли са „обикновените” видове?"
Какви са тенденциите в популациите на широкоразпространените видове птици ще разкаже Йордан Христов - Отговорник по мониторинга в програма "Природозащита" на БДЗП.
 

още>
В Шабла се състоя обучение на тема 'ЕКОТУРИСТИЧЕСКИ БИЗНЕС: ВЪЗМОЖНОСТИ И ПЕРСПЕКТИВИ' [2010-04-11 12:11:40]
В Шабла се състоя обучение на тема 'ЕКОТУРИСТИЧЕСКИ БИЗНЕС: ВЪЗМОЖНОСТИ И ПЕРСПЕКТИВИ'

Тридневно обучение „Екотуристически бизнес: възможности и перспективи”, в периода 9 – 11 април 2010 година, събра собственици и представители на средства за подслон и места за настаняване в община Шабла.
Принципите за водене на туристи в чувствителни зони, възможностите за рекреация и странични дейности, които се съчетават с екотуризма, успешни примери от България и страни от Европейския съюз, бяха сред темите, представени на семинара.

още>
Деца от цяла Европа проследяват мигриращите птици в Жива пролет [2010-04-10 04:51:37]
Деца от цяла Европа проследяват мигриращите птици в Жива пролет

Малко повече от месец след официалното стартиране на Жива пролет интернет базираната европейска инициатива за проследяване на пролетната миграция – в интернет сайта на кампанията са регистрирани повече от 7000 наблюдения на птици от цяла Европа. В наблюденията участват деца и възрастни от 35 държави; училища се включват в инициативата с цели класове.
Подобно на предишните години, и тази година пролетта настъпи най-напред в Италия, Испания, Малта, Португалия и Кипър. Повече от половината наблюдения до сега са на птици от вида селска лястовица, докато кукувиците са наблюдавани или чувани най-рядко.

още>
СЪБОР НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БДЗП 2010 [2010-04-07 04:40:48]
СЪБОР НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БДЗП 2010

Тази година традиционният Събор на членовете на БДЗП ще се проведе през първия уикенд на август, 7-8. Получихме три предложения за мястото на неговото провеждане, за които проведохме електронно гласуване на интернет страницата на БДЗП. Най-много гласове получи предложението за провеждане на Събора в
Бивак „Бяла река”, гр. Калофер, НП Централен Балкан. Запазете си свободни първите събота и неделя на август и очаквайте подробности за организацията в началото на юли!

още>
Две бели пухчета - Първите малки на морски орли за тази година [2010-04-06 13:44:58]
Две бели пухчета - Първите малки на морски орли за тази година

При провеждането на редовния мониторинг на гнездовата популация по р. Дунав на най-големия срещащ се в България орел се установи, че при една от най-ранно пристъпилите към гнездене двойки вече има излюпени две малки орлета. На 02 април т.г. екипът на БДЗП успя да наблюдава изключително интересни моменти от живота на морските орли.

още>
Пролетно залесяване в Бургас [2010-04-06 13:35:38]
Пролетно залесяване в Бургас

Успешно приключи пролетното залесяване в бургаското основно училище „Христо Ботев”. То бе организирано от БДЗП Бургас и беше съчетано с инициативата на училището и Общината за пролетно почистване на града. Всеки клас засади свое дръвче, за което децата сами ще се грижат.

още>
Къщички за вечерна ветрушка в Софийско [2010-04-06 13:20:56]
Къщички за вечерна ветрушка в Софийско

И през 2010 год. БДЗП продължава да работи по опазването на вечерната ветрушка (Falco vespertinus). 31 гнездилки за този световно застрашен вид поставиха доброволците на БДЗП – Свищов. Къщичките бяха монтирани в подходящи за вида местообитания в района около град София – Драгоманско блато, Алдомировско блато, рибарници Петърч, Равно поле и Елин Пелин. Екипът разполага с данни за наблюдения на вида в района, най-вече по време на миграция.

още>
Курс "Опазване на биоразнообразието" [2010-04-06 12:39:11]
Курс

Заповядайте на 8 април (четвъртък), от 18:30 часа в зала 163 на Биологически факултет на СУ "Кл. Охридски" на презентация на тема: "Особености на малтийския национален лов" или - Къде е касапницата на мигриращите през Средиземно море 170 вида грабливи и пойни птици? Преживелици и впечатления ще разкаже Павлина Михайлова, журналист и магистър по опазване на околната среда и доброволец в акцията "Тениска с надпис срещу пушка с патрони".
Повече за ситуацията в Малта научете от нашите колеги от BirdLife Malta.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax