избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини
Невероятно! Ято от 10 момини жерава край Шабла [2013-03-25 11:19:56]
Невероятно! Ято от 10 момини жерава край Шабла

10 възрастни индивида от редкия за страната вид момин жерав (Grus virgo) бяха наблюдавани на 23.03.2013 г. (събота) край Шабленската тузла. Наблюдението беше направено в периода 12:15 до 13:00 от Михаил Илиев, Валентин Катранджиев и Димитър Димитров от БДЗП, които извършваха последния за този полеви сезон мониторинг на зимуващи гъски в района на Шабленския езерен комплекс.

Компания на момините жерави правеше и един сив жерав, което позволи доста лесното им първоначално разпознаване в полет. В последствие жеравите бяха наблюдавани и фотографирани отново кацнали в пшенична нива югозападно от Шабленската тузла.
 

още>
Благоприятни промени за земеделските производители по мярка 214 [2013-03-22 06:14:33]
Благоприятни промени за земеделските производители по мярка 214

На 12 март т.г. в Държавен вестник бяха публикувани измененията в наредба 11 на мярка 214 "Агроекологични плащания". В промените се урежда разширяването на специализираните слоеве по агроекологичните дейности за "поддържане местообитанията на царския орел и египетския лешояд" и "поддържане местообитанията на зимуващите видове гъски", на ниво землища.

още>
Отново неповторимо риалити в гнездо на ловен сокол в Унгария [2013-03-20 13:15:35]
Отново неповторимо риалити в гнездо на ловен сокол в Унгария

Световно известната двойка ловни соколи, които през 2012 г. бяха едни от най-гледаните в нета диви птици на планетата, и тази година е в същото гнездо пред уеб камерата на стълб за високо напрежение някъде в просторите на Унгария.

Камерата е монтирана от MAVIR (унгарската компания – оператор на високоволтовата електропреносна мрежа) и ММЕ (БърдЛайф Унгария) в рамките на международния проект „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия”, финансиран по програмата Лайф+ на Европейския съюз.

След 18 март 2013 г. всеки желаещ може да надникне в интимния им и непознат свят, да се докосне до най-съкровените мигове от живота им, да научи невероятни неща за битието им и да се влюби в тези прекрасни птици. Или... да направи дипломната си работа върху бюджета на времето при гнездене на двойка ловни соколи, ако е прагматичен завършващ студент... Тепърва има излюпване на малките, хранене и други неща, които не се виждат всеки ден! И всичко това – на http://sakerlife2.mme.hu/bg/content/webcam-1 .

За улеснение на по-любознателните – женската е с орнитологичен и PIT пръстени и е по-напетнена по гърлото. Мъжкият е без пръстени (естествено, колко съпрузи носят брачните си халки!), с по-бяло гърло и по-ярко жълти крака. Най-лесно ще ги различите, когато се сменят за мътене на трите си яйца, обикновено по-рано сутрин.

още>
Емо и Майчо – в навечерието на пролетта [2013-03-19 16:04:22]
Емо и Майчо – в навечерието на пролетта

След като презимуваха успешно втората си поредна зима, екипираните със сателитни предаватели морски орли Емо и Майчо започнаха своите пролетни скитания по река Дунав.

През последните седмици и двата орела се задържаха в тяхната временна квартира, дунавската островна група между Русе и Тутракан, като все по-често прекарваха ежедневието си в Румъния. Значителен брой от получаваните на всеки 1-2 часа GPS сигнали идваха от румънските обработваеми земи край брега. Това поведение накара екип на Румънското орнитологично дружество/БърдЛайф Румъния да провери мястото и да се опита да открие орлите и наблюдава тяхното поведение.

още>
Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие [2013-03-18 16:45:12]
Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие

16 март 2013 г. Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие. Това установи екип на Българско дружество за защита на птиците, проучващ морските птици в Черно море.

За първи път на юг от Бургас е документирано сигурно гнездене на качулат или както още го наричат среден корморан. Наблюдението е на Владимир Младенов, Диян Русев, Галина Мешкова и Стоян Йорданов, в района на община Созопол.

По време на изследването са видени над 50 качулати корморана в полет към местата им за нощувка. Голяма част от наблюдаваните птици са млади, което означава че все още не се размножават, докато възрастните качулати корморани, в тяхното характерно брачно оперение, се събират по двойки и заемат скалните ниши за гнездене.

още>
БДЗП организира информационни срещи със земеделски производители [2013-03-15 16:52:39]
БДЗП  организира информационни срещи със земеделски производители

Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ организира срещи със земеделски производители във Варненско - Дългопол, Провадия, Аврен.

Основната причина е необходимостта от разясняване на възможностите за кандидатстване по новите агроекологични дейности за опазване местообитанията на египетския лешояд, царския орел и зимуващите видове гъски на мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013г . Срещите са отворени за всички желаещи граждани от тези региони и ще се проведат както следва:

Провадия на 19.03.2013г – вторник от 10.00часа в зала № 119 на Община Провадия, ул.“Дунав“ №39 .
Дългопол на 19.03.2013г – вторник от 14.00часа в залата на общински съвет - сграда 2 на Община Дългопол, ул.“Г.Димитров“ № 105
Аврен на 20.03.2013г – сряда от 10.00часа в заседателната зала на Община Аврен
 

още>
БДЗП представи пред МОСВ данни за конфликта на дивите птици с електропреносната мрежа [2013-03-15 16:01:09]
БДЗП представи пред МОСВ данни за конфликта на дивите птици с електропреносната мрежа

По инициатива на БДЗП на 13.03.2013 г. се проведе информационна среща в МОСВ на тема „Смъртност на диви птици, причинена от надземната електрическа инфраструктура“.
Срещата беше организирана в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България“ и се проведе в МОСВ. Участие взеха представители на министерството от Дирекция „Национална служба за защита на природата“, Дирекция „Превантивна дейност“ и отделите „Натура 2000“, „Биологично разнообразие“ и „ОВОС и ЕО“.

още>
БДЗП организира презентация на тема "Птиците в градината" в Добрич [2013-03-15 14:58:36]
БДЗП организира презентация на тема

Тази събота, 16 март, членовете и приятелите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в Добрич ще имат възможност да посетят две интересни презентации във Вила ди Полета.

От 16 часа Ивайло Иванов от БДЗП ще изнесе презентация на тема "Птиците в градината".

В 17 часа е началото на презентацията на Косъо Стамболиев от еко селище - Родово имение "Изворче" на тема - Въведение в пермакултурата, формиране на общности в еко селищата, природосъобразен начин на живот.

още>
Амфибийна машина коси тръстика в защитена местност „Пода“ край Бургас за пръв път в България

Специализирана техника, позволяваща безопасно косене на тръстика във вода се използва за пръв път в България в защитена местност „Пода” край Бургас. В продължение на няколко дни ще бъде извършено пилотно окосяване на тръстикови масиви в защитена местност „Пода” и поддържан резерват „Атанасовско езеро”. Ще бъдат почистени от тръстика първите един до два хектара за двете защитени територии.
Повече може да видите и прочетете тук:
http://www.burgaslakes.org/details/Novini/Amfibiyna-mashina-kosi-trystika-v-zashtitena-mestnost-Poda-kray-Burgas-za-pryv-pyt-v-Bylgariya/node/79/subnode/622/За повече информация:
Мариана Вълчева
Връзки с обществеността
0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org
 


Окосен участът в Почистване на тръстика с амфибия
Окосен участът в Почистване на тръстика с амфибия
Елате заедно да посрещнем Пролетта и .... Египетските лешояди [2013-03-15 07:45:29]
Елате заедно да посрещнем Пролетта и .... Египетските лешояди

На 14.03 2013 г. в Русе, Българското дружество за защита на птиците съвместно Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе отбелезязаха настъпването на Пролетта под мотото: Елате заедно да посрещнем Пролетта и .... Египетските лешояди

Началото на Пролетта е свързано с едно от най-вълнуващите и загадъчни явления в света на птиците – тяхната миграция. Всяка година те изминават хиляди километри, за да достигнат до места с по-топъл климат. И отново в края на зимата те поемат същия този път, за да се върнат при нас.Миграцията прави възможно оцеляването на птиците, но същевременно тя е и изключително рискова за тях. По време на дългия полет, както и на местата за зимуване част от тях намират смъртта си.

Как изглеждат тези места? Кои са първите видове, които се завръщат? Защо с тях свързваме идването на Пролетта?

Инициативата на БДЗП и РИОСВ-Русе, посветена на отговорите на тези въпроси, беше адресирана едновременно към две адудитории – деца и възрастни.

още>
Малък тръстиков масив в защитена местност „Пода“ до Бургас бе успешно изгорен [2013-03-14 15:45:56]
Малък тръстиков масив в защитена местност „Пода“ до Бургас бе успешно изгорен

За пръв път в България успешно бе приложен метод за възстановяване на влажни зони, чрез изгаряне на тръстика.
Опитът бе проведен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в защитена местност „Пода” край Бургас. Там миналата седмица бе изгорен малък тръстиков масив. Преди десетилетие са правени подобни опити в резерват „Сребърна” и на територията на бургаските езера, но и двата неуспешни.

още>
ПОСЛЕДНИ ЩРИХИ ОТ МОНИТОРИНГА НА ГЪСКИТЕ В КРАЙМОРСКА ДОБРУДЖА [2013-03-13 14:20:54]
ПОСЛЕДНИ ЩРИХИ ОТ МОНИТОРИНГА НА ГЪСКИТЕ В КРАЙМОРСКА ДОБРУДЖА

Март месец е и полевата работа по мониторинга на зимуващите гъски е към своя край.

На 9-ти март екипи на БДЗП посетиха Шабленския езерен комплекс и Дуранкулашкото езеро с търсене на последните останали в района диви гъски. Уви, всички червеногуши са поели от зимните си квартири в региона по дългия път на север към Сибир. Скоро няма да ги видим отново. Оставаме с очакването за нови незабравими срещи с този уникален вид следващата зима.

още>
Хиляди българи се включиха в кампанията „Зрънце любов“ на БДЗП [2013-03-13 08:03:51]
Хиляди българи се включиха в кампанията „Зрънце любов“ на БДЗП

Хиляди българи се включиха в инициативата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за зимно подхранване на пойните птици „Зрънце любов”, като поставиха своя хранилка пред блока и в парка или по друг начин.
 

още>
Курс "Опазване на биоразнообразието" Българска фондация Биоразнообразие [2013-03-12 16:01:59]
Курс

Tемата: "От Адис Абеба през Афар до Амхара: един разказ за лешояди,хора и диви абисински земи"
Лектор: д-р. Стоян Николов, Ръководител на проект „Помощ за египетския лешояд" към Българско дружество за защита на птиците.
 

още>
БДЗП организира творческа работилница за деца и родители в Добрич [2013-03-12 12:16:34]
БДЗП организира творческа работилница за деца и родители в Добрич

Българско дружество за защита на птиците организира весела творческа работилница за деца и родители, наречена "Полет с птиците на Добрич“. Наш домакин ще бъдe Вила ди Полета.
С много игри и забавления елате заедно да опознаем птиците на Добрич.

още>
Дайте своя глас в подкрепа на зелената икономика [2013-03-12 11:32:44]
Дайте своя глас в подкрепа на зелената икономика

На 13 март евродепутатите за пръв път ще имат властта и възможността да
гласуват реформите на Общата селскостопанска политика (ОСП), която
представлява 40% от европейския бюджет.
Дайте своя глас в подкрепа на правилните решения - за опазването на околната среда и в подкрепа на зелената икономика, като изпратите писмо от посочения линк:
bit.ly/WuybBn
Вашето писмо ще достигне до депутатите в Европейския парламент(ЕП ), ръководители на политически групи в ЕП и журналисти.
За истинска зелена реформа на селскостопанската политика!

още>
In Memoriam [2013-03-11 07:44:39]
In Memoriam

Снощи нашият приятел и колега Димо Димчев си отиде от този свят.
За всички, които го познаваха той си остава един от най-различните хора, еколог по душа и свободен дух, който палеше с идеите си младите умове.
Димо е една от знаковите фигури за развитието на природозащитата в Бургас.
Почивай в мир, Димо или лети на своя мотор по пътя към следващият живот!

БДЗП изказва най-дълбоки съболезнования на семейството и всички опечалени!

още>
БДЗП обявява конкурс за Отговорник членство и Регионален координатор за София [2013-03-06 16:02:08]
БДЗП обявява конкурс за Отговорник членство и Регионален координатор за София

Във връзка с развитието на организацията и нарасналата нужда от комуникация и обратна връзка с ключовите публики, БДЗП обявява свободна позиция за
Отговорник членство и Регионален координатор за София
Описание на позицията, както и информация за изискванията, ще намерите в приложения документ. Краен срок за подаване на документи за кандидатстване: 8.03.2013 г.

още>
Повече от 270 граждански организации настояват за реформи в ОСП, които подкрепят устойчивото развитие в селско стопанство и селските райони [2013-03-05 12:33:20]
Повече от 270 граждански организации настояват за реформи в ОСП, които подкрепят устойчивото развитие в селско стопанство и селските райони

Брюксел, сряда, 28 февруари 2013г. Днес беше изпратено отворено писмо до членовете на Европейския парламент(ЕП), подписано от 270 организации от цяла Европа[1]. Писмото отразява загрижеността на гражданските организации за настоящите реформи в Общата селскостопанска политика (ОСП) и за тяхното лошо управление от страна на Комитета за Селско стопанство и развитие на селските райони към ЕП и подготвоката на гласуването им на пленарното заседание на 13 март. 

още>
Ще научим ли повече за червеногушата гъска? [2013-03-05 11:56:06]
Ще научим ли повече за червеногушата гъска?

Отговор на този въпрос предстои да разберем от поставените през февруари 2013 г. радио и сателитни GPS предаватели на червеногуши гъски в рамките на проект LIFE+ "Сигурни зимовища за червеногушата гъска".
В очакване на първите данни от предаветелите, предлагаме на вашето внимание кратко видео, което показва процеса на поставяне на предавателите и обснява защо ценим толкова високо този успех:
http://www.youtube.com/watch?v=XJ0xVaepDG0

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax