избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011
Работилница за хвърчила [2011-06-09 10:41:10]
Работилница за хвърчила

На 7 юни 2011 година от 14 часа в Зеления образователен център в гр. Шабла Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира работилница за хвърчила за малките жители от района. Инициативата беше проведена като подготовка за Фестивала на хвърчилата, който ще се проведе в края на месец септември по проекта на БДЗП за опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска. 

още>
Нова интернет страница „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия‛ [2011-06-08 09:06:48]
Нова интернет страница „Опазване на ловния сокол  в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия‛

От 1 юни 2011 г. е активна на български език новата интернет станица на международния проект LIFE+ „Опазване на ловния сокол е Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” (LIFE09 NAT/HU/000384), в който БДЗП е патньорът за нашата страна: http://sakerlife2.mme.hu/bg/content/opisanie-na-proekta

още>
Заповядайте на природозащитна бригада в Шабла, на брега на морето! [2011-06-07 14:28:25]
Заповядайте на природозащитна бригада в Шабла, на брега на морето!

За втора поредна година община Шабла става домакин на природозащитна бригада с три основни цели: опазването и грижата за естествените местообитания в общината; създаването на приятелски отношения между хора от цяла България и от чужбина, обединени от общия интерес към българската природа; и трето, популяризирането на концепцията за доброволчеството.
Повече информация за бригадата и формуляр за участие може да изтеглите от тук.

още>
БДЗП с най-красивия щанд на първи бургаски зелен фестивал [2011-06-07 12:48:23]
БДЗП с най-красивия щанд на първи бургаски зелен фестивал

Екипът на Българско дружество за защита на птиците в Бургас работи усилено през почивните дни за доброто представяне на дружеството пред бургазлии и гостите на града. С усмивка и добро настроение бяха посрещани и изпращани всички посетители на щанда ни на първия бургаски зелен фестивал. Фурор предизвикаха значките на птици, бозайници, земноводни, влечуги и насекоми, които предлагахме на изложението. 

още>
БДЗП обявява конкурс за назначаване на отговорник биоразнообразие по проект „Живот за Бургаските езера” [2011-06-03 11:57:14]
БДЗП обявява конкурс за назначаване на отговорник биоразнообразие по проект „Живот за Бургаските езера”

В рамките на стартиралия в началото на 2010г. проект „Живот за Бургаските езера”, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз, Българско дружество за защита на птиците обявява конкурс за назначаване на отговорник биоразнообразие.
Подробно описание на позицията, както и информация за изискванията, ще намерите в приложените документи.
Отговорникът за биоразнообразието ще работи в офиса на проекта, който се намира в ПЗЦ „Пода” край гр.Бургас.
Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 17.06.2011г. до 17:00 часа.
Моля изпращайте попълненото заявление за работа само на e-mail: manouela@bspb.org


 

още>
БДЗП обявява конкурс за назначаване на отговорник за образователните дейности по проект „Живот за Бургаските езера“ [2011-06-02 10:50:11]
БДЗП обявява конкурс за назначаване на отговорник за образователните дейности по проект „Живот за Бургаските езера“

В рамките на стартиралия в началото на 2010г. проект „Живот за Бургаските езера”, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз, Българско дружество за защита на птиците обявява конкурс за назначаване на отговорник за образователните дейности.
Подробно описание на позицията, както и информация за изискванията, ще намерите в приложените документи. Отговорникът за образователните дейности ще работи в офиса на проекта, който се намира в ПЗЦ „Пода” край гр.Бургас.
Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 17.06.2011г. до 17:00 часа.
Моля изпращайте попълненото заявление за работа само на e-mail: manouela@bspb.org
 

още>
Втора статия за птиците и България в сайта на звездата от Animal Planet Джеф Коруин [2011-06-01 07:12:31]
Втора статия за птиците и България в сайта на звездата от Animal Planet Джеф Коруин

Вече е факт и вторият материал на 16-годишната ни доброволка Люси Димитрова от Враца, публикуван в сайта на Джеф Коруин. Люси написа увлекателен материал за връзката между синигерите и кислорода под заглавие „Oxygen? Thank the Great Tits for it!” http://www.ecomii.com/blogs/jeff-corwin-citizen-blog/2011/05/27/oxygen-thank-the-great-tits-for-it/. В него се разказва за кампанията на списание „Осем” – „Да спасим в суматохата кестените” , където БДЗП взе участие с поставянето на 30 къщички за птици, които да приютят малките „спасители на гората”.
Материалът на Люси завършва с провокацията „И така птиците дават своя принос за предотвратяването на глобалното затопляне. А ти?”
 

още>
Бургас „за един бургаски пеликан” [2011-06-01 04:59:52]
Бургас „за един бургаски пеликан”

Благотворителна изложба “За един Бургаски пеликан” с разпродажба на фотографии на птици ще бъде представена на 2 юни 2011 г. (четвъртък) в Културен център „Морско казино” – зала „Петя Дубарова”. С тази благотворителна кауза Българска Фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците дават възможност на бургазлии да се присъединят към инициативата им за изграждане на скулптура на пеликан като им помогнат в събирането на необходимите средства.

още>
Срещи на поддръжниците и доброволците по проект „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска” [2011-06-01 04:40:59]
Срещи на поддръжниците и доброволците по проект „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска”

На 27 май 2011г. в Зеления образователен център – гр. Шабла се проведе първата работна среща с групата на поддръжниците по дейност D8 – „Изграждане на обществено разбиране и включване на местните общности в дейности, касаещи червеногушата гъска чрез създаване на местна група от поддръжници“.

още>
Да почистим заедно резерват Ропотамо! [2011-05-30 05:16:57]
Да почистим заедно резерват Ропотамо!

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас ви кани за участие в традиционното почистване на резерват Ропотамо, което ще се проведе на 3 юни (петък) по повод предстоящия Ден на околната среда в рамките на националната кампания на МОСВ „Обичам природата и аз участвам”.
Сборният пункт е паркинга пред РИОСВ-Бургас (сградата в която се намира Бюрото по труда). Часът на тръгване на автобусите е 9.00 !

още>
Египетски лешояд опръстенен в България, наблюдаван в Израел [2011-05-29 12:30:52]
Египетски лешояд опръстенен в България, наблюдаван в Израел

На 24.05.2011 г. на площадка за подхранване на лешояди в пустинята Негев в Израел е наблюдаван и фотографиран египетски лешояд с цветен пръстен поставен в България. Лешояда е опръстенен от БДЗП на 24.07.2008 г. като неизлетяло малко в гнездо в Североизточна България близо до Черно море. Това е първия чуждестранен египетски лешояд, наблюдаван в Израел. По време на наблюдението на площадката са присъствали и 42 други египетски лешояди.

още>
Спрян проект за изграждане на ветрогенератори, застрашаващ лешоядите в Източните Родопи [2011-05-28 09:53:36]
Спрян проект за изграждане на ветрогенератори, застрашаващ лешоядите  в Източните Родопи

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова спря инвестиционно предложение, след жалби на БДЗП и Зелени Балкани. Проектът за строеж на ветрогенератори в района на Момчилград, застрашава популацията на световнозастрашения египетски лешояд, а също така и на други видове като включените в Червената книга на България белоглав лешояд, черен лешояд, царски орел, сокол орко, късопръс ястреб.

още>
БДЗП с участие в първите „Зелени дни в Бургас“ [2011-05-28 09:46:01]
БДЗП с участие в първите „Зелени дни в Бургас“

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) ще вземе участие в „Зелени дни в Бургас”. Поканата идва от организаторите Българска Фондация Биоразнообразие и Община Бургас. Дните посветени на „зелената идея” ще се случат за пръв път в морския град от 1 до 7 юни включително, а БДЗП ще разкрие самостоятелен щанд на панаирното изложение. На него ще бъде представена дейността на природозащитната организация с помощта на доброволци, както и ще бъдат достъпни за публиката материали, като значки на различни видове птици от нашата природа, тениски, хранилки и къщички за птиците в градска среда. На всички гости на изложението ще бъде предоставена възможността с помощта на орнитолози и специална техника (оптични тръби и бинокли) да наблюдават птици, обитаващи морската градина на Бургас. Всички желаещи в групи с водач – орнитолог ще правят кратки турове в Приморския парк.

още>
Птиците на защитена местност „Пода” станаха „модели” на млади художници [2011-05-28 06:08:17]
Птиците на защитена местност „Пода” станаха „модели” на млади художници

Птиците на защитена местност „Пода” се превърнаха за часове в „модели” на 17 млади художници от СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас. Младите таланти водени от техният преподавател г-жа Дотка Калъчева бяха гости на Природозащитен център „Пода” в края на миналата седмица. След като се запознаха с птичето богатство на защитената територия учениците участваха в томбола, в която избраха „модела”, който да нарисуват в рамките на еднодневния пленер. Събитието бе организирано от екипа на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE + на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.
 

още>
Сателитни предаватели проследяват живота на морски орли [2011-05-28 02:33:44]
Сателитни предаватели проследяват живота на морски орли

Два млади морски орли (Haliaeetus albicilla) бяха маркирани със сателитени предаватели на 27 май на един от дунавските острови на територията на Природен парк „Персина”, до гр. Белене. Освен поставените предаватели, експертите на БДЗП взеха кръвни проби за провеждане на токсикологични и генетични анализи, които ще бъдат извършени в немския институт по зоология и проучване на дивата природа в гр. Берлин. Цветни алуминиеви пръстени пък ще отличават всяко едно от орлетата. За поредна година вестник „Стандарт” осинови едно от орлетата, с което отново показа своята активна подкрепа за БДЗП в опазването на грабливите птици на България.
Вижте кратък видео материал тук.

още>
Учебна експедиция до езерото Сребърна [2011-05-26 16:12:22]
Учебна експедиция до езерото Сребърна

На 24.05.2011 год. членове на БДЗП, както и ученици от СОУ „Димитър Благоев”, СОУ „Цветан Радославов и студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – град Свищов взеха участие в експедиция до езерото Сребърна. Целта на бе доброволците да се запознаят с важността на влажните зони по р. Дунав и обучат в разпознаването на водолюбиви птици и приложимите методики на мониторинг за тях.

още>
Картали 2011 – Или как се става „природозащитник първи сан“ [2011-05-26 13:34:21]
Картали 2011 – Или как се става „природозащитник първи сан“

За шест дни южният бряг на яз. Студен кладенец беше домакин на близо 100 млади природозащитници от цялата страна, които се обучаваха от експерти в различни сфери на биологията и екологията.
Програмата на лагера беше изготвена така, че участниците сами да изберат практическите занятия, в която да се включат. До ранният следобед теренните групи по растения, насекоми, земноводни и влечуги, хищни птици, подхранване на лешояди и бозайници проучваха района около лагера, а следобедните занимания на лагеристите бяха посветени на техните творчески умения – рисуване, изработване на украшения от естествени материали, сглобяване на къщички и хранилки за птици. Вечер бяха изнасяни лекции на различни природозащитни тематики.
 

още>
Птиците на защитена местност „Пода” станаха „модели” на млади художници [2011-05-26 11:25:25]
Птиците на защитена местност „Пода” станаха „модели” на млади художници

Птиците на защитена местност „Пода” се превърнаха за часове в „модели” на 17 млади художници от СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас. Младите таланти водени от техният преподавател г-жа Дотка Калъчева бяха гости на Природозащитен център „Пода” в края на миналата седмица. След като се запознаха с птичето богатство на защитената територия учениците участваха в томбола, в която избраха „модела”, който да нарисуват в рамките на еднодневния пленер. Събитието бе организирано от екипа на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE + на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.
Снимки от пленера може да видите тук.

още>
НАТУРА 2000 „ПОРАСНА”! [2011-05-26 11:11:25]
НАТУРА 2000 „ПОРАСНА”!

Значителна крачка напред на Правителството по прилагане на Природозащитното законодателство на Европейския съюз - През миналата седмица Правителството разшири териториалния обхват на две от съществуващите защитени зони за опазване на дивите птици от мрежата Натура 2000 – „Ломовете” и „Западни Родопи” - и прие четири нови защитени зони за опазване на дивите птици – „Пирин буфер”, „Централен Балкан буфер”, „Българка” и „Рилски манастир”. Правителственото решение увеличава мрежата от защитени зони за птиците с 244 935 ха, което е 2,2% от територията на страната. Така покритието на мрежата от защитени зони за птиците става 22,6% от територията на страната. Тъй като в основната си част тези зони се припокриват със съществуващи защитени зони за местообитанията, общото покритие на мрежата Натура 2000 се увеличава с 4904,9 ха и става 34,34%.
 

още>
Интересно наблюдение на каспийски рибарки [2011-05-25 05:51:26]
Интересно наблюдение на каспийски рибарки

На 13 май 2011 год. екип в състав Георги Герджиков, Михаил Илиев, Ивайло Иванов наблюдава 4 възрастни каспийски рибарки (Hydroprogne caspia) в ОВМ „Язовир Церковски” (BG 125). Наблюдението е извършено около 17:00 часа при благоприятни метеорологични условия, докато птиците се хранят над водното огледало. Освен каспийските рибарки са наблюдавани и 4 черни, 4 белокрили и около 110 белобузи, като за последните се предполага, че е възможно гнездене. Освен големия брой рибарки бяха регистрирани и 12 гривести чапли, 6 малки корморана, 2 двойки големи гмурци и други водолюбиви птици.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax