избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
Природозащитниците от БДЗП – с нови умения и възможности [2010-05-10 10:57:46]
Природозащитниците от БДЗП – с нови умения и възможности

Приключи обучението и подготовката по скално катерене на първата група полеви природозащитници от БДЗП. Петима представители на регионалните офиси в Хасково, Варна и София успешно показаха, че са добили умения да преодоляват вертикални скални стени и високи дървета.
Специализираният курс, включващ теоретични и практически занимания, беше проведен от специалисти на Изследователски пещерен клуб „Хеликтит” (www.helictit.info). Това е поредната проява на сътрудничество между БДЗП и клуб „Хеликтит”, чиито членове вече втора година пряко подпомагат дейностите по опазването на ловния сокол.
 

още>
Първите царски орли се излюпиха в Сакар и Западна Странджа [2010-05-10 10:38:29]
Първите царски орли се излюпиха в Сакар и Западна Странджа

Две от двойките царски орли, които се охраняват от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), вече имат малки. Първите за сезона орлета се излюпиха в Сакар и в Западна Странджа. „Наблюдавахме по две малки във всяко от двете гнезда, но е възможно в някое от гнездата да има и трето”, коментира Димитър Демерджиев, отговорник по опазването на царския орел в проекта LIFE+ за опазването на царския орел и ловния сокол.

още>
8 май - Световен ден на мигриращите птици [2010-05-07 02:22:23]
8 май - Световен ден на мигриращите птици

Мигриращите птици по време на криза - този уикенд хиляди хора ще вземат участие в събитията свързани с отбелязването на Световния ден на мигриращите птици. БДЗП ще се присъедини към партньорите на BirdLife по света, за да отбележи миграцията на птиците в период на криза и да обърне внимание върху дадените обещания, касаещи някои от световно застрашените видове по света.
Програмата включва образователни програми и наблюдение на птици сред природата. На 15 май 2010 г. БДЗП ще се включи в организирания от Асоциация „Родители” в София Фамилатлон – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот.

 

още>
Зелено училище „Заедно за Натура 2000‛ събра над 100 деца и учители в с. Крапец [2010-05-05 11:41:47]
Зелено училище „Заедно за Натура 2000‛ събра над 100 деца и учители в с. Крапец

От 28 април до 2 май се проведе първото зелено училище в България, посветено изцяло на темата за Европейската екологична мрежа Натура 2000. Мероприятието бе организирано в рамките на проект „Образование за Натура 2000“, ръководен съвместно от Българско дружество за защита на птиците и Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа – клон България, финансиран от фонда за подкрепа на НПО към финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, 2009 - 2011. В зеленото училище, което се проведе в модерна туристическа база в с. Крапец (Община Шабла), взеха участие 75 ученици от 8 и 12 клас и 11 техни учители от Берковица, Белоградчик, Благоевград, Смолян, Белене, Свищов, Каварна и Провадия.

още>
Време е да премерим сили по Олимпийски [2010-05-03 10:06:21]
Време е да премерим сили по Олимпийски

За дванадесета поредна година Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) ще проведе станалото вече традиция състезание “Олимпиада по орнитология”. Инициативата бе стартирана през 1999г. в областите Хасково и Кърджали и има за цел изграждането на екологично самосъзнание и любов към природата в учениците. Състезанието е посветено на една от най-атрактивните за човека групи гръбначни животни – птиците.
Тази година състезанието ще се проведе през месеците май и юни в два кръга в областите Хасково, Кърджали, Ямбол, Бургас и Варна благодарение на съдействието на Регионалните инспекторати по образование на тези места.

още>
БДЗП взе участие в образователен форум за извънкласните дейности [2010-05-03 03:25:27]
БДЗП взе участие в образователен форум за извънкласните дейности

Представител на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) взе участие в Областния форум за извънкласна дейност, иницииран от Регионалния инспекторат по образование в град Хасково. Събитието, което е първото по рода си, събра 14 училищни клуба за извънкласна дейност от Хасково, Димитровград, Свиленград, Тополовград и с .Долно Ботево, като техни представители презентираха по изключително атрактивен начин заниманията си през изминалата година. Комисия, съставена от инспектори по образованието, учители и представител на БДЗП награди отличилите се младежи, което беше съпроводено с много смях и добро настроение.

още>
Наблюдение на редкия вид биволска чапла в Бургаското езеро [2010-04-30 12:20:52]
Наблюдение на редкия вид биволска чапла в Бургаското езеро

Рядък вид птица беше наблюдавана от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в Бургаското езеро. Разливите в непосредствена близост до защитена местност „Вая” са приютили редкия за страната ни вид биволска чапла. Само един екземпляр от вида беше регистриран по време на редовния мониторинг на водолюбивите птици, обитаващи Бургаските езера. Същите разливи са привлекателни места за хранене и на други видове птици, като мигриращите чапли, лопатарки и ибиси.

още>
Лекция за царския орел и проект LIFE+ в Софийския университет [2010-04-28 15:41:53]
Лекция за царския орел и проект LIFE+ в Софийския университет

Лекция за царския орел и проекта LIFE+ за опазването на вида в ключовите Натура 2000 зони се проведе вчера в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Николай Терзиев, отговорник по образователните дейности по проекта, разказа на участниците, повечето от които бяха студенти, за една от най-застрашените грабливи птици. В лекцията беше разказано за основните заплахи, пред които е изправен царският орел и за дейностите, които се извършват в рамките на проекта LIFE+ за опазването му.

още>
БДЗП проведе орнитологични проучвания в Европейска Турция [2010-04-28 12:03:50]
БДЗП проведе орнитологични проучвания в Европейска Турция

Експерти на БДЗП проведоха орнитологични проучвания в Европейската част на Турция съвместно с представител на Турското дружество за опазване на природата - партньор на BirdLife International. Целта на експедицията бе да установи заетите през 2010 г. територии от царски орли (Aquila heliaca) в Тракия. По време на теренните проучвания бяха проверени всички гнездови територии на вида, открити от БДЗП през предишните две години, както и четири находища на царски орел, съобщени от „Зелени Балкани”. Бяха потвърдени 26 заети територии, като в 24 от тях двойките мътят.

още>
БДЗП се включи във Фестивала на образованието [2010-04-28 11:25:39]
БДЗП се включи във Фестивала на образованието

БДЗП се включи в петия Фестивал на Българското образование, който се проведе от 22 до 24 април 2010 г. в НДК. Той събра десетки образователни институции – държавни, общински и частни училища, университети, учебни центрове, издателства, неправителствени организации и медии.

още>
БДЗП с грижа за защитена зона „Бесапарски ридове‛ [2010-04-27 15:11:16]
БДЗП с грижа за защитена зона „Бесапарски ридове‛

Между 22 и 25 април БДЗП се проведе  бригада в границите на защитена зона „Бесапарски ридове”. В бригадата взеха участие 18 човека, студенти, членове и симпатизанти. Бригадата се организира в рамките на проекта „Опазване на световно значимо биоразнообразие в пасища и ливади с висока природна стойност чрез подкрепа на традиционния местен поминък” изпълняван от Българско дружество за защита на птиците с продължителност 4 години (юли 2007 – юни 2011).

още>
Доброволци охраняват най-застрашените гнезда на царски орел [2010-04-27 14:43:27]
Доброволци охраняват най-застрашените гнезда на царски орел

Шестте най-застрашени гнезда на царски орел в Сакар, Западна Странджа и край Сливен се охраняват от доброволци на БДЗП от средата на март. Целта е двойките, които са изложени на най-голямо безпокойство, да оцелеят и да имат шанс да отгледат потомство. Част от гнездата са разположени близо до оживени пътища или до места, където се извършва стопанска дейност и това създава редица рискове.

още>
Курс "Опазване на биоразнообразието" [2010-04-26 14:49:38]
Курс

На 27.04.2010г. от 18.30ч. в зала 105 на Биологичевския факултет на СУ "СВ.Климент Охридски" ще се проведе лекция  на тема: "Властелинът на бурите. Опазване на царския орел в България".

Заповядайте!

още>
1 500 метра конфискувани бракониерски мрежи в Бургас [2010-04-26 10:03:22]
1 500 метра конфискувани бракониерски мрежи в Бургас

Бракониерски мрежи с обща дължина 1500 метра бяха конфискувани от доброволци на Българско дружество за защита на птиците и експерти на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Бургас при съвместна акция през изминалата седмица. Проверката в защитените местности „Узунгерен” и „Пода” беше извършена след подаден сигнал от природозащитниците за наличието на забранени средства за улов на риба.

още>
Съдбата на един от най-старите в Европа Национални паркове е подложена на риск [2010-04-23 11:57:07]
Съдбата на един от най-старите в Европа Национални паркове е подложена на риск

Национален парк –Татри е най-старият природен парк на територията на Словакия. Паркът е разположен в район с висока природна стойност. Значението на парка е голямо, тъй като съхранява важни високопланински екосистеми, сред които планински гори, алпийски местообитания, планински езера и извори. Въпреки природните забележителнсоти, оцеляването на парка е подложено на сериозен риск пордаи неговото райониране и застрояване. Правителството на Словакия, както и сдружение от неправителствени организации се борят за спасяването на парка.

още>
На бърдуочинг в Мароко [2010-04-22 11:29:12]
На бърдуочинг в Мароко

По случай международния ден на Земята, на 22.04.2010г. от 17.30 часа  в зала 105 на Биологическия факултет на СУ "Кл. Охридски" ще имате възможност да разберете какво може да се види в един друг район на нашата планетата - Мароко. Темата на предстоящата лекция е: "Мароко ли? Има к'во да се види, а и кой да те види!"... на бърдуочинг в Мароко. Лектори: Нели Олова, Симеон Гигов
Заповядайте!

още>
Опитите за прекратяване на незаконния лов в Малта продължават [2010-04-20 12:22:36]
Опитите за прекратяване на незаконния лов в Малта продължават

На 11 април 2010г. започна международната кампания за прекратяване на незаконния лов в Малта. Регистрирани са множество нередности свързани с лова. На много места бракониерите ловуват свободно. Направените опити да бъдат српяни остават безрезултани, същевременно на тях се откликва с агресия и насилие срещу участниците в кампанията за прекратяване на незаконния лов.

още>
Младите орли София и Топола се завърнаха в България [2010-04-20 01:34:40]
Младите орли София и Топола се завърнаха в България

Двата млади царски орела – София и Топола, чиито полет се проследява в реално време от БДЗП чрез поставените им сателитни предаватели, се завърнаха в родната България. В средата на миналия месец те поеха на обратна миграция и в момента и двате орлета се намират в България и се скитат в южната й част.

още>
БДЗП обявява КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ФОТО-ИЗЛОЖБА „България-Тайван: пътуване с птиците‛. [2010-04-19 16:01:08]
БДЗП обявява КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ФОТО-ИЗЛОЖБА  „България-Тайван: пътуване с птиците‛.

Изложбата се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)/Партньор на BirdLife International и Представителство на Тайван за Гърция, Кипър и България с партньорството на Национален природонаучен музей-БАН и
с медийното партньорство на GEO за периода от 29 септември-30 октомври 2010 в Национален природонаучен музей-БАН, София.
Българските снимки ще бъдат избрани с конкурс. Повече за конкурса научете от приложения файл.
Ще се радваме, ако споделите тази информация с вашите приятели!

още>
"Ветрогенераторите и птиците" [2010-04-19 13:39:59]

На 20 април (Вторник), от 18:30 часа в зала 163 на Биологическия факултет на СУ "Кл. Охридски", в рамките на курса "Опазване на биологичното разнообразие" ще се проведе лекция на тема: "Ветрогенераторите и птиците". Ще бъдат разгледани плюсовете и минусите на възобновяемите източници  на енергия на територията на страната.

Заповядайте!

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax