избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини
Излезе пътеводителят Кросбил за Източните Родопи [2013-04-15 12:05:32]
Излезе пътеводителят Кросбил за Източните Родопи

Източните Родопи (в България и Гърция) са описани на 256 страници чрез 18 маршрута: десет в България и осем - в Гърция. Част от тях са маршрути за кола, съчетани с кратки пешеходни разходки, а други – целодневни преходи. „Всички са приятни разходки за природолюбители, които обичат да се наслаждават на природата и имат очи за флората и фауната, а не са за хора, които искат да обходят колкото се може повече места за един ден“, както обяснява Дирк Хилберс, основател и директор на Фондация Кросбил Гайдс.

още>
Обява за събиране на орнитологична информация във връзка с докладването по чл. 12 на Директивата за птиците [2013-04-15 11:34:35]

Като член на Европейския съюз, България е задължена на всеки 3 години да докладва пред Европейската Комисия за състоянието на популациите на дивите птици. Това се изисква от чл.12 от Директивата за опазване на дивите птици (2009/147/ec).

още>
БДЗП и Регионалният инспекторат по образованието в София проведоха обучителен семинар [2013-04-15 05:23:42]
БДЗП и Регионалният инспекторат по образованието в София проведоха обучителен семинар

БДЗП и Регионалният инспекторат по образование (РИО) в град София обединиха усилия и организираха съвместно обучителен семинар за учители. 30 учители от столични училища се отзоваха на поканата и посетиха семинара в събота следобед. Темата беше „С любов към природата”.
 

още>
Новосформирана двойка царски орли се нанесе в изкуствено гнездо, поставено от БДЗП [2013-04-10 14:28:13]
Новосформирана двойка царски орли се нанесе в изкуствено гнездо, поставено от  БДЗП

Още едно изкуствено гнездо, поставено от БДЗП, бе заето от двойка царски орли в защитена зона Сакар.

Гнездото е поставено на 14 юли 2009 г. от експерти на БДЗП и MME/BirdLife Унгария в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България”.

Тази територия не е обитавана от царски орли след 2009 г. и затова населяването на гнездото е много добра новина. Двойката се състои от възрастна женска птица и мъжки 3-годишен орел. Птиците още не са снесли яйца, но ремонтират гнездото и изпълняват брачни игри.
 

още>
Над 6 500 л. отпадъци събраха доброволците на бригадата за почистване в Добрич [2013-04-08 21:17:47]
Над 6 500 л. отпадъци събраха доброволците на бригадата за почистване в Добрич

Повече от 50 чувала с битови отпадъци с общ обем над 6 500 л. бяха събрани за 2 часа по време на съботната бригада за почистване на зелената зона между ЖК Дружба и ЖК Югоизток в Добрич (пространството зад газ-станцията на бул. Русия и бившата болница Авицена).

Бригадата, която се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), успя да събере 25 доброволци, живеещи в различни части на града. Най-малкият участник бе на възраст от 6 г., а най-възрастният на 63 г.
 

още>
Царският орел Дарик II намерен прострелян край Карнобат [2013-04-08 08:01:21]
Царският орел Дарик II намерен прострелян край Карнобат

Младият царски орел Дарик II, който БДЗП проследява от 2010 г. със сателитен предавател в рамките на проекта LIFE+ Опазване на царския орел и ловния сокол, бе намерен мъртъв край гр. Карнобат.

Птицата бе открита след като гражданин се свърза с офиса на БДЗП и подаде сигнал. Тялото на орела, върху което е имало рани, е закарано от експерт на БДЗП в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора за изясняване на причините за смъртта.

още>
Запознаване с уникалното биоразнообразие на Източните Родопи [2013-04-05 11:06:06]
Запознаване с уникалното биоразнообразие на Източните Родопи

Над 520 ученици на възраст между 7 и 17 години имаха възможността да се запознаят с уникалното биоразнообразие на Източните Родопи. Те научиха много интересни факти за едни от най-редките и защитени видове растения и животни, които се срещат по тези места. Учениците се запознаха с пъстроцветните орхидеи и с магическото цвете на Орфей – родопският силивряк.
 

още>
Намерен предавателят на орела Шаци, който е в неизвестност от 7 месеца [2013-04-04 08:17:44]
Намерен предавателят на орела Шаци, който е в неизвестност от 7 месеца

На 28 март бе намерен предавателят на царския орел Шаци, който е в неизвестност от 24 август 2012 г. Проследяващото устройство спря да предава сигнал в Северна Румъния и до преди няколко дни нямахме никакви данни за съдбата на птицата.

На 22 март т.г. обаче предавателят изненадващо предаде сигнал от района на Дуранкулашкото с. Граничар, съвсем близо до българо-румънската граница. Нашият колега от БДЗП Даниел Митев, отговорник по природозащитните дейности по проекта LIFE+ „Сигурно убежище за червеногушата гъска” посети мястото от последния сигнал на предавателя и откри устройството, но без следа от птицата.Две от презрамките на сателитния предавател са били прекъснати.

още>
Изградена е нова площадка за подхранване на царски орли [2013-04-04 07:11:39]
Изградена е нова площадка за подхранване на царски орли

Нова площадка за подхранване на царски орли бе изградена от БДЗП в защитена зона „Сакар” в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”.

Площадката е разположена на стратегическо място, където ще се използва едновременно от две гнездящи двойки и от млади царски орли. Мястото е съобразено и с оглед на безопасността на орлите, като за целта е анализирана информацията, събрана от сателитното проследяване на 22 маркирани с предаватели птици в рамките на проекта.
 

още>
Как отбелязахме международния ден на птиците в Пловдив [2013-04-03 10:48:43]
Как отбелязахме международния ден на птиците в Пловдив

На 1 април в района на гребната база в парк "Отдих и култура" бе отбелязан Международният ден на птиците под надслов "Градска експедиция за наблюдение на птици в Пловдив".
Програмата бе организирана от Дирекция "Екология и управление на отпадъците" при Община Пловдив в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
 

още>
И тази година ще следим живота на египетските лешояди с камери [2013-04-02 02:18:26]
 И тази година ще следим живота на египетските лешояди с камери

Последните приготовления в очакване на египетските лешояди да се завърнат от Африка са вече приключени. След като в Гърция наблюдаващо устройство очаква завръщането на египетските лешояди, в България също поставихме една HD камера и три фотокапана. Дейността беше извършена буквално броени дни преди завръщането на първите египетски лешояди.
 

още>
Децата от ЦДГ „Васил Левски“ отбелязаха Международния ден на птиците [2013-04-01 20:38:54]
Децата от ЦДГ „Васил Левски“ отбелязаха Международния ден на птиците

Международният ден на птиците – 1ви април бе отбелязан в Целодневна детска градина „Васил Левски“ – гр. Свищов.

Децата представиха интересни и забавни песни, танци и игри свързани с най-разпространените видове птици в страната – щъркели, лястовици, кукувици, кълвачи, синигери и др.

Малчуганите се запознаха с дейностите на Българско дружество за защита на птиците в Свищов и получиха информационни материали – плакати, стикери и книжки.

още>
БДЗП организира бригада за почистване в Добрич [2013-04-01 07:33:52]
БДЗП организира бригада за почистване в Добрич

На 06 април (събота) от 10 ч. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира бригада за почистване на зелената зона между ЖК Дружба и ЖК Югоизток (пространството зад газ-станцията на бул. Русия и бившата болница Авицена) в Добрич.

Инициативата се организира със съдействието на частна профилирана гимназия “Леонардо да Винчи” и Община град Добрич.
 

още>
Състоя се първата работна среща по плана за действие за малката белочела гъска [2013-04-01 04:52:46]
Състоя се първата работна среща по плана за действие за малката белочела гъска

В периода 27 – 29 март в София се проведе семинар с международно участие за начертаване на основните рамки на плана за действие за малката белочела гъска в България. Събитието бе осъществено с подкрепата на Секретариата на АЕВА и обедини усилията на общо 14 експерта от България и Гърция.

 

още>
Стартира охраната на застрашени гнезда на царски орел [2013-03-29 17:03:38]
Стартира охраната на застрашени гнезда на царски орел

БДЗП стартира охраната на застрашени гнезда на световно застрашения царски орел (Aquila heliaca). Две от гнездата на царските орли, разположени в Защитени зони „Сакар” и „Каменски баир” вече се охраняват. Охраната има за цел да предпазва орлите главно от безпокойство и други посегателства.

Охраната на най-застрашените гнезда се извършва в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България“, който се извършва от БДЗП със съфинансиране от Европейския съюз.

още>
Доброволци засадиха 570 тополи в Сакар и Западна Странджа, за да осигурят бъдещ дом на царските орли [2013-03-29 16:55:33]
Доброволци засадиха 570 тополи в Сакар и Западна Странджа, за да осигурят бъдещ дом на царските орли

Между 11 и 17 март 8 доброволци на БДЗП залесиха 15 дка с тополи в близост до 2 от гнездата на царският орел в Натура зони „Сакар” и „ Западна Странджа”. 570 дръвчета от вида черна топола (Populus nigra) бяха засети на територията на общините Тополовград и Болярово.

Тополите са любимите дървета за гнездене на царските орли в България. Залесяването има за цел да осигури дом за орлите през идните години.

Мащабното залесяване е част от проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключови за тях местообитания от мрежата НАТУРА 2000 в България”, изпълняван от БДЗП с финансовата подкрепа на Програма LIFE на Европейската комисия.
.

още>
Новo гнездo на царски орел откритo в Европейска Турция [2013-03-29 15:51:47]
Новo гнездo на царски орел откритo в Европейска Турция

В периода 18-22 март 2013 г. експерти на БДЗП съвместно с представители на Турското дружество за опазване на природата (Doḡa Dernеgi) - партньор на BirdLife International, проведоха орнитологични проучвания в Европейската част на Турция.
Целта на експедицията бе проверяване на наличието или отсъствието на царски орли в неизследван до момента район от Тракия.

По време на теренните проучвания бе открито неизвестно до момента гнездо на царски орел. С него броят на известните гнездови територии в Турска Тракия достигна 31.

Експедицията се извършва в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България“, изпълняван от БДЗП и съфинансиран от Европейския съюз.

Вижте повече за дейностите по проекта на www.SaveRaptors.org

още>
МОНИТОРИНГ НА ГЪСКИТЕ В ДОБРУДЖА – РЕТРОСПЕКЦИЯ НА ПОЛЕВИЯ СЕЗОН [2013-03-27 03:31:55]
МОНИТОРИНГ НА ГЪСКИТЕ В ДОБРУДЖА – РЕТРОСПЕКЦИЯ НА ПОЛЕВИЯ СЕЗОН

С последното преброяване на 23-ти март приключи мониторинга на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа. Естествено нямаше много гъски – само 5 край Дуранкулашко езеро и 8 близо до Езерец, всичките големи белочели. За сметка на това миграцията на много видове птици е в разгара си и разнообразието е голямо – над 90 вида бяха открити само за няколко часа.

Най-необичайна и вълнуваща беше срещата с 10 момини жерава край Шабленската тузла. Интересни находки имаше буквално на всеки километър – „закъснели“ тундров и пойни лебеди, средни нирци и черногуши гмуркачи, „подранили“ авлига, малко белогушо коприварче, ръждивогушо ливадарче, белокрила и каспийска рибарка и др.

още>
„Пролет на живо‛ чрез средствата на Community Art - ‛Общностното изкуство‛ [2013-03-25 14:54:18]
„Пролет на живо‛ чрез средствата на Community Art - ‛Общностното изкуство‛

За трети пореден път, интериорът на сградата на РИОСВ-Русе е разнообразен с арт инсталация, съвместен проект на екип от БДЗП – Русе и РИОСВ- Русе.

Целта на инсталацията е чрез средствата на изкуството, да популяризира Международната кампанията „Пролет на живо”.
Вдъхновени от трудностите, които птиците изживяват по време на дълъгия си път обратно към Европа, проектът се стреми да покаже важността на проучването на пролетната миграция.
 

още>
ДА БРОИМ ПТИЦИ ЗАЕДНО! [2013-03-25 11:33:13]
ДА БРОИМ ПТИЦИ ЗАЕДНО!

На 24.03.2013 БДЗП стартира ежегодната кампания „ДА БРОИМ ПТИЦИ ЗАЕДНО”.

Можете ли да отделите две сутрини през май и юни, за да ни помогнете да оценим състоянието на птиците и средата, в която те се срещат? Само с приноса си от 6 часа годишно всеки любител на природата може да се включи в инициативата за преброяване на широкоразпространените видове птици.

 

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax