избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012
Карнавал на биоразнообразието – празник за децата на Бургас [2012-06-07 18:37:51]
Карнавал на биоразнообразието – празник за децата на Бургас

Тази събота - 9 юни 2012 г., децата на Бургас ще покажат в Морската градина живота в Бургаските езера. На лятната сцена „Охлюва” ще долетят калинки, пеперуди, чапли, щъркели и пеликани. На големия подиум ще крачат рачета и ще доплуват рибки. Всичко това ще се случи в поредния Карнавал на биоразнообразието, който тази година е посветен на живота в езерата на Бургас – Атанасовско, Вая и Мандра.

още>
Празник на птиците в Добрич [2012-06-07 01:26:09]
Празник на птиците в Добрич

На 9 юни Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира Празник на птиците в Добрич за деца и родители. Събитието ще се състои от 10 ч. в градината на хотелски комплекс Резиденция.
Добрич е един от градовете с най-много видове птици – тук могат да бъдат наблюдавани над 40 вида. С много игри и забавления гостите на празника ще имат възможността да научат любопитни факти за живота на птиците около нас, как и къде да ги наблюдаваме и как да живеем в хармония с тях.

още>
БДЗП отбеляза в Русе Деня на детето [2012-06-06 19:46:04]
БДЗП отбеляза в Русе Деня на детето

На 1 юни 2012 г. Българското дружество за защита на птиците организира в рамките на „Детска нощ в музея – Русе 2012” ателие „Зелена галерия“.
Чрез средствата на изкуството децата научиха повече за природата и проблемите при нейната защита. Изработените от тях „портрети” на птици, земноводни, насекоми в графичната техника – линогравюра и декорираните със синигери и пеликани еко торбички, останаха техен спомен, едновременно напомнящ за красотата на природата и апелиращ към съзнателното й опазване.

още>
Излюпи се първото египетско лешоядче за този сезон [2012-06-01 11:29:22]
Излюпи се първото египетско лешоядче за този сезон

Днес – 1 юни 2012г., се излюпи първото малко египетско лешоядче при една от двойките, наблюдавани в рамките на проект „Помощ за египетския лешояд“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Заедно с него идва и нова надежда за драстично намалялата популацията на вида на Балканския полуостров. Историята на неговия живот започва със загнездването на двойката тази пролет в скална ниша в Северна България, веднага след завръщането й от Африка.

още>
ПЗЦ „Пода? в юнското предложение на WowPaper календар [2012-06-01 10:08:31]
ПЗЦ „Пода? в юнското предложение на WowPaper календар

Юни идва с много светлина в нашето ежедневие, благодарение на Pixel Depo studio.
С радост ви представяме юнския брой на десктоп-тапета WowPaper календар, посветен на птиците и посетителския природозащитен център на БДЗП „Пода” край Бургас.

още>
БДЗП почетен член на клубовете „Млад природозащитник? и „Млад еколог? в ОУ „Христо Смирненски?- град Добрич [2012-06-01 10:01:42]
БДЗП почетен член на клубовете „Млад природозащитник? и „Млад еколог? в ОУ „Христо Смирненски?- град Добрич

Българско дружество за защита на птиците стана член на клубовете „Млад природозащитник” и „Млад еколог” в ОУ „Христо Смирненски” - град Добрич. При посещението си на езерата в района на проектa на БДЗП за опазване на червеногушата гъска, децата от двата клуба бяха толкова вдъхновени от чудния свят на птиците и написаха няколко стихчета за ключовият вид.

още>
ГОДИШЕН ДОКЛАД НА БДЗП 2011 [2012-05-31 12:49:01]
ГОДИШЕН ДОКЛАД НА БДЗП 2011

Годишният доклад на БДЗП за 2011 година очертава най-значимите резултати, постигнати в работата на организацията във факти, цифри и снимки. PDF-файл с доклада може да изтеглите оттук.
БДЗП благодари на всички свои членове, партньори, поддръжници и приятели, които направиха 2011 година толкова успешна!

още>
Изложба с ученически проекти „Градини за биоразнообразието“ [2012-05-31 03:09:40]
Изложба с ученически проекти „Градини за биоразнообразието“

На 1 юни 2012 г., от 9.30 ч., в училище „Св. Св. Кирил и Методий” - село Николово (Русе) ще се открие изложба с проекти и еко-арт творби, създадени от учениците в рамките на проекта на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) - „Градини за биоразнообразието”.  Експозицията включва принтове на дигитални проекти, еко-арт творби и инсталации на открито и фотографии, в които детската фантазия представя „мечтания училищен двор”.
 

още>
Колеги от Румъния наблюдават царския орел Шаци близо до границата [2012-05-30 18:33:05]
Колеги от Румъния наблюдават царския орел Шаци близо до границата

Колеги от природозащитната организация SOR – BirdLife Румъния, са наблюдавали и заснели царския орел Шаци, който е маркиран със сателитен предавател от БДЗП.
Орнитолозите Киприян Фантана, Йозеф Шабо и Мариус Друга са наблюдавали Шаци на 18 и 19 май в румънска Добруджа в местността Коту Ваи. По време на наблюдението времето е било изключително лошо – със силен дъжд и гръмотевична буря.

още>
Две гнезда на царски орел ограбени [2012-05-28 12:52:59]
Две гнезда на царски орел ограбени

Нов случай на ограбени гнезда на царски орел бе регистриран в Югоизточна България. При редовния мониторинг експерти от „Зелени Балкани” забелязват, че орелът, който доскоро е мътел яйцата си, е напуснал гнездото. Те установяват под едно от гнездата следи от автомобилни гуми, отъпкана трева и следи от алпийска техника по дървото с гнездото на световно застрашените птици. Кражбата се случва няколко дни преди от яйцата да се излюпят малките орлета.

още>
БДЗП в 5-тата Среща на страните членки на Афро-Евроазиатското споразумение за водолюбивите птици (AEWA) [2012-05-28 12:19:41]
БДЗП в 5-тата Среща на страните членки на Афро-Евроазиатското споразумение за водолюбивите птици (AEWA)

БДЗП беше официален участник в 5-тата Среща на страните членки на Афро-Евроазиатското споразумение за водолюбивите птици (AEWA), проведено от 14 до 18 май във френския град Ла Рошел.

Над 200 представители на министерства и държавни агенции, НПО и експерти се събраха да дискутират належащите природозащитни мерки, необходими за решаване на проблемите, стоящи пред мигриращите водолюбиви птици в Афро-Евразийския регион.

AEWA е междуправителствено споразумение, което се администрира от Програмата за околна среда на ООН (UNEP) и е посветено на опазването на мигриращите водолюбиви птици като пеликани, жерави, щъркелови, рибарки и фламинги и техните местообитания в рамките на техния ареал. Темата на срещата на страните членки бе „Мигриращите водолюбиви птици и хората – споделящи заедно влажните зони”.

още>
Поява на розови скорци и сив жерав в Софийско [2012-05-28 12:04:48]
Поява на розови скорци и сив жерав в Софийско

Празничният 24-ти май ни предложи много интересни наблюдения на птици в Софийското поле. Няколко орнитолози, работещи в близост до столицата, почти едновременно наблюдаваха ята розови скорци (Sturnus roseus). Общо бяха регистрирани над 390 индивида. Наблюденията са от районите на селата Петърч, Мировяне и Житен. Присъствието на вида по тези места е по-скоро със случаен характер и буди особен интерес.

още>
Разработване на план за действие за малката белочела гъска [2012-05-28 11:57:05]
Разработване на план за действие за малката белочела гъска

В средата на месец май 2012 г. бе сформирана работна група за разработване на Плана за действие за малката белочела гъска в България. В работната група ще участват различни орнитолози и специалисти от МОСВ, СЛРБ, представители на ловни сдружения, както и чуждестранни специалисти.

още>
“Животните на Антарктида” за деца [2012-05-28 10:12:24]
“Животните на Антарктида” за деца

По повод Деня на детето 1 юни Институт Сервантес-София кани всички деца да се запознаят с животните в Антарктида. Обитателите на най-студения континент ще бъдат представени от Иглика Трифонова - фотограф и участник в няколко експедиции до ледения континент. Със своите снимки изследователката ще отведе малките зрители в Антарктида и ще им покаже как живеят пингвините, тюлените, китовете и други малко познати за България животни.

още>
20 години LIFE бяха отбелязани с презентация в Софийския университет [2012-05-27 05:05:01]
20 години LIFE бяха отбелязани с презентация в Софийския университет

По повод 20 години от създаването на Програма LIFE на Европейския съюз, приемането на Директивата за местообитанията и обявяването на общоевропейската екологична мрежа Натура 2000, БДЗП организира презентация в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Темата на презентацията е „За живота, баланса в природата и съвременната природозащита”. Лектор е д-р Стоян Николов – ръководител на най-новия LIFE+ проект на БДЗП „Помощ за египетския лешояд”. В събитието се включиха представители на държавните институции, бизнеса, неправителствения сектор, медии и студенти.

още>
Гнездо на царски орел строят на живо в двора на СУ [2012-05-22 16:08:14]
Гнездо на царски орел строят на живо в двора на СУ

22 май 2012 г., София Доброволци и служители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) построиха гнездо на царски орел в реални размери. Това се случи на живо в двора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Целта на събитието е да привлече вниманието върху световно застрашения царски орел и да отбележи 20-годишнината от началото на Програма LIFE на Европейския съюз. В нетрадиционното събитие се включи и известният певец и актьор Орлин Павлов, който също помогна за построяването на гнездото.

още>
Не само в България си имаме проблеми с промени в Закона за горите … [2012-05-22 15:30:55]
Не само в България си имаме проблеми с промени в Закона за горите …

Нашите партньори от SAVE Brazil/ БърдЛайф Бразилия ни призовават да се присъединим към кампанията против промени в Закона за горите в Бразилия.

През април 2011 Конгресът на Бразилия одобрява „нов“ Закон за горите – група от промени в действащия дотогава закон от 1965. Новият закон е един от най-противоречивите закони, гласувани от Конгреса през последните години, и ще подкопае усилията за намаляваме на загубата на гори в Бразилия.

още>
Плакати на проекта „Зa червеногушата гъска“ [2012-05-22 15:08:10]
Плакати на проекта „Зa червеногушата гъска“

Графичен дизайн: Метин Голеш
Наскоро излязоха от печат два плаката по проекта на БДЗП „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска“. Темата им е „Европейската екологичната мрежа НАТУРА 2000 - живот в хармония с природата“.
Целта на плакатите е да внуши идеята, че екологичната мрежа Натура 2000 гарантира опазването на редки видове и природни територии, както и качеството на живот на хората в тях. Т

още>
WowPaper календар и Българско дружество за защита на птиците след гостуването си в Нощта на музеите в Добрич [2012-05-22 14:48:52]
WowPaper календар и Българско дружество за защита на птиците след гостуването си в Нощта на музеите в Добрич

На 19 май в Художествена галерия – Добрич, WowPaper календар представи чрез своите илюстрации Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на нощта на музеите.

По време на събитието, което продължи до полунощ, посетителите се запознаха отблизо с дейностите, които организира БДЗП и възможността да участват в тях - изработка на къщички и хранилки, подхранване на пойните птици и др. Имаше много подаръци и изненади - значки на птици и любопитни печатни материали - книжки, брошури, стикери и др.

още>
Българската градина на Hampton Court Flower Show 2012 в Лондон търси подкрепа [2012-05-21 04:13:01]
Българската градина на Hampton Court Flower Show 2012 в Лондон търси подкрепа

Подкрепа е нужна, за да разцъфнат български цветя в градината на България на престижното цветно изложение Hampton Court Flower Show 2012 в Лондон между 3 и 8 юли. България за втори път ще има своя градина там, която отново ще бъде направена от Христо Йорданов - четвърто поколение градинар, по покана на Кралското градинарско дружество на Великобритания.

Ако се чудите откъде познавате Христо – това е усмихнатият човек, който заедно със списание Осем започна благородната кампания „Да спасим в суматохата кестените”. БДЗП е партньор в тази кампания и подкрепя нейния инициатор в стремежа му да покаже на света красотата и разнообразието на българските цветя.

Може да подкрепите проекта като:

Изпратите дарителски SMS с текст на латиница DMS GRADINA на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-Tel).

Подкрепата може да бъде изпращана и на набирателна сметка в лева: IBAN: BG57IABG895002581300 - BIC: IABGBGSF.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax