избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011
Организация 36 маймуни представя: „Ева Бехщайн - нощта на прилепите“ [2011-06-25 03:12:51]
Организация 36 маймуни представя:  „Ева Бехщайн - нощта на прилепите“

С участието си във фестивала „Арт Фест Водна Кула” - фриндж Организация 36 маймуни ще отбележи годината на прилепа (2011) с театралната инсталация „Ева Бехщайн”. Целта на проекта е да популяризира знанието за спецификите на живота на застрашения вид прилепи Miotis bechsteinii, населяващ и територията на България като по този начин допринесе за опазването на редкия бозайник. Инсталацията е подходяща както за деца, така и за възрастни.
Заповядайте 5 и 6 юли във Водна кула Лозенец!

още>
Страните членки на ЕС подкрепят новата европейска стратегия за биоразнообразието, призоваваща за реформи в Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) и Общата селскостопанска политика (ОСП) [2011-06-25 03:06:34]
Страните членки на ЕС подкрепят новата европейска стратегия за биоразнообразието, призоваваща  за реформи в Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) и Общата селскостопанска политика (ОСП)

Брюксел, 21 юни 2011 – Бърдлайф за Европа днес посрещна представители на съвета на ЕС, които подкрепят европейската стратегия за биоразнообразието и нейните шест цели за прекратяване на упадъка на биологичното разнообразие и екосистемите до 2020. Неправителствените организации призовават страните членки да следват своите отговорности, чрез реформи в Общата селскостопанска политика (ОСП) и Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) и да разпределят достатъчно средства за биоразнообразието в новия европейски бюджет.

още>
Среща на отговорника по образователни дейности за проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска” със съветващата група учители [2011-06-25 02:58:10]
Среща на отговорника по образователни дейности за проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска” със съветващата група учители

На 17 юни 2011г. в Зеления образователен център в гр. Шабла се проведе първата работна среща на отговорника по образователни дейности за проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска” със съветващата група учители от ключовите проектни територии и експерт от регионалния инспекторат по образованието. В срещата взеха участие 20 преподаватели по предметите „Биология“ и „Човекът и природата“. 

още>
Съвместна работа на екипа на проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска” и експерти на БДЗП по агроекология [2011-06-25 02:52:54]
Съвместна работа на екипа на проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска” и експерти на БДЗП по агроекология

На 15 юни 2011г. в Зеления образователен център в гр. Шабла се проведе първа работна среща на екипа на проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска” и експерти на БДЗП по агроекология със земеделските производители, обработващи земя в района на езерата Шабленско и Дуранкулашко. 

още>
Сивият жерав (Grus grus) се завръща у нас? [2011-06-23 11:25:56]
Сивият жерав (Grus grus) се завръща у нас?

На 19 юни тази година, имах възможност да наблюдавам един възрастен сив жерав, кацнал в засадените с люцерна площи, на около 2 км североизточно от град Белозем.

още>
Ако искате да зарадвате някого... [2011-06-23 10:25:20]
Ако искате да зарадвате някого...

Ако в календара ви са отбелязани лични празници като рождени дни, сватби на любими хора, годишнини, то може да помислите за един нестандартен подарък, който носи емоционално послание и дух на благотворителност. Посетете благотворителната изложба „За един Бургаски пеликан” и изберете една (или няколко) от красивите фотографии на водолюбиви птици. 

още>
Стипендии за изследователски и практически стажове в Германия в рамките на международна програма на DBU [2011-06-23 09:55:28]
Стипендии за изследователски и практически стажове в Германия в рамките на международна програма на DBU

Германската федерална екологична фондация (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) е една от най-големите и влиятелни екологични фондации в Европа, създадена през 1990 г. В Средна и Източна Европа, вкл. и България, DBU е активна с международната си стипендиантска програма. Основната цел на програмата е подобряване на екологичната ситуация в България и Германия чрез работа върху актуален екологичен проблем. За целта програмата осигурява стипендии за млади, наскоро завършили специалисти за работен стаж в Германия в областта на опазването на околната среда и природозащитата. 

още>
Опръстеняване на гларуси [2011-06-23 09:48:59]
Опръстеняване на гларуси

Завърши успешно традиционното опръстеняване на млади гларуси, в което членове и доброволци на БДЗП редовно участват 8-ма поредна година.
То се извършва веднъж годишно, през първата седмица на месец юни, на остров Св. Иван (Созопол), където живее една от най-големите колонии на гларуси с естествен произход. 

още>
Доклади алармират: Барозо обмисля да съкрати бюджета на най-прогресивната част от Общата селскостопанска политика [2011-06-22 15:09:47]
Доклади алармират: Барозо обмисля да съкрати бюджета на най-прогресивната част от Общата селскостопанска политика

БърдЛайф за Европа (BirdLife Europe) е предупредена от последни доклади, че Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо обмисля съкращаването, отчасти или изцяло, на бюджета от втория стълб (Програма за развитие на селските райони) от Общата селскостопанска политика (ОСП). Тя включва агро-екологични плащания за селските стопани, включени в консервационни програми. Програмата за развитие на селските райони също включва подкрепа за инвестиции и диверсификации (разнообразяване на вида на културите и услугите) на приходите на селските стопани.
Това може да означава сериозно съкращаване на най-прогресивната, най-напредничавата част от бюджета на цялата европейска селскостопанска политика и пряка заплаха за обработваемата земя, която е и местообитание на застрашени видове като дроплата (Otis tarda) и царския орел (Aquila heliaca).
 

още>
Бургазлии събраха вече 1000 лева за своя пеликан [2011-06-22 10:52:36]
Бургазлии събраха вече 1000 лева за своя пеликан

С благотворителна разпродажба на фотографии на птици само за две седмици бургазлии събраха 1000 лева за своята скулптура на пеликан. С това събитие, инициаторите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) поставиха началото на кампания за набиране на средства за създаване на скулптура на къдроглав пеликан, която да се превърне в отличителен знак или символ на Бургас.

още>
Диви животни в парка на Пловдив [2011-06-22 10:26:12]
Диви животни в парка на Пловдив

През изминалите почивни дни БДЗП взе участие в инициативата на нашите приятели от Арт Машина (http://www.wix.com/artmachina/wildlife#!about ) - Парк на дивите животни в Пловдив. Дружеството беше един от основните партньори в събитието и доброволците ни помагаха, както с логистиката, така и в целия процес по провеждане на мероприятието. 

още>
В помощ на земеделските стопани е страницата в Интернет на проект „Живот за Бургаските езера“ [2011-06-20 10:40:01]
В помощ на земеделските стопани е  страницата в Интернет на проект „Живот за Бургаските езера“

В помощ на всички земеделски стопани е вече и страницата в Интернет на проект „Живот за Бургаските езера”. В раздел „Документи” от основното меню на адрес www.burgaslakes.org собствениците на земи и земеделски производители могат да намерят много полезна за тях информация. Тя ще им помогне да се ориентират в общата селскостопанска политика на страната. Тук на разположение е информация и за нови предложения за развитие на селскостопанската политика на България, направени от експерти на Българско дружество за защита на птиците.

още>
Нова колония на вечерни ветрушки! [2011-06-16 04:16:32]
Нова колония на вечерни ветрушки!

Колония от няколко двойки вечерни ветрушки беше открита през изминалите няколко дена по долината на река Тунджа. През последните няколко години в района имаше сведения за гнездящи двойки от изключително редкия и застрашен вид сокол, но не бяха потвърдени със сигурност. Ветрушките мътят в момента в съседство с няколко двойки керкенези, които вече имат по няколко малки, които са пред излитане. Това е първото сигурно наблюдение на гнездящи вечерни ветрушки за тази година в страната.

още>
Успешно приключи Конкурсът за есе и картини „АЗ ЗА ДИВАТА ПРИРОДА И ДУНАВА” [2011-06-15 15:06:45]
Успешно приключи Конкурсът за есе и картини „АЗ ЗА ДИВАТА ПРИРОДА И ДУНАВА”


На 14 юни 2011 на борда на кораба „Радецки”, край град Козлодуй, бяха връчени наградите за Конкурса за есе и картини на тема „АЗ ЗА ДИВАТА ПРИРОДА И ДУНАВА”. В конкурса участваха ученици от 5-ти до 8-ми клас от училищата в община Козлодуй. Инициатори и организатори на конкурса са Община Козлодуй и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Наградите бяха връчени лично от кмета на община Козлодуй – г-н Румен Маноев.
 

още>
Пеликани победиха в конкурса за тениска за езерата на Бургас [2011-06-15 02:59:35]
Пеликани победиха в конкурса за тениска за езерата на Бургас

Два пеликана спечелиха симпатиите на журито в конкурса за тениска за езерата на Бургас, обявен в края на април тази година от Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера”.
Авторските предложения на Ивелина Георгиева и Деница Ковачева ще украсят тениските на проект „Живот за Бургаските езера”. Пеликаните на двете дами ще разпространяват посланието за опазване на езерата, докато всички ние с гордост носим нашите тениски. Ивелина участва в конкурса с два идейни проекта. Единият от тях седемчленното жури отличи с първото място. Предложението на Ивелина е модерно и много оригинално - името на проекта „Живот за Бургаските езера” е изписано с фигурата на къдроглав пеликан. Другото й предложение е класирано на второ място.
 

още>
Картиране на гнездящи птици в СЗЗ Златията [2011-06-14 11:07:45]
Картиране на гнездящи птици в СЗЗ Златията

В периода от 07.06. – 10.06.2011 год. екип на БДЗП – Регионален офис Свищов осъществи картиране на гнездящите видове птици в Специално защитена зона Златията. За целта предварително бяха очертани 12 трансекта с обща дължина над 100 км. Всички те бяха изминати от шестимата участници в проучването в рамките на три дни. 

още>
Националната награда за природозащита на името на Мими Праматарова [2011-06-13 12:32:26]
Националната награда за природозащита на името на Мими Праматарова

На 3 юни 2011 г. в София за шеста поредна година беше връчена Националната награда за природозащита – 2011 г. на името на Мими Праматарова. Събитието е посветено на Международния ден за опазване на околната среда и рождения ден на Мими Праматарова.

още>
ВКЛЮЧИ СЕ В КАМПАНИЯТА: ЕКО-ЗЕМЕДЕЛИЕ ЗА ЕВРОПА! [2011-06-13 11:39:44]
ВКЛЮЧИ СЕ В КАМПАНИЯТА: ЕКО-ЗЕМЕДЕЛИЕ ЗА ЕВРОПА!

ВРЕМЕ Е ОБЩАТА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПОЛИТИКА ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ПРИРОДАТА

Уважаеми членове, доброволци, съмишленици и граждани,
Общата селскостопанска политика (ОСП) упражнява огромно влияние върху управлението на земеделската земя и тъй като около 50% от земята в България е земеделска, тази политика има огромно влияние и върху дивата природа. Това не е избор между производството на храна и дивата природа – можем да имаме и двете. Сега е времето да пригодим политиката към природата, селските райони и бъдещето на селското стопанство.
Моля ви да се обърнете към природата и да подкрепите кампанията на партньорите на BirdLife International като изпратите писмо до Комисар Чиолош, и го призовете да отрази нуждите от опазване на околната среда в своето предложение за реформа на ОСП. Моля последвайте линка:
http://e-activist.com/ea-action/action?ea.client.id=1710&ea.campaign.id=10786

още>
Нов вид престъпление срещу изчезващите царски орли [2011-06-10 16:05:36]
Нов вид престъпление срещу изчезващите царски орли

Днес, 10.06.2011 г. беше открит отровен царски орел в района на Перущица. Птицата е била убита с отровна примамка, поставена от гълъбари. Орелът беше маркиран със сателитен предавател през 2009 г. от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект, финансиран по програмата LIFE+ на ЕК. От 26 до 30 май GPS данните от предавателя се получаваха от една единствена точка в района на Перущица, което е нетипично поведение за мобилна птица като царския орел. Четири дни след това се включи датчикът за смъртност, който отчита, че птицата не е в движение, което потвърди съмненията на експертите от БДЗП, че птицата най-вероятно е мъртва. Това, което е установил екипът на дружеството, когато е намерил орела е, че той е ял от гълъб, вързан на скала, с поставена по него отрова. Орелът е намерен точно под примамката, което е доказателство, че отровата е много силна и е подействала веднага.

още>
Vesti.bg и Кока-Кола ХБК България обявяват конкурс за есе, посветен на водата [2011-06-10 10:35:41]
Vesti.bg и Кока-Кола ХБК България обявяват конкурс за есе, посветен на водатаПобедителите ще бъдат наградени на 29-ти юни, международния ден на река Дунав, лично от Министъра на околната среда и водите.

Темата на конкурса за 2011 г. е посветена на водата. Vesti.bg и Кока-Кола ХБК България канят всеки, който има отношение към водното богатство на България, към опазването и устойчивото използване на водните ресурси и биоразнообразието във водните басейни или всеки, който иска да сподели свое първо или вълнуващо преживяване, свързано с водата, да изпрати есе на адрес: eco@netinfo.bg до 26 юни 2011 г.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax