избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010
БДЗП старитира проучване на белооката потапница и малкия корморан по Дунавските влажни зони [2010-05-26 04:44:48]
БДЗП старитира проучване на белооката потапница и малкия корморан по Дунавските влажни зони

През изминалата седмица екип на БДЗП извърши проучване на гнездовото разпространение на белооката потапница (Aythya nyroca) и малкия корморан (Phalacrocorax pygmeus) по влажните зони край река Дунав. За целта екипът ни посети няколко орнитологично важни места, където двата вида са установени като редовно гнездящи: рибарници Орсоя, Комплекс Беленски острови, рибарници Хаджи Димитрово, рибарници Мечка, Комплекс Калимок, блато Малък Преславец, Гарванското блато и езерото Сребърна.

още>
БДЗП и списание GEO отбелязаха заедно 22 май Световния ден на биоразнообразието [2010-05-25 11:36:03]
БДЗП и списание GEO отбелязаха заедно 22 май Световния ден на биоразнообразието

На 22 май (събота), БДЗП и БАН се включиха в организираното от списание GEO събитие по случай Световния ден на биоразнообразието. Инициативата се проведе в Южния парк, където деца и възрастни, с помощта на оптична техника и учени специалисти, наблюдаваха характерни за столичния парк птици, влечуги, земноводни, насекоми и растения. Слънцето се задържа достатъчно дълго, за да позволи на посетителите да се запознаят отблизо с дивите обитатели на столицата. Най-голямо внимание получиха видове като зеленоглавата патица и зеленоножката, а техните малки радваха всички.

още>
"Чакалът - минало и настояще в България" [2010-05-25 11:15:09]

Заповядайте на 25 май (вторник) от 18:30 часа в зала 105 на Биологически факултет на СУ" на презентация на тема "Чакалът - минало и настояще в България". Лектор ще бъде гл. ас. Стоян Стоянов- преподавател в Катедра "Ловно стопанство" в Лесотехнически универдитет.

още>
Деца и птици [2010-05-25 01:10:16]
Деца и птици

През април БДЗП спечели много нови приятели от 14 софийски детски градини. Доброволци начело с Вероника Фердинандова имаха трогателни срещи с малчуганите. Чрез емоционална игра децата бяха запознати с ползата и смисъла от съществуването на птиците на нашата планета. За по-близки срещи с бъдещите пернати приятели, децата помогнаха да се поставят къщички за птици.

още>
Скритите съкровища [2010-05-20 16:02:20]
Скритите съкровища

Британците Даррен и Никки живеят от 2006 г. в България в с. Генерал Инзово, до Ямбол. Очарован от българската природа Даррен започва да снима. Резултатът е сайт пълен с вълнуващи снимки на животни, растения, пейзажи и хора от едно малко познато, но много красиво кътче на България. Ако отделите няколко минути и погледнете към Photos of Bulgarian Nature ще се убедите сами какви скрити съкровища има все още около нас.

още>
По следите на царските орли [2010-05-19 15:11:30]
По следите на царските орли

Експерти от БДЗП провериха на терен данните от царски орел, маркиран със сателитен предавател през 2008 г. Предавателят бе поставен на млада птица от гнездо в Сакар. През 2009 г. същият орел прекара голяма част от времето в Североизточна България. Екипът на БДЗП провери точките „оставени” от младата птица, като същевременно събра и данни за хранителната база в районите и за заплахите по местата.

още>
Лекция на БДЗП в Природо-математическата гимназия в Димитровград [2010-05-19 14:47:33]
Лекция на БДЗП в Природо-математическата гимназия в Димитровград

Ученици от Природо-математическа гимназия в град Димитровград се запознаха с основните образователни и природозащитни инициативи на БДЗП в региона на Източни Родопи и Сакар планина. Пред младежите и техните преподаватели беше изнесена презентация, посветена на някои от най-редките и ценни за страната ни видове, като особено внимание бе отделено на световно застрашените хищни птици - царски орел и ловен сокол. Присъстващите научиха за заплахите, пред които са изправени двата редки вида, за основните дейности на БДЗП за опазването им, както и за иновативните и високотехнологични методи при изследването им, включващи и сателитно проследяване на царски орли.

още>
Бухалчета в Чайната [2010-05-18 17:26:52]
Бухалчета в Чайната

На 15.05.2010г. в Чайната (Tea house) на улица Бенковски №11 в столицата се проведе хепънинг, в който взеха участие бухалчета на различна възраст. Събитието се организирана съвместно от Little Owl и БДЗП. Под формата на игри и творчески занимания децата имаха възможност да научат повече за природата и птиците около тях.
На 22-ри май продължаваме с второто издание на Бухалските матинета – заповядайте с деца и приятели!

още>
Египетският лешояд спечели нови приятели в Американския колеж в София [2010-05-18 16:23:38]
Египетският лешояд спечели нови приятели в Американския колеж в София

Символът на БДЗП и една от най-застрашените птици в Европа – египетският лешояд - спечели нови приятели. Ивайло Ангелов представи вида, заплахите за съществуването му и дейностите за опазване на БДЗП в презентация в Американския колеж в София. Членовете на екоклуба единодушно решиха, че ще подкрепят БДЗП според силите и възможностите си, за което им благодарим!

още>
Какво е общото между акулите и пеперудите? А между китайските панди и египетските лешояди? - Всички те са вписани в Червената [2010-05-18 15:58:20]
Какво е общото между акулите и пеперудите? А между китайските панди и египетските лешояди? - Всички те са вписани в Червената

В два поредни броя – през май и юни, Моги ще запознае своите приятели с темата за Биоразнообразието – какво е това, от какво е застрашено и как да го пазим.
За първи път Моги среща и египетския лешояд и заедно с приятелите от БДЗП решава да му помогне. И още много много интересни неща....
Четеш и помагаш - Списание "МОГИ зелената маймуна" помага на авторитетни природозащитни организации, включително и БДЗП, да набират средства за своите програми. 40% (1,20 лв.) от цената на всяко списание, купено от офис на БДЗП, са за кауза на организацията.


 

още>
Първите опръстенени морски орли в България [2010-05-18 15:19:13]
Първите опръстенени морски орли в България

През изминалата седмица екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Природен парк „Персина” осъществиха първото опръстеняване на морски орли в България. С това страната ни се включи в международната програма за опръстеняване на един от най-едрите орли срещащи се в Европа. Програмата стартира през 1976 г. и до момента са опръстенени над 15 000 орли на целият континент. В България морският орел е включен в Червената книга. Числеността му не надвишава 20 двойки. В рамките за три дни екипът на БДЗП успя да опръстени 3 млади нелетящи орлета в техните гнезда, разположени по Дунавските острови, където е съсредоточена основната гнездова популация в България.

още>
БДЗП и МВР срещу незаконната търговия на пойни птици [2010-05-18 15:03:37]
БДЗП и МВР срещу незаконната търговия на пойни птици

На 16.5.2010 г., БДЗП, в лицето на Георги Герджиков, съвместно с 3 РПУ Пловдив проведоха акция срещу незаконната продажба на защитени видове птици на Руския пазар в гр. Пловдив. Експертите и полицията установиха продажба на 5 вида птици – щиглец (Carduelis carduelis) – 7 екземпляра, обикновено конопарче (Carduelis cannabina) – 6 екземпляра, зеленика (C.chloris) – 4 екз., елшова скатия (C.spinus) – 3 екземпляра и полска чучулига (Alauda arvensis) – 1 екземпляр. Птиците бяха освободени моментално, а клетките, в които бяха държани бяха конфискувани от служителите на реда.

още>
БДЗП партнира на софийския Зоопарк за Деня на хищните птици [2010-05-17 19:33:22]
БДЗП партнира на софийския Зоопарк за Деня на хищните птици

БДЗП и проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол партнираха на софийския Зоопарк в Кампанията за застрашените европейски хищници на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (EAZA).
В неделя, когато беше и 122-ия рожден ден на Зоопарка, кампанията се фокусира върху три вида хищни птици - царския орел, египетския лешояд и картала.
В зоопарка бяха разположени три щанда, на които доброволци набираха средства за опазване на защитените диви хищници в Европа и представяха подробно трите вида.

още>
БДЗП на Фамилатлон 2010 [2010-05-17 19:16:01]
БДЗП  на Фамилатлон 2010

На 15 май (събота) дъждовното време не попречи на БДЗП да се включи във второто издание на Фамилатлон 2010 в столичния Южен парк.
На нашия щанд участниците можеха да получат информация за БДЗП и птиците в Южния парк и София. От общо 409 вида в България, 280 живеят и в София, а от тях 65 – в Южния парк!
Всеки можеше да участва в дейностите, които са част от програмата „Моят зелен град” -Разходка с бинокъл и Работилница за хранилки за птици. Както и да се запознае с нашия приятел Моги – зелената маймунка и да поиграе с нея.
Благодарим на всички приятели и доброволци за помощта и подкрепата в този ден!

 

още>
Един от орлите със сателитен предавател достигна до Украйна [2010-05-14 16:28:01]
Един от орлите със сателитен предавател достигна до Украйна

Единият от младите царски орли със сателитен предавател – София, продължава своите скитания и достигна чак до Украйна. На 1 май тя напусна България и се отправи на север, като измина изключително голямо разстояние за един ден. На 2 май София вече беше прекосила Румъния и Молдова и навлезе в Украйна. Там тя остана до 6 май, като обикаляше в близост до градовете Хмельницкий и Виниця, на около 200 км югозападно от столицата Киев. В момента младият царски орел пътува на юг и се връща обратно към България.

още>
Ден на хищните птици в Зоопарк София на 16 май 2010 – Очакваме ви! [2010-05-13 05:15:26]
Ден на хищните птици в Зоопарк София на 16 май 2010 – Очакваме ви!

На 16 май (неделя) в Зоопарк София ще се проведе Денят на царския орел, египетския лешояд и черния лешояд. Събитието е част от Кампанията за застрашени европейски хищници на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (EAZA), на която е член и Зоопарк София.

От 13:30 часа в сградата на Екологичния научно-образователен център в Зоопарка Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) ще запознае посетителите с трите вида застрашени хищни птици – ще имате възможността да видите мултимедийна презентация, да получите информационни материали и да разберете как вие самите може да допринесете за опазването на застрашените хищници в България.

още>
Долетете на нашите бухалски матинета на 15 и 22 май 2010 [2010-05-11 10:33:23]
Долетете на нашите бухалски матинета на 15 и 22 май 2010

Училището почти свърши и децата ни нямат търпение да разперят крила и да се разхвърчат в щуротиите на ваканцията. „Литъл Оул”, БДЗП с „Моят зелен град”, Венци Благоев джаз бенд и „Чайната” ви канят заедно с бухалчетата си да дойдете да играем и да свирим, да обменим идеи за ваканцията и да се забавляваме докато научаваме куп неща за птиците в нашия град.

още>
Полеви младежки форум "Картали 2010" [2010-05-11 04:12:43]
Полеви младежки форум

БФБ, БДЗП, СКОПС и UNECO ви канят на полевия младежки форум "Картали 2010" от 18 до 23 май в Източни Родопи. Очакват ви тематични работилници, полеви занимания и спортни активности в Източни Родопи! Програмата, заявки за участие и информация за това как да стигнете до мястото на лагера ще намерите в приложените файлове.

още>
Курс „Опазване на биоразнообразието“ – тази седмица във вторник и четвъртък! [2010-05-10 15:10:33]
Курс „Опазване на биоразнообразието“ – тази седмица във вторник и четвъртък!

Тази седмица курсът е с пълна програма!
Във вторник 11 май (вторник) от 18:30 часа в зала 105 на Биологически факултет на СУ "Кл. Охридски" срещата ще бъде част от новия младежки проект на БФБ "Активни за природата". Първо ще има кратко представяне на проекта от Яна Гочева, а след това идва ред да научим повече за разнообразието от местообитания в страната ни - "Застрашените природни местообитания в България - кои са те, къде се намират и можем ли да ги опазим?" Лектор: гл. ас. д-р Росен Цонев - преподавател в Катедра "Екология и опазване на околната среда" в БФ на СУ.

Подготвената за четвъртък презентация е "Опазване и управление на природата в Норвегия". На гости от Скандинавието е г-н Бьорн Арне Наш - експерт от Норвежкото министерство на околната среда. Заповядайте на 13 май (четвъртък), от 18:30 часа в зала 105 на Биологически факултет на СУ "Кл. Охридски".
 

още>
Изложба за Пролетта в Бургас [2010-05-10 11:23:01]
Изложба за Пролетта в Бургас

Изложба, посветена на пролетните празници - Първа пролет, Цветница, Великден и Деня на Земята, се проведе в Младежкия културен център в Бургас. Тя беше част от проект "Здраве за щастие - мрежа от училища, утвърждаващи здраве", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013", в който БДЗП е партньор. В изложбата голямо присъствие имаха творбите на участниците в еко-клубовете, с които Дружеството в Бургас целенасочено работи. Произведенията от апликации, колажи и рисунки разкрасиха сградата на Младежкия дом за няколко седмици. За най-добрите имаше награди, а училищата получиха специални пакети с грамоти за участие и топки за игра за своите възпитаници.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax