избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини
ПОКАНА за редовно отчетно-изборно общо събрание на БДЗП [2013-11-28 03:26:35]
ПОКАНА за редовно отчетно-изборно общо събрание на БДЗП

Управителният съвет на „Българско дружество за защита на птиците", на основание чл.26 от ЗЮЛНЦ и чл.11 от Устава свиква редовно отчетно-изборно общо събрание на сдружението на 30.11.2013 г. в София, от 09:00 ч. в Аулата на Биологически факултет към Софийски университет, бул. Драган Цанков 8, ет.2,

още>
Заповядайте на 9-тото издание на „Дни на предизвикателствата“ от 3 до 5 декември [2013-11-27 05:18:05]
Заповядайте на 9-тото издание на „Дни на предизвикателствата“ от 3 до 5 декември

Дни на Предизвикателствата е фестивал на екстремните спортове, приключенията, екологията и природосъобразния начин на живот. Основен участник в него е публиката, онази авантюристично настроена част на обществото ни, която цяла година е трупала подвизи и в края на ноември ги споделя в разкази, снимки и филми с всички останали.

още>
Броят на критично застрашените видове птици в световен мащаб достига извънредно висока стойност [2013-11-26 03:47:50]
Броят на критично застрашените видове птици в световен мащаб достига извънредно висока стойност

Годишният Световен Червен списък на птиците за 2013 г. на BirdLife International е вече публикуван. Най-новите данни показват, че броят на видовете птици, определени като критично застрашени достига най-високата си стойност за всички времена. „Критично застрашен” е най-високата рискова категория в Червеният списък на застрашените от изчезване видове на IUCN и включва тези видове, които са изправени пред изключително висок риск от пълно изчезване в дивата природа.

още>
Преброихме белоглавите лешояди на Балканския полуостров [2013-11-26 02:33:43]
Преброихме белоглавите лешояди на Балканския полуостров

Резултатите са обнадеждаващи и тази година – общо бяха регистрирани 602 птици като най-много са преброили в Сърбия – 358 лешояда, следва България със 182 птици и Гърция – 62 лешояда. За сравнение миналата година бяха регистрирани 599 белоглави лешояда, но заедно с Македония, където тази година преброяването не можа да се състои.

още>
Младо мерло със сокол орко вече на българския пазар за вино [2013-11-21 02:32:07]
Младо мерло със сокол орко вече на българския пазар за вино

Серия младо мерло със сокол орко на етикета е пусната на българския пазар за вино в ограничен брой. Производителят е винарна „Братанови” (www.bratanovi.com) от Харманли. Бутилките с етикет, на който е „кацнал” сокол орко могат да се намерят в специализираните магазини за вино в София и по-големите градове в страната ни.

още>
Три големи гмурци станаха жертви на бракониерски мрежи [2013-11-19 04:53:34]
Три големи гмурци станаха жертви на бракониерски мрежи

Поредните жертви на бракониерските мрежи в язовир Мандра са три големи гмуреца. Телата на мъртвите птици бяха открити оплетени в бракониерските мрежи, докато от тях е освобождавана уловената над 200 килограма риба.
Акцията срещу незаконния улов на риба във вътрешните водоеми на Бургас бе проведена с участието на доброволци от БДЗП, представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – Бургас и ловно-рибарско дружество „Лебед” – Бургас през почивните дни. От извадените бракониерски мрежи са пуснати обратно във водите на язовира сулка, таранка и големи количества шаран, но за съжаление не са могли да бъдат спасени удавените птици.

още>
Доброволци от БДЗП освободиха пойни птици от бракониерски мрежи в Бургас [2013-11-19 04:49:40]
Доброволци от БДЗП освободиха пойни птици от бракониерски мрежи в Бургас

При поредната акция срещу бракониерството на пойни птици в Бургас бяха освободени всички птици попаднали в мрежите и кафезите на нарушителите. В проверката по сигнал участие взеха доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Общинска полиция – Бургас. На едно от обичайните места в града за улов на пойни птици, а именно нивите около квартал Меден рудник, са открити разпънати три бракониерски мрежи.

още>
Трипръста чайка бе наблюдавана в залива Ченгене скеле [2013-11-19 04:47:09]
Трипръста чайка бе наблюдавана в залива Ченгене скеле

Трипръста чайка бе наблюдавана в залива Ченгене скеле вчера. В ято от около 400 малки черноглави чайки са различени две птици от вида трипръста чайка. Екземплярите са млади и в страната ни има много малко регистрирани наблюдения на вида, който се среща основно по бреговете на Атлантическия океан и по-рядко по Средиземноморието.

още>
„Бял” голям гмурец живее в язовир Мандра [2013-11-19 03:52:20]
„Бял” голям гмурец живее в язовир Мандра

„Бял” голям гмурец може да бъде видян в язовир Мандра. Птицата с различен цвят в оперението силно се откроява сред останалите големи гмурци в язовира и затова лесно може да бъде забелязана. Вместо типичното за зимата оперение в тъмно кафяво и бяло, при този голям гмурец кафявите петна по тялото са заместени от такива в светли жълтеникави тонове, а някои от тях са дори изцяло бели. Явлението е известно като леуцизъм и е генна мутация, която се наблюдава изключително рядко в природата.

още>
Червеногуши гъски - вече и в Сребърна [2013-11-18 03:20:30]
Червеногуши гъски - вече и в Сребърна

Първите за този есенно-зимен сезон 120 червеногуши гъски бяха наблюдавани при проведения на 17 ноември мониторинг на крайдунавското езеро. Застудяването от север е увеличило броя на големите белочели гъски в Сребърна на 6000.

още>
Преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров [2013-11-18 02:25:16]
Преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров

На 23.11.2013 г ще се проведе деветото поредно преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров. Организатори на събитието тази година са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и VCF (Vulture Conservation Foundation) в партньорството на други природозащитни организации от България и чужбина.

 

още>
Необичайно наблюдение на посевни гъски край Дуранкулак [2013-11-18 02:14:44]
Необичайно наблюдение на посевни гъски край Дуранкулак

Три посевни гъски (Anser fabalis, ssp. rossicus) наблюдаваха днес колегите Даниел Митев и Станислава Контрова от екипа на проект LIFE+ “Сигурно убежище за червеногушата гъска“. Птиците са забелязани в една от нивите непостредствено преди село Дуранкулак, от южната му страна.

още>
В Бургас пристигнаха зимните обитатели на езерата [2013-11-07 01:43:12]
В Бургас пристигнаха зимните обитатели на езерата

Първите пойни лебеди за тази зима вече са в езерата на Бургас. Над 120 екземпляра се хранят в нивите около язовир Мандра и Атанасовско езеро. Студът от север е докарал и много големи числености на различни видове патици, потапници и лебеди. След като първо се настаниха в зимовищата си по река Дунав и край бургаските езера се появиха първите големи белочели гъски и планински потапници.
Това показват резултатите от редовния мониторинг на дивия свят на езерата на Бургас, извършван по проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от Българско дружество за защита на птиците към програма LIFE+ на ЕС.

още>
Решение на Управителния съвет на БДЗП [2013-11-07 01:16:25]
Решение на Управителния съвет на БДЗП

На свое извънредно заседание, Управителният съвет на БДЗП взе решение за изключване от организацията на Димитър Здравков Георгиев от Варна, поради доказани действия, водещи до уронване на престижа на БДЗП и нанасяне на финансови щети в големи размери.
 

още>
Започна мониторингът на зимуващите гъски край Шабла и Дуранкулак [2013-11-06 04:14:55]
Започна мониторингът на зимуващите гъски край Шабла и Дуранкулак

Първият за този есенно-зимен сезон мониторинг на крайморските езера беше проведен на 2 ноември. Проучванията са ключова дейност по проекта на БДЗП LIFE+ „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” и ще се извършват на всеки две седмици до края на месец март. 

още>
Победителите в третото издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа‛

Четирима са победителите в третото издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“, организиран от „Новото тракийско злато“ (НТЗ): Анахид Чальовска, Васил Анастасовски, Оля Стоянова и Херман ван дер Хаарт.

В раздела за пътеписи Анахид Чальовска печели първа награда (уикенд за двама в Природозащитния център „Източни Родопи“) за пътеписа си „Откраднати мигове“. Анахид е преводач по професия. Съпругът й се интересува от фотография и тя го е придружила това лято на фотопленер в Източните Родопи, организиран от Фотосинтезис и НТЗ. Красотите на района са я вдъхновили да участва за първи път в конкурс за пътеписи. “Родопите са най-красивата планина в България и всеки българин трябва да ги посети“, казва Анахид. Снимките в отличения й пътепис са на Милен Чальовски.

Победил в раздела за снимки е Васил Анастасовски за снимката му „Устра“. Наградата му е уикенд за двама в “Дивата ферма“ в Горно поле. Васил е от Кърджали. По професия е ИТ-специалист, а фотографията му е хоби. „Обожавам природата“, казва Васил. Носител е на голямата и първата награда в първия конкурс на бТВ „Аз, репортерът“ през 2011 година. Същата година печели още едно отличие: наградата на публиката в в онлайн фотоконкурса „България – атрактивна туристическа дестинация“. Тайното гласуване отреди на Васил и още едно отличие в нашия конкурс – трета награда за снимката му „Дяволският мост“.

Второто място е за Херман ван дер Хаарт (Холандия) за снимката му на малък воден бик. Това е първото чуждестранно участие в конкурса на НТЗ.

Второ и трето място в конкурса за пътеписи са за Оля Стоянова за пътеписите й „За Лисиците, черните щъркели и камъните, които си тежат на мястото“ и за „Дъждовница, Снежинка и други годишни времена в Родопите“. Оля е журналист и автор на книги, една от най-известните от които е „Пътеводител на дивите места“ (в съавторство със съпруга й Живко Джаков). От екипа на НТЗ се надяваме наградените пътеписи на Оля да намерят място в новата й книга.

Честито на победителите!

Първите награди са предоставени от Центъра на лешоядите и от „Дивата ферма“. Ето повече за тях:
(1) Природозащитният център „Източни Родопи“ се намира в сърцето на една от последните крепости на лешоядите в България – Маджарово в Източни Родопи. Това е мястото, където все още са запазени белоглавите лешояди и световнозастрашени египетски лешояди. Аниматорите на центъра ще ви разкажат тайните на лешоядите и биоразнообразието в района, представени с интерактивна изложба, след което ще ви разходят до меандъра на Арда, където можете да се насладите на величието на летящите над главите ви лешояди. Наблюдение на лешояди на някоя от площадките за подхранване, специализиран тур за запознаване с биоразнообразието, културата и историята на района, фотографиране на лешояди и други хищни птици от специални укрития са само част от другите изживявания, които можете да си доставите. Допълнителни услуги като велообиколка по спокойните пътища или спускане с каяк по течението на реката ще помогнат да се потопите в необезпокоявания от нищо живот в околността и да се насладите на красивата природа. Центърът разполага с леглова база за отмора и механа за добро настроение.

(2) „Дивата ферма“ е специализирана в биологичното земеделие ферма, отворена за туристи. Собствениците й Бети и Николай Василиеви отглеждат по природосъобразен начин около 450 броя Родопско късорого говедо и Българско сиво говедо, а също овце и коне. Фермата има биосертификати за телешкото месо, меда и зеленчуците от градината си, както и за пасищата, на които пасат животните. Освен вкусна биологична и местна храна семейство Василиеви предлагат на гостите си и множество развлечения - конна езда, разходка с лодка, пикници в гората, търсене на мед от диви пчели, хващане на дива крава с ласо, наблюдение на лешояди, които понякога могат да бъдат наблюдавани от задния им двор, тур за минерали и шлихарство (добив на злато)...


За проекта „Новото тракийско злато“
„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.
„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

Вижте повече на: www.newthraciangold.eu
Абонирайте се тук за бюлетина по проекта

 


сн. Васил Атанасовски
сн. Васил Атанасовски
Птици върху паметници и пешеходни алеи в София и Стара Загора [2013-10-31 12:56:36]
Птици върху паметници и пешеходни алеи в София и Стара Загора

Птици върху паметници и пешеходни алеи могат да бъдат видени в София и Стара Загора. Инициативата е на сдружение „Трансформатори” и се осъществява с участието на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Моно Колектив и арх. Камелия Белинчева. 

още>
Пристигнаха първите червеногуши гъски [2013-10-31 02:26:31]
Пристигнаха първите червеногуши гъски

Общо бяха наблюдавани 44 индивида от този световно застрашен вид, които се хранеха, в компанията на 6000 големи белочели гъски. Въпреки високите температури за тази част от годината, традиционните гости от далечния север, са пристигнали в едно от любимите си зимовища по река Дунав.

още>
ПОКАНА за редовно отчетно-изборно общо събрание на БДЗП [2013-10-30 11:48:01]
ПОКАНА за редовно отчетно-изборно общо събрание на БДЗП

Управителният съвет на „Българско дружество за защита на птиците, на основание чл.26 от ЗЮЛНЦ и чл.11 от Устава свиква редовно отчетно-изборно общо събрание на сдружението на 30.11.2013 г. в София, от 09:00 ч. в Аулата на Биологически факултет към Софийски университет, бул. Драган Цанков 8, ет.2.
 

още>
Проследените съдби на египетските лешоядчета със сателитни предаватели [2013-10-30 01:55:20]
 Проследените съдби на египетските лешоядчета със сателитни предаватели

Египетските лешояди са страстни пътешественици! Една от най-атрактивните дейности по LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от ЕС и фондация „А.Г. Левентис“, е маркирането и проследяването миграционните пътища на млади египетски лешояди със сателитни предаватели.
 

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [>>]

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax