избор на език      |
 
 
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Защо да членувам в БДЗП?
Формуляр за членство
Плащане на членски внос
Дарения и доброволен труд
Участие в кампании
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > ПОДКРЕПЕТЕ НИ! > Участие в кампании
Къщичка за птици Дом за приятели

Къщичка за птици
Дом за приятели


От незапомнени времена хората поставят къщички за птици, водени от желанието да направят нещо добро за природата и заради удовлетворението да видят къщичката обитавана. Веднъж заселена, къщичката носи радост за малки и големи, а пернатите ѝ обитатели стават част от семейството.

Защо да поставяме къщички за птици?
Дори и да предлагаме храна на птиците, през размножителния период те ще си отидат, ако не намерят подходящи условия за гнездене. За да ги задържим близо до нас целогодишно, поставяме къщички, които отговарят на естествените им предпочитания. Различните видове гнездилки могат да приютят над 60 вида птици – от синигери и полски врабчета до черношипи ветрушки и горски улулици.


Какви птици можем да привлечем в къщичките?


Съществуват модели къщички за повечето видове птици. Не винаги обаче птиците са склонни да се заселят в тях. Най-честите им обитатели са синигерите, горската зидарка, дърволазката, орехчето, червеноопашката, скорецът, полското врабче, въртошийката, някои видове мухоловки, някои видове сови, дребните соколи и по-едрите грабливи птици. Понякога хората поставят и изкуствени платформи за щъркели, които също се заемат от птиците с готовност.


Как да си сглобим къщичка за птици?
Схема

Къде и как да поставяме къщичките?


Поставянето на къщичките зависи от вида, за който са предназначени. Разпространена е практиката къщичките да се поставят на височина между 2 и 4 м от земята на ствола на дърво или на стена. По-ниското поставяне излага къщичката на риск от набези на хищници.

Много е важно при поставянето на къщичката да обърнем внимание колко светлина ще влиза в нея. Птиците не обичат слънцето да грее директно в „хралупата“ им, затова е препоръчително къщичките да се поставят с отвора на север или североизток.

Също така е важно мястото, което изберем за къщичката, да позволява на птиците да долитат и отлитат безпрепятствено. Затова при поставянето на къщичката трябва да се уверим, че на пътя на птиците няма пречки, които да затрудняват полета им.

Поставяме къщичката под наклон, така че входът да е обърнат леко към земята. Това може да се постигне лесно, ако изберем леко наклонен клон или ствол на дърво. Причината за тази позиция е да се избегне влизането на дъжд и вятър.


Кога да поставим къщичките?


Къщичките се слагат от началото на януари до края на февруари, когато брачните двойки вече се оглеждат за евентуално място за гнездене. В случай, че гнездилката бъде заета, сведете безпокойството до минимум до излитането на малките.


Какви типове къщички съществуват?


Къщичките за птици могат да бъдат затворени, с кръгъл отвор за вход, или отворени отпред. Къщичките с отвор са предназначени за птици, които гнездят в хралупи. Големината на отвора определя видовете птици, които биха загнездили в къщичката. Така например къщичка с малък отвор не може да бъде заета от скорец. Къщичките с отвор – с различен диаметър според вида птица – са предпочитани от синигери, горски зидарки, дърволазки, орехчета, мухоловки, червеноопашки, скорци, полски врабчета и въртошийки. Важно е да не поставяме кацалка пред отвора на къщичката, тъй като това стимулира „нападателите“.

Как да почистим къщичката?


В средата на есента почистете къщичката. Отстранете натрупаните клечки, пух, листа от дъното й, за да се освободи място за следващия сезон. Птиците си правят гнездова постилка, но къщичката ще стане неизползваема след 2-3 сезона, ако не се почиства. Така помагате и за отстраняване на паразитите от къщичката.
Дори къщичката да остане незаета първия сезон, не губете надежда: има шанс някоя двойка да я ползва в следващите години.

 


сн. Йордан Христов
сн. Йордан Христов
ЗРЪНЦЕ ЛЮБОВ

Кампания на БДЗП за зимно подхранване на пойните птици

През декември 2012 г. БДЗП стартира кампанията „Зрънце любов” за подхранване на дивите пойни птици през зимата. Инициативата се прави от БДЗП за четвърта поредна година, но тази зима се надяваме в нея да се включат много повече хора като направят дарение или поставят своя хранилка за птици.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ ВЪВ ФОТОКОНКУРСА
„ЗРЪНЦЕ ЛЮБОВ ВЪВ ФОТООБЕКТИВА”

Какво означава зимното подхранване на птиците?
Ами много е просто. Някои от птиците, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. За целта БДЗП организира поставянето на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси.

Как да се включа?
1. Направи хранилка за птици. Тази година планираме кампанията да бъде още по-мащабна и да включим в нея всеки, който обича природата. За да се включите, трябва само да направите своя хранилка от стара пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и редовно да я пълните със слънчогледови семки. Вижте как става на рисунката по-долу. Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.

2. Направи дарение в „За България”. В средата на януари успешно приключи дарителската акция в платформата за подкрeпа на добрите идеи „За България”. В рамките на по-малко от месец успяхме да съберем 500 лв., с които да закупим слънчогледови семки. БДЗП поддържа повече от 100 хранилки в цяла България. Те се зареждат редовно от наши доброволци и това е въможно благодарение на събраните дарения. Въпреки, че дарителската кампания в „За България” приключи, можете да направите дарение. За повече информация се свържете с teodora.petrova@bspb.org  

Защо е важно да помогнем на птиците през зимата?
Ние толкова сме свикнали с тях, че ги приемаме като фон, като антураж на нашето ежедневие. Истината е, че от тяхното оцеляване, зависим и ние хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки, не може да съществува хармония. Ето един пример от София. Всички обичаме софийските кестени, които красят големите паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на столицата и ни осигуряват така необходимия чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом на много обитатели – насекоми, гризачи и птици, но някои от тях са вредители. Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на опасния листоминиращ молец, който унищожава дърветата. Единственият му естествен враг, открит до момента, е синигерът. Той е известен природен санитар. На ден изяжда огромно количество насекоми – колкото е собственото му тегло. В периода докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколко стотин килограма насекоми!

Може би си мислите, че птиците се справят добре и без нас и нямат нужда от помощ? Истината е, че данните, които БДЗП събира и анализира в рамките на проучването „Мониторинг на обикновените видове птици”, показват доста тревожни тенденции. През последните 6 години домашното врабче намалява с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът – с 22%, а големият синигер – с 13%.

Дали София ще бъде следващата столица след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно? Това зависи от всички нас…

Подкрепете ни сега, дарете зрънце любов на птичка в нужда!

Медиен партньор на кампанията „Зрънце любов” е Дневник.

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax