избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011
Голяма дропла (Otis tarda) спира за почивка на място с бъдещо голф игрище в района на Шабла [2011-12-23 16:16:08]
Голяма дропла (Otis tarda) спира за почивка на място с бъдещо голф игрище в района на Шабла

Екипът за полево проучване на дивите гъски и за контрол по лова на Проекта на БДЗП „Сигурни земи за червеногушите гъски” (LIFE 09 NAT/BG/000230) наблюдава изключително рядък за България и световно застрашен вид голяма дропла (Otis tarda). Възрастна птица е установена на 23.12.2011 г. да долита от север ниско над нивите до с. Езерец, Шабленско. Голямата дропла е кацнала първоначално в разорана пшеничена нива с опадали класове, а по-късно – в угар, където видимо уморена, започнала да спи.

още>
Положена е първата платформа за изкуствено подхранване на египетски лешояди [2011-12-22 01:30:49]
Положена е първата платформа за изкуствено подхранване на египетски лешояди

В рамките на стартиралия Life+ проект „Помощ за египетския лешояд” (LIFE10 NAT/BG/000152) започна подготовката на дейността за изкуствено подхранване на двойки египетски лешояди, които гнездят в бедни на храна райони. От самото пристигане на птиците от Африка, двойките ще бъдат подхранвани на специално създадени дървени платформи. Своеобразните площадки за подхранване, ще бъдат поставени на дървета или скали, с цел да бъдат недостъпни за наземни хищници. В средата на месец декември беше изградена първата такава платформа в Източните Родопи.

още>
БДЗП започна изпълнението на международен LIFE+ проект, посветен на опазването на световно застрашения египетски лешояд [2011-12-20 05:10:12]
БДЗП започна изпълнението на международен LIFE+ проект,  посветен на опазването на световно застрашения египетски лешояд

Повече от 20 години БДЗП работи активно за опазването на последните диви лешояди в България, а един от тях - египетският - е свързан по специален начин с историята на организацията като неин най-обичан символ още от създаването й. Ето, че най-после стартира дългоочакван петгодишен международен проект „Спешни мерки за опазване на египетския лешояд в България и Гърция” (LIFE10 NAT/BG/000152) с работно име „Помощ за египетския лешояд”, който се финансира от програмата Лайф+ на Европейката комисия и фондация „Левентис”. В него четири неправителствени организации - Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF Гърция и Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) обединяват усилия за предотвратяване изчезването на вида в България и Гърция.

още>
Проект "Зелените гори на Странджа" [2011-12-19 15:20:42]
Проект

На 16 декември школата по Екология към ОДК-Бургас представи финалния етап от проект "Зелените гори на Странджа". Той се реализира в рамките на програмата за малки проекти на БДЗП "Мисия гора", с партньорството на Българска фондация Биоразнообразие.

 

още>
БДЗП представи работата си с електрическите компании на третата международна конференция в Будапеща „Птиците и електрическите мрежи“ [2011-12-19 12:05:43]
БДЗП представи работата си с електрическите компании на третата международна конференция в Будапеща „Птиците и електрическите мрежи“

На 23.11.2011 г. в Будапеща, Унгария се проведе третата международна конфернеция „Птиците и електрическите мрежи”, организирана от унгарската електрическа компания МАВИР, партньор по проект Лайф+ „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия“.
В срещата участваха около 130 представители на електрически компании, държавни институции и природозащитни организации от Унгария, Словакия, Румъния, България, Германия, Швеция, Словения и други. Представени бяха постиженията в опазването на птиците и електрическите мрежи от сблъсъци и електрически удари, в това число нови научни подходи в изследването на проблема и технически нововъведения. Българският екип на проект „Бъдеще за ловния сокол” („Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” - LIFE09 NAT/HU/000348) направи презентация за напредъка на работата по проблема в нашата страна.
 

още>
БДЗП с принос в развитието на доброволчеството [2011-12-14 15:28:43]
БДЗП  с принос в развитието на доброволчеството

На 5 декември 2011г. в Бургас се състоя тържество по случай Международния ден на доброволеца, организирано от Областен съвет на Български Червен кръст – Бургас.
По време на събитието най-изявените дейци и партньори на организацията получиха своите отличия. Наградено с грамота за принос в развитието на доброволчеството е и БДЗП за успешната и активна работа с доброволци и участието в организираната от БМЧК Бургас - Седмица на доброволчеството в края на месец ноември.

още>
ЕС продължава да ограничава финансирането на успешни и ефективни програми за LIFE [2011-12-14 11:47:39]
ЕС продължава да ограничава финансирането на успешни и ефективни програми за LIFE

За последните 20 години програмата LIFE е ефективен и успешен фонд, особено при постигането на целите, свързани с опазването на природата и биологичното разнообразие. Въпреки че през последните 20 години фондът доказа своята ефикасност при постигането с феноменални успехи на тези цели и върна от ръба на изчезване редица видове, бюджетът на ЕС продължава да отделя пренебрежително малък дял за неговото финансиране (по-малко от 0,1% от общия бюджет).

още>
Излезе от печат новият брой 13 на бюлетина за Мониторинг на обикновените видове птици [2011-12-13 12:30:16]
Излезе от печат новият брой 13 на бюлетина за Мониторинг на обикновените видове птици

В броя четете материали за:
- състоянието на широкоразпространените видове птици за периода 2005-2010 г.; ше разберете кои видовете са в най-неблагоприятно състояние в България и какво се случва с птиците от земеделските земи, горите и други типове местообитания...

още>
Изложба 20-години Асен Игнатов [2011-12-13 11:55:09]
Изложба 20-години Асен Игнатов

Заповядайте на юбилейната изложба на художника-натуралист Асен Игнатов. Тя отбелязва 20-години от неговата първа самостоятелна изява. Изложбата е разположена в новата и много уютна зала Левентис на Националния природонаучен музей-БАН.

още>
БДЗП откри изложбата „Орлите са красиви!” [2011-12-12 13:48:03]
БДЗП откри изложбата „Орлите са красиви!”

На 10 декември 2011 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) откри изложбата с рисунките от конкурса „Орлите са красиви!” във фоайето на Националния природонаучен музей. На откриването бяха връчени и наградите за шестимата победители, чиито рисунки бяха включени в календар за 2012 г.

още>
Сайт за природни звуци, песни на птици и гласове на животни [2011-12-12 12:51:45]
Сайт за природни звуци, песни на птици и гласове на животни

Сайтът http://www.birdsongs.de/ предлага разнообразие от природни звуци, птичи песни и гласове на животни.

Предоставени са много файлове за безплатно изтегляне.

още>
БДЗП организира уъркшоп в Добрич „Как да направим уникална хранилка за птици“ [2011-12-09 17:59:10]
БДЗП организира уъркшоп в Добрич „Как да направим уникална хранилка за птици“

Уъркшоп за ученици, наречен „Как да направим уникална хранилка за птици“, ще се състои в новото художествено пространство за детско творчество "Работилница за въображение" в Художествена галерия - Добрич на 12 декември.Инициативата е на доброволците на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), които за втора поредна година организират подхранване на дивите пойни птици в Добрич.По време на уъркшопа учениците ще изработят хранилки за птици от пластмасови бутилки. За декорацията на хранилките ще бъдат използвани различни техники на рисуване и апликиране.

още>
БДЗП участва в международна среща на координаторите на кампанията „Жива пролет‛ [2011-12-08 12:30:51]
БДЗП участва в международна среща на координаторите на кампанията „Жива пролет‛

На 28 и 29 ноември в Прага, Чехия, се проведе двудневна работна среща на координаторите на кампанията „Жива пролет“ (Spring Alive) – представители на партньорските организации на БърдЛайф Интернешънъл от Европа, Африка и Близкия Изток.

още>
Заповядайте на откриването на изложбата „Орлите са красиви!” [2011-12-07 13:43:48]
Заповядайте на откриването на изложбата „Орлите са красиви!”

Българското дружество за защита на птиците има удоволствието да ви покани на откриването на изложбата „Орлите са красиви!”. Събитието ще се състои на 10 декември 2011 г. (събота) от 16.00 ч. във фоайето на Националния природонаучен музей на бул. Цар Освободител 1, София.

още>
Разкрит е колекционер на яйца на редки видове птици [2011-12-07 03:02:41]
Разкрит е колекционер на яйца на редки видове птици

Претърсен е апартамент на британски гражданин, който живее в Бургас. При обиска са открити и иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони. Открити са и екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника, и дневници с информация. Специално за случая в Бургас пристигна г-н Гай Шорок, дългогодишен служител на британската полиция и понастоящем завеждащ отдела „Престъпления срещу птици” на RSPB, откъдето първоначално се получи информация за бракониера. След това информацията е предадена през британската полиция на българската полиция.

още>
БДЗП е партньор в проект по опазване на малката белочела гъска [2011-12-06 11:01:43]
БДЗП е партньор в проект по опазване на малката белочела гъска

В началото на октомври стартира Лайф + проект за опазване на малката белочела гъска по европейския й миграционен път. Проектът е международен, като БДЗП е асоцииран партньор и ще отговаря за изпълнение на дейностите в България.

още>
Нов фонд на ЕС за рибарството претендира да е в полза на устойчивото развитие [2011-12-05 16:42:23]
Нов фонд на ЕС за рибарството претендира да е в полза на устойчивото развитие

Европейската комисия прави стъпка към постигане на устойчив риболов и в подкрепа на морските екосистеми с пренасочване на субсидиите на ЕС за рибарството, като същевременно увеличава условията и прозрачността на новия фонд. Тревожен е фактът, обаче, че голяма част от фонда може да бъде потенциално използван за финансиране на неустойчиви аквакултури и за продължаването на свръхулова.

още>
Общото събрание на БДЗП премина при много висока активност [2011-12-05 12:20:05]
Общото събрание на БДЗП премина при много висока активност

На 3 декември 2011 г. в София в сградата на Националния природонаучен музей са състоя Общо събрание на БДЗП. Присъстваха над 100 члена от цялата страна.

още>
Уникална фотоизложба гостува в Добрич до края на годината [2011-12-05 12:01:15]
Уникална фотоизложба гостува в Добрич до края на годината

Уникална фотоизложба, наречена "Пътуване с птиците", бе открита на 2 декември в Художествена Галерия – Добрич. Ценителите на фотографията, птиците и природата ще имат възможност да разгледат изложбата до края на годината. Експозицията включва 18 голямо форматни фотоси на птици от България от 8 автора - Ивайло Зафиров, Борислав Борисов, Николай Стайков, Добромир Терзиев, Светослав Спасов, Чавдар Гечев, Димитър Градинаров и Иво Данчев.

още>
Мониторинг на горските ушати сови в Пловдив [2011-12-05 11:30:01]
Мониторинг на горските ушати сови в Пловдив

Тази година мониторингът на горските ушати сови в Пловдив се провежда от началото на ноември, когато са преброени малко над 30 сови. По време на наблюденията през изминалата седмица броят им вече достигна 172.

още>

<< [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] >>

 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax